Αρης: Το γκολ θα κρίνει τον στόχο
Στους τρεις τελευταίους αγώνες ο αριθμός των τελικών προσπαθειών του Άρη υπερβαίνει τις 50. Ο αντίστοιχος των τερμάτων είναι μόλις τρία. Βέβαια, η ποδοσφαιρική αλήθεια δεν καθρεπτίζεται πάντα στα βαθιά νερά της στατιστικής. Η εικόνα είναι πιο αξιόπιστος μάρτυρας. Για παράδειγμα, στην εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ, το παιχνίδι μετατράπηκε σε run n’ gun με διαδοχικές φάσεις ή μάλλον προϋποθέσεις, εκατέρωθεν. Στο παραδοσιακό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ακόμη κι όταν ο Δικέφαλος είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια του, δεν έφτασε σε επίπεδο απειλής. Αντιθέτως, ο Άρης είχε αρκετές, τις σπατάλησε και περιορίστηκε στο ένα γκολ λόγω και της ικανότητας του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στο πρώτο ημίχρονο ο Χερμάν Μπούργος αντιλήφθηκε την κακή έμπνευσή του, το δεύτερο εξελίχθηκε σε πολιορκία διαρκείας με ανελέητο σφυροκόπημα αλλά το κάστρο των Ιωαννίνων δεν έπεσε ποτέ.
Βάσει εικόνας και στατιστικής, ο Άρης είναι πιο δημιουργικός από την ημέρα που ο Χερμάν Μπούργος κατέληξε στη διάταξη με δεύτερο (ψευτο)φορ, τον Λουίς Πάλμα δίχως αυτό το «ρίσκο» να επηρεάσει την αμυντική λειτουργία. Ο νεαρός από την Ονδούρα λειτουργεί περισσότερο σαν υποστηρικτικός κρίκος του Αμπουμπακάρ Καμαρά γιατί σέντερ φορ δεν είναι. Ο αριθμός των τελικών προσπαθειών σ’ αυτά τα τρία παιχνίδια είναι 53. Οι ουσιαστικές ευκαιρίες είναι περίπου στις 15-20. Και πάλι όμως, τα τρία γκολ είναι πολύ λίγα.
Στη μέχρι στιγμής πορεία των Playoffs, ο Άρης είναι πιο δημιουργικός από τις ομάδες που προπορεύονται στη βαθμολογία. Δίχως συζήτηση, θα έπρεπε να ήταν πιο ουσιαστικός. Κάθε φορά που τίθεται σχετική κουβέντα, ο Αμπουμπακάρ Καμαρά ακούει τα σχολιανά του γιατί ναι μεν είναι ο πρώτος σκόρερ (6 γκολ), αλλά έχει τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (37) αλλά και χαμένες ευκαιρίες (5). Εξακολουθώ να πιστεύω όμως ότι, αν κανείς έχει την πρόθεση να αδικήσει τον Καμαρά θα αφοσιωθεί μόνο στο (χαμηλό) επίπεδο αποτελεσματικότητάς του. Η αντικειμενική άποψη αναδεικνύεται μέσα από τη συνολική παρουσία του. Τις κινήσεις του, τους χώρους που δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας του στο γήπεδο. Από τα τρεξίματά του στην πρώτη γραμμή άμυνας, τον ρόλο του στα κλεψίματα που ωφελούν στο παιχνίδι μετάβασης που λατρεύει η ομάδα του.
Τι κάνουν οι άλλοι σέντερ φορ;
Είναι και το άλλο. Στον Άρη της τελευταίας τετραετίας, το παιχνίδι της ομάδας δεν δομήθηκε προς όφελος των σέντερ φορ. Γι’ αυτό εξάλλου – πλην των Μήτρογλου, Γιουνές – δεν αποκτήθηκαν φορ περιοχής αλλά περισσότερο περιφερειακοί επιθετικοί προς εξυπηρέτηση του συνδυαστικού ποδοσφαίρου με τους πλάγιους χαφ. Βέβαια, η απαίτηση για συγκεκριμένο αριθμό τερμάτων δεν έφυγε ποτέ από τον κύκλο των προσδοκώμενων. Ρίχνοντας μια ματιά και στους υπόλοιπους… Στον Άρη ο Καμαρά έχει προσφέρει το 18.7% επί των συνολικών τερμάτων, έχει και μία ασίστ, ενώ στον ΠΑΟΚ των περισσοτέρων σέντερ φορ το σχετικό ποσοστό (16.9%) είναι ακόμη χαμηλότερο και χειρότερο από το περσινό (21.6%). Αντιθέτως, οι ομάδες που σταθερά παίρνουν τουλάχιστον το 30% των τερμάτων τους από τους σέντερ φορ είναι οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός. Είτε με Ελ Αραμπί, Τικίνιο είτε με Ελ Αραμπί, Χασάν ο λογαριασμός λέει 33%. Η ΑΕΚ είναι σταθερά στο plus 30%, ομοίως και ο Παναθηναϊκός αλλά με μεγαλύτερο rotation. Βέβαια το ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό που δείχνουν οι αριθμοί αλλά κι αυτοί δεν γίνεται να περνούν εντελώς απαρατήρητοι. Κάτι δείχνουν.
Λίγη ουσία δεν βλάπτει
Είναι το στοιχείο που θα ψάξει ο Άρης στους επόμενους αγώνες και η υλοποίηση του στόχου της ευρωπαϊκής εξόδου θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της αναζήτησής. Η άμυνα δεν τον εξέθεσε ποτέ στη διάρκεια της σεζόν (σ. σ. άλλη τετράδα αγωνίστηκε κόντρα στον ΠΑΣ) και θα κληθεί να διαχειριστεί παιχνίδια τα οποία ταιριάζουν στη δική του αγωνιστική δομή. Με αρχή κόντρα στον Παναθηναϊκό. Προϊόντος του χρόνου ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς άλλαξε τη λογική της ομάδας του, δεν είναι πλέον η φύσει επιθετική ομάδα παρουσιάζεται πιο ώριμη και συγκροτημένη στο γήπεδο. Αρκετά πιο έξυπνη κυρίως όταν νιώθει ότι έχει το μομέντουμ. Δίχως τσαπατσουλιά. Καμία επίθεση δεν γίνεται χωρίς οπισθοφυλακή, είναι φανερό ότι η δουλειά των προηγούμενων μηνών αρχίζει να αποδίδει.
Γι’ αυτόν τον λόγο, κανένα από τα παιχνίδια που προηγήθηκαν – τα δύο της κανονικής διάρκειας συν το ένα των Playoffs – δεν συγκρίνεται μ’ αυτό της ερχόμενης Κυριακής. Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου ο Παναθηναϊκός έψαχνε τα πατήματά του. Στο αντίστοιχο του δεύτερου γύρου, ο Άρης πήγε να παίξει μισή ομάδα και είχε το μυαλό του στην εφιαλτική εβδομάδα διασποράς του Covid 19. Στα Playoffs ο Παναθηναϊκός επικεντρώθηκε στο ανασταλτικό κομμάτι και λιγότερο στη δημιουργία γιατί κι αυτός είχε ταξιδέψει «μισός» στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά οι δύο ομάδες θα παραταχθούν βαριά «οπλισμένες», με άδεια απουσιολόγια και κατ’ επέκταση, λίστα δικαιολογιών.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.