Aρης: Απόδραση από την εσωστρέφεια

Aρης: Απόδραση από την εσωστρέφεια

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Aρης: Απόδραση από την εσωστρέφεια

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την εντυπωσιακή πρεμιέρα του Χερμάν Μπούργος και τον Άρη που βρίσκει νερό στη έρημο…

Μια ριζοσπαστική αλλαγή (όπως είναι αυτή του προπονητή) συνήθως φέρνει ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία, τη συμπεριφορά και την αντίδραση ενός ποδοσφαιριστή. Αυτό το «δόγμα» επιβεβαιώθηκε στην πρεμιέρα του Χερμάν Μπούργος στον πάγκο του Άρη. Αναμενόμενα, αύξησε το κίνητρο του καθενός, στην πραγματικότητα αυτό ξεχείλιζε και οδήγησε (ενδεχομένως) στο καλύτερο πρώτο ημίχρονο των «κίτρινων» στο «Κλ. Βικελίδης», απέναντι όμως στη χειρότερη ομάδα της Interwetten Superleague που πέρασε τις γραμμές αυτού του γηπέδου. Ακόμη δηλαδή και ο Παναιτωλικός που έφυγε με πέντε γκολ στην καμπούρα του, ήταν πιο ανταγωνιστικός σε σχέση με τον Ατρόμητο ο οποίος δεν είχε απλά άχαρο ρόλο αλλά υποτακτικό. Με μόλις ένα σουτ κι αυτό θύμισε από αυτά που υποδέχεται ο Χουλιάν Κουέστα στη διάρκεια της προθέρμανσης.

Πέραν της εμφανούς διαφοράς στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών και στην αυξημένη αυτοπεποίθησή τους, οι αλλαγές του Αργεντίνου προπονητή θα αναδειχθούν προϊόντος του χρόνου. Σίγουρα ο Άρης άφησε κατά μέρος το παράλληλο παιχνίδι και πήγε σε πιο κάθετο, ίσως γιατί οι παίκτες εμφανίστηκαν πιο συνεπείς τακτικά. Λειτούργησε ευεργετικά η επιλογή του Χουάν Ιτούρμπε καθώς ο Παραγουανός έκανε το πιο μεστό φετινό παιχνίδι του. Ή μάλλον, γεμάτο διότι είχε συνέπεια και στα αμυντικά καθήκοντά του. Η δική του δικαίωση ήρθε με το υπέροχο γκολ που έγραψε το τελικό αποτέλεσμα. Συνδυάστηκε με την ηγετική φυσιογνωμία του Ντάνιελ Μαντσίνι.

Ο Μπούργος

Ο Αργεντίνος πέτυχε δύο γκολ στον ίδιο αγώνα έπειτα από σχεδόν 3½ χρόνια. Φέτος εμφανίζει στοιχεία που δεν είχε στην παρθενική χρονιά του. Αυτός έβγαλε την κάθετη πάσα στο γκολ του Αμπουμπακάρ Καμαρά που σωστά ακυρώθηκε. Επιχείρησε κι άλλες. Κάποιες του βγήκαν, άλλες όχι. Συνολικά, εφόσον χτίσει συνέπεια στην εκτέλεση θα πλησιάσει το προφίλ ενός ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή. Ποιος το περίμενε βλέποντάς τον να κουτρουβαλά στην πρώτη του χρονιά. Προσωπικά, του βγάζω το καπέλο.

 

Μόνο τρεις παίκτες δεν είχαν τελική στο πρώτο ημίχρονο!

Στη διάρκειά του ο Άρης θύμισε σαρκοφάγο ζώο που έψαχνε απελπισμένα το θήραμά του και ο δε Ατρόμητος έμοιαζε η τέλεια λεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τρεις παίκτες δεν είχαν τελική προσπάθεια στο πρώτο ημίχρονο. Ο Χουλιάν Κουέστα δεν θα μπορούσε να είχε, ο Γιάκουμπ Μπράμπετς κράτησε τα «μπόσικα» στα ανεβάσματα του Φαμπιάνο και ο Κριστιάν Γκάνεα αν και συμμετείχε στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του, δεν έτυχε να βρει χώρο για να σουτάρει. Στο τέλος του ημιχρόνου, η κατοχή μπάλας έγραψε 74%-26% και δεν ήταν από αυτές που κουράζουν ή μάλλον υπνωτίζουν τα πλήθη αλλά ένα πραγματικό σφυροκόπημα. Ας είναι καλά ο Ανδρέας Γιαννιώτης γιατί χωρίς την τρομερή εμφάνισή του στο πρώτο ημίχρονο, το γκολ του Μαντσίνι στα τελειώματά του, θα ήταν ένα από τα κερασάκια στον τούρτα.

Μοναδικό αρνητικό στο ίδιο διάστημα ήταν η γκρίνια από την κερκίδα. Ηχούσε ενοχλητικά στ’ αυτιά την ώρα που οι ποδοσφαιριστές του Άρη άφηναν τα εσώψυχά τους στο γήπεδο, πολεμώντας για την κάθε δεύτερη μπάλα και κυνηγώντας απελπισμένα το γκολ. Αυτό έχει γίνει έμμονη ιδέα, κακός σύντροφος γι’ αυτούς που κοπιάζουν να το βρουν και τους άλλους που τους παρακολουθούν. Η θετική ενέργεια θα ηχούσε πιο όμορφα, σαν την εμπιστοσύνη που είχε, έχασε αλλά χρειάζεται αυτή η ομάδα. Στο τέλος του ημιχρόνου ο Άρης είχε 13 τελικές προσπάθειες εκ των οποίων οι επτά κατέληξαν εντός εστίας!

Ο Καμαρά

Μην «πυροβολείτε» τον Καμαρά

Δεν χρειάζεται συνήγορο ούτε έχω σκοπό να διαδραματίσω τέτοιο ρόλο. Δεν έχει δικαιολογήσει τα χρήματα της επένδυσής, απέχει αρκετά από αυτό που φανταζόταν κόσμος και κοσμάκης γιατί πολύ απλά δεν είναι αυτό που είχε άμεση ανάγκη ο Άρης. Η δική του αυτοπεποίθηση είναι βυθισμένη στα τάρταρα σε σημείο να νιώθει τέτοια ανασφάλεια, αποτρεπτική στην ανάληψη τελικής προσπάθειας. Δεν του βγήκε ένα σουτ στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου και δεν σούταρε ξανά. Όπως όμως δεν παίρνει και τις πάσες στο κατάλληλο timing σαν αυτή που του έδωσε καθυστερημένα ο Μαντσίνι στο γκολ που ακυρώθηκε κι άλλες που δεν επιχειρήθηκαν όταν έπρεπε, παρότι ο ίδιος είχε ξεκινήσει την κίνησή του. Σε πολλές περιπτώσεις, ο Μαυριτανός «χρεώνεται» περισσότερες ευθύνες από αυτές που πραγματικά του αναλογούν. Κάπως έτσι είχε αρχίσει και ο Μαντσίνι. Η δική του επένδυση έγινε στο πλαίσιο της εύρεσης αντικαταστάτη του Ματέο Γκαρσία. Σήμερα, ο Μαντσίνι αποχώρησε καταχειροκροτούμενος από το γήπεδο και ο Γκαρσία πέρασε απαρατήρητος.

Ο Άρης

Στην Τρίπολη θα κριθεί…

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα δεδομένα, εκτός κι αν η αγωνιστική δικαιοσύνη των 39 βαθμών στο χορτάρι προλάβει τη σέντρα στην Τρίπολη. Η απόφαση του CAS αναμένεται εντός των προσεχών ωρών ή τουλάχιστον, αυτή η αίσθηση υπάρχει. Άλλο παιχνίδι αν το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο εκτιμήσει πως, ό,τι κι αν έγινε, κακώς εφαρμόστηκε μια ποινή για κάτι που έγινε πριν από τρία χρόνια, ασχέτως του ότι ο Άρης δεν έχει σχέση. Θα είναι διαφορετικό να πάει στην Πελοπόννησο με 39 βαθμούς απ’ ότι με 33 ως προς την ψυχολογία της ομάδας. Κανονικά θα πρέπει να αποτελέσει ξέχωρη υπόθεση. Με 39 ή 33, ο οργανισμός Άρης έχει ανάγκη να κερδίσει, να ενισχύσει την ψυχολογία του, να βάλει τέλος στο μαρτύριο στο οποίο υποβάλλει τον εαυτό του. Διότι, ασχέτως των τριών γκολ που πέτυχε απέναντι στον Ατρόμητο και της απολαυστικής νίκης, είναι η ομάδα με τις 147 τελικές προσπάθειες και τα επτά γκολ εντός του 2022. Αξιοποιεί δηλαδή το 4.7% των φάσεών της.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.