Η αχίλλειος πτέρνα των playoffs και πώς εύκολα θα γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά
Είναι σαφές ότι κάποιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού θέλουν να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος, με τα πλέι οφς και δη όπως παίζονται σε αυτή την τριετία. Ένας ο προφανής λόγος, άσχετα αν το «περιτύλιγμα» των δικαιολογιών είναι άλλο: και στα τρία αυτά χρόνια που έχουμε πλέι οφ 36 αγωνιστικών, τον τίτλο τον έχει πάρει ο Ολυμπιακός…
Κάποτε, άλλοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού, έλεγαν ότι οι «ερυθρόλευκοι» παίρνουν τα πρωταθλήματα βοηθούμενοι από το γεγονός ότι τότε στα πλέι οφς έπαιζαν ο δεύτερος, ο τρίτος, ο τέταρτος κι ο πέμπτος της βαθμολογίας, όχι όμως ο πρώτος. Τώρα, στα πλέι οφς παίζει και ο πρώτος, αλλά πάλι πρωταθλητής είναι ο Ολυμπιακός. Όπως γενικά είναι…μόνιμος πρωταθλητής ο Ολυμπιακός εδώ και 26 χρόνια (με 22 τίτλους), όσα format πρωταθλήματος κι αν έχουν αλλάξει!
Ο Ολυμπιακός ήταν πρωταθλητής και με πρωτάθλημα 18 ομάδων (34 αγωνιστικές) χωρίς πλέι οφς…και με πρωτάθλημα 16 ομάδων (30 αγωνιστικές) χωρίς πλέι οφς…και με πρωτάθλημα 14 ομάδων (26 αγωνιστικές το 2001-02) χωρίς πλέι οφς…και με πρωτάθλημα 16 ομάδων (30 αγωνιστικές) με πλέι οφς χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου της κανονικής διάρκειας της σεζόν…και με πρωτάθλημα 18 ομάδων (34 αγωνιστικές) χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου της κανονικής διάρκειας της σεζόν…και με πρωτάθλημα 14 ομάδων (36 αγωνιστικές) με πλέι οφς 10 αγωνιστικών με τη συμμετοχή και του πρώτου της κανονικής διάρκειας της σεζόν…
Αυτή η ιστορία μου θυμίζει τι γίνεται εδώ και 11 χρόνια στη Βουλγαρία, όπου έχουν αλλάξει έξι φορές τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος επειδή το παίρνει συνεχώς η Λούντογκορετς και τελικά και τα 11 χρόνια είναι η ίδια η Λούντογκορετς πρωταθλήτρια! Έχουν δοκιμάσει πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών με 16 ομάδες…38 αγωνιστικών με 14 ομάδες…32 αγωνιστικών με 12 ομάδες…36 αγωνιστικών με 10 ομάδες…36 αγωνιστικών με 14 ομάδες…και 32 αγωνιστικών με 14 ομάδες…
Η γνώμη μου:
Κατ΄ αρχάς, λόγω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, πλέον δεν υπάρχει περίπτωση στην Ευρώπη για πρωτάθλημα με λιγότερες από 32 με 34 αγωνιστικές. Παντού τα κανάλια ζητάνε όσο το δυνατόν πιο πολλά παιχνίδια κι έτσι φτάνουμε στις 38 και στις 40 αγωνιστικές.
Κατά δεύτερον, τα πλέι οφς είναι μια χαρά ως φόρμουλα για να επιμηκυνθεί η διάρκεια του πρωταθλήματος και το ενδιαφέρον κι η αγωνία, εφόσον βέβαια υπάρχει ανταγωνισμός. Αυτό που χρειάζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα σε ό,τι αφορά το format διεξαγωγής του είναι διορθώσεις, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα πλέι άουτ και κατ΄ επέκταση και στα πλέι οφς.
Η αχίλλειος πτέρνα είναι ότι στα πλέι άουτ δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ενίοτε έστω…λίγο βαθμολογικά, για τις περισσότερες ομάδες, παρά μόνο για τις δύο-τρεις που κάθε φορά κινδυνεύουν. Οπότε, οι άλλες πέντε-έξι παίζουν για να παίζουν. Πώς θα μπορούσε να διορθωθεί αυτό; Πανεύκολα! Το έχω ξαναθέσει: ο πρώτος των πλέι άουτ (φέτος ήταν ο Ιωνικός) να παίζει μπαράζ με την τελευταία ομάδα από τα πλέι οφς η οποία θα παίρνει ευρωπαϊκό εισιτήριο (φέτος ήταν ο Άρης)! Έτσι, οι ομάδες στα πλέι άουτ θα έχουν κι αυτές στόχο, την πρώτη θέση για να ένα δικαίωμα στο όνειρο της Ευρώπης.
Ακόμη πιο ελκυστικό μπορεί να γίνει το πράγμα, εάν πρώτα ο πρωτοπόρος των πλέι άουτ (φέτος ο Ιωνικός) παίξει με τον δεύτερο των πλέι άουτ (φέτος ο ΟΦΗ) για το ποιος εκ των δύο θα αντιμετωπίσει τον Άρη! Ας έχουμε δε υπόψιν μας, ότι λογικά η Ελλάδα θα βγάζει πέντε ομάδες στην Ευρώπη-όπως συνέβαινε επί σειρά ετών κι όπως θα συμβεί πάλι από τη μεθεπόμενη σεζόν. Όπερ σημαίνει ότι ο νικητής των πλέι άουτ δεν θα παίζει π.χ. με τον 3η της βαθμολογίας (όπως θα γινόταν φέτος με τον Άρη), αλλά με τον 4ο η, τον 5ο (ανάλογα με το ποιος θα πάρει το Κύπελλο).
Τρόποι υπάρχουν πολλοί για να γίνει πιο ελκυστικό το πρωτάθλημα μέσω των πλέι οφς. Ιδανικός τρόπος, με το συγκεκριμένο format που ακολουθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και μία τριετία; Να συνεχίζουν να παίζουν οι έξι πρώτοι μεταξύ τους για τον τίτλο και τις θέσεις στην Ευρώπη, αλλά οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες να χωρίζονται σε δύο γκρουπ των τεσσάρων, με βάση τη βαθμολογική τους κατάταξη στο τέλος της κανονικής διάρκειας της σεζόν (26η αγωνιστική). Να παίζουν μεταξύ τους έξι παιχνίδια οι τέσσερις ομάδες κάθε ομίλου και: οι πρώτοι των ομίλων να παίζουν μετά μεταξύ τους για το ποιος θα παίξει το μπαράζ για το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι τελευταίοι των ομίλων να υποβιβάζονται και οι προτελευταίοι να παίζουν μεταξύ τους μπαράζ με το νικητή να δίνει μπαράζ με τον 3ο της Β΄ Εθνικής, αφού οι δύο πρώτοι από τη Β΄ Εθνική θα έχουν ανέβει αυτόματα στην Α΄.
Ένα σωρό τρόποι υπάρχουν για να δούμε καλύτερο πρωτάθλημα, χωρίς αδιάφορους βαθμολογικά αγώνες, άρα χωρίς εύκολη δυνατότητα στησιμάτων για στοιχηματικούς λόγους. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει διάθεση και αποφασιστικότητα. Κι όχι ο καθένας να κοιτάζει μόνο την πάρτη του.
Άσχετο: Το πρώτο που πρέπει να κοιτάνε οι ομάδες μας είναι να διορθώνουν τα λάθη τους. Για παράδειγμα να αναλύσουν…
Ο Ολυμπιακός γιατί τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια δεν του βγήκαν τόσες μεταγραφές με τις σχετικές εισηγήσεις του Μαρτίνς και του Μοντέστο…
Ο ΠΑΟΚ γιατί έφτιαξε ένα ρόστερ με τόσους πολλούς μεγάλους σε ηλικία παίκτες με συνέπεια την κατάρρευση στο τέλος της σεζόν…
Ο ΠΑΟ γιατί χάνει τόσους πολλούς Έλληνες παίκτες (Χατζηγιοβάννης, Μπουζούκης, Ζαγαρίτης, Δώνης, Κολοβέτσιος, Εμμανουηλίδης, Κολοβός, Αποστολάκης κ.α πολλοί).
Η ΑΕΚ γιατί χάνει με τόση ευκολία τόσους καλούς παίκτες-Λιβάγια, Μπακασέτα, αλλά και τον Βέρντε (με 16 γκολ κι εννιά ασίστ σε μιάμιση σεζόν με την Σπέτσια) και τον Γιακουμάκη (πρώτο σκόρερ πέρυσι στην Ολλανδία και φέτος στην Σκοτία) και τον Αθανασιάδη (βασικό γκολκίπερ φέτος στη Σέριφ που διέπρεψε στο Τσάμπιονς Λιγκ) κ.α. Και του χρόνου μην βλέπει και τον Νέλσον Ολιβέιρα να κάνει καλή σεζόν…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.