Η Νο 2 μάχη Μαρτίνς-Μπούργκος κάτω από ένα άλλο πρίσμα για τον τεχνικό του Ολυμπιακού

Η Νο 2 μάχη Μαρτίνς-Μπούργκος κάτω από ένα άλλο πρίσμα για τον τεχνικό του Ολυμπιακού

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για τους προπονητές που έχουν καταφέρει να σταματήσουν τον Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού, με αφορμή το αυριανό παιχνίδι με τον Άρη.

Η πρώτη μονομαχία του Πέδρο Μαρτίνς με τον Μπούργκος την περασμένη Κυριακή στο Χαριλάου έφερε ένα αποτέλεσμα όχι και το πλέον…σύνηθες για τον Ολυμπιακό και τον προπονητή του, την ήττα 1-2 από τον Άρη. Εκτός όλων των άλλων, ήταν μία από τις...ελαχιστότατες φορές που ο Πορτογάλος χάνει από αντίπαλο προπονητή στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο Ελλάδας αντιμετωπίζοντας τον για πρώτη φορά.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη συγκυρία, νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι προπονητές έχουν σταματήσει τον Μαρτίνς στον Ολυμπιακό και σε τι βαθμό. Ποιοι δηλαδή τον έχουν κερδίσει κι έχουν αποφύγει την ήττα και σε πόσα παιχνίδια. μάλιστα, η σχετική ανάλυση ίσως δίνει μία έκπληξη, καθώς ο προπονητής που έχει κόψει περισσότερους βαθμούς από τον Πέδρο είναι ο Μάντζιος, έστω υπό τη μορφή τεσσάρων ισοπαλιών.

Βεβαίως, ρόλο παίζει κι ο αριθμός των αγώνων που έχουν παίξει οι αντίπαλοι του προπονητές κόντρα στον Μαρτίνς, κι ο Μάντζιος έχει παίξει πολλούς, αλλά παραμένει ένα δεδομένο ότι ο Μάντζιος έχει τέσσερις ισοπαλίες, τρεις με τον Άρη (όλες 1-1, δύο εντός έδρας, τη μία για το Κύπελλο, και μία εκτός) και μία με τη Λαμία (0-0 εντός, για το Κύπελλο).

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τρεις προπονητές που με τον ΠΑΟΚ έχουν όλοι τα ίδια θετικά αποτελέσματα απέναντι στον Μαρτίνς, για να ισχύσει μάλλον εδώ ότι σημασία έχει εν πολλοίς η αντίπαλη ομάδα κι όχι τόσο ο προπονητής. Καθότι έχουν όλοι δύο νίκες και μία ισοπαλία: ο Λουτσέσκου νίκες εντός (3-1) κι εκτός (1-0), και ισοπαλία εντός (1-1)…ο Άμπελ Φερέιρα νίκες εντός (3-2, Κύπελλο) κι εκτός (1-0), και ισοπαλία εκτός (1-1)…κι ο Πάμπλο Γκαρσία νίκες εντός (2-0), στον τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ (2-1), και ισοπαλία εντός (1-1)…

Όπως υπάρχουν και στον Παναθηναϊκό δύο προπονητές που ναι μεν δεν έχουν κερδίσει τον Μαρτίνς, αλλά έχουν φέρει μαζί του συνολικά πέντε ισοπαλίες: τρεις ο Δώνης (1-1 και 0-0 εντός έδρας και 1-1 εκτός έδρας) και δύο ο Γιοβάνοβιτς (φέτος 0-0 τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας). Και τον έχει κερδίσει μία φορά ο Μπόλονι (2-1 εντός έδρας)!

Ο Ράσταβατς τον έχει σταματήσει τρεις φορές, όλες εντός έδρας, δύο με την Ξάνθη (1-1 στο πρωτάθλημα και 0-0 στο Κύπελλο) και μία με τον Αστέρα (0-0).

Μαρτίνς

Ο Γιαννίκης άλλες δύο, επίσης εντός έδρας, με τον ΠΑΣ (1-1, τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο Κύπελλο).

Από προπονητές της ΑΕΚ ο Καρέρα έχει δύο ισοπαλίες εντός έδρας (0-0 κι 1-1) κι ο Ουζουνίδης μία ισοπαλία, επίσης εντός έδρας (1-1).

Κι ο Χάβος είναι ο μοναδικός προπονητής που τον έχει αποκλείσει από το Κύπελλο σε διπλά νοκ άουτ παιχνίδια, με τη Λαμία (3-3 εντός, 1-0 εκτός).

Θα έλεγε κανείς ότι με εξαίρεση ακριβώς την τελευταία παρτίδα, εκείνη με τη Λαμία, όλα τα άλλα είναι νορμάλ αποτελέσματα, ειδικά αν σκεφθούμε ότι ο Μαρτίνς έχει απέναντι σχεδόν σε όλους πιο πολλές νίκες και γενικά καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτό που προκαλεί πιο πολύ συζήτηση ίσως είναι μία σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων του Μαρτίνς σε παιχνίδια κατά βάση μακριά από το Καραϊσκάκη απέναντι σε προπονητές με ελάχιστες παραστάσεις κι επιτυχίες, για επίπεδο αντιμετώπισης του Ολυμπιακού. Ο Νικόδημος Παπαβασιλείου του έχει πάρει ισοπαλία (1-1) με τον Πανιώνιο, ο Βελέτζας ως υπηρεσιακός προπονητής ισοπαλία (0-0) με τον Απόλλωνα, ο Ισπανός Κίκο ισοπαλία (0-0) με την Ξάνθη, ο επίσης Ισπανός Φεράνδο ισοπαλία (0-0) με το Βόλο, ενώ ένας άλλος Ισπανός, ο Λόπεθ, έχει πάρει ισοπαλία (0-0) με τον Ατρόμητο μέσα στο Καραϊσκάκη, ο δε Έλληνας Νίκος Παπαδόπουλος τον έχει κερδίσει (1-0) με τον ΟΦΗ στην τελευταία του σεζόν στους πάγκους της Α΄ Εθνικής. Στο δε Κύπελλο, ο Μαρτίνς έχει χάσει εκτός έδρας όχι μόνο από τον Παναιτωλικό του έμπειρου Αναστασίου (1-2) κι από τον Λεβαδειακό του Ταουσιάνη (2-3).

Μαρτίνς

Η αντίθεση γίνεται μεγαλύτερη, όταν μιλάμε για προπονητή, τον Μαρτίνς, που με τον Ολυμπιακό έχει αποκλείσει τον Αρτέτα (2-1 στο Λονδίνο) με την Άρσεναλ, τον Γκατούζο με τη Μίλαν (3-1), τον Σμιντ με την PSV (4-2), τον Βίτορ Περέιρα με τη Φενέρμπαχτσε (3-0, 1-0), τον Βίλας Μπόας (1-0) με τη Μαρσέιγ, τον Μάρκ Ντάις με την Μπέρνλι (3-1, 1-1) κι έχει κερδίσει πάλι εκτός έδρας (1-0) τον Αρτέτα με την Άρσεναλ, έχει φέρει ισοπαλία (2-2) κόντρα στον Ποκετίνο με την Τότεναμ, στον Κίκε Σετιέν με την Μπέτις (0-0) και στον Νούνο Σάντος με τη Γουλβς (1-1).

Τέλος πάντων, για να γυρίσουμε στο τώρα, έχω την αίσθηση ότι θα δούμε αύριο στο Καραϊσκάκη μία δυνατή μονομαχία και σε επίπεδο πάγκων ανάμεσα στον Μαρτίνς και τον Μπούργκος. Ουσιαστικά ο Αργεντίνος τεχνικός είναι ο πρώτος μετά τον Λουτσέσκου που έχει κερδίσει τον Μαρτίνς στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι κι αυτό το δεδομένο από μόνο του μας προϊδεάζει για μία μεγάλη μάχη.

Απλά ας έχουμε υπόψιν μας ότι ενώ ο Μπούργκος θα παίξει με σχεδόν την ίδια ενδεκάδα (το πολύ να έχει δύο αλλαγές) που κέρδισε τον Ολυμπιακό 2-1 την περασμένη Κυριακή, ο Μαρτίνς αναμένεται να αλλάξει τη δική του μισή ενδεκάδα. Και μπορεί κι αυτό να παίξει ρόλο. Θα δούμε.

Άσχετο: Το όνομα του Σοφιάν Φεγκουλί ακούγεται…διαχρονικά για τον Ολυμπιακό. Λογικό είναι να ακούγεται και τώρα που μένει ελεύθερος το καλοκαίρι από τη Γαλατασαράι ο Αλγερινός εξτρέμ. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα μεταξύ του Ολυμπιακού και του 32χρονου άσου, βασικός στο 0-0 με την Μπαρτσελόνα προχθές το βράδυ στη Βαρκελώνη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.