Ο Παλάσιος τα... σπάει και οδηγεί τον Παναθηναϊκό!

Ο Παλάσιος τα... σπάει και οδηγεί τον Παναθηναϊκό!

Ο Παλάσιος τα... σπάει και οδηγεί τον Παναθηναϊκό!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την φανταστική εμφάνιση του Αργεντινού εξτρέμ στο Περιστέρι, ο οποίος τρέχει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και ξεπέρασε τον Σεμπάστιαν Λέτο!

Ήταν... τελικός το παιχνίδι στο Περιστέρι για τον Παναθηναϊκό και όπως και η αναμέτρηση του Κυπέλλου κρίθηκε στις λεπτομέρειες, στη κόψη του ξυραφιού. Στην ατομική ποιότητα των παικτών του Τριφυλλιού, οι οποίοι είχαν την υπομονή και το καθαρό μυαλό να μετουσιώσουν την υπεροχή τους σε γκολ, σε ένα ματς που έδειχνε να στραβώνει μετά την άστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αϊτόρ στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν ανώτερο από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό αλλά το... έργο στις εκτός έδρας αναμετρήσεις το έχουμε δει αρκετές φορές φέτος. Πίεση, ευκαιρίες, ανωτερότητα, μία γκάφα στα όρια της ποδοσφαιρικής ανοησίας ή ένα σφύριγμα από άλλες εποχές και... καληνύχτα με απώλεια βαθμών. Στον Βόλο, στο Ηράκλειο, στους Ζωσιμάδες, στο Αγρίνιο, στη Τούμπα, στη Τρίπολη, δεν έχει τέλος η λίστα.

ssdd

Αυτή η έκδοση των ᾽᾽πρασίνων᾽᾽ δεν χωρά καμία αμφιβολία πως πρόκειται για μία καλή ομάδα, η οποία παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο, πιέζει ψηλά(αν και θα μπορούσε καλύτερα και πιο ασφυκτικά), δημιουργεί ευκαιρίες και παρουσιάζει μια αξιόλογη εικόνα. Το ζητούμενο ήταν, είναι και θα είναι η διάρκεια. Μετά το 3-0 επί της ΑΕΚ στη Λεωφόρο, ακολούθησε αυτό το 2-0 επί του Ατρομήτου χωρίς να δεχθεί υποψία ευκαιρίας από τον αντίπαλο και πλέον ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στο μίνι πρωτάθλημα, όπου θα κριθούν και τα δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια. Αυτά της 3ης και της 4ης θέσης, με το Τριφύλλι να έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με την ΑΕΚ και τον Άρη πως θα μπορεί να αντιστρέψει μια αρνητική κατάσταση μέσα από το Κύπελλο και την κατάκτηση του τροπαίου.

Η πιο παραγωγική σεζόν του Παλάσιος, ξεπέρασε τον εξτρέμ Λέτο

Όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός έκανε δικό του, τον Σεμπάστιαν Παλάσιος, ζήτησα από τον τελευταίο χρονικά λατρεμένο σε όλους μας, Σεμπάστιαν, την άποψή του για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας. ᾽᾽Μακάρι να μην έχουμε κοινό μόνο το όνομα᾽᾽ ήταν το μήνυμα που εμφανίστηκε στην οθόνη και είμαι σίγουρος πως ο Λέτο θα έχει μετανιώσει την λακωνικότητά του σε εκείνο τον διάλογο.

Εξάλλου, ο Ελ Τούκου ήδη τον ξεπέρασε ήδη και αποτελεί τον πιο παραγωγικό εξτρέμ του συλλόγου την τελευταία δεκαπενταετία. Ο Λέτο την σεζόν 2009-2010 που έπαιξε ως εξτρέμ(το 11-12 στη κορυφή της επίθεσης έκανε... θραύση μέχρι να τραυματιστεί) είχε πετύχει 6 γκολ στο πρωτάθλημα, 1 στο Κύπελλο και 1 στην Ευρώπη. Όλα straight. Χωρίς πέναλτι. Ο Παλάσιος και ενώ η χρονιά έχει ακόμη τουλάχιστον 12 ματς, έχει σκοράρει συνολικά 11 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, 8 κανονικά και 3 πέναλτι. Στη SL1 έχει 10, είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και 7 από αυτά είναι σε κανονική ροή αγώνα. Ο Αργεντινός παιχταράς συνεχίσε και στο Περιστέρι να υπενθυμίζει στον σύλλογο, το πως είναι να διαθέτει έναν πραγματικά καλό εξτρέμ.

Μέσα σε δύο λεπτά... καθάρισε το παιχνίδι. Με δύο γκολ του δικού του ρεπερτορίου. Γνωρίζει όσο κανείς άλλος μεσοεπιθετικός της ομάδας το πότε πρέπει να κλείσει προς τα μέσα και να παίξει τον ρόλο του inside forward, έχει σημαντική αίσθηση του γκολ και με την κίνηση στο δεύτερο δοκάρι άνοιξε το σκορ. Το 2-0 είναι γκολ ψυχολογίας. Πήρε την μπάλα στρωμένη, το... παστέλωσε και τέλος η σεμνή τελετή. Παίκτης διαφοράς.

σχαχ

Κάπου εδώ να ευλογήσουμε τα γένια μας. Δεν είναι κακό να το κάνουμε που και που. Το περασμένο καλοκαίρι και αφού... κάψαμε τα μάτια μας μπροστά από μια οθόνη για την πιο δαπανηρή μεταγραφή της δεκαετίας, είχαμε αναφέρει πως ο Παλάσιος ναι μεν δεν διαθέτει κάποια φοβερή και τρομερή ποιότητα στα τελειώματά του αλλά είναι ένας ακραίος που πάντα βρίσκεται σε θέση βολής και αν βρει ψυχολογία μπορεί να κάνει την διαφορά και στο σκοράρισμα.

Γράφαμε τότε:

᾽᾽Πόσο δεινός σκόρερ είναι ο Παλάσιος; Ο «Ελ Τούκου» έχει καλή επαφή με το αντίπαλο πλεκτό, τελειώνει τις φάσεις και με τα δύο πόδια αλλά σίγουρα θα μπορούσε και καλύτερα. Είναι θέμα ψυχολογίας το κατά πόσο θα είναι σημαντικός στην εκτέλεση εκτός από την δημιουργία κατά την διάρκεια μιας σεζόν. Την τελευταία εξαετία ο δείκτης Xgoals είναι στο 51.06. Δηλαδή θα «έπρεπε» να έχει σκοράρει 51 γκολ. Πέτυχε 45. Έξι λιγότερα από το προσδωκόμενο. Για να σημειωθεί ένας δεινός σκόρερ θα πρέπει ο δείκτης των Goals να είναι αρκετά πιο πάνω από τα xGoals.

Αυτό το «-6», φυσικά, δεν είναι «κακό», απλά μας δείχνει την αποτελεσματικότητα που είχε ο παίκτης αυτά τα χρόνια.Είναι στις αρετές του Παλάσιος να βρίσκεται σε θέση βολής κατά την διάρκεια ενός αγώνα αλλά μέσα στην σεζόν πρέπει να τον «πάνε» οι εκτελέσεις για να ανεβάσει τους αριθμούς του. Ας πάρουμε το φετινό παράδειγμα. Στις πρώτες 9 αγωνιστικές είχε 4 γκολ. Πολύ δυνατό ξεκίνημα. Έχει να σκοράρει, όμως, από τις 3 Απριλίου και ακολούθησαν χαμένες ευκαιρίες ίσες με 3xGoals! Έχει σπαταλήσει κάποιες σημαντικές φάσεις και φαίνεται στο πρόσωπό του η ανάγκη να... ξεμπουκώσει και να πάρει και πάλι μπροστά. Όσο πιο γρήγορα κάνει την αρχή στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό που όλα αυτά τα χρόνια παίρνει παρά ελάχιστα στο σκοράρισμα από τους εξτρέμ του᾽᾽.

Ο Παλάσιος... ξεμπούκωσε, λοιπόν, έχει φανταστική ψυχολογία και δεν σταματά να σκοράρει. Φυσικά δεν ξεπέρασε μόνο τον Λέτο αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Τρέχει την καλύτερη, την πιο παραγωγική όσον αφορά το σκοράρισμα σεζόν της καριέρας του. Το 2017 με την Τάγερες είχε ολοκληρώσει την σεζόν με 9 γκολ, στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 11 και... συνεχίζει!

Ο Ιβάν μπορεί να πάρει ουσία και από τον... οδηγό του πούλμαν

Έγινε ξεκάθαρο από το καλοκαίρι πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής που προσπαθεί, παλεύει, μοχθεί να πάρει το 100% από κάθε ποδοσφαιριστή. Ανεξάρτητα από συμβόλαια, πνευματική κατάσταση, όνομα. Δεν υπάρχει πιο τρανό παράδειγμα από τον Τάσο Χατζηγιοβάνη. Ο Σέρβος τεχνικός για μεγάλο διάστημα τον είχε εκτός ομάδας.

σσχα

Πολύ σωστά, καθώς η νοοτροπία του Έλληνα εξτρέμ είναι κάκιστη, με αποκορύφωμα την μυθική φωτογράφιση στο Παρίσι με την φανέλα της Παρί. Ο έμπειρος κόουτς τον άφησε να καταλάβει τα λάθη του και παρά το γεγονός πως το συμβόλαιο του παίκτη τελειώνει το καλοκαίρι και δύσκολα θα ανανεωθεί, δεν τον άφησε να κάνει προπόνηση με τις... μπουλντόζες.

Και πολύ καλά έκανε, καθώς κανείς δεν περισσεύει, πόσω μάλλον ο Χατζηγιοβάνης που μπορεί να προσφέρει πράγματα. Όπως η ασίστ στο γκολ του Παλάσιος που... ξεκλείδωσε το ματς. Ο διεθνής άσος είναι ο μόνος ακραίος του ρόστερ που είναι καθαρός winger, που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω παίζοντας καθαρά ως ακραίος, χωρίς να συγκλίνει μέσα. Πήγε στο 1vs1, γύρισε την μπάλα σωστά και ήρθε το γκολ.

Ο Γιοβάνοβιτς είναι απόλυτα δίκαιος και αποδεικνύει πως μπορεί να πάρει ουσία από τους πάντες. Μέχρι και από τον... οδηγό του πούλμαν.

Σαν να μην έλειψε ποτέ ο Κουρμπέλης

Θα ήταν άδικο αν δεν κάναμε ειδική αναφορά στον Δημήτρη Κουρμπέλη. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού στο πρώτο του παιχνίδι ως βασικός μετά από 15 μήνες ήταν ο παλιός, καλός, Κουρμπέλης. Κάλυψε επάξια το κενό του Ρούμπεν στο 6, το καθαρό του μυαλό και το διάβασμα του παιχνιδιού βοήθησαν αρκετά την ομάδα, όπως και οι διαγώνιες μεταβιβάσεις του για την δημιουργία 1vs1 στα άκρα.

ssx

Η εικόνα του σίγουρα δεν παραπέμπει σε ποδοσφαιριστή που είχε να παίξει ως ενδεκαδάτος από τις 12 Δεκεμβρίου του 2020. Η επιστροφή του δίνει ακόμη μία ποιοτική λύση στα χέρια του προπονητή.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.