Ιβιτσα Οσιμ: H πραγματική φράση για την «πόρνη μπάλα» σε νίκη του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς!

Ιβιτσα Οσιμ: H πραγματική φράση για την «πόρνη μπάλα» σε νίκη του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς!

Ιβιτσα Οσιμ: H πραγματική φράση για την «πόρνη μπάλα» σε νίκη του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς!

bet365

Η - άγνωστη σε πολλούς - ιστορία της φράσης «η μπάλα είναι πόρνη», οι πραγματικές κουβέντες του Ιβιτσα Οσιμ στο Καυταντζόγλειο και το ματς που «γέννησε» την ανεξίτηλα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου κουβέντα του Βόσνιου προπονητή ο οποίος απεβίωσε στα 81 χρόνια του.

H μπάλα είναι πόρνη»: ίσως η μοναδική φράση προπονητή που έμεινε τόσο ανεξίτηλα γραμμένη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και πέρασε από γενιά σε γενιά οπαδών, ανεξαρτήτως χρωμάτων. Και ανήκει ασφαλώς στο σπουδαίο Ιβιτσα Οσιμ, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, στα 81 του χρόνια. Προφανώς, οι περισσότεροι θεωρούν πως ήταν μια κουβέντα του Βόσνιου που απεβίωσε σήμερα μετά από κάποια ισοπαλία ή ήττα του Τριφυλλιού, σε παιχνίδι στο οποίο ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος. Κι όμως! Ειπώθηκε από τον Οσιμ μετά από ένα ματς – θρίλερ στο οποίο οι Πράσινοι βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 2-0 στο ημίχρονο αντιμετωπίζοντας τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο και τελικά επικράτησαν με 3-2 με γκολ του Κώστα Φρατζέσκου στο 77', του Δημήτρη Σαραβάκου με πέναλτι στο 83' και το νικητήριο του Κώστα Μαυρίδη στο 90'.

Ηταν η τρίτη αγωνιστική της σεζόν 1993-1994. Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από ισοπαλία με τον Ολυμπιακό (0-0) και νίκη επί της Νάουσας (2-1). Ηταν κάκιστος στο πρώτο ημίχρονο, έχανε 2-0 με δυο γκολ του Σέρβου Μίλαν Πετσάνοβιτς από τον Ηρακλή του Τάις Λίμπρεχτς που είχε στην ενδεκάδα του μεταξύ άλλων Ερακ, Ανατολάκη, Σκαρτάδο, Τουντζιάρη, Κωστή, Πετσάνοβιτς και «δεκάρι» τον σημερινό κόουτς του Τριφυλλιού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς! Η ενδεκάδα του Τριφυλλιού: Βάντσικ – Αποστολάκης, Καπουράνης (64' Γ.Χ. Γεωργιάδης), Μαυρίδης, Καλλιτζάκης, Μαραγκός, Χριστοδούλου, Αντωνίου (63' Φρατζέσκος), Σαραβάκος, Νιόπλιας, Βαζέχα

Μετά από τη λήξη εκείνου του αγώνα της 5ης Σεπτεμβρίου 1993 ο Οσιμ χαρακτήρισε τη μπάλα «πόρνη», λέγοντας: «Ο Ηρακλής έχασε ένα παιχνίδι που είχε στην τσέπη του. Είχε την ευκαιρία να νικήσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν φταίει ο προπονητής των αντιπάλων μας. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Είναι σαν την π…, που έχει μεταπτώσεις».

Ο Ιβιτσα Οσιμ με τον βοηθό του, Δημήτρη Παναγιωτάκη

Μετά από αρκετά χρόνια, μάλιστα, σε συνέντευξή του ο Οσιμ είχε αποκαλύψει πως το «alter ego» του στην Ελλάδα, ο μεταφραστής Δημήτρης Παναγιωτάκης (με τον οποίο εικονιζεται στη φωτογραφία), είχε «ελαφρύνει» τη φράση του!

Είχε πει χαρακτηριστικά ο «δάσκαλος» όπως τον αποκαλούσαν πολλοί παίκτες: «Θα ήθελα να τονίσω ότι η φράση που εγώ χρησιμοποίησα ήταν 'η μπάλα είναι π@@να ολκής» αλλά ο Δημήτρης Παναγιωτάκης το μετέφρασε ως «η μπάλα είναι πόρνη», γιατί όπως μου εξήγησε το θεώρησε λίγο τραβηγμένο. Εγώ πάντως επιμένω ότι μόνο μια «πουτ…να ολκής» μπορεί να κάνει τέτοια τερτίπια».

Αθυρόστομος. Ναι, ήταν ο Οσιμ. Ομως ήταν και αντισυμβατικός. Και προπονηταράς! Το παραδέχονταν (ίσως και χρόνια μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό στον οποίο έμεινε μόνο για δύο χρόνια) ακόμα και παίκτες τους οποίους είχε παραγκωνίσει. Σπουδαία ονόματα, όπως ο Σαραβάκος, ο Μπορέλι, ο Αποστολάκης...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα