Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της FIFPRO στο Gazzetta: «Είστε πρωταθλητές στις οφειλές παικτών με 26 εκατ. ευρώ»

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της FIFPRO στο Gazzetta: «Είστε πρωταθλητές στις οφειλές παικτών με 26 εκατ. ευρώ»

bet365

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της FIFPRO, Σάιμον Κολόσιμο μαζί με τον νομικό της διευθυντή, Ρόι Βέρμεερ, μιλούν στο Gazzetta για τα σημαντικά προβλήματα του επαγγελματία ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα, την ΕΠΟ αλλά και το ποδόσφαιρο γυναικών!

Στην Ελλάδα για σειρά επαφών με τους φορείς του ποδοσφαίρου βρέθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία από υψηλόβαθμα στελέχη της FIFPRO, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Επαγγελματιών Παικτών. Με αφορμή την παρουσία τους στη χώρα μας οι Σάιμον Κολόσιμο και Ρόι Βέρμεερ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της FIFPRO και Διευθυντής της νομικής της υπηρεσίας αντίστοιχα, μίλησαν στο Gazzetta για όλα τα θέματα που τους απασχολούν σε σχέση με τη χώρα μας, την ΕΠΟ, τα κακώς κείμενα αλλά και το ποδόσφαιρο γυναικών.

Να τονιστεί πως στις συναντήσεις - συζητήσεις με τον ΓΓΑ, Γιώργο Μαυρωτά, την ΕΠΟ αλλά και άλλους φορείς ήταν μαζί τους και ο ΠΣΑΠΠ που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του, Γιώργο Μπαντή αλλά και τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων, Γιάννη Μπράχο, ενώ εκτός των Σάιμον Κολόσιμο και Ρόι Βέρμεερ εκ μέρους της FIFPRO συμμετείχε και ο Λόικ Άλβες (νομικός σύμβουλος).

- Θα έλεγα να ξεκινούσαμε τη συζήτησή μας με τις εντυπώσεις σας από την παρουσία σας στην Ελλάδα και τις συζητήσεις που είχατε.

Κολόσιμο: Οι εντυπώσεις μας είναι θετικές. Πάντα είναι. Οι συναντήσεις από μόνες τους είναι το ένα κομμάτι.

 

Οι πράξεις που πρέπει να προκύψουν από αυτές τις συναντήσεις είναι οι πιο σημαντικές. Είναι πολύ όμορφο να σε υποδέχονται και να σε καλωσορίζουν έτσι. Ωστόσο κάθε φορά η αξιολόγηση αυτών των συναντήσεων καθορίζεται από τις πράξεις που θα επακολουθήσουν.

- Ποιά είναι τα βασικά προβλήματα που έχετε εντοπίσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τον ποδοσφαιριστή;

Κολόσιμο: Πρώτα από όλα είναι η καθυστέρηση των πληρωμών (αναφέρεται σε υποθέσεις παλιών χρεών και παλιών ΠΑΕ και ουσιαστικά είναι το μεγάλο ζήτημα της αθλητικής διαδοχής και των οφειλών που έχουν προκύψει και εκκρεμούν ακόμη σε ποδοσφαιριστές). Δεν είναι μόνο αυτό αλλά σε αυτό η Ελλάδα είναι Νο1. Είναι πρωταθλήτρια. Είστε πρωταθλητές σε αυτό. Είναι 1.500 υποθέσεις που δεν έχουν επιλυθεί. Είναι ένα ποσό της τάξεως των 26 εκατ. ευρώ που αποτελεί τις οφειλές προς τους παίκτες. Αυτό σίγουρα δεν είναι καλό. Αυτή σίγουρα δεν είναι καλή εικόνα.

Θεωρώ πως ο αρμόδιος Σύνδεσμος για τα δικαιώματα των παικτών (ΠΣΑΠΠ) κάνει πολύ καλή δουλειά (και) σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Όμως για τα δικαιώματα των παικτών τώρα είναι η στιγμή για να δώσουμε λύσεις. Η στιγμή είναι τώρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να αποφασίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο εάν θέλει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί και διαχειρίζεται τις καταστάσεις. Και όλα αυτά για να κάνει για το καλό του αθλήματος και της Εθνικής ομάδας.

Διότι όταν το πρωτάθλημα είναι καλό είναι καλή και η Εθνική ομάδα. Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες στις οποίες λειτουργούν οι παίκτες. Για τα δικαιώματά τους φυσικά. Για τα γήπεδα όπως αντιλαμβάνομαι υπάρχει θέμα με τους οπαδούς. Υπάρχει θέμα για τον τελικό Κυπέλλου όπως και προβλήματα με τους αγωνιστικούς χώρους. Στη Β' κατηγορία έχοντας μιλήσει με παίκτες μας μεταφέρουν πως μπορούν να παίξουν το αργότερο μέχρι τις 3 το μεσημέρι διότι δεν υπάρχει φωτισμός στα γήπεδα. Όλοι πρέπει να παίζουν την ίδια ώρα. Όπως το ότι υπάρχουν δυσκολίες στο κομμάτι της τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων. Πρέπει να γίνει ένα restart. Μία επανεκκίνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να υπάρξει η σωστή συνεργασία μεταξύ του ΠΣΑΠΠ και της ΕΠΟ. Όλοι μαζί και με το αρμόδιο Υφυπουργείο Αθλητισμού, όπου συναντήσαμε τον Γενικό Γραμματέα κ. Μαυρωτά, να προχωρήσουμε.

- Τι θεωρείτε πως θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα και τι σας προβληματίζει περισσότερο;

Κολόσιμο: Είναι σαφές ότι μπορούμε να πούμε ότι με τη τροποποίηση του καταστατικού της ΕΠΟ ο ΠΣΑΠΠ θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Αυτό είναι μία καλή αρχή. Οι πιο μεγάλες διοργανώσεις και οι πιο μεγάλες Λίγκες έχουν καλούς δεσμούς και σωστές σχέσεις και συμφωνίες μεταξύ των Ενώσεων των παικτών, των Λιγκών και των Ομοσπονδιών. Το θέμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εάν θέλει να βρεθεί σε αυτό το μονοπάτι και να δημιουργήσει τη σχέση που πρέπει με τους παίκτες και το ίδιο το άθλημα.

Βέρμεερ: Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για τους παίκτες. Υπάρχουν υποσχέσεις από τους αρμόδιους φορείς εδώ και πολλά χρόνια για ένα εγγυητικό ταμείο. Όλοι ξέρουν το πως είναι ένας τρόπος. Ο καλύτερος τρόπος για την ακρίβεια για να προστατευθούν οι παίκτες και οι οικογένειές τους που έχουν υποφέρει τόσα χρόνια από το θέμα των οφειλών. Υπάρχουν σίγουρα τρόποι που μπορείς να το διαχειριστείς αυτό. Που μπορεί να βρεθεί λύση.

Τα χρήματα δεδομένα υπάρχουν. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν χρήματα. Το θέμα είναι η ΕΠΟ να τα διοχετεύει στα σωστά projects (εννοεί στα σωστά προγράμματα). Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις αυτό. Μπορείς να κρατάς ποσοστά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το κάνουν και άλλες χώρες. Ή να κρατάς χρήματα που έρχονται από τη FIFA. Είναι η ώρα αυτή η υπόσχεση, που έχει δοθεί εδώ και χρόνια, να υλοποιηθεί.

ΠΣΑΠΠ

- Θεωρείτε πως η ελληνική Ομοσπονδία είναι ένα κομμάτι του προβλήματος ή το πλέον βασικό πρόβλημα στα θέματα αυτά;

Κολόσιμο: Δεν νομίζω ότι το σωστό είναι να πούμε πως η ΕΠΟ είναι προβληματική. Εννοώ πως είναι αυτό που είναι. Το θέμα είναι όπως είπε ο Ρόι να προχωρήσει το ταμείο προστασίας (ή εγγυητικό ταμείο) ώστε αυτά τα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται. Ξέρουμε πως υπάρχει μία οφειλή 26 εκατ. ευρώ προς παίκτες. Νομίζω λοιπόν πως δεν είναι σωστό να... πετάμε πέτρες μόνο στην ΕΠΟ. Αυτό που ζητάμε είναι να έρθουν στο τραπέζι των συζητήσεων, να συμφωνήσουν και να το κάνουν αυτό. Δεν έχουμε να κάνουμε με προσωπικό επίπεδο από πλευράς στελεχών στην ΕΠΟ αλλά το πως λειτουργούν και αντιμετωπίζουν τα πράγματα.

ΠΣΑΠΠ2

«Οι εκκρεμείς οικονομικές υποθέσεις δεν μπορούν να... τραβάνε τόσο πολύ. Δεν ζητάμε να πάνε στο φεγγάρι και να φτιάξουν Disneyland»

Ο Βέρμεερ ως νομικός και ως ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πιο ρεαλιστικά την κατάσταση, μιλά για πράγματα που μπορούν να γίνουν. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του για τη... Disneyland, όπως θα δείτε πιο κάτω.

- Για να γίνουμε πιο σαφείς στεκόμαστε περισσότερο σε σχέση με την Ομοσπονδία και τις ομάδες, στο ότι διαρκώς προκύπτουν υποθέσεις οφειλών παικτών που τραβάνε σε χρονική διάρκεια. Και αυτό συνεχίζεται...

Κολόσιμο: Ναι, βέβαια πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν να διεκδικούν τα χρήματά τους οι παίκτες. Αυτό όμως πρέπει να γίνει μέσω κανονισμών σωστά; Πρέπει οι παίκτες να είναι εξασφαλισμένοι. Άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτου κατηγορίας.

Οι παίκτες δεν είναι εξασφαλισμένοι στον εργασιακό τους χώρο. Για μένα όλο αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να κάθεται σε μία γωνιά μόνο του και λέει όχι. Οι παίκτες είναι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η δουλειά τους.

Βέρμεερ: Ναι για τις υποθέσεις που... τραβάνε πολύ θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα. Όταν έχεις ένα πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο σύστημα πρέπει να αλλάξεις το σύστημα. Στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία τέτοια προβλήματα δεν τα έχουμε. Θα πρέπει και να το θέλεις.

Να έχεις τη διάθεση και τη θέληση να αλλάξεις το σύστημά σου. Οι συμφωνίες δεν πρέπει να είναι υπέρ των συλλόγων και να τους δίνουν και άλλα περιθώρια. Θα πρέπει στη θέση που είναι οι αρμόδιοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στη διαχείριση και τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου. Αυτά είναι βασικά στοιχεία. Πρέπει να τα λύνεις και να αποφεύγεις τα προβλήματα. Ναι υπάρχει δουλειά να γίνει σε αυτόν τον τομέα και να για να σταματήσουμε αυτό το πρόβλημα. Αλλιώς δεν λειτουργείς προτού προκύψει το πρόβλημα, όπως πρέπει αλλά αντιδράς αφότου έχει προκύψει το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη.

Προφανώς σε πολλές χώρες υπάρχει αυτό που λέμε ο μίνιμουμ μισθός για έναν παίκτη. Ή υπάρχει ένα συμφωνηθέν ποσό μέσω συλλογικής σύμβασης. Είναι ένας τρόπος αυτός. Δεν μπορείς να είσαι επαγγελματίας παίκτης και να παίρνεις 100 ευρώ. Και δεν τα παίρνεις και τα 100 ευρώ και μετά πρέπει να πας δικαστικά και να πληρώσεις. Και βέβαια να υπάρξει εμπλοκή δικηγόρων. Για να είσαι επαγγελματίας παίκτης πρέπει να είσαι πολλά παραπάνω από αυτό και η ΕΠΟ πρέπει να λειτουργήσει ανάλογα σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να διασφαλίσει τα βασικά πράγματα για τους παίκτες. Δεν τους ζητάμε να πάνε στο φεγγάρι και να φτιάξουν μία Disneyland. Ζητάμε τα βασικά και εάν δεν μπορούν να κάνουν ούτε αυτά τότε τι ακριβώς κάνουν υπό αυτήν την έννοια;

- Να πάμε στο σκέλος της Ολιστικής Μελέτης σε ότι αφορά στο κομμάτι των παικτών. Τι περιμένετε από αυτό το μέτωπο; Είστε αισιόδοξοι;

Βέρμεερ: Είμαστε αισιόδοξοι πως το αντιμετωπίζουν σοβαρά στο να έχουν τον ΠΣΑΠΠ μέσα στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. Στη λήψη των αποφάσεων στην ΕΠΟ αλλά και τις διαδικασίες των εκλογών και στο σκέλος της ψηφοφορίας. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει πως σε σχέση με το καταστατικό η επιρροή του ΠΣΑΠΠ θα πρέπει να είναι σημαντική και πραγματική. Βλέπουμε σε άλλες χώρες οι Ενώσεις παικτών να έχουν μία ψήφο σε ένα σύνολο 100 ψήφων. Αυτό δεν έχει κανένα νόημα διότι εάν οι ομάδες έχουν 99 ψήφους θα μένεις εκτός οποιασδήποτε κατάστασης και απόφασης. Οπότε πρέπει να διασφαλιστεί πως οι παίκτες θα αντιμετωπίζονται σωστά σε όλα τα θέματα, όπως η υγεία και η ασφάλειά τους.

Θα πρέπει να υπάρχει πραγματική δύναμη για τον ΠΣΑΠΠ. Δεν πρέπει να υπάρχει απλά μία εκπροσώπηση διότι το λέει η UEFA ή FIFA. Ή να λέγεται δώστε τους 10% ή απλά συμπεριλάβετέ τους στο συμβούλιο. Πρέπει να είναι πραγματικό όλο αυτό. Και φυσικά εδώ επανερχόμαστε στην ΕΠΟ και τις υποσχέσεις που είχε δώσει από το 2008. Δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις υποσχέσεις μαζί και με εκείνη για το εγγυητικό ταμείο. Δεν μπορούμε να πούμε ναι εντάξει τα ξεχνάμε όλα σχετικά με το παρελθόν και είμαστε σίγουροι πως στο μέλλον και τους εμπιστευόμαστε ότι θα λάβουν σοβαρά τις θέσεις μας. Υπάρχουν λοιπόν μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Ο Σύνδεσμος παικτών φυσικά πάντα πρέπει να μένει 100% ανεξάρτητος. Αυτός είναι ο βασικός πυρήνας. Να είναι ανεξάρτητος από την ΕΠΟ και τις ομάδες και τη Λίγκα.

- Θα πρέπει βέβαια να σταθούμε στο γεγονός πως μέχρι σήμερα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και οι Ενώσεις που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της ΕΠΟ αποφασίζουν για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Βέρμεερ: Υπάρχουν εύκολοι τρόποι να λυθεί αυτό. Δίνοντας καταστατικό δικαίωμα στον ΠΣΑΠΠ. Πως για κάθε θέμα που έχει να κάνει με τους εργαζόμενους παίκτες θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση του ΠΣΑΠΠ. Το δικαίωμα να μπορούν να εγκρίνουν κάτι για την Ένωσή τους ή όχι. Πραγματικά δεν βγαίνει κανένα νόημα με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να αποφασίζει για το επαγγελματικό. Σε πολλές χώρες αποφασίζουν για το τι θα γίνει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εάν θέλουν να τα έχουν όλα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τότε καλώς. Όμως όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα του ΠΣΑΠΠ και των εργαζομένων παικτών τότε η Super League και οι επαγγελματικές ομάδες πρέπει να έρθουν σε συμφωνία. Διαφορετικά γιατί μιλάμε για συμφωνίες και συμβάσεις; Γιατί μιλάμε για συλλογικότητα σε επίπεδο λήψης αποφάσεων; Ναι δεν με εκπλήσσει που δεν έχει αλλάξει.

Κολόσιμο: Ο ΠΣΑΠΠ είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΣΑΠΠ δεν πήγε ποτέ να ορίσει το τι θα γίνει στο πρόγραμμα Grassroots ή στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Το αντικείμενό του είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

«Το 2022 και να μην υπάρχει γυναίκα - μέλος του Δ.Σ. στην ΕΠΟ; Είναι αποκαρδιωτικό και με εξοργίζει»

Ο Αναπληρωτής Γραμματέας της FIFPRO εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος και για την έλλειψη εκπροσώπησης του γυναικείου φύλου στο Δ.Σ. της ΕΠΟ παρά τις σχετικές συζητήσεις και τα όσα εφαρμόζονται διεθνώς. Θεωρεί δε αποκαρδιωτικό το να μην υπάρχει γυναίκα στην Εκτελεστική Επιτροπή (Δ.Σ. της ΕΠΟ) σήμερα που μιλάμε...

- Μιλήσατε και πριν για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα αλλά θα θέλαμε ένα πιο ειδικό σχόλιο.

Κολόσιμο: Νομίζω πως ξεκαθάρισα τη θέση μου. Είναι αποκαρδιωτικό και τόσο ενοχλητικό και με εξοργίζει (εννοεί για το πως αντιμετωπίζεται το ποδόσφαιρο γυναικών). Κατά τη διαμονή μου στην Αθήνα, μίλησα με ποδοσφαιρίστρια που δεν μπορούσε να πάει να παίξει στην Εθνική Γυναικών διότι δεν μπορούσε να αφήσει τη δουλειά της. Δηλαδή παίζουν στις ομάδες τους, είναι στην Εθνική και έχουν και δουλειά. Δεν μπορούν να φύγουν για 2 εβδομάδες στην Εθνική γυναικών διότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Εφόσον η Εθνική θέλει να γίνει δυνατή - και το βλέπουμε αυτό σε όλον τον κόσμο - το να βλέπεις κάτι τέτοιο πραγματικά σε αναστατώνει. Πιστεύω ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σαν να κλωτσάει το πόδι του. Δεν βοηθάει τον εαυτό του. Πολλές παίκτριες, εάν όχι όλες οι παίκτριες στην Ελλάδα έχουν δύο δουλειές. Δουλεύουν full time και παίζουν ποδόσφαιρο part time.

Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό ειδικά όταν έρχεται χρηματοδότηση για το ποδόσφαιρο γυναικών από τις FIFA και UEFA. Χρηματοδότηση ειδικά για το γυναικείο ποδόσφαιρο και τις διοργανώσεις του και ειδικά για την Εθνική. Υπάρχουν λοιπόν αυτά τα χρήματα που δεν χρησιμοποιούνται για το ποδόσφαιρο γυναικών και που δεν χρησιμοποιούνται για την Εθνική γυναικών της Ελλάδας. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό για μία τόσο μεγάλη ποδοσφαιρικά χώρα. Διότι η Ελλάδα είναι μία μεγάλη ποδοσφαιρική χώρα. Είναι πολύ απογοητευτικό ότι είναι τόσο πίσω σε αυτό.

Είναι γελοίο (να μην υπάρχει γυναίκα στο Δ.Σ. της ΕΠΟ). Το να έχεις μία γυναίκα στο συμβούλιο δεν είναι μόνο για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Είναι για να φέρει και μία διαφορετική ματιά. Μία διαφορετική σκέψη. Για να οδηγήσει σε πιο καλές αποφάσεις. Εάν είναι μόνο άνδρες στο συμβούλιο η δουλειά τους είναι για όλο το ποδόσφαιρο. Και για τις γυναίκες το ίδιο. Παίζουν σε ίδιους αγωνιστικούς χώρους και σε ίδιες διοργανώσεις. Και οι άνδρες του συμβουλίου πρέπει να εκπροσωπούν και να προστατεύουν το ποδόσφαιρο γυναικών. Να τους δίνουν ώθηση. Αλλά το να μην έχεις γυναίκα στο συμβούλιο, στο Δ.Σ. της ΕΠΟ σήμερα; Το 2022; Είναι ενοχλητικό. Σου παίρνει το μυαλό. Το ποδόσφαιρο μένει πίσω. Γιατί; Γιατί το ποδόσφαιρο να είναι κάτι διαφορετικό;

ΠΣΑΠΠ


«Τα τελευταία χρόνια ο ΠΣΑΠΠ κάνει εξαιρετική δουλειά, εκείνος έφερε κοντά τις ομάδες στη Θεσσαλονίκη τρεις εβδομάδες προτού πεθάνει το παιδί»

Τα δύο στελέχη της FIFpro δεν θα μπορούσαν να μην σταθούν στη συνεργασία που έχουν με τον ΠΣΑΠΠ. Και βέβαια την εικόνα που έχουν για τον φορέα των παικτών και των παικτριών και τους χειρισμούς τους.

- Περνώντας στον ΠΣΑΠΠ πόσο ευχαριστημένοι είστε από τη συνεργασία μαζί του ως FIFpro;

Κολόσιμο: Ο ΠΣΑΠΠ ειδικά την τελευταία χρονική περίοδο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Στηρίζουν πλήρως τους παίκτες. Μετά την πανδημία του Covid-19 η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επισκεπτόμαστε. Τους στηρίζουμε απόλυτα και θεωρούμε πως κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Δείτε τι κάνουν για τους παίκτες. Ο ΠΣΑΠΠ ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του μπάτζετ του για να διεκδικήσουν υποθέσεις ποδοσφαιριστών. Είδαμε πως ο αριθμός των επιτυχημένων αιτήσεων που έγιναν και γίνονται από τον ΠΣΑΠΠ για το FIFA FUND ήταν ο μεγαλύτερος με διαφορά από κάθε άλλο σύνδεσμο στον κόσμο. Οι αξίες τους και οι προθέσεις τους είναι πολύ καλές. Θεωρώ πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο συμμετοχής μας στο επαγγελματικό παιχνίδι. Ως οργάνωση όμως ο ΠΣΑΠΠ κάνει φανταστική δουλειά. Άλλαξε το καταστατικό του. Έχει το καθεστώς της εκπροσώπησης με άνδρες και γυναίκες. Θα έχει γυναίκες στο συμβούλιό του. Βρεθήκαμε σε τραπέζι με άνδρες και γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο. Είχαν πολύ καλή αλληλεπίδραση και τις ίδιες συζητήσεις. Είχαν πολύ καλή αλληλεπίδραση και αυτό είναι καλό σημάδι για τον Σύνδεσμο. Θεωρώ πως υπάρχει αφοσίωση εδώ και καλοί άνθρωποι.

Βέρμεερ: Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Δουλεύουμε μαζί πάνω σε τόσα θέματα. Σε πολλά νομικά θέματα και στην προστασία των παικτών. Πάντα με τον στόχο να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους παίκτες. Έχουμε τα εμπόδιά μας ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τους αρμόδιους και τα ποδοσφαιρικά Όργανα αλλά και τις ομάδες και της Λίγκες αλλά η συνεργασία με την Ένωση των παικτών είναι εξαιρετική.

Κολόσιμο: Δείτε και τις κοινωνικές δράσεις του ΠΣΑΠΠ. Τρεις εβδομάδες πριν από το θάνατο του παιδιού (αναφέρεται φυσικά στον δολοφονημένο Άλκη, του οποίου ο πατέρας είχε συγκλονίσει μιλώντας στο Gazzetta) ήταν ο ΠΣΑΠΠ που έφερε τις ομάδες κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΣΑΠΠ το έκανε αυτό. Δεν είναι αυτή η αρμοδιότητα του ΠΣΑΠΠ ούτε δική του ευθύνη. Είναι το πόσο σοβαρά βλέπει τη συμμετοχή του στο ποδόσφαιρο. Και το πως ανταποκρίθηκαν οι παίκτες σε όλο αυτό με τις εμφανίσεις τους και τις φανέλες τους. Ο ΠΣΑΠΠ κάνει τόσο καλή δουλειά σε τόσους τομείς. Αλλά και το πόσα προσφέρει για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ελληνική κοινότητα. Είναι μία κοινωνική πρωτοβουλία που πήραν και παρουσίασαν μία ενωμένη ποδοσφαιρική ελληνική κοινότητα σε μία εκδήλωση μέσα σε μόλις 24 ώρες.

- Πως σχολιάζετε από την πλευρά σας την εφαρμογή του Red Button και την αναγκαιότητά της στο σκέλος της χειραγώγησης των αγώνων;

Βέρμεερ: Το Red Button είναι η εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα για να κάνει ένας παίκτης ανώνυμα καταγγελίες για χειραγώγηση αγώνα ή αγώνων. Η INTERPOL και τόσες άλλες Οργανώσεις έχουν ενημερώσει τόσες φορές για τον κίνδυνο των χειραγωγημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο. Ξέρουμε ότι συμβαίνει σε διάφορες μορφές. Όμως εάν δεν το αναφέρεις τότε τα αρμόδια Όργανα μπορούν να σε τιμωρήσουν με αποκλεισμό δύο ετών για προσέγγιση για χειραγώγηση αγώνων. Ελπίζουμε αυτή η εφαρμογή να χρησιμοποιηθεί από τους παίκτες. Πρέπει να προστατέψουν το ποδόσφαιρο και τις καριέρες τους διότι εάν δεν το κάνουν θα τιμωρηθούν. Πρέπει να επιμορφωθούν οι παίκτες και να το χρησιμοποιηθούν διότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Πάντα όταν μιλάω για χειραγώγηση αγώνων πάντα ξεκινάω και λέω το πόσο βασικό είναι να πληρώνεσαι για ότι λέει το συμβόλαιό σου. Γιατί εάν δεν πληρώνεσαι είσαι πιο ευάλωτος για να να δεχθείς προσέγγιση για χειραγώγηση ενός αγώνα. Εάν δεν έχεις πληρωθεί για μήνες και πρέπει να διαλέξεις το εάν θα συμμετάσχεις σε χειραγώγηση αγώνα ή εάν θα αφήσεις νηστικά τα παιδιά σου τότε το καταλαβαίνω. Δεν λέω ότι είναι σωστό αλλά το καταλαβαίνω. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό από την ΕΠΟ εφόσον λένε πως βλέπουν σοβαρά αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να είσαι σοβαρός σε αυτό το θέμα.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

«Δεν μπορεί μία γυναίκα ποδοσφαιρίστρια να εκπροσωπεί τη χώρα της και να κάνει δεύτερη δουλειά»

Στο σκέλος του ποδοσφαίρου γυναικών ειδικά ο Κολόσιμο ήταν κατηγορηματικός για το τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα. Του φαίνεται αδιανόητο ότι το 2022 γυναίκες που παίζουν στην Εθνική να κάνουν 2 δουλειές για να ζήσουν.

- Κλείνοντας θα μπορούσαμε να κάνουμε μία σύνοψη των προβλημάτων που υπάρχουν και το τι πρέπει να αλλάξει άμεσα;

Κολόσιμο: Πρέπει να διαχωρίσουμε το τι πρέπει να γίνει με τις παλιές υποθέσεις και να δοθούν οι εγγυήσεις ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρχει το εγγυητικό ταμείο με τη χρηματοδότηση που υπάρχει στο ποδόσφαιρο αλλά και τις πρωτοβουλίες και από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου για θέματα φόρων. Πρέπει να υπάρξει μία σκληρή και δυνατή δέσμευση για αυτό. Εάν οι ομάδες ή ΕΠΟ δεν μπορούν να δεσμευτούν για κάποιο ταμείο προστασίας τότε τι σημαίνει αυτό; Τότε θα σου λένε ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν κάτι και πως συνεχίζουν σε αυτόν τον ίδιο δρόμο. Το εγγυητικό ταμείο είναι ένα θέμα. Το ποδόσφαιρο γυναικών ένα 2ο. Το πως να γίνει επαγγελματικό το ποδόσφαιρο γυναικών και ειδικά σε σχέση με την Εθνική.

Όταν εκπροσωπούν τη χώρα τους πρέπει να έχουν τις πιο καλές συνθήκες. Δεν πρέπει και δεν γίνεται να έχουν 2 δουλειές διότι εκπροσωπούν την πατρίδα τους. Πρέπει να είναι στην πιο καλή κατάσταση για να μπορούν να το κάνουν αυτό και για να παίρνουν νίκες και να προχωρούν σε διοργανώσεις ή να νικούν σε διοργανώσεις. Και το τρίτο σκέλος να διασφαλιστεί πως ο ΠΣΑΠΠ είναι ένα αναγνωρισμένο μέλος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υπό την έννοια της επιρροής στις αποφάσεις. Όχι να παίρνει τις αποφάσεις αλλά να διασφαλίζεται πως έχει συμμετοχή σε αυτές.

Βέρμεερ: Στις συζητήσεις που κάναμε μιλήσαμε και για το εγγυητικό ταμείο. Γενικότερα στα προβλήματα έχουμε αναφέρει το εγγυητικό ταμείο και είναι το θέμα της ισότητας και ίσης αντιμετώπισης των φύλων αλλά και τα συμβόλαια. Επίσης τη διαδικασία που υπάρχει για τις υποθέσεις των παικτών (με οφειλές). Να μην περιμένουν πέντε με επτά μήνες για να πληρωθούν. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί μία ομάδα πληρώνει σε δόσεις τις οφειλές της και υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες.

Δεν μπορεί να γίνεται αυτό διότι πληρώνεις ανά μήνα οπότε είναι σαν να πληρώνεις με δόσεις το συμβόλαιο. Όταν δεν πληρώνεις δεν γίνεται μετά να δίνεις οφειλές σε δόσεις. Πρέπει να δίνεις όλο το ποσό μετά. Όπως επίσης να δει η ΕΠΟ το θέμα με τις παλιές ΠΑΕ. Η FIFA είναι ξεκάθαρη στο τι ισχύει με τον κανονισμό. Οι οφειλές από παλιές ΠΑΕ πρέπει να πληρώνονται από τη νέα ΠΑΕ και να δίνεται όλο το ποσό. Όχι να πληρώνεις το 50% των οφειλών και μετά όταν έρχεται άλλος νόμιμος διάδοχος ως ΠΑΕ να δίνει το 25%. Δεν έχει κανένα νόημα και ουσία και είναι φυσικά ενάντια στους κανονισμούς της FIFA.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα