71 ημέρες πίσω, η ΑΕΚ ήταν “πάνω” από τον ΠΑΟΚ
Στις 9 Ιανουαρίου, όταν επρόκειτο να συναντηθούν στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα πρωταθλήματος, η ΑΕΚ είχε προβάδισμα 5 βαθμών έναντι του ΠΑΟΚ (με έναν αγώνα παραπάνω συγκριτικά με τον ΠΑΟΚ). Το βράδυ της Κυριακής, η λήξη του μεταξύ τους αγώνα για τα playoffs βρήκε τον ΠΑΟΚ να έχει ανοίξει στους 12 βαθμούς την διαφορά του από την ΑΕΚ. Πώς συνέβη μέσα σε 71 ημέρες να αλλάξουν τόσο θεαματικά τα δεδομένα και η μεταξύ τους σχέση;
Η διαφορά ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ ήταν, για ακόμη μια φορά σε μεταξύ τους παιχνίδι, η διαφορά ανάμεσα σε ένα σύνολο που δουλεύει εδώ και 7-8 μήνες με τον ίδιο νικητή - προπονητή, που είναι αποτελεσματικός, και σε ένα σύνολο το οποίο στο ίδιο διάστημα έχει δουλέψει με τρεις προπονητές. Το ένα σύνολο έχει γίνει ομάδα και συμπεριφέρεται σαν ομάδα. Το άλλο σύνολο βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε ένα στάδιο κατανόησης των αλλαγών, τις οποίες φυσικά δεν έχει εμπεδώσει διότι αυτές δεν έχουν παγιοποιηθεί. Πώς να παγιοποιηθούν όταν συζητάμε για ένα σύνολο που δουλεύει μόλις 3 εβδομάδες με έναν νέο προπονητή; Αυτό το σύνολο, η ΑΕΚ, δεν έχει γίνει ομάδα, και δεν κατάφερε να συμπεριφερθεί σαν ομάδα ούτε στο ψυχοπνευματικό κομμάτι όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ εξαιτίας ατομικών λαθών, από τον Μάνταλο και τον Μοχαμάντι.
Την ίδια ώρα που το άλλο σύνολο, που είναι ομάδα, έβγαζε στο τερέν την αυτοπεποίθηση που έχει χτίσει χάρη στο σερί των θετικών αποτελεσμάτων, στο σερί των θετικών αποτελεσμάτων απέναντι στην ΑΕΚ και, κυρίως αυτή, στην πρόκριση στην προημιτελική φάση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το ένα σύνολο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην άμυνα ακόμη και όταν βρίσκεται σε κατάσταση 4 εναντίον 2. Το άλλο σύνολο έχει την αυτοπεποίθηση να επιτεθεί ακόμη και όταν βρίσκεται σε κατάσταση 2 εναντίον 4.
Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση της πτυχής του τακτικού κομματιού για να κατανοήσει κανείς τι συνέβη στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ ξόδεψε 38 οργανωμένες επιθέσεις για να φτάσει σε 11 εκτελέσεις, εκ των οποίων μόνο η μία βρήκε εστία. Σε 18 οργανωμένες επιθέσεις, ο ΠΑΟΚ έφτασε σε 4 εκτελέσεις, εκ των οποίων οι τρεις βρήκαν εστία - η μία βρήκε δίχτυα. Η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν ένα τρανό παράδειγμα για την σημασία της ψυχολογίας στο ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ, με 35% κατοχή της μπάλας έφτιαξε τρεις ευκαιρίες και έβαλε ένα γκολ. Η ΑΕΚ, με 65% κατοχή της μπάλας, έκανε τέσσερις ευκαιρίες που δεν βρήκαν εστία. Τον σχεδόν διπλάσιο χρόνο κατοχής και τις διπλάσιες οργανωμένες επιθέσεις η ΑΕΚ τα σπατάλησε τόσο που να μοιάζει μια εντελώς ακίνδυνη ομάδα απέναντι σε έναν αντίπαλο που έδειχνε επικίνδυνος κάθε φορά που έφτανε με την μπάλα στα τελευταία 20 μέτρα του τερέν, κι ας έκανε επιθέσεις με λιγότερους παίκτες συγκριτικά με την ΑΕΚ.
Στη λήξη της ρεβάνς με την Γάνδη, όταν οι ποδοσφαιριστές του πανηγύριζαν την ιστορική πρόκριση στην φάση των 8 του Europa League ο Ραζβάν Λουτσέσκου φώναζε “ναι, αλλά να νικήσουμε την Κυριακή την ΑΕΚ”, στον βαθμό που να σοκάρει τους παίκτες του. Αυτή η νοοτροπία είναι που πηγαίνει τον ΠΑΟΚ τόσο μακριά στην διάρκεια του τελευταίου τριμήνου - μακρύτερα από όσο και ο ίδιος ο προπονητής του φανταζόταν τον καιρό που, 4 μήνες πίσω, ζητούσε συγγνώμη για την επιλογή του να φορτώσει στο ρόστερ του την ευθύνη να τα δώσει όλα σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις.
Ο τρόπος που αντέδρασε η ΑΕΚ στο 0-1 δημιουργεί μεγάλη αμφιβολία σχετικά με το αν είναι ικανή να κρατήσει την 3η θέση στα playoffs και να πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη σεζόν. Ο τρόπος που αντέδρασε ο ΠΑΟΚ στο 0-1 σου δημιουργεί την αίσθηση ότι πλέον απολαμβάνει τα παιχνίδια του στην Superleague, πλήρως απαλλαγμένος από την πίεση της επίτευξης ενός στόχου, και γι’ αυτό είναι ικανός για ακόμη μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή. Με αυτή τη νοοτροπία και αυτή την αυτοπεποίθηση ο ΠΑΟΚ μοιάζει ικανός για νέες υπερβάσεις.
Αυτό που έχει συμβεί στην διάρκεια των τελευταίων 71 ημερών στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ θα έπρεπε να είναι μάθημα που θα διδάσκεται σε αυτούς που ασκούν διοίκηση στο ποδόσφαιρο - ένα μάθημα για τη σημασία της νοοτροπίας στο ποδόσφαιρο. Διότι την διαφορά σε αυτές τις 71 ημέρες την έχει κάνει κυρίως ο προπονητής και ο τρόπος του στην μετάδοση της νοοτροπίας νικητή αλλά και την εγκαθίδρυση της συλλογικής κουλτούρας στα αποδυτήρια. Ο ΠΑΟΚ έχει παίκτες που ζητούν τη νίκη και δεν χορταίνουν από νίκες, και παίκτες που έχουν ταυτίσει την ομαδική πρόοδο με το ατομικό συμφέρον. Η ΑΕΚ έχει ποδοσφαιριστές που δεν πιστεύουν στη νίκη, και δεν παίζουν για την ομάδα επειδή δεν εμπνέονται από την ομάδα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.