Ολυμπιακός: Πώς η αστοχία στις μεταγραφές δημιούργησε πρόβλημα στο δεύτερο μισό της σεζόν 

Ολυμπιακός: Πώς η αστοχία στις μεταγραφές δημιούργησε πρόβλημα στο δεύτερο μισό της σεζόν 

Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Πώς η αστοχία στις μεταγραφές δημιούργησε πρόβλημα στο δεύτερο μισό της σεζόν 

bet365

Ο Ολυμπιακός προχώρησε στη φετινή περίοδο σε περισσότερες από δέκα μεταγραφές επενδύοντας σημαντικά ποσά, αλλά είδε ελάχιστες εξ' αυτών να αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Τικίνιο, Κούντε, Βατσλίκ, Αγκιμπού Καμαρά, Ονιεκούρου, Λόπες, Καρμπόβνικ, Κανέ, Ροντρίγκες, Μανωλάς και Καρβάλιο. Έντεκα περιπτώσεις παικτών που αποκτήθηκαν για τη φετινή περίοδο στον Ολυμπιακό, είτε το καλοκαίρι είτε τον Γενάρη (κι ενώ στο μεταγραφικό πλαίσιο δεν βάζουμε περιπτώσεις όπως των Πινακά, Νταμπό, Κεϊτά, Κινκουέ, ούτε του Φαντιγκά ή άλλων τέτοιων παικτών). Εάν θέλουμε να δούμε και τα οικονομικά δεδομένα των μεταγραφών, ο Ολυμπιακός μόνο για Κούντε, Λόπες, Ονιεκούρου και Ροντρίγκες έχει δαπανήσει ποσό που υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ!

Ο Κούντε κόστισε περίπου 2 εκατ. ευρώ ως αγορά από τη Μάιντς και ο Ονιεκούρου 5 εκατ. ευρώ από τη Μονακό. Και δεν φτάνουμε σε επίπεδα αναφοράς των συμβολαίων των παικτών, που τα περισσότερα είναι... τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα.

Εάν εξετάσουμε συνολικά τη σεζόν που ολοκληρώνεται σε τρεις εβδομάδες από τις προσθήκες που έκλεισε ο Ολυμπιακός πλην των Βατσλίκ και Αγκιμπού Καμαρά δεν έχει κανείς να θυμάται και πολλά... Ο Βατσλίκ, που αποκτήθηκε ως βασικός γκολκίπερ, έπαιξε 41 ματς φέτος και από τους παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι συνιστά την πιο σταθερή και αξιόπιστη μεταγραφή.

Β

 

Στην άμυνα ο ακραίος μπακ Μίχαλ Καρμπόβνικ αποκτήθηκε ως μία έξτρα λύση για δεξιά, αριστερά ακόμα και για το κέντρο. Κατέληξε στον Ολυμπιακό Β' έχοντας παίξει μόλις 8 ματς με μία ασίστ στην πρώτη ομάδα. Στην άμυνα σημαντική προσθήκη και ο Κώστας Μανωλάς που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο αλλά χρειαζόταν χρόνο καθώς είχε θέματα ετοιμότητας. Στη μεσαία γραμμή ο Κούντε αποκτήθηκε για βασικός και έπαιξε μόνο 22 ματς έχοντας 1 ασίστ. Ο Κανέ επανήλθε τον Γενάρη ως έξτρα λύση και κατέληξε να έχει μόνο δύο παιχνίδια στην α' ομάδα, ενώ έπαιξε και στον Ολυμπιακό Β'.

Ο Αγκιμπού Καμαρά έκανε ένα σούπερ πρώτο εξάμηνο αλλά μετά έριξε για τα καλά στροφές και είναι διαρκώς ντεφορμέ. Ωστόσο έχει βοηθήσει κάνοντας σεζόν με 38 ματς και 6 γκολ αλλά και 5 ασίστ, παίζοντας είτε στον άξονα είτε στα άκρα. Ο Ζοάο Καρβάλιο ήταν προσθήκη στη διάρκεια της σεζόν. Ο Ολυμπιακός περίμενε σίγουρα περισσότερα από εκείνον αλλά δεν ήταν ο μόνος. Στην α' ομάδα έχει παίξει 12 ματς έχοντας 1 γκολ και 3 ασίστ.

Ο Χένρι Ονιεκούρου που αποκτήθηκε για βασικός εξτρέμ ήταν μία μεγάλη μεταγραφική απογοήτευση. Με συμβόλαιο σε επίπεδο 2 και πλέον εκατ. ευρώ και κόστος μεταγραφής 5 εκατ. ευρώ (το πιο μεγάλο στο φετινό Πρωτάθλημα) είχε 27 αγώνες με 1 γκολ και 1 ασίστ.

Ο Ρόνι Λόπες, αν και δανεικός, επίσης αποκτήθηκε για βασικός ακραίος επιθετικός. Κατέγραψε 22 ματς με 2 γκολ και 4 ασίστ. Ο Γκάρι Ροντρίγκες έπιασε λιμάνι ως ελεύθερος και αυτός στη λογική να είναι στα βασικά πλάνα αλλά έβγαλε ευπάθεια σε τραυματισμούς ενώ έκανε και χειρουργείο μέσα στη σεζόν. Στον Ολυμπιακό έχει 18 ματς με 4 γκολ και 1 ασίστ. Ο Τικίνιο ήρθε με μεταγραφή με τη λογική της επόμενης χρονιάς και για να είναι στα βασικά πλάνα. Σε 42 αγώνες έχει 12 γκολ.

Κ

Πού... στράβωσε το πράγμα και τι δείχνουν οι αριθμοί των βασικών

Ρίχνοντας μία ματιά (και) στα παραπάνω δεδομένα καταλαβαίνει κάποιος την επιβάρυνση που έχουν υποστεί ακραίοι μπακ, χαφ και εξτρέμ του υπάρχοντος ρόστερ του Ολυμπιακού διότι τόσες και τόσες μεταγραφές δεν βγήκαν. Και μάλιστα παίκτες σε θέσεις - κλειδιά που έπαιζαν σερί χωρίς να ανταποκρίνονται κιόλας, κάτι που έπαιξε κομβικό ρόλο κυρίως για το β' μισό της σεζόν. Ο Λαλά - που δεν έχει τραβήξει φέτος - έχει 38 αγώνες με 2 ασίστ. Ο Ρέαμπτσιουκ έχει παίξει 44 ματς με 1 γκολ και 3 ασίστ.

Στο κέντρο ο Μαντί Καμαρά έχει αγωνιστεί σε 42 αγώνες με 2 γκολ και 2 ασίστ, παρότι φέτος είναι κάκιστος γενικά. Ο Γιαν Εμβιλά έχει 41 αγώνες με 2 γκολ και 3 ασίστ. Ο Μπουχαλάκης έχει καταγράψει 39 συμμετοχές με 2 γκολ και 1 ασίστ.

Όσο για τα άκρα; Ο Μασούρας έπρεπε να τραβήξει όλο το βάρος της σεζόν έχοντας 42 αγώνες με 12 γκολ και 7 ασίστ. Εδώ ο σχεδόν 38άρης Βαλμπουενά έχει κάνει 37 αγώνες φέτος με 3 γκολ, 7 ασίστ και 1 κερδισμένο πέναλτι. Στην επίθεση δε ο 35άρης Γιουσέφ Ελ Αραμπί έχει κάνει 45 συμμετοχές φέτος με 19 γκολ και 3 ασίστ.

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό λοιπόν και σαφές. Αρκετοί βασικοί παίκτες, που έχουν και την επιβάρυνση των προηγούμενων ετών, τράβηξαν κουπί για πολύ καιρό. Το αποτέλεσμα; Αρκετά βασικά στελέχη είτε... βάλτωσαν αγωνιστικά είτε μπήκαν σε μακρά περίοδο ντεφορμαρίσματος. Όταν σε ένα ματς με τον ΠΑΟΚ γίνονται έξι αλλαγές και διακρίνεται μόνο ο Ελ Αραμπί καταλαβαίνει κανείς σε τι αγωνιστικό... τέλμα και τι θέματα έχει το ρόστερ του Ολυμπιακού, τα οποία προέρχονται από τα μεταγραφικά λάθη. Καμία ομάδα άλλωστε και πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να βγάλει μια σεζόν με τρεις διοργανώσεις παίζοντας με γκρουπ 13 - 14 παικτών για ένα σημαντικό διάστημα.

Με άλλα λόγια το γεγονός πως τόσες μεταγραφές δεν βγήκαν επιβάρυναν περισσότερο τον Εμβιλά, τον Ελ Αραμπί, τον Μασούρα και αρκετούς ακόμα. Και όταν πια χρειάστηκαν... φρέσκια πόδια και... καθαρό μυαλό (ή αγωνιστική φλόγα και ένταση) τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο δύσκολα από ποτέ...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα