Μην παίζετε με τις ψυχές τους! Αφήστε τα, να παίξουν…

Μην παίζετε με τις ψυχές τους! Αφήστε τα, να παίξουν…

bet365

Ο τελικός της Κ15 στο Αγρίνιο, γράφει ο Σταύρος Σουντουλίδης, κρίθηκε εν πολλοίς από μια ξεκάθαρη λανθασμένη διαιτητική απόφαση, από ανθρώπους που κατ’ εξακολούθησιν αψηφούν τα βασικά του ποδοσφαίρου σ’ αυτές τις ηλικίες.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έφτασαν μέχρι την άκρη του δρόμου, διεκδίκησαν έναν τίτλο στο Αγρίνιο, οι «ερυθρόλευκοι» στο τέλος ήταν αυτοί που πανηγύρισαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Μπήκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, τα παιδιά με τα «ασπρόμαυρα» και τα «ερυθρόλευκα» για να παίξουν. Να χαρούν. Να διασκεδάσουν, πρωτίστως, και εν συνεχεία να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα υποδομών της Superleague.

Ο τελικός του «Final Four» επί τουλάχιστον 80 λεπτά τραβούσε στ’ αλήθεια την προσοχή του θεατή, οι μικροί και των δύο φιναλίστ έδειχναν, εκτός από επιθυμία και προσπάθεια, καθαρό προσανατολισμό. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στο πρώτο μισό. Προηγήθηκε με 0-1. Ο ΠΑΟΚ απάντησε στο δεύτερο μισό. Κατόρθωσε να φέρει… τούμπα τον τελικό και να μπει μπροστά στο σκορ (2-1) στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.

Βασικά οι πιτσιρικάδες και των δύο ομάδων ήξεραν τι ήθελαν να κάνουν, το δούλευαν για να το κάνουν, υποστήριζαν τα βασικά, καταφανώς δασκαλεμένα. Δασκαλεμένα, από κάποιον του πραγματικού ποδοσφαίρου. Όχι του παραποδοσφαίρου.

Όλα τα λάθη, σ’ αυτές τις ηλικίες, επιτρέπονται. Τίποτα, και πολύ καλά κάνουν οι προπονητές, δεν το επικρίνουν. Καμία αφ’ υψηλού προδιάθεση. Μονάχα στήριξη.

 

Ώσπου ήρθε μια απόφαση του διαιτητή Τσοπλάκου να τα σβήσει όλα.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός τελικός U15

Αν δεν το καταλάβατε ή δεν το πήρατε χαμπάρι, στο Αγρίνιο έπαιζαν στον τελικό και διεκδικούσαν έναν τίτλο, που πιστέψτε με σ’ αυτές τις ηλικίες έχει πολύ μικρή σημασία, παιδιά που δεν έχουν κλείσει καλά-καλά τα 15 τους. Κάποια είναι 13,5 στα 14.

Σ’ αυτή την άκρως κρίσιμη καμπή της διαδρομής τους, ήρθε ένας διαιτητής να παίξει με τις ψυχές τους. Να μην τους αφήσει να χαρούν. Κυρίως, να μην σεβαστεί την προσπάθειά τους.

Στο 85ο λεπτό (πέμπτο των καθυστερήσεων) και με τον ΠΑΟΚ να έχει μπει μπροστά στο σκορ δύο λεπτά νωρίτερα, ο διαιτητής από το Αγρίνιο έδωσε ένα πέναλτι για αντικανονικό μαρκάρισμα που έγινε δύο μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή. Αν κάτι τον μπέρδεψε ήταν η θεαματική βουτιά του νεαρού επιθετικού του Ολυμπιακού (Κωστούλας), που προσγειώθηκε δυο μέτρα εντός της μεγάλης περιοχής.

Ο διαιτητής έδειξε την «άσπρη βούλα». Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 2-2, ο τελικός οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι και εκεί οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 4-5.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός τελικός U15

Οι μικροί του Ολυμπιακού πανηγύρισαν με την ψυχή τους. Καλά έκαναν. Έφτασαν στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας γι’ αυτές τις ηλικίες. Όμως, την ίδια στιγμή οι συνομήλικοι τους αποχωρούσαν με σκυμμένο το κεφάλι, εξαιτίας μιας άστοχης, λανθασμένης και επικίνδυνης για το άθλημα, διαιτητικής απόφασης.

«Στα αποδυτήρια υπάρχουν παιδιά που κλαίνε. Δεν μας αρέσει να ασχολούμαστε με αυτά στις αναπτυξιακές ηλικίες, ωστόσο το πέναλτι είναι ενάμιση μέτρο έξω»», είπε απλά ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Δημήτρης Ορφανός.

Παρεμπιπτόντως, ο διαιτητής Κώστας Τσοπλάκος, για να μην τον αδικούμε, είναι εκείνος που τον περασμένο Νοέμβριο είχε σώσει τη ζωή ποδοσφαιριστή σε αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας. Και γι’ αυτή την πράξη η ΕΠΟ και η ΚΕΔ αποφάσισαν να τον τιμήσουν.

Για την αποψινή πράξη του, δεν ξέρω, ποιοι και πως θα πρέπει να τον κρίνουν…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.