Ολυμπιακός: Έχουν ξαναπαίξει μαζί Ροντρίγκες-Λόπες; Χωράνε στην ίδια 11άδα;
Στον αγώνα του Ολυμπιακού στην Τούμπα την Τετάρτη έγινε κάτι πάρα πολύ σπάνιο, άσχετα αν κανείς δεν το πρόσεξε-άλλωστε, οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι, στέκονται μόνο στα εξόφθαλμα…
Για ένα μεγάλο διάστημα του β΄ ημιχρόνου, από το 46’ έως το 78’, είδαμε στην ίδια ενδεκάδα τους Ροντρίγκες και Λόπες στα άκρα της επίθεσης του Ολυμπιακού! Προς τι η…έκπληξη; Μα σε όλο το υπόλοιπο της σεζόν, αυτό το πράγμα είχε συμβεί μόνο για ένα ημίχρονο, το α΄, στο Βόλος-Ολυμπιακός (1-2) και για 20 λεπτά, από το 57’ έως το 76’, στο Ολυμπιακός-Λαμία (1-0).
Ποια ήταν η εικόνα που σχηματίσαμε; Χωράνε κι οι δύο αυτοί εξτρέμ στην ίδια 11άδα του Ολυμπιακού; Κατ΄ αρχάς, να θυμίσουμε ότι το κρίσιμο γκολ της ισοφάρισης (1-1) του Ολυμπιακού στην Τούμπα μπήκε από μία ιδανική συνεργασία τους: ο Γκάρυ μπούκαρε και γύρισε την μπάλα κι ο Ρόνι πλάσαρε υποδειγματικά. Παρεμπιπτόντως, το γκολ δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται-μετράει πολύ η κίνηση που έκανε ο Πορτογάλος, για να ξεμαρκαριστεί. Κι από εκεί και πέρα, πάντοτε υπάρχει στο ποδόσφαιρο κι ο παράγοντας τύχη. Βλέπετε, η μπάλα τόσο στο γύρισμα του Ροντρίγκες, όσο και στο πλασέ του Λόπες πέρασε μέσα από τα πόδια δύο αμυνόμενων του ΠΑΟΚ…
Θεωρητικά, και οι δύο μπορούν να είναι στην ίδια 11άδα, καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, με συνέπεια να αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Γκάρυ είναι πιο ταχύς, πάει στο ένας μ΄ ένα και πλαγιοκοπεί συνεχώς. Ο Ρόνι έχει καλύτερη τεχνική, πιο γλυκιά πάσα και μέσα από την περιοχή πιο επικίνδυνο σουτ. Από την άλλη, και στους δύο αρέσει να παίζουν στις ανάποδες πλευρές, με το ανάποδο πόδι: ο Ροντρίγκες από αριστερά με το δεξί κι ο Λόπες από δεξιά με το αριστερό! Χωρίς όμως να έχουν πρόβλημα να παίξουν και στην…κανονική πλευρά τους-άλλωστε, από δεξιά ο Γκάρυ κι από αριστερά ο Ρόνι μπορούν πιο εύκολα να ντριμπλάρουν και να σεντράρουν.
Κοιτάξτε, ασφαλές δείγμα δεν έχουμε. Δεν μπορεί να είναι ασφαλές ένα δείγμα 32 λεπτών στην Τούμπα, με αντίπαλο ένα ΠΑΟΚ, που δεν ήταν και στα καλύτερα του. Ανασύροντας, πάντως, και τις σημειώσεις μου από το ημίχρονο της συνύπαρξης τους και στο Βόλο-Ολυμπιακός, είδα ότι πάλι ο Ροντρίγκες είχε βγάλει ασίστ στον Λόπες, αλλά εκείνος είχε χάσει την ευκαιρία, όπως κι ότι ο Λόπες είχε ωραίο σουτ στο δοκάρι και καλές εκτελέσεις στημένων από τα οποία προέκυψαν φάσεις.
Τέλος πάντων, για να επιστρέψουμε στα πιο…κοντινά, ο Λόπες την Τετάρτη μου έκανε καλή εντύπωση, γιατί είχε γενικά ένα αρκετά «γεμάτο» παιχνίδι. Ίσως έπρεπε να βγει νωρίτερα (το αργότερο εκεί γύρω στο 70’) από το 78ο λεπτό που τον έβγαλε ο Μαρτίνς γιατί ήταν σαφές ότι είχε κουραστεί, δεν είχε καλές επιστροφές στην άμυνα κι εξ ου και πήρε κάρτα στο 71’ για κράτημα της φανέλας του Μιτρίτσα. Αλλά η συνολική εικόνα του είχε καλή παρουσία και επιθετικά και ανασταλτικά-τρεις φορές έκλεψε μπάλες από τους παίκτες του ΠΑΟΚ…
Πέραν του γκολ και, κλασικά, κάποιων καλών εκτελέσεων κόρνερ και φάουλ, ο Λόπες αυτή τη φορά και πάτησε περιοχή για να πλαγιοκοπήσει έστω κι αν δεν του πέρασε η ιδανική σέντρα, αλλά και καλές κινήσεις και πάσες είχε και με τον Ροντρίγκες συνεργάστηκε ξανά (δημιουργώντας αυτή τη φορά ένα σουτ του Γκάρυ) κι άλλες συνεργασίες είχε σε καλές επιθέσεις και τελικές του Ολυμπιακού. Θα έπαιρνε ακόμη πιο καλό βαθμό, εάν μία ωραία του ενέργεια την τελείωνε με ένα καλύτερο σουτ (έχει αυτό το κουσούρι, κάποια επιπόλαια σουτ, εκεί γύρω και λίγο έξω από την αντίπαλη περιοχή), εάν σε μία άλλη καλή του προσπάθεια επιχειρούσε καλύτερη σέντρα κι όχι τη σέντρα σουτ που έκανε κι αν δεν είχε ορισμένες επιπόλαιες πάσες και δεν κόβονταν μάλλον εύκολα σε κάποιες στιγμές από τους αντίπαλους αμυντικούς.
Ο Ροντρίγκες, από την πλευρά του, απέδειξε στο σούπερ καλό διάστημα του Ολυμπιακού, από το 46’ έως το 62’, ότι είναι από το υπάρχον ρόστερ της ομάδας ο Νο 1 επιθετικογενής παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πρόλαβε σε ένα 16λεπτο να φτιάξει με άψογη μπούκα το 1-1, να ξεκινήσει το 2-1 με μία ευφυή μονοκόμματη πάσα, να κάνει δύο απειλητικά σουτ! Κοινώς, να ξεχαρβαλώσει την άμυνα του ΠΑΟΚ. Κι από εκεί και πέρα, είχε καλές συνεργασίες, ιδίως με τον Αγκιμπού και τον Ελ Αραμπί, έβγαλε αντεπιθέσεις, έκλεψε μπάλα. Το μοναδικό ψεγάδι του ήταν κάτι που έχει ξανακάνει και που αποτελεί θέμα: δεν γυρνάει όσο πρέπει και όπως πρέπει να βοηθάει τον μπακ της δικής του ομάδας που είναι πίσω του, περιορίζοντας τον μπακ της αντίπαλης ομάδας. Για παράδειγμα, ο Λύρατζης έβγαλε με όλη του την άνεση τη σέντρα στο 83’, με τον Ολιβέιρα να παίρνει την κεφαλιά λίγο άουτ.
Το γράφω και δεν θα σταματήσω να το γράφω, ότι ο Ολυμπιακός έχει σοβαρό πρόβλημα με το ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού από τους εξτρέμ του, όχι με τον Γκάρυ μόνο, αλλά με όλους, ακόμη και με τον Μασούρα που κάποτε ήταν πιο συνεπής σε αυτό το ρόλο. Η μείωση του σκορ από τον ΠΑΣ σε 2-1 την περασμένη Τετάρτη στο Καραϊσκάκη είχε έρθει από προώθηση του αριστερού μπακ Πέρσμαν με τον Ροντρίγκες να κοιτάει…Το γκολ της πρόκρισης του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο είχε έρθει από προώθηση του Λύρατζη, με τον Καρβάλιο να έχει αποτύχει παταγωδώς να τον ανακόψει με τάκλιν…Το μοναδικό γκολ του ΠΑΟ στο ντέρμπι αιωνίων στη Λεωφόρο προήλθε από ανέβασμα του Κώτσιρα, με τον Μασούρα να μην μπορεί να τον ακολουθήσει…Κι ο Ρότα για λίγο δεν είχε σκοράρει με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη…
Με αυτή τη νοοτροπία ο Ολυμπιακός αποκλείεται να κάνει τα παραπάνω βήματα στην Ευρώπη και θα συνεχίσει να παίζει στο όριο τα παιχνίδια του στην Ελλάδα. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει παίκτης να κάνει μόνο μία δουλειά.
Άσχετο: Αφού μιλάμε για εξτρέμ, ένας πρώην «ερυθρόλευκος», ο Χριστοδουλόπουλος, τα «σπάει» στην Κύπρο, με 15 γκολ, τα 10 στο πρωτάθλημα, τα τέσσερα στην Ευρώπη (έδωσαν μία πρόκριση, μία νίκη και μία ισοπαλία) κι ένα στο Κύπελλο. Ο Λάζαρος είναι κατά πολλούς ο Νο 1 ποδοσφαιριστής στη φετινή σεζόν στο κυπριακό ποδόσφαιρο και η ομάδα του, η Ανόρθωση του Κετσπάγια, έχει αυτοκτονήσει κι είναι εφτά πόντους πίσω από τον πρωτοπόρο Απόλλωνα Λεμεσού.
Πώς δημιουργήθηκε αυτή η διαφορά; Σε δύο εκτός έδρας παιχνίδια (κανονική διάρκεια πρωταθλήματος και πλέι οφς) κόντρα στον Απόλλωνα Λεμεσού η Ανόρθωση έχασε ισάριθμα απολύτως κρίσιμα πέναλτι και τέσσερις βαθμούς! Δύο βαθμούς στο 2-2 (με χαμένο πέναλτι Ουάρντα στο 97’!) κι άλλους δύο βαθμούς στο 1-1 (με χαμένο πέναλτι του Νοβότνι στο 58’)!!! Παράλληλα, ο Απόλλων λεμεσού έσωσε έτσι δύο βαθμούς κι έτσι αντί οι δύο ομάδες να είναι στον πόντο, έχουν εφτά βαθμούς διαφορά…Και δεν είναι μόνο αυτό: στο Άρης Λεμεσού-Ανόρθωση 1-1 η Ανόρθωση έχασε κι άλλο πέναλτι, στο 11’(!), άρα άλλοι δύο χαμένοι βαθμοί…
Προσέξτε τώρα: και τα τρία αυτά χαμένα πέναλτι για την Ανόρθωση ήταν σε χρονικά σημεία των αγώνων στα οποία δεν έπαιζε ο Χριστοδουλόπουλος, ο βασικός εκτελεστής των πέναλτι της ομάδας, που έχει «εφτά στα εφτά»!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.