Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περιμένει μία εντελώς διαφορετική ΑΕΚ

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περιμένει μία εντελώς διαφορετική ΑΕΚ

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περιμένει μία εντελώς διαφορετική ΑΕΚ

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στα playoffs κόντρα στην ΑΕΚ και τις διαφορές με το 3-0 της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στη διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος για να παίξει δέκα παιχνίδια που εκτός από την φετινή σεζόν θα καθορίσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό και την επόμενη ημέρα, την νέα αγωνιστική περίοδο, την απρόσκοπτη συνέχεια του αγωνιστικού πρότζεκτ που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της ομάδας. Το Τριφύλλι έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει ένα από τα τρία διαθέσιμα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Τόσο για να κάνει το καθήκον του όσο και για να παίξει τον τελικό του Κυπέλλου(αν πράξει το αυτονόητο και αποκλείσει την Λαμία) απαλλαγμένος από ένα τεράστιο βάρος, από ένα τεράστιο ''πρέπει'' που θα βρίσκεται πάνω από το κεφάλι του σε περίπτωση που θα έχει αποτύχει να τερματίσει στη πρώτη τετράδα και θα βλέπει το τρόπαιο σαν σανίδα σωτηρίας για να επιστρέψει στις διοργανώσεις της UEFA πέντε χρόνια μετά.

μεσα

Η πρεμιέρα με αντίπαλο την ΑΕΚ αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για να κλείσει άμεσα σε απόσταση βολής η ψαλίδα με την Ένωση, να μειωθεί η διαφορά από τον Άρη που παίζει με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Να γίνει ένα ξεκίνημα με το δεξί σε ένα πρόγραμμα που μπορεί να τον φέρει σε θέση ισχύος στο φινάλε του πρώτου γύρου, αρκεί να εκμεταλλευθεί την φετινή του δύναμη. Την ιστορική του έδρα, το καμίνι της Λεωφόρου.

Πριν δύο εβδομάδες το σύνολο του Γιοβάνοβιτς, νίκησε πολύ εύκολα την ΑΕΚ με 3-0, το κοντέρ θα μπορούσε να γράψει και περισσότερα αλλά το αυριανό παιχνίδι θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό ματς, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περιμένει μία εντελώς διαφορετική ΑΕΚ και αν δεν το κάνει, αν... παραμυθιαστεί τόσο αγωνιστικά όσο και πνευματικά, τότε θα την... πατήσει πολύ άσχημα.

Δεν θα κάνει το ίδιο λάθος μέσα σε 15 ημέρες

Η ΑΕΚ πλήρωσε πολύ ακριβά την επιλογή του Αργύρη Γιαννίκη να αφήσει χώρους στον Παναθηναϊκό, να ποντάρει σε πίεση υψηλής έντασης στο πρώτο τέταρτο και έξω από την περιοχή του αντιπάλου, να πάρει από νωρίς αρκετά ρίσκα απέναντι σε ένα σύνολο που είναι μετά τον Ολυμπιακό, η καλύτερη, η πιο αποτελεσματική και επικίνδυνη ομάδα στο επιθετικό τρανζίσιον. Όποιος έδωσε γήπεδο στην ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είτε από ανάγκη είτε από επιλογή, μάζεψε αρκετές φορές την μπάλα από τα δίχτυα του.

Τα λάθη του Έλληνα τεχνικού που αποτελεί παρελθόν, προφανώς και θα τα έχει εντοπίσει, θα τα έχει διαβάσει ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους προπονητές της γενιάς του.

Η λογική λέει πως η Ένωση θα πατήσει το χορτάρι της Λεωφόρου για να παίξει αρκετά πίσω από την μπάλα, να βάλει δύσκολα στο Τριφύλλι που έχει αποδείξει ότι απέναντι σε κλειστές άμυνες έχει ''θέματα'' και ματώνει για να βρει τις λύσεις στα προβλήματα. Να ποντάρει στις καλές τις μεταβάσεις από άμυνα σε επίθεση χάρη στην ταχύτητα και την ποιότητα των μεσοεπιθετικών της.

Το κέντρο της άμυνας, ο Βιγιαφάνιες, ο Αραούχο

Το καλό μαντάτο για τους ''πράσινους'' σε σχέση με το 3-0 είναι η επιστροφή του Λούκας Βιγιαφάνιες, ο οποίος δημιουργικά μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτή την συνθήκη παιχνιδιού. Ο Αργεντινός μέσος διαθέτει τις μεταβιβάσεις που δεν έχει ούτε ο Αλεξανδρόπουλος, ούτε ο Κουρμπέλης, ούτε ο Ρούμπεν, τις πάσες εκείνες στο επιθετικό τρίτο που μπορούν να... ξεκλειδώσουν την αντίπαλη άμυνα.

σσχα

Το κακό μαντάτο για τον Παναθηναϊκό είναι το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας και η επιστροφή του Σέρχιο Αραούχο στην ενδεκάδα του αντιπάλου. Το εξαιρετικό δίδυμο του Βέλεθ με τον Σένκεφελντ ''έσπασε'', το... χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για Σάρλια-Πούγγουρα στα μετόπισθεν και το καλύτερο για Σάρλια-Σένκεφελντ, καθώς ο Βέλεθ τέθηκε νοκ-άουτ ενώ ο Ολλανδός προπονήθηκε κανονικά το Σάββατο.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, αν αναλογιστούμε πως στην κορυφή της επίθεσης θα βρίσκεται ο Αραούχο και όχι ο Καρίμ. Ο Αργεντινός είναι... διάολος, μπορεί να δημιουργήσει φάσεις μόνος του, είναι καλύτερος εκτελεστής και θέλει τεράστια, πολύ μεγάλη προσοχή για να μην κάνει την ζημιά.

Υ.Γ1: Να, λοιπόν, που ο Φώτης Ιωαννίδης ένιωσε ενοχλήσεις και έμεινε εκτός αποστολής για το αυριανό παιχνίδι και ο Παναθηναϊκός πηγαίνει μόνο με έναν σέντερ φορ, καθώς και ο Φεντερίκο Μακέντα είναι τραυματίας και επί της ουσίας εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν. Είναι πολύ μεγάλο ρίσκο αυτό που έχουν πάρει στο ''πράσινο στρατόπεδο᾽᾽ με τους παίκτες στην κορυφή της επίθεσης τόσο σε θέμα ποσότητας όσο και σε θέμα ποιότητας. Παρά την κίνηση που δεν έγινε στο παράθυρο των ελευθέρων, η αγορά λόγω του πολέμου παραμένει ανοιχτή. Η ΑΕΚ έδειξε τον δρόμο. Αλίμονο αν δεν υπάρχει, ή αν δεν μπορεί να εντοπιστεί ένας αξιόλογος σέντερ φορ να έρθει να δώσει λύσεις στο πιο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν.

Υ.Γ2: Μπράβο στις ομάδες του μίνι πρωταθλήματος που έδωσαν την μίνιμουμ βοήθεια στον ΠΑΟΚ για τις αναμετρήσεις με την Γάνδη αλλά και για την πιθανή του συνέχεια στο Conference League. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να είναι ενωμένο όταν πρόκειται για το κοινό καλό, για την γενική βαθμολογία, για το μέλλον των συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν περάσει στα προημιτελικά φυσικά και θα πρέπει να αναβληθούν οι αναμετρήσεις πριν και μετά τους αγώνες στους ''8''. Ας σταματήσουν οι ομάδες, επιτέλους, να πυροβολούν τα πόδια τους.

Αν είκοσι χρόνια πίσω, την άνοιξη του 2003, η ΕΠΑΕ είχε κάνει το αυτονόητο και ο Παναθηναϊκός είχε ξεκουραστεί πριν τον επαναληπτικό με την Πόρτο και δεν έχανε με τραυματισμό τον Άγγελο Μπασινά στο ματς με το Αιγάλεω, τότε η κατάληξη της ιστορίας πιθανότατα θα ήταν πολύ διαφορετική και η ομάδα του Μαρκαριάν θα είχε πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.