Και τώρα οι δυο τους: ΠΑΟΚ - Αρης στον τελικό της Super League Κ17

Γιώργος Μανταίος
Και τώρα οι δυο τους: ΠΑΟΚ - Αρης στον τελικό της Super League Κ17

bet365

Το Gazzetta ήταν το μοναδικό μέσο που βρέθηκε στο Βόλο για τους ημιτελικούς του Final-4 της Κ17 και σας μεταφέρει όλα τα παρασκήνια με αποκλειστικές δηλώσεις.

Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της Θεσσαλονίκης θα αναμετρηθούν στον τελικό του Final-4 στο πρωτάθλημα Super League Κ17. Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον Άρη την Τετάρτη (16/3, 15:00 Novasports), καθώς αναδείχθηκαν νικητές στους ημιτελικούς της Κυριακής. Το Gazzetta βρέθηκε εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα δεν κατέγραψαν οι κάμερες, με παραλειπόμενα, δηλώσεις και «καυτό» παρασκήνιο.

Ο «Νόμος Τζίμα» έκρινε την πρόκριση

Ο «νόμος Τζίμα» εφαρμόστηκε στον δεύτερο –χρονικά- ημιτελικό ΠΑΟΚ - Ατρόμητος 3-1. Ο Στέφανος Τζίμας, 16 ετών και πρόσφατα επαγγελματικός... συνεργάτης του ΠΑΟΚ (υπέγραψε τριετές συμμβόλαιο) καθόρισε το ματς με τον Ατρόμητο με δύο γκολ και μία ασίστ. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα πέτυχε στον πρώτο σημαντικό αγώνα της καριέρας του (δεν έχει αγωνιστεί ποτέ ούτε σε Final-4) και όντας ο δεύτερος μικρότερος σε ηλικία που υπήρχε μέσα στο γήπεδο, αποδεικνύει γιατί θεωρείται Νο1 project στην ηλικία του. Ο ΠΑΟΚ είχε επίσης σε εκπληκτική κατάσταση και τον έτερο πρωτάρη σε Final-4 Γιάννη Γκιτέρσο και σε πολύ καλή μέρα τον Κώστα Γκούμα και τα ακραία μπακ Γεωργιάδη, Δεληγιάννη. Πώς να χάσει;

Όχι πως ο Ατρόμητος δεν το πάλεψε. Στο ημίχρονο κρατούσε το 0-0, κατάφερε να ισοφαρίσει, όμως δέχτηκε το 2-1 ακριβώς 90 δευτερόλεπτα μετά και φυσικά ήταν αδύνατο να βρει νέα «απάντηση». Ο σκόρερ Αγγέλης και οι Αμπαρτζίδης, Πιζάνιας ήταν ανάμεσα στους διακριθέντες, όμως όλα τα παιδιά του Κώστα Παρθενίου αξίζουν τα εύσημα για την αήττητη πορεία πέντε μηνών. Μην ξεχνάμε ότι είναι η ομάδα που άφησε τον Ολυμπιακό εκτός Final-4 για πρώτη φορά στα χρονικά.

* Το ματς ήταν μία «επανάληψη» του ημιτελικού Κ15 το 2020, όταν ο Ατρόμητος είχε επικρατήσει στα πέναλτι μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας. Περίπου το 80% των παιδιών που αγωνίστηκαν ήταν τα ίδια και ήλθε η σειρά των «μικρών» του ΠΑΟΚ να πανηγυρίσουν.

* Μάλιστα στον αγώνα εκείνο αντίπαλοι προπονητές ήταν ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης (νυν τεχνικός της εθνικής Κ17) και ο Πέτρος Κοντοβράκης (πλέον στην Κ19 του Ατρόμητου). Οι δυο τους συναντήθηκαν στα επίσημα του Πανθεσσαλικού και συζήτησαν για τον ημιτελικό του 2020.

Γεωργιάδης: «Στόχος είναι να προωθηθούν παίκτες στην πρώτη ομάδα»

Ο Γιώργος Γεωργιάδης, τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του ΠΑΟΚ –και ένας από τους 23 πρωταθλητές Ευρώπης της Ελλάδας το 2004- σε αποκλειστική του δήλωση στο gazzetta τονίζει:

«Φυσικά είμαστε χαρούμενοι με την πρόκριση, αλλά ακόμα πιο χαρούμενοι είναι οι παίκτες και οι προπονητές. Ωστόσο ο στόχος της ακαδημίας παραμένει πολύ συγκεκριμένος: να μπορέσουμε να προωθήσουμε παιδιά στην πρώτη ομάδα. Αυτός ο στόχος είναι απόλυτος και μοναδικός. Από εκεί και πέρα, ξέρουμε ότι έχουμε μια καλή ομάδα. Ήταν ένας δύσκολος ημιτελικός, ο Ατρόμητος απέδειξε και τη δυναμική του και το γεγονός ότι είναι μια ομάδα πολύ οργανωμένη στο γήπεδο. Εμείς μετά το πρώτο γκολ ξεμπλοκάραμε. Κρίσιμο σημείο ήταν, ασφαλώς, το γεγονός ότι απαντήσαμε αμέσως μετά την ισοφάριση. Οι παίκτες μας έδειξαν την ποιότητα που τους διακρίνει και αν τελειώναμε τις φάσεις ίσως να είχαμε καθαρίσει πιο εύκολα το ματς.

Στον τελικό ελπίζω οι παίκτες μας να είναι πιο απελευθερωμένοι γιατί εναντίον του Ατρόμητου είχαν λίγο άγχος. Το ΠΑΟΚ-Άρης είναι παραδοσιακά ένα δύσκολο παιχνίδι. Συγχαρητήρια στον Άρη για την πρόκριση ήταν πολύ καλός στον πρώτο ημιτελικό. Ελπίζουμε να γίνει ένα καλό παιχνίδι και –προφανώς- θέλουμε να κερδίσουμε εμείς!».

Με συνταγή Καζάνα ο Άρης, «φαγωμάρα» στην ΑΕΚ

Νωρίτερα, ο Άρης κατάφερε να «πνίξει» την ΑΕΚ από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό και να επικρατήσει με 3-0 , σκορ που αντικατοπτρίζει απόλυτα τον αγώνα. Ο τεχνικός των «κίτρινων» της Θεσσαλονίκης, Κώστας Καζάνας ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των ημιτελικών, αφού ήταν εμφανές ότι είχε «διαβάσει» τέλεια την ΑΕΚ. Πίεσε ψηλά, εκμεταλλεύτηκε τα λάθη, προηγήθηκε και στη συνέχεια «κλείδωσε» τον αγώνα γυρίζοντας σε 4-3-3 στο β΄ ημίχρονο, περνώντας καθαρό αμυντικό χαφ μπροστά από τα στόπερ τον Χρήστο Αλμύρα. Αυτός ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του Άρη, μαζί με το Γιώργο Μακρή και τον Αρίστο Σταυρόπουλο.

* Παρεμπιπτόντως ο τελευταίος (Σταυρόπουλος) είναι εξτρέμ που τσέκαρίστηκε στο πρόσφατο παρελθόν από την ΑΕΚ, η οποία τον απέρριψε, παρότι είναι ηλίου φαεινότερο σε όποιον παρακολουθεί πρωταθλήματα υποδομών, ότι δεν διαθέτει τέτοιο παίκτη στη θέση του.

* Το χειρότερο για την ΑΕΚ είναι ότι η ήττα έβγαλε στην επιφάνεια διάφορα προβλήματα. Γονέας ποδοσφαιριστή άρχισε από το πρωί τον... εξάψαλμο μέσω Social Media εναντίον του προπονητή Γενναίου Καραχάλιου, ο τελευταίος απάντησε και ακολούθησε... μύλος. Σε τέτοια ζητήματα η θέση μας είναι αυτονόητη: πάντα στο πλευρό του προπονητή, αφού τέτοιες συμπεριφορές γονέων μόνο κακό κάνουν στο αναπτυξιακό οικοδόμημα.

* Χρειάζεται μήπως να σχολιάσουμε επίσης εμετικό σύνθημα που ακούστηκε μετά το τρίτο γκολ του Άρη στο 85΄; Καλύτερα να μην πούμε πολλά. Ήταν από την πλευρά που βρίσκονταν οι γονείς των παιδιών της ΑΕΚ, το ξεστόμισαν 3-4 ανόητοι, που εισέπραξαν βλέμματα περιφρόνησης και οργής από τους υπόλοιπους 60 υγιείς συγγενείς των παιδιών (η είσοδός ήταν με λίστα τριών ατόμων που είχαν δώσει οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές).

Ξανά μια οικογένεια η εθνική ομάδα

Αυτό που εντυπωσιάζει τον τελευταίο χρόνο είναι το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στις τάξεις των εθνικών ομάδων. Μια μεγάλη παρέα, όλο το staff δουλεύει καθημερινά για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής εθνικών ομάδων, Κώστας Κωνταντινίδης, ο συντονιστής στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης, Γρηγόρης Γεωργάτος και όλοι οι προπονητές βρέθηκαν στο Λιτόχωρο για προπονητικά camp με παίκτες του 2005 και του 2006. Την Κυριακή, ξανά όλοι μαζί στο Πανθεσσαλικό για το Final-4! Κάτι έχει αλλάξει στην ΕΠΟ και στον τρόπο λειτουργίας των εθνικών ομάδων και οι συνέπειες μόνο ευεργετικές μπορούν να είναι για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Φυσικά το gazzetta τους... ανέκρινε.

«Παρακολουθήσαμε δύο ημιτελικούς όπου κυριάρχησε η ποιότητα. Σημειώθηκαν αρκετά γκολ, δεν υπήρξαν σκοπιμότητες και γενικά πιστεύω πως οι παίκτες αυτοί απέδειξαν για ποιο λόγο θεωρούνται ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες φουρνιές των τελευταίων ετών» είπε ο Γρηγόρης Γεωργάτος και πρόσθεσε: «Μαζί με τον Κώστα Κωνσταντινίδη και τους ομοσπονδιακούς προπονητές, διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο ήταν υψηλό κι αυτό κάνει τη δουλειά μας πολύ πιο ευχάριστη, προετοιμάζοντας τους ποδοσφαιριστές μέσα από τη διαδικασία των αναπτυξιακών εθνικών ομάδων. Όμως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, για την εξέλιξή τους τον πρώτο λόγο των έχουν οι ομάδες στις οποίες ανήκουν. Πρέπει όλα αυτά τα παιδιά να πάρουν την ευκαιρία τους και σε επαγγελματικό επίπεδο όταν η ποιότητά τους το επιτρέψει και να μην παίζει ρόλο η ηλικία τους».

Τάσος Θέος: «Σημαντικό ρόλο έπαιξε το πρώτο γκολ»

Εκτός από προπονητής της εθνικής Κ19, ο Τάσος Θέος είναι και ο πλέον έμπειρος να μιλήσει για Final-4 Κ17, όντας ο πολυνίκης του θεσμού με τρεις τίτλους: έναν με τον Άρη (2012) και δύο με τον Ολυμπιακό (2017, 2018). Στην τοποθέτησή του ο 48χρονος τεχνικός είπε:

«Γενικά το επίπεδο ήταν ικανοποιητικό. Παρατηρήσαμε ότι για κάποια παιδία ήταν πιο δύσκολες οι συνθήκες, καθώς δεν έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται σε μεγάλο γήπεδο και φυσικό χλοοτάπητα. Πάντως υπήρξε ποιότητα και στις τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν.

Σε αυτές τις ηλικίες παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το πρώτο γκολ, ποιος θα προηγηθεί, γιατί είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις, που μεγαλώνοντας μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν. Βέβαια για εμάς, σε τέτοιους αγώνες βγαίνουν και χρήσιμα συμπεράσματα ως προς τα παιδιά που μπορούν να ανταποκριθούν και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Να βγάλουν την ποιότητά τους σε ένα τέτοιο τουρνουά που διοργανώνει η Super League.

Στον τελικό θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο η ψυχολογία. Ωστόσο, σημαντική είναι και η διαχείριση των δύο προπονητών, ώστε τα ατομικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών να βγουν στο γήπεδο μέσα από την ομαδική τεχνική.

Σε αυτή η φουρνιά υπάρχει μεγάλη ποιότητα και μακάρι θα δούμε πολλά από αυτά τα παιδιά στις πρώτες ομάδες αλλά και στις εθνικές».

Αλεξ. Αλεξιάδης: «Δικαωματικά ΠΑΟΚ και Άρης στον τελικό»

Ο προπονητής της εθνικής Κ17, Αλέξανδρος Αλεξιάδης, είδε στο γήπεδο πάνω από 25 ποδοσφαιριστές των τεσσάρων ομάδων τους οποίους έχει καλέσει και αξιολογήσει στους τελευταίους οκτώ μήνες. Σε δηλώσεις του στο gazzetta τόνισε:

«Είδαμε δύο παιχνίδια εκ των οποίων πιο ανταγωνιστικό τελικά ήταν το δεύτερο ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ατρόμητο που είχαν ξανασυναντηθεί ως ηλικιακό γκρουπ και στο παρελθόν. Στο άλλο ματς φάνηκε πως η εμπειρία του Άρη που έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στα Final-4 των πρωταθλημάτων υποδομών, τον βοήθησε να μπει στο ματς με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από την ΑΕΚ, η οποία φαινόταν μπλοκαρισμένη στην πρώτη της παρουσία. Όμως αυτό είναι το καλύτερο μάθημα για όλα τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν από αυτή τη διαδικασία.

Τώρα υπάρχει ένας τελικός ΠΑΟΚ-Άρης για δεύτερη φορά μετά τον αντίστοιχο της Κ15 το 2019. Αυτό δείχνει το υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο που υπάρχει και στον βόρειο όμιλο. Μέσα από την εικόνα που έχω για όλες τις ομάδες, θεωρώ ότι δικαιωματικά αυτές οι δύο θα διεκδικήσουν τον τίτλο.

Η γενιά αυτή είναι όντως από τις καλύτερες. Πέραν, όμως, από τα Final-4 και τα πρωταθλήματα υποδομής, θα θέλαμε να δούμε κάποια από τα παιδιά αυτά σε επίπεδο ανδρών. Είναι κάτι που ως εθνική Κ17 το αντιμετωπίζουμε με τους παίκτες των αντιπάλων μας, οι οποίοι παιδιά που αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο, οποιασδήποτε κατηγορίας. Πρέπει να τους δείξουν εμπιστοσύνη γιατί πρόκειται για ποιοτικούς παίκτες, η παρουσία των οποίων θα συμβάλει στη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα».

Παρών ο Μπράτσος και διάφοροι agents

Το «παρών» στο... σπίτι του έδωσε ο Κωνσταντίνος Μπράτσος. Ένας προπονητής που σίγουρα αποτελεί αποκάλυψη με τη δουλειά του στον Βόλο, δεν έχασε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και τους δύο ημιτελικούς. Γέννημα-θρέμμα Νέας Ιωνίας, ο 45χρονος τεχνικός συναντήθηκε με αρκετούς γνωστούς του από τις τέσσερις ομάδες.

Επίσης θα περιμέναμε ότι το συγκεκριμένο Final-4 που διοργάνωσαν με άψογο τρόπο οι άνθρωποι της Super League, θα αποτελούσε πόλο έλξης για scouting από το εξωτερικό. Λίγα πράγματα, όμως. Πάντως τα σημαντικότερα γραφεία της Ελλάδας ήταν εκεί με τον Θ. Καρασαββίδη να καμαρώνει για την πρωταγωνιστική παρουσία του Τζίμα, το Βασίλη Ρόβα να τσεκάρει τα δικά του project από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, το Χρήστο Αποστόλου να κάνει τις επαφές του καλύπτοντας το κενό του... στρατευμένου (καλός πολίτης!) Μιχάλη Ρέτσου και επίσης διακρίναμε εκπροσώπους από τα γραφεία του Χρήστου Γάτση και του Αντώνη Αποστολόπουλου.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα