Παναθηναϊκός: Ο Παλάσιος του θυμίζει πως είναι να έχει έναν πραγματικά καλό εξτρέμ
Είναι διαχρονική η δυσκολία του Παναθηναϊκού να βρίσκει εξτρέμ που να του κάνουν την διαφορά, να του αλλάζουν την ζωή, να του προσφέρουν ουσία. Γκολ και ασίστ, δηλαδή. Δεν είναι ένα πρόβλημα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς αν κοιτάξουμε τα τελευταία 25 χρόνια θα βρούμε πραγματικά ελάχιστους ακραίους μεσοεπιθετικούς που να τους μνημονεύουμε μέχρι και σήμερα ως κάτι ξεχωριστό.
Δεν αναφερόμαστε μόνο σε χαρακτηριστικά, σε στιγμές αλλά στην διάρκεια που είναι και το πιο σημαντικό συστατικό της ομαδικής και ατομικής επιτυχίας στο ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος Δώνης στην σπουδαία ομάδα του 1994-1996, ο Γιόνας Κόλκα της ομαδάρας 2001-2003, ο Σεμπάστιαν Λέτο στα πρώτα του χρόνια με το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς(2009-2011) και πριν μετατεθεί στην κορυφή της επίθεσης. Ο Αντρέας Ίβανσιτς(2006-2011), επίσης. Όλοι οι παραπάνω αποτέλεσαν άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, σημείο αναφοράς.
Η εν λόγω λειψανδρία παρατηρείται και λόγω της αδυναμίας του κλαμπ να βρει τους κατάλληλους παίκτες αλλά και γιατί τουλάχιστον μέχρι το 2010, αρκετοί ποδοσφαιριστές που δεν ήταν εξτρέμ αγωνίζονταν στα άκρα, όπως ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Γιάν Μικάελσεν, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.
Από κει και πέρα, καλός παίκτης ήταν και ο Πολωνός, Ιγκόρ Σιπνιέφκσι(1998-2001) και ο Χριστόφορος Κόλα(1996-2000), ο Άντε Ρουκάβινα(2008-2010) και ο Βίκτορ Ιμπάρμπο(2016), ο Κουίνσι Αμπέγε(2011-2013) ο Τάσος Χατζηγιοβάνης στην πιο πρόσφατη εποχή και αρκετοί ακόμη που είχαν ᾽᾽κάτι᾽᾽ αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ουδέποτε κατάφεραν να γίνουν τόσο κομβικοί όσο οι παραπάνω στο Τριφύλλι ή ο Λουτσιάνο Γκαλέτι στον Ολυμπιακό που πάντα θα αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης μεταγραφής ακραίου μεσοεπιθετικού στο ελληνικό ποδόσφαιρο με 26 γκολ και 30 ασίστ σε 93 παιχνίδια.
Το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός, για πρώτη φορά επί των ημερών του Γιάννη Αλαφούζου, αποφάσισε να διαθέσει επιτέλους να επενδύσει ένα σεβαστό ποσό(1.7 εκατομμύρια ευρώ) για να βρει τον εξτρέμ εκείνον που θα του κάνει την διαφορά και θα ανεβάσει επίπεδο την επιθετική του γραμμή.
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεξε τον Σεμπάστιαν Παλάσιος και ανεξάρτητα από την συζήτηση για το αν με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε το Τριφύλλι να βρει έναν ποδοσφαιριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ο Αργεντινός άσος έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ξεπεράσει τους προκατόχους του και να θυμίσει στον σύλλογο πως είναι να διαθέτει έναν πραγματικά καλό εξτρέμ.
Ο Ελ Τούκου μετά την απαραίτητη περίοδο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον έβαλε με τις εμφανίσεις του τελευταίου διμήνου ένα τέλος σε κάθε πρόωρη και αντιποδοσφαιρική συζήτηση για το αν είναι καλός ή όχι ποδοσφαιριστής. Δυστυχώς, στην ποδοσφαιρική Ελλάδα ξεχνάμε πως μιλάμε για ανθρώπους και όχι ρομπότ, λησμονούμε την αξία της προσαρμογής και φροντίζουμε να αποδομήσουμε τους πάντες με το... καλημέρα. Από το ντέρμπι του ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ και έπειτα, σε ένα ματς όπου έχασε μεγάλες ευκαιρίες, ο Παλάσιος σκοράρει πολύ συχνά. Από τις 11 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, δηλαδή μέσα σε δύο μήνες, έχει πετύχει τα 6 από τα 7 του γκολ, πιστοποιώντας την αγωνιστική του άνοδο.
Ο Παλάσιος έχει ήδη 7 γκολ και 3+1 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι σημαντικό όταν μιλάμε για την εκτελεστική ικανότητα των παικτών και την επαφή τους με το αντίπαλο πλεκτό να μην αναφέρουμε μόνο αριθμούς αλλά πρώτα να κοιτάμε τα πέναλτι και μετά τον δείκτη των xGoals. Είναι παραμορφωτικός καθρέφτης, όπως τα 8 γκολ του Χατζηγιοβάνη την σεζόν 19/20 με τα τέσσερα να είναι από τα έντεκα βήματα ή τα 5 του Βιγιαφάνιες στο μισό της σεζόν 2017/2018, όπου μόνο ένα ήταν σε ροή αγώνα.
Πόσα από τα 7 του Παλάσιος έχουν έρθει από την άσπρη βούλα; Μόνο τα 2. Επίσης, πόσες από αυτές τις ασίστ ήταν πραγματικά key passes? Όλες. Στην Τρίπολη προσφέρει στον Καρλίτος εκτέλεση σε κενό τέρμα.
Με τον Βόλο δίνει εκτέλεση στον Μακέντα από την μικρή περιοχή, με τον Άρη βγάζει τον Αϊτόρ τετ α τετ ενώ με τον ΟΦΗ στο αυτογκόλ του Σελίμοβιτς, δίνει στην μπάλα τροχιά τέτοια που αναγκάζει τον παίκτη των Κρητικών στο λάθος. Αυτά τα 7 γκολ έχουν προέλθει μέσα από τελικές ίσες με 6.68xGoals, δηλαδή είναι ελάχιστο πάνω από το προσδωκόμενο. Όσοι είχαν μελετήσει την καριέρα του πριν έρθει στην Ελλάδα θα γνώριζαν πως ναι μεν δεν διαθέτει φοβερά και τρομερά τελειώματα , αλλά είναι πάντα μέσα στις φάσεις και όταν βρει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση μπορεί να προσφέρει σημαντικά και στο σκοράρισμα.
Με την σεζόν να έχει ακόμη τουλάχιστον 17 παιχνίδια, ο Παλάσιος μπορεί να ξεπεράσει την κορυφαία επίδοση εξτρέμ των τελευταίων ετών, η οποία βρίσκεται στην χρονιά του νταμπλ του 2010, δώδεκα χρόνια πίσω δηλαδή και ανήκει σε έναν συμπατριώτη του. Στον Σεμπάστιαν Λέτο. Την αγωνιστική περίοδο 2009/2010 ο Λέτο κατέγραψε 8 τέρματα χωρίς κανένα πέναλτι και 10 ασίστ. Από εκείνη την επίδοση και έπειτα ο Παναθηναϊκός δεν ξαναβρήκε ακραίο μεσοεπιθετικό τόσο επιδραστικό. Τρία και τέσσερα γκολ την χρονιά δεν μπορούν να αποτελούν σημείο αναφοράς για έναν εξτρέμ, σε μια ομάδα όπως είναι το Τριφύλλι.
Επιστρέφοντας στον Παλάσιος, αξίζει να αναφερθούμε και σε κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Η βασική δουλειά ενός εξτρέμ ναι είναι το γκολ, οι ασίστ και η δημιουργία. Στον τρόπο που παίζει ο φετινός Παναθηναϊκός είναι σημαντικό το πως πιέζουν οι ακραίοι μεσοεπιθετικοί και σε αυτό το κομμάτι ο Αργεντινός είναι άριστος. Αποτελεί τρανό παράδειγμα το πρώτο εικοσάλεπτο στο εκτός έδρας ματς πρωταθλήματος με τον Βόλο, όπου έχει οδηγήσει σε λάθος τον αντίπαλο τέσσερις φορές στο αμυντικό του τρίτο. Παράλληλα, είναι μέσα στο top5 των παικτών της ομάδας με τα περισσότερα χιλιόμετρα ανά παιχνίδι και πρώτος στις περισσότερες υποκατηγορίες που μετρούν τα τρεξίματα ενός αθλητή.
Τα όσα δείχνει αυτό το δίμηνο είναι εκείνα που περίμεναν στον Παναθηναϊκό όταν τον αποκτούσαν το καλοκαίρι. Η διάρκεια, όμως, είναι το ζητούμενο. Τουλάχιστον, όμως, μετά από χρόνια, οι Πράσινοι θυμήθηκαν πως είναι να διαθέτεις ένα πραγματικό καλό εξτρέμ...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.