Το «μαρτύριο» του ΠΑΟΚ και το μαρτύριο του Ομάρ Ελ Καντουρί

Το «μαρτύριο» του ΠΑΟΚ και το μαρτύριο του Ομάρ Ελ Καντουρί

Το «μαρτύριο» του ΠΑΟΚ και το μαρτύριο του Ομάρ Ελ Καντουρί

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης καταπιάνεται με το φαινόμενο «Ομάρ Ελ Καντουρί», με τον Μαροκινό να έχει απουσιάσει από 59 αγώνες του ΠΑΟΚ και να έχει μείνει, αν δεν κάνει λάθος στο μέτρημα, 357 ημέρες εκτός προπονήσεων, κυρίως λόγω μυϊκών τραυματισμών!

Υπάρχουν πολλοί απίθανοι τρόποι για να τραυματιστεί ένας ποδοσφαιριστής και πολλές απίστευτες ιστορίες τραυματισμών στον αθλητισμό. Ο Ομάρ Ελ Καντουρί κερδίζει σίγουρα το… Όσκαρ κακοτυχίας, καθώς για τέταρτη φορά μέσα στην ίδια χρονιά, στο ζέσταμα του αγώνα με τη Μαρσέιγ, έβγαλε μυϊκό τραυματισμό. Όχι στο ίδιο σημείο με τους προηγούμενους, αυτή τη φορά στο δεξί τετρακέφαλο.

Τα μαντάτα της μαγνητικής στην οποία υποβλήθηκε ο Μαροκινός δεν ήταν καθόλου ευχάριστα, λίγο πολύ μας προϊδέασε και ο ίδιος αποχωρώντας το βράδυ της Πέμπτης από την Τούμπα. Τρεις εβδομάδες και… βλέπουμε. Γιατί, ο ωραίος κατά τα άλλα άνθρωπος, απ’ τα καλύτερα παιδιά μέσα στα «ασπρόμαυρα» αποδυτήρια, δεν μας έχει συνηθίσει στις «fast track» επιστροφές. Το αντίθετο.

Σ’ αυτές τις τρεις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 8 Μαΐου, ο ΠΑΟΚ έχει να παίξει, το λιγότερο, τρία παιχνίδια για τα πλέι οφ και τους δύο ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό. Δηλαδή, άλλα πέντε ματς απ’ τα οποία θα τον στερηθεί η ομάδα «εκτοξεύοντας» το συνολικό αριθμό των χαμένων «εργατοωρών» άνω των 60 αγώνων.

Προσωπικά δεν μου προκάλεσε έκπληξη το άκουσμα του τραυματισμού στην προθέρμανση. Η παραμικρή έκπληξη. Όπως είχα γράψει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τον περασμένο Δεκέμβριο το μυϊκό σύστημα του Ομάρ και άλλων ποδοσφαιριστών χορεύει ροκ-εν-ρολ ανάμεσα στο δέρμα και στον σκελετό τους.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες παικτών. Αυτοί που βγάζουν διαρκώς τραυματισμούς κι αυτοί που δύσκολα θα τους δεις να μένουν εκτός λόγω μυϊκών θεμάτων. Στην περίπτωση μας, ο Μαροκινός έχει γίνει ο «εφιάλτης» του ιατρικού επιτελείου και ο καλύτερος πελάτης για τους φυσικοθεραπευτές της ομάδας. Μαζί τους περνάει τον περισσότερο χρόνο, τη δική του σιωπηρή δοκιμασία μεταξύ των πάγκων της αποθεραπείας και το γυμναστήριο.

O ΠΑΟΚ διαθέτει από τους καλύτερους φυσιοθεραπευτές στο χώρο. Δεν το λέμε τυχαία, το επιβεβαιώνουν όλοι όσοι έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί μαζί τους, πρόσφατα το είπε και ο Ντάνι Μάκελι, διαιτητής Elite, κορυφαίου επιπέδου, που κι αν έχει περάσει από οργανωμένες ομάδες στο συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά σαν τον φυσιοθεραπευτή ο οποίος ανέλαβε και του έκανε μασάζ πριν από το ΠΑΟΚ-Μαρσέιγ, δεν είχε ξανασυναντήσει.

Επίσης, στο κομμάτι της αποθεραπείας, τα τελευταία χρόνια οι «ασπρόμαυροι» έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ Ο Ιβάν Σαββίδης έχει φροντίσει να έχουν αγοραστεί μηχανήματα υψηλού επιπέδου, τα κορυφαία που υπάρχουν στην αγορά, αλλά όταν μπαίνει στη μέση ο παράγοντας «ηλικία», τότε, τις περισσότερες φορές «η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά...».

Το ραμαζάνι κι άλλες ιστορίες…

Ο Ομάρ Ελ Καντουρί

Μια ιστορία από το ποδοσφαιρικό παρελθόν του Ελ Καντουρί «λέει» πως ένα καλοκαίρι, σε διακοπές της οικογένειας στο Μαρόκο, ο μικρός Ομάρ είχε οργανώσει με τα παιδιά του χωριού αγώνα στο τοπικό γήπεδο, στις 08:00 το πρωί. Η μητέρα του, του απαγόρευσε να συμμετάσχει και τον κλείδωσε στο δωμάτιο του από το προηγούμενο βράδυ για να σιγουρευτεί πως δεν θα το σκάσει. Κι όμως, εκείνος βρήκε τρόπο. Αρκετά επικίνδυνο. Άνοιξε το παράθυρο, πήδηξε από τον πρώτο όροφο, έσπασε το πόδι του, αλλά το ματς δεν το έχασε. Έπαιξε κανονικά κι έπειτα επισκέφτηκε το νοσοκομείο για να του τοποθετηθεί νάρθηκας για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Η αιτία του τραυματισμού παρέμεινε κρυφή μέχρι την επαγγελματική του ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.

Στον ΠΑΟΚ ασφαλώς και γνώριζαν το πόσο επιρρεπής είναι ο Μαροκινός στους μυϊκούς τραυματισμούς. Γι’ αυτό και φρόντισαν να ακολουθήσει ένα συντηρητικό πρόγραμμα μετά το πρώτο παιχνίδι στο «Βελοντρόμ». Αφήστε, που αυτή την εποχή υπάρχει το ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους, ένας εξωγενής παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα όσων αθλητών βρίσκονται σε επαγγελματικό επίπεδο. Κι ο Ελ Καντουρί είναι ένας απ’ αυτούς.

Το ότι στα 31 του ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός, πάνω στον οποίο ο Ραζβάν Λουτσέσκου πόνταρε πολλά για τη ρεβάνς με τη Μαρσέιγ, τραυματίστηκε στην προθέρμανση δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το ιατρικό επιτελείο, ούτε προκάλεσε τρομερή έκπληξη στον κόσμο, βλέποντας τον να πηγαίνει δακρυσμένος στα αποδυτήρια της Τούμπας. Η ίδια σκηνή είχε προηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στο ζέσταμα του αγώνα εναντίον της Λίνκολν όταν και πάλι ένοιωσε ενοχλήσεις και έγινε αλλαγή πριν την σέντρα. Πίστευα και το έγραψα ότι είχε έρθει η ώρα να κάνει ένα μεγάλο ματς, αλλά λογάριαζα χωρίς τις... θλάσεις.

Τον περασμένο Αύγουστο είχε τραυματιστεί στη ρεβάνς του ΠΑΟΚ με τη Ριέκα, όπου μάλιστα είχε ανοίξει το σκορ για τον «Δικέφαλο», έμεινε για σχεδόν δύο μήνες εκτός αγώνων και όταν επανήλθε τραυματίστηκε στο ζέσταμα μια άλλα ευρωπαϊκής αναμέτρησης. Η νέα απουσία του κράτησε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, αγωνίστηκε σε κάποια παιχνίδια για να ξανατραυματιστεί στις 16/3/2022 και να μείνει εκτός για δύο εβδομάδες.

Το μοτίβο με τον Μαροκινό είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από την ημέρα που υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ. Κάθε σεζόν κι ένας ή δύο, πολλές φορές και τρεις, μυϊκοί τραυματισμοί στο καταπονημένο από την υψηλή ένταση των πολλών αγώνων κορμί του.

Ειλικρινά δε θα ήθελα με τίποτα να βρίσκομαι στη θέση του επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου των «ασπρόμαυρων», Γιάννη Ράλλη, των συνεργατών του κα των φυσιοθεραπευτών του ΠΑΟΚ. Ναι, έχουν τα πάντα στη διάθεσή τους. Εργαλεία πολύτιμα και υπερσύγχρονα για να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν έχουν χρόνο και στην περίπτωση του Ελ Καντουρί, αισίως, συμπλήρωσε 120 ημέρες απουσίας από τις φετινές υποχρεώσεις της ομάδας. Και θα λείψει άλλες 20-25 μέρες.

«Δεν ξέρω αλλά μπορεί να λείψω για κάποιες εβδομάδες», έλεγε αργά το βράδυ της Πέμπτης (14/4) αποχωρώντας από την Τούμπα και περιμένοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ωστόσο με τόσες θλάσεις μέσα στη χρονιά ο Ομάρ γνωρίζει το κορμί του και ξέρει ότι θα χάσει σίγουρα τα επόμενα δύο ντέρμπι με τον Άρη και τον Ολυμπιακό. Μέχρι τώρα έχει απουσιάσει στα 24 από τα 49 επίσημα παιχνίδια και μοιάζει με… θαύμα ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες 24 συμμετοχές τη φετινή σεζόν.

Ο πρώτος τραυματισμός στην Ξάνθη

Ο Ομάρ Ελ Καντουρί στον αγώνα Ξάνθη-ΠΑΟΚ το 2017

Ο πρώτος σοβαρός μυϊκός τραυματισμός ήρθε στις 2 Δεκεμβρίου του 2017 στα Πηγάδια. Σ’ ένα ματς-ορόσημο για τον ΠΑΟΚ και τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Εκεί, ο Ομάρ Ελ Καντουρί τραυματίστηκε στο όγδοο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός ένιωσε τράβηγμα στο δεξί του πόδι σε προσπάθειά του να κατεβάσει την μπάλα και αποχώρησε υποβασταζόμενος από τον αγωνιστικό χώρο.

Μια εικόνα που επαναλήφθηκε και μετά το τέλος του αγώνα, καθώς αποχώρησε με πατερίτσες από το γήπεδο.

Μια μέρα αργότερα τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας έδειξαν: «θλάση δευτέρου προς τρίτου βαθμού και επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους σε 6-8 εβδομάδες». Όντως, ο Καντουρί ξανά εμφανίστηκε σε ματς του ΠΑΟΚ στα μέσα Ιανουαρίου (21/1/2018), αλλά δεν πρόσεξε, βιάστηκε να μπει στα παιχνίδια με αποτέλεσμα μία εβδομάδα αργότερα στα πρώτα λεπτά του εκτός έδρας αγώνα με τον Παναιτωλικό να υποστεί υποτροπή στην θλάση που είχε στους δεξιούς οπίσθιους μηριαίους και να μείνει εκτός δράσης μέχρι τα μέσα Απριλίου, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για απουσία 2-3 εβδομάδων.

Μηδέν λεπτά, τρία κύπελλα!

Ο Ομάρ Ελ Καντουρί

Στην πρώτη του σεζόν κατέγραψε μόλις 21 συμμετοχές (2 γκολ), με τον Λουτσέσκου να μη τον χρησιμοποιεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ και κάπως έτσι να ξεκινάει το… σερί των κερδισμένων τελικών για τον Μαροκινό χωρίς να έχει αγωνιστεί ούτε ένα λεπτό! Στην προσωπική συλλογή του υπάρχουν τρία μετάλλια από τις κατακτήσεις κυπέλλων με τον ΠΑΟΚ (2018, 2019, 2020), ωστόσο στο χορτάρι του ΟΑΚΑ δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό συμμετοχής για τον Ομάρ. Κάποιες σκόρπιες φωτογραφίες από τις προπονήσεις την παραμονή των τελικών. Ως εκεί…

Ο Λουτσέσκου τον έχασε και τη χρονιά του νταμπλ, λόγω μιας κάκωσης στον οπίσθιο μηριαίο, δηλαδή θλάση, ενώ την επόμενη σεζόν (2019-20) έβγαλε δύο μυϊκούς τραυματισμούς και ένα πρόβλημα στον αστράγαλο, που τον κράτησαν για σχεδόν 80 ημέρες μακριά από τα γήπεδα.

Οι μυϊκοί τραυματισμοί επέστρεψαν και προς το τέλος της περσινής σεζόν, τον Απρίλιο συγκεκριμένα, όταν στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο για τα playoffs υπέστη νέα θλάση. Οι εξετάσεις είχαν δείξει θλάση πρώτου βαθμοί, η εκτίμηση του ιατρικού επιτελείου του «Δικεφάλου» έλεγε, τότε, ότι θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες για να επανέλθει στις προπονήσεις, αλλά τελικά δεν έπαιξε ούτε στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς, στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό.

Ο Πάμπλο Γκαρσία τον σήκωσε από νωρίς για ζέσταμα, ωστόσο ο Ομάρ… κάηκε και δεν μπήκε ποτέ να παίξει στον τελικό. Το μετάλλιο, πάντως, το πήρε…

Η ιστορία με τον Ελ Καντουρί δεν σταματά στους πολλούς και επαναλαμβανόμενους μυϊκούς τραυματισμούς τα πέντε χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα. Η… σούμα βγάζει ένα τρομερό αποτέλεσμα βλέποντας τόσο τα παιχνίδια από τα οποία έχει απουσιάσει και θα ξεπεράσουν, πλέον, τα εξήντα, όσο και τις ημέρες απουσίας του από τις προπονήσεις, που ανέρχονται σε 357 ημέρες, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο.

«Δεν είχα ποτέ τέτοια προβλήματα και τόσους τραυματισμούς στην Ιταλία» έχει πει με αρκετή δόση παραπόνου, ωστόσο ήταν πολύ νεότερος και το κορμί του δεν είχε τόσες πολλές επιβαρύνσεις γι’ αυτό και ήταν ζήτημα να έμεινε δέκα ματς εκτός σ’ όλη του τη θητεία σε Seria A και Serie B.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.