Παναθηναϊκός: Η επιστροφή, ο υπέροχος Αϊτόρ κι ένα μάθημα

Παναθηναϊκός: Η επιστροφή, ο υπέροχος Αϊτόρ κι ένα μάθημα

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Η επιστροφή, ο υπέροχος Αϊτόρ κι ένα μάθημα

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το διπλό του Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη, φωτίζει τα λιγότερο προβεβλημένα προτερήματα του Αϊτόρ και καταγράφει το μοναδικό αρνητικό μίας πολύ καλής εμφάνισης του συνόλου του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Πέρασε η μπόρα, πέρασε. Ή για να είμαστε πιο μετριοπαθείς, έτσι φαίνεται, έτσι δείχνει ο Παναθηναϊκός πάνω στο χορτάρι το τελευταίο δεκαήμερο. Δείχνει πως άφησε στην άκρη τις συνεχόμενες ᾽᾽σφαλιάρες᾽᾽ από Αστέρα Τρίπολης, ΟΦΗ και ΠΑΟΚ σε παιχνίδια που πλήρωσε πολύ ακριβά δικά του ατομικά λάθη και άδικες διαιτητικές αποφάσεις, με αποκορύφωμα τα όσα έγιναν σε Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη. Στο πιο κρίσιμο σημείο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβγαλε αντίδραση και έπραξε το αυτονόητο. Νίκησε την Λαμία και τον Απόλλωνα, σε παιχνίδια όπου από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό ήταν καθολικά ανώτερος, κυριαρχικός, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και έδειξε μέσα από το αγωνιστικό του πρόσωπο, πως επέστρεψε και πάλι στην εικόνα που είχε δημιουργήσει ελπίδα και προσδοκίες για το παρόν και το μέλλον. Το Τριφύλλι έπραξε το αυτονόητο στη σειρά αυτών των δίχως αύριο παιχνιδιών και το Σάββατο στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό έχει ακόμη μία υποχρέωση, ακόμη ένα must win ματς, για να κλειδώσει οριστικά και αμετάκλητα την τέταρτη θέση και να βάλει τις βάσεις για το κυνήγι της ΑΕΚ, να μπορέσει επιτέλους να κοιτάξει ψηλότερα, χωρίς να κοιτάξει ποτέ ξανά πίσω του ενόψει και του τελευταίου κομματιού της σεζόν.

δχ

Στη Ριζούπολη ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που πρέπει να κάνει, μία ομάδα της δικής του ποιότητας και μεγέθους σε αυτά τα ματς. Να πιάνει από τον λαιμό τον αντίπαλο με το... καλημέρα, να μην τον αφήνει να πάρει ανάσα και να καθαρίζει την δουλειά από το ημίχρονο. Τα δύο πέναλτι στο πρώτο εικοσάλεπτο έκαναν εύκολη την ζωή των ᾽᾽πρασίνων᾽᾽, Παλάσιος και Αϊτόρ έστειλαν την μπάλα στο πλεκτό και όλα τα υπόλοιπα έγιναν πολύ πιο εύκολα απέναντι σε μία ομάδα, τον Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος από την στιγμή που δεν ξέρει πως να βαδίσει διοικητικά σε επίπεδο στρατηγικής, φιλοσοφίας και οργάνωσης και είναι απόλυτα μπερδεμένος ως οργανισμός, δεν θα μπορούσε να παρουσιάζει κάτι καλύτερο στο φετινό πρωτάθλημα. Δικαίως βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας, παρότι είναι κρίμα για την ιστορία του αλλά και για την διάθεσή του μεγαλομετόχου του κυρίου Μονεμβασιώτη, ο οποίος ναι μεν προσπαθεί και είναι δίχως αμφιβολία ένας σοβαρός επιχειρηματίας και άνθρωπος, αλλά όταν δεν σέβεσαι τους κανόνες της διοίκησης του ποδοσφαίρου το 2022, τότε αυτό θα έρθει και θα σε τιμωρήσει. Δεκαπέντε αλλαγές προπονητών την τελευταία τετραετία και 60+ μεταγραφές στο ίδιο διάστημα έχει κάνει η Ελαφρά Ταξιαρχία. Πως να παραμείνει στην κατηγορία, πως να χτίσει μια ομάδα με συνέπεια, πρόοδο και εξέλιξη;

Ένας καταπληκτικός Αϊτόρ

Για το αν είναι καλός ποδοσφαιριστής ο Αϊτόρ, δεν χρειάζεται να το συζητάμε καν. Αυτά σε τούτη την γωνιά είναι ειπωμένα από την σεζόν που αποκτήθηκε, όταν οι περισσότεροι έβλεπαν έναν αδιάφορο και... λίγο εξτρέμ, χωρίς κανείς να γνωρίζει την τραγική ψυχολογική κατάσταση του Ισπανού από τα όσα τραγελαφικά ζούσε σε προσωπικό επίπεδο υπό τις οδηγίες και την... καθοδήγηση του Μπόλονι. Με τον Ιβάν όλα είναι αλλιώς και ο 26χρονος μεσοεπιθετικός βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση το τελευταίο διάστημα. Στο χθεσινό παιχνίδι ήταν ᾽᾽μέσα᾽᾽ και στα τρία γκολ της ομάδας του. Κέρδισε το πέναλτι στο 1-0, ευστόχησε με την τέλεια εκτέλεση στο 2-0 και από την δική του συρτή σέντρα ήρθε το αυτογκόλ του Μπαξεβανίδη. Αυτά είναι γνωστά, όπως και η ταχύτητα, η διορατικότητά του, οι ποιοτικές του μεταβιβάσεις, οπότε σε τούτο το σημείωμα θα φωτίσουμε κάποια άλλα πράγματα με την βοήθεια του Wyscout.

Αυτό που κάνει πραγματικά χρήσιμο τον Αϊτόρ και ξεχωριστό για τον τρόπο που προσπαθεί ο Παναθηναϊκός να περάσει από την φάση του progression στο finishing όταν έχει την κατοχή, είναι η εξαιρετική αντίληψη του Αίτόρ να παίζει ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, κατά κύριο λόγο ανάμεσα στην αμυντική και την μεσαία γραμμή. Ο Ίβηρας άσος μπορεί και εντοπίζει καλύτερα από τον καθένα τα διαστήματα του χώρου όπου μπορεί να γίνει ουσιαστικός, τις περισσότερες φορές βάζει σωστά το σώμα του για να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τα υπόλοιπα κομμάτια του γηπέδου και από την στιγμή που θα γυρίσει με μέτωπο προς την εστία μπορεί να κάνει τα πάντα. Να παίξει κάθετα, να ανοίξει το παιχνίδι, να παίξει 1vs1, να εκτελέσει.

μχ

Και ακόμη μία στιγμή που αξίζει να φωτιστεί, διότι αντανακλά σε κάτι που κάνει συνέχεια ο Αϊτόρ. Είναι ο κανόνας της αγωνιστικής του συμπεριφοράς πάνω στο χορτάρι και όχι η εξαίρεση. Το παιχνίδι βρίσκεται στο 92᾽, το σκορ είναι στο 3-0, όλα έχουν κριθεί. Ο Παναθηναϊκός χάνει την μπάλα ψηλά, με τον Χουάνκαρ να βρίσκεται στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Ο Αϊτόρ και ενώ σε όλο το ματς είναι πάνω-κάτω για να βοηθά ανασταλτικά τον συμπατριώτη του, κάνει ένα φοβερό σπριντ και επιστρέφει άμεσα για να καλύψει το κενό του Χουάνκαρ και να προσφέρει ισορροπία στην άμυνά του.

δχζ

Δείγμα άριστης νοοτροπίας. Τακτικής και πνευματικής. Σημαντικότερη και από το γκολ που έβαλε και από το πέναλτι που κέρδισε. Την ίδια συμπεριφορά, βέβαια, έχει και ο Παλάσιος. Σε όλα τα ματς. Κανείς δεν... κλέβει ανασταλτικά. Για αυτό τους έχει ᾽᾽λατρέψει᾽᾽ο Γιοβάνοβιτς και δεν βγαίνουν αμφότεροι από την ενδεκάδα.

Πέταξε σχεδόν δύο ᾽᾽σίγουρα᾽᾽ γκολ

Εχθρός του καλού θα πρέπει πάντα να είναι το καλύτερο και ο Παναθηναϊκός στη Ριζούπολη ήταν πραγματικά εκνευριστικός στον τρόπο που πέταξε στα σκουπίδια σχεδόν δέκα μεγάλες ευκαιρίες. Εκνευριστικός. Είναι ανεπίτρεπτο με τόσες κλασσικές φάσεις το σκορ να είναι στο 80' μόνο στο 2-0. Αν για παράδειγμα ο Διούδης δεν έδειχνε άμεσα αντανακλαστικά στο 81' και ο Ντάουντα είχε μειώσει το σκορ, ένα παιχνίδι που θα έπρεπε αν είναι 4 και 5-0, θα ήταν στο 2-1 και θα γινόταν θρίλερ.

δσχ

Το Τριφύλλι ολοκλήρωσε το ματς με 3.35xGoals. Αν αφαιρέσουμε τα πέναλτι(1.52xGoals, 0.76 η αξία του καθενός), τότε η ομάδα σπατάλησε τελικές ίσες με 1.83xGoals, άρα θα ᾽᾽έπρεπε᾽᾽ να έχει σκοράρει ακόμη δύο τέρματα. Ο Παναθηναϊκός χωρίς να πληρώσει κάτι πήρε ένα καλό μάθημα για την συνέχεια. Τι λέει αυτό το μάθημα;

Υπαγορεύει πως απαγορεύεται να πηγαίνεις σε τελική προσπάθεια με προχειρότητα, χωρίς συγκέντρωση, με κακή νοοτροπία, όπως επίσης είναι ανεπίτρεπτο να παίζεις για πάρτη σου, να κοιτάς πως θα βάλεις εσύ το γκολ και όχι η ομάδα, όπως έκανε δύο φορές στο ματς ο Τάσος Χατζηγιοβάνης αντί να δώσει στον Καρλίτος.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.