Για τον Μαρτίνς στον Ολυμπιακό πρέπει να μετράς μέχρι το 10, πριν…

Για τον Μαρτίνς στον Ολυμπιακό πρέπει να μετράς μέχρι το 10, πριν…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta την άποψη του για τον Πέδρο Μαρτίνς

Εάν τα social media αποτελούν αξιόπιστο δείγμα, κάτι για το οποίο δεν είμαι και βέβαιος, υπάρχει ένα κλίμα αμφισβήτησης από αρκετούς Ολυμπιακούς για τον Πέδρο Μαρτίνς. Με αφορμή λοιπόν τα σχόλια που γίνονται για τον προπονητή του πρωταθλητή, ας γράψω κι εγώ κάτι.

Γνώμη μου λοιπόν είναι ότι εάν αρχίσεις να κάνεις αρνητικές σκέψεις για τον Μαρτίνς, πρέπει να μετρήσεις έως το 10, προτού καταλήξεις κάπου. Χρειάζεται να δώσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο, για να κρίνει με κάποια καλύτερη ασφάλεια έναν προπονητή που στην τετραετία του στον Ολυμπιακό…

Πρώτον, είναι κοντά στο να πάρει το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα, αναλαμβάνοντας την ομάδα μετά τη χειρότερη της σεζόν μέσα σε μία δωδεκαετία (το 2017-18, ο Ολυμπιακός τερμάτισε τρίτος στη βαθμολογία, ένα πόντο πάνω από τον Ατρόμητο). Μάλιστα, το πρώτο πρωτάθλημα το πήρε με μία ήττα, την 34η αγωνιστική, το δεύτερο πρωτάθλημα με δύο ήττες στις 36 αγωνιστικές, ενώ φέτος ήταν αήττητος στις 25 πρώτες αγωνιστικές. Παρεμπιπτόντως, στην πρώτη του σεζόν έχασε το πρωτάθλημα από έναν ΠΑΟΚ, που το πήρε αήττητος και με ρεκόρ βαθμών.

Δεύτερον, έχει οδηγήσει την ομάδα σε μεγάλες προκρίσεις στο Γιουρόπα Λιγκ (με Μίλαν, Άρσεναλ, PSV), σε δύο παρουσίες σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ (και μάχες μεταξύ άλλων με Μπάγερν, Σίτι, Τότεναμ) και με νίκες σε όλα τα καλοκαιρινά προκριματικά με εξαίρεση τη Λούντογκορετς. Γενικά μπορούμε να μιλάμε για αξιοπρεπή εικόνα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Παράλληλα, στο ταμείο του συλλόγου έχουν μπει περίπου 120 εκ. Ευρώ ως έσοδα από την ΟΥΕΦΑ για την παρουσία του στα Κύπελλα Ευρώπης σε αυτό το διάστημα.

Τρίτον, έχει κάνει ένα νταμπλ (κερδίζοντας την ΑΕΚ στον τελικό του Βόλου, υπό πολύ δύσκολες αγωνιστικές συνθήκες κι αφού πρώτα είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ), ενώ πέρυσι έχασε το νταμπλ με ήττα στον τελικό του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ με ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό του 90λεπτου. Φέτος δε, παλεύει εκ νέου για το νταμπλ, για το οποίο όμως πρέπει να νικήσει στο Κύπελλο και ΠΑΟΚ και ΠΑΟ.

Τέταρτον, έχει φτιάξει μια ομάδα που τουλάχιστον την πρώτη τριετία απέδωσε καλό ποδόσφαιρο στα μεγαλύτερα διαστήματα της. Κάπως έτσι, άλλωστε, προέκυψε και η βελτίωση πολλών παικτών και οι μεταγραφές του Τσιμίκα στη Λίβερπουλ, του Ποντένσε και του Σα στη Γουλβς και του Γκιγέρμε στην Αραβία με συνολικά έσοδα για το κλαμπ της τάξης των 50 εκ. Ευρώ, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπήρξαν προσφορές αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ και για τους Σισέ και Μαντί Καμαρά, άσχετα αν δεν τους παραχώρησε ο σύλλογος.

Ο Μαρτίνς με τον Βαλμπουενά

Πέμπτον, είναι στο τιμόνι του Ολυμπιακού με το κλαμπ σε απίστευτη κόντρα με τις αθλητικές αρχές, και δη την ΕΠΟ, αλλά και με ελάχιστα στηρίγματα και στη Λίγκα. Ευτυχώς δε που η ΟΥΕΦΑ έχει επιβάλλει την παρουσία ξένων διαιτητών στα πιο σημαντικά παιχνίδια.

Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός φέτος δεν έχει παίξει καλό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον, στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν και γενικά υπάρχει πτώση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της ομάδας…ότι υπήρξαν και σοβαρές μεταγραφικές αστοχίες (Ονιεκούρου, Πέπε, Λοβέρα, Μεριά, Κούντε), για τις οποίες συνυπεύθυνος είναι πάντως κι ο Μοντέστο…ότι ήταν σοκαριστικός ο αποκλεισμός από τη Λαμία στην πρώτη σεζόν του Μαρτίνς στο Ρέντη…ότι ήταν σαφής αποτυχία ο αποκλεισμός από τη Λούντογκορετς…ότι ο Ολυμπιακός έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ, οπότε εύλογα υπάρχει απαίτηση για κατάκτηση του τίτλου και για την όσο το δυνατό πιο καλή εκπροσώπηση του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις…

Γι΄ αυτό λέω ότι πρέπει να μετρήσεις μέχρι το δέκα, πριν ρίξεις στον Πέδρο όλη την ευθύνη. Όσο κι αν αναρωτιόμαστε όλοι μήπως υπάρχει μία φθορά στο ποδοσφαιρικό τμήμα λόγω της πολυετούς παρουσία του ίδιου προπονητή, κάτι που για τον Ολυμπιακό δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 22 χρόνια, από την πρώτη θητεία του Μπάγεβιτς! Ίσως, όμως, έπρεπε να (παρα)δεχθούμε και κάτι, ότι ο Μαρτίνς αποδεδειγμένα έχει φτιάξει από την αρχή μία ομάδα, το καλοκαίρι του 2018, και δη με τεράστια επιτυχία, οπότε γιατί να μην ξανακάνει το ίδιο και τώρα, άμα χρειαστεί. Και να σκεφθούμε επιπρόσθετα ότι ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν πρέπει να είναι απολύτως έτοιμος πολύ γρήγορα, εάν θέλει να επιστρέψει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Μαρτίνς με τον Γιοβάνοβιτς

Εν τέλει, για εμένα ο Μαρτίνς μπορεί να μην είναι ο καλύτερος προπονητής, όμως αν μη τι άλλο μας έχει υποχρεώσει με τη δουλειά του και τις επιτυχίες του να πρέπει να μετράμε μέχρι το δέκα πριν καταλήξουμε. Και το καταγράφω εγώ που όλα αυτά τα χρόνια του έχω κάνει κριτική όσο, νομίζω κανείς άλλος, αλλά θεωρώ το έχω κάνει με καλή την πίστη, αφού π.χ. έχει αδυναμία η ομάδα στη δουλειά στις στατικές φάσεις και δεν μπορώ να κάνω πως δεν το βλέπω.

Ότι ίσως κι ο Μαρτίνς χρειάζεται ένα είδος ταρακουνήματος, βλέποντας π.χ. να μην μπορεί να κερδίσει υπηρεσιακούς προπονητές, όπως τον Βελέντζα και τον Οφρυδόπουλο, μπορεί να το πιστεύω κι εγώ. Ούτε μπορώ να είμαι σίγουρος αν όσο μένει θα ζημιώνεται η, θα ωφελείται η ομάδα.

Προσωπικά, όμως, είχα ανέκαθεν την άποψη ότι ο Ολυμπιακός ιστορικά θα πήγαινε καλύτερα εάν κρατούσε όσο μπορούσε περισσότερο έναν προπονητή, που έχει προσφέρει πράγματα στην ομάδα. Ακόμη κι αν χρειάζονταν να θυσίαζε κάποιες φορές παίκτες.

Άσχετο: γνωστοποιήθηκε χθες από την ΟΥΕΦΑ η ποινή του ΠΑΟΚ για τα επεισόδια των οπαδών του στο Βελοντρόμ. Θυμηθείτε τι είχα γράψει εγώ εδώ πριν από ακριβώς 10 ημέρες, στις 10 του μήνα και δείτε ότι δεν έπεσα και…μακριά: «Με βάση την φετινή πρακτική της ΟΥΕΦΑ σε ανάλογες περιπτώσεις, ο ΠΑΟΚ για τα επεισόδια των οπαδών του στο γήπεδο της Μαρσέιγ θα έχει ΜΙΝΙΜΟΥΜ τιμωρία, πρόστιμο από 50 χιλ. Ευρώ και πάνω, συν απαγόρευση εκδρομών για τους οπαδούς του στα επόμενα ένα με δύο εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του και υποχρέωση να αποκαταστήσει τις ζημιές των οπαδών του στην εξέδρα του γηπέδου όπου τα έσπασαν»….

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.