Ολυμπιακός: ο ΠΑΟΚ, οι Ροντρίγκες, Καρβάλιο, Μασούρας και το ένα στα εννιά της άμυνας!

Ολυμπιακός: ο ΠΑΟΚ, οι Ροντρίγκες, Καρβάλιο, Μασούρας και το ένα στα εννιά της άμυνας!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta δέκα πράγματα για τον Ολυμπιακό, σε επίπεδο ομαδικό κι ατομικό.

Πέμπτο, και προτελευταίο (!), παιχνίδι λοιπόν του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ για τη φετινή σεζόν, σε πρωτάθλημα, πλέι οφς και Κύπελλο.

Ο Ολυμπιακός έχει πάρει το καθοριστικό ματς στο Καραϊσκάκη στον α΄ γύρο, τότε που ακόμη οι δύο ομάδες ήταν στον πόντο, ενώ με το 1-1 στη ρεβάνς της Τούμπας το Γενάρη είχε επισφραγίσει το πόσο μεγάλο φαβορί είναι και για τον φετινό τίτλο, καθότι κράτησε διαφορά εννιά πόντων από τον κυριότερο αντίπαλο του την τελευταία τετραετία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του πήρε το αίμα του πίσω στο Κύπελλο, αφού προκρίθηκε στον τελικό έστω με δύο ισοπαλίες, 0-0 στο σπίτι του και 1-1 στον Πειραιά, κάτι που του έσωσε σε ένα μεγάλο βαθμό τη σεζόν, καθώς για τα δεδομένα του μία παρουσία στον τελικό της διοργάνωσης είναι μεγάλη επιτυχία, σε συνδυασμό με τις προκρίσεις στο Κόνφερενς Λιγκ, που επίσης για τα δικά του δεδομένα ήταν μεγάλη επιτυχία, αφού ήταν κι ανταγωνιστικός κόντρα στη Μαρσέιγ.

Πλέον απομένουν άλλα δύο παιχνίδια, στα οποία ο μεν Ολυμπιακός θέλει απόψε στην Τούμπα να εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα και μετά στον Πειραιά να κάνει φιέστα για το 47ο πρωτάθλημα, ο δε ΠΑΟΚ να μην επιτρέψει στον αντίπαλο του να χαρεί μέσα στην Τούμπα τέτοιο πράγμα, αλλά και να του χαλάσει τη φιέστα που ετοιμάζει σε δέκα ημέρες, για τις 14 του μήνα, εάν υποτεθεί ότι έως τότε θα έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο.

Ο ΠΑΟΚ δεν νομίζω ότι πιστεύει ότι μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα-δεν ξέρω καν αν το πίστευε εδώ και κάποιους μήνες-αλλά είμαι σίγουρος ότι θα κοιτάξει να βγάλει το λάδι στον Ολυμπιακό και να του καθυστερήσει την στέψη, ίσως με μία κρυφή ελπίδα μήπως γίνει κανένα θαύμα, λόγω και προγράμματος, που είναι πολύ πιο δύσκολο για τους «ερυθρόλευκους». Αν κερδίσει απόψε ο ΠΑΟΚ, η επόμενη Κυριακή μπορεί να γίνει πιο δύσκολη για τον Ολυμπιακό, με το παιχνίδι του στην Τούμπα και τον ΠΑΟΚ να παίζει στα Γιάννινα, όπου πάντα περνάει. Και μετά την άλλη Τετάρτη Ολυμπιακός-ΠΑΟ και ΠΑΟΚ-Άρης. Προτελευταία αγωνιστική Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ και τελευταία ΠΑΟΚ-ΠΑΟ και ΑΕΚ-Ολυμπιακός.

Τέλος πάντων, λογικά θα δούμε απόψε άλλο ένα παιχνίδι σε…σκληρή ισορροπία-μην ξεχνάμε ότι στα φετινά πλέι οφς όλα τα παιχνίδια, ανεξαρτήτως αντιπάλων, έτσι είναι: είτε έρχονται ισόπαλα 0-0 η, 1-1, είτε κερδίζει, όποιος κερδίζει, με 1-0, 2-1 η, 3-2!

Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ παραγωγικός από πλευράς τελικών προσπαθειών την Κυριακή με τον ΠΑΣ, σε ένα παιχνίδι στο οποίο τελείωσαν φάσεις σχεδόν όλοι οι παίκτες του! Π.χ. ο Εμβιλά είχε δύο τελικές, ο Καρβάλιο δύο, ο Μπουχαλάκης μία, ο δεξιός μπακ Βρουσάι άλλη μία, ακόμη κι οι αλλαγές, ο Τικίνιο μία και ο Λόπες δύο, με τη δεύτερη να φέρνει και το τρίποντο.

Ο Ροντρίγκες ήταν ο πιο επικίνδυνος «ερυθρόλευκος» κάνοντας το 2-0 και σουτάροντας στη φάση του 1-0 με το γκολ-καραμπόλα του Ελ Αραμπί, ενώ είχε κι άλλο σουτ που κοντραρίστηκε από τους παίκτες του ΠΑΣ, σε μία άλλη δε περίπτωση είχε πολύ κακή επιλογή, με κλοτσιά στον…αέρα, από καθόλου κακή θέση. Βέβαια, έβαλε κι ένα γκολ το οποίο ακυρώθηκε ως οφσάιντ, χωρίς δική του ευθύνη, αλλά του Αραμπί. Επιπλέον είχε σέντρες φαρμάκι, από τις οποίες θα μπορούσαν να είχαν έρθει δύο γκολ από τον Ελ Αραμπί και τον Μπα-παρεμπιπτόντως, να σταθούμε και στις καλές του εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ, θυμίζοντας σας πόσο καιρό γράφω ότι θα έπρεπε να του είχε δοθεί η σχετική ευθύνη, αφού ο Μασούρας δεν το είχε το συγκεκριμένο κομμάτι.

O Ρόνι Λόπες

Είναι καλό, πάντως, που ο Γκάρυ χώνεται για γκολ-τα δε πέντε που έχει σκοράρει δεν είναι και λίγα, με βάση τις 13 συμμετοχές του σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας. Μου άρεσε πάρα πολύ η κίνηση που έκανε να βγει σε θέση φορ, έστω κι αν για ένα κλικ δεν πρόλαβε την μπάλα σε εκείνη την απίθανη κάθετη μεταβίβαση που έβγαλε ο Καρβάλιο. Ο Πορτογάλος έχει μεγάλη ευχέρεια σε πάσες με υψηλή τεχνική, ενίοτε του αρκεί ένα απλό άγγιγμα για να δώσει…μαγικά την μπάλα σε συμπαίκτη του, έχει γενικά έξυπνες μπαλιές, αλλάζει όμορφα το παιχνίδι και την Κυριακή με τον ΠΑΣ είχε και μία δεύτερη φανταστικά πάσα με τη μία, από την οποία δεν προέκυψε φάση κι έτσι δεν εκτιμήθηκε δεόντως (γιατί δεν την είδαμε σε ριπλέι) κι αυτή τη φορά τον είδαμε και να παλεύει, να κλέβει μπάλες κι έτσι ακριβώς να ξεκινάει κι η φάση του 2-0, αλλά και άλλη επικίνδυνη αντεπίθεση του Ολυμπιακού.

Για να «συμπληρώσει», όμως, την εικόνα του ο Καρβάλιο πρέπει πρώτον να τελειώνει κι ο ίδιος καλύτερα τις φάσεις κι όχι να σουτάρει όπως σούταρε σε μία στιγμή που βρέθηκε σε θέση βολής (αν κι έπρεπε να πασάρει δεξιά του, στον ολομόναχο Ροντρίγκες) και δεύτερον να παίζει το ίδιο και εκτός έδρας, όπως στο Καραϊσκάκη. Έχει ποδοσφαιρική ευφυία, όπως φάνηκε και σε μία έξυπνη απευθείας εκτέλεση φάουλ, όμως πρέπει να κυνηγήσει και το γκολ. Δεκάρι στον Ολυμπιακό με ένα γκολ σε δέκα παιχνίδια δεν λέει.

Ένας άλλος επιθετικογενής παίκτης, ο Μασούρας, έκανε σωστά τη δουλειά του στο ματς με τον ΠΑΣ, με την ωραία ασίστ στον Ροντρίγκες στο δεύτερο γκολ-αυτό ακριβώς που έγραφα τις προάλλες: δεν έρχεται το γκολ; συμβαίνει αυτό στο ποδόσφαιρο, κοίταξε όμως να βγάλεις ασίστ, βοηθώντας έτσι την ομάδα. Κι ο Μασούρας το έχει αυτό, την ασίστ, τόσο μέσα από τη διαδικασία σέντρας, όσο και κάθετα, απλά το κάνει λιγότερο απ΄ όσο πρέπει, γιατί επικεντρώνεται πολύ στο κυνήγι του γκολ, ενώ όπως απέδειξε την Κυριακή μπορεί να γίνει πολύτιμος και σε συνδυασμένες επιθέσεις.

Ο Γκάρι Ροντρίγκες

Πρόβλημα μεγάλο για τον Ολυμπιακό, κι επιμένω σε αυτό, είναι ότι οι ακραίοι κυνηγοί, δεν βοηθάνε όσο πρέπει τους μπακ. Η φάση του γκολ του ΠΑΣ στο 45+3 είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Ο Ροντρίγκες απλά κοιτούσε τον Πέρσμαν στο ανέβασμα του, με αποτέλεσμα να κάνει υπεραρυθμία ο ΠΑΣ στην επίθεση του. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν νοείται ο εξτρέμ να μαρκάρει με τα μάτια, όπως έκανε ο Γκάρυ. Ο ίδιος παίκτης, στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ γύρισε αρκετές φορές πίσω και βοήθησε. Δηλαδή, στο θεωρητικά πιο δύσκολο ματς έκανε το σωστό, στο θεωρητικά πιο εύκολο έκανε την πάπια. Είναι θέμα νοοτροπίας. Όλοι οι κυνηγοί θέλουν να έχουν φρεσκάδα για να είναι πιο καλοί μπροστά, όμως το ποδόσφαιρο δεν παίζεται έτσι. Όπως ο Γκάρυ κι ο κάθε Γκάρυ θέλουν τις προωθήσεις του μπακ για να έχουν βοήθειες επιθετικά, έτσι κι αυτοί πρέπει να βοηθάνε τον Λαλά η, τον Βρουσάι…

Από εκεί και πέρα, εάν ο Μασούρας κι ο Γκάρυ δεν αντέχουν να παίζουν στον ίδιο ρυθμό 90 λεπτά, πολύ απλά πρέπει ο προπονητής να τους αλλάζει και δη όταν πρέπει. Κι όχι πρώτα να αφήνει τον Μασούρα να χάνει τρεις φορές την μπάλα μέσα σε λίγα λεπτά και να κινδυνεύει ο Ολυμπιακός…

Θέλω, όμως, να γράψω και κάτι για τον Ουσεϊνού Μπα. Πέρασε στα ψιλά, καθότι είναι και…αντιεμπορικός, η επιστροφή του στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, μετά από σχεδόν δύο μήνες, από την ήττα 1-2 στο Χαριλάου από τον Άρη. Και μου φάνηκε ότι ο πάγκος του έκανε καλό! Ήταν πιο σοβαρός, πιο συνεπής, πιο συγκεντρωμένος. Ότι δύο-τρεις φορές ήταν άτσαλος στις επαφές του με την μπάλα ήταν, αλλά ξέρουμε ότι αυτό το κουσούρι το έχει. Ότι δεν ήταν καλό και για τον ίδιο που δέχθηκε δύο γκολ μέσα στο Καραϊσκάκη από τον ΠΑΣ επίσης είναι αλήθεια.

Ο Σενεγαλέζος, όμως, δεν ήταν καθόλου κακός. Έβγαινε πρώτος στην μπάλα προ του γρήγορου και σκληροτράχηλου Περέα, τον οποίο νίκησε σε όλες τις μάχες, πήρε όλες τις κεφαλιές πίσω, είχε δύο πολύ κρίσιμες επεμβάσεις στο β΄ ημίχρονο μέσα στην περιοχή του Βατσλίκ (στη δεύτερη, στο 93’, είχε αντεπίθεση ο ΠΑΣ με παραπάνω παίκτη…) και όταν βγήκε μπροστά στις στημένες φάσεις πήρε τρεις κεφαλιές και με λίγη προσοχή θα μπορούσε να σκοράρει τουλάχιστον στη μία. Μακάρι να συνεχίσει έτσι ο Μπα και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παίρνει, λόγω του τραυματισμού του Μανωλά και του θέματος Σισέ.

Κουντέ

Με την ταχύτητα του ο Αφρικάνος στόπερ μπορεί να συμπληρώνει και τον Παπασταθόπουλο, ο οποίος πάντως δύο φορές που χρειάστηκε κι αυτός να αντιμετωπίσει τον Περέα έκανε τάκλιν-καμικάζι και νίκησε κατά κράτος τον πολύ νεαρότερο του κυνηγό. Ο Σωκράτης είναι σε καλή κατάσταση, βγάζει και προσωπικότητα παίρνοντας την μπάλα όταν αυτή καίει και προσπαθώντας να βοηθήσει κι επιθετικά, μπορεί να παίξει και κάθετα, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές είναι δύσκολο για κάθε παίκτη, ακόμη και για τον πιο έμπειρο, όταν γίνεται αυτό που συνέβη με τον ΠΑΣ, με το 2-2 στο 80’. Αν θυμάστε, είδαμε τον Έλληνα άσο να προωθείται και να βγάζει μία σέντρα της απελπισίας και σε μία άλλη στιγμή να χάνει ένα εύκολο κοντρόλ στην περιοχή του Λοντίγκιν, κάνοντας μετά και φάουλ (με κίτρινη) για να κόψει την κόντρα επίθεση.

Ο Σωκράτης μπορεί και να ζοριστεί παίζοντας τώρα συνέχεια τρία ματς την εβδομάδα, αλλά σε γενικές γραμμές τον είδαμε να βγάζει τη σεζόν καλά, χωρίς ιδιαίτερους τραυματισμούς, σε αντίθεση με τον Μανωλά, που όλο και εμφάνισε προβλήματα-με την ελπίδα να μην συμβεί και του χρόνου, κάνοντας κανονικά προετοιμασία το καλοκαίρι.

Αυτός που μοιάζει να μην έχει ποτέ πρόβλημα δυνάμεων και τραυματισμών είναι ο Ρέαμπτσιουκ, με σταθερές βοήθειες, περισσότερο πίσω και λιγότερο μπροστά! Με τη διαφορά ότι τις αδυναμίες του ακόμη δεν τις έχει διορθώσει όσο πρέπει. Για παράδειγμα, στις σέντρες από την αντίθετη πλευρά, συχνά δεν καλύπτει τον παίκτη του, που έρχεται από πίσω του. Έτσι ισοφάρισε ο ΠΑΣ με τον Σνάιντερ στο 2-2, έτσι ακριβώς είχε βάλει κι ο Μουργκ γκολ στο Καραϊσκάκη στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1.

Με αυτά και με αυτά, με τον Λαλά να έχει την ίδια αδυναμία και σε μεγαλύτερο βαθμό κλπ, κλπ, ο Ολυμπιακός έχει κρατήσει το μηδέν μόνο σε ένα από τα εννιά (!) τελευταία παιχνίδια του, κατά σύμπτωση εκεί που παίζει και σήμερα, στην Τούμπα, στο 0-0 του Κυπέλλου.

Άσχετο: Δεν ξέρω πόσοι το πρόσεξαν, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα ήταν που δήλωσε ο Καραπαπάς στο ραδιόφωνο, «εσείς νομίζετε ότι στον κύριο Μαρινάκη αρέσει να είναι στην εξέδρα παίκτες που τους πληρώνει εκατομμύρια» και την Κυριακή έπαιξε για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες ο Ρόνι Λόπες!

Και κάτι τελευταίο: όχι μόνο ο Σπάθας στο Mega, αλλά κι ο Κάκος στο Open, σχολίασε ότι ήταν πέναλτι το χέρι του Εραμούσπε στο Ολυμπιακός-ΠΑΣ με το σκορ στο 2-1. Όταν λοιπόν μία διαιτησία θέλει να βοηθήσει, όπως κατηγόρησε η αντιολυμπιακή προπαγάνδα, τον Ολυμπιακό, δίνει το πέναλτι, γίνεται το 3-1 και γειά σας. Δεν περιμένει τις…καθυστερήσεις για να μπει γκολ στο 97.12. Παρεμπιπτόντως, απολύτως ορθά ο Καραντώνης κράτησε ενάμιση λεπτό εξτρά καθυστέρηση, γιατί στο 91’ ο Περέα έκανε φάουλ στον Μαντί και έμεινε ο παίκτης του ΠΑΣ στο έδαφος, με συνέπεια το παιχνίδι να σταματήσει για ενάμιση λεπτό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.