Το format του πρωταθλήματος Σερβίας στην Ελλάδα!
Έπεσε τις προάλλες μία ιδέα στη συνεδρίαση του ΔΣ της Λίγκας για αλλαγή των πλέι οφς, με εφτά αγωνιστικές κι όχι δέκα μετά τις 26 αγωνιστικές στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.
Πρόκειται για το format που ακολουθούν στο πρωτάθλημα της Σερβίας. Εκεί, βέβαια, οι ομάδες είναι 16 και το κάνουν ως εξής: μετά την 30η αγωνιστική, τελευταία της κανονικής διάρκειας, οι ομάδες χωρίζονται σε δύο γκρουπ-οι οκτώ πρώτες παίζουν για τον τίτλο και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια κι οι άλλες οκτώ για την αποφυγή του υποβιβασμού (πέφτουν οι δύο τελευταίες και οι δύο αμέσως επόμενες δίνουν μπαράζ για μία τρίτη θέση). Κατά το συγκεκριμένο format οι οκτώ ομάδες κάθε γκρουπ δίνουν εφτά παιχνίδια στα πλέι οφς, ουσιαστικά δηλαδή παίζουν όλες μεταξύ τους, όμως από ένα ματς. Κι έτσι στο τέλος το πρωτάθλημα είναι 37 αγωνιστικών. Ο πρώτος (Ερυθρός Αστέρας) έχει το πλεονέκτημα ότι από τα εφτά παιχνίδια, τα τέσσερα τα δίνει στο γήπεδο του. Κι ένα από αυτά είναι και με τον δεύτερο της βαθμολογίας (Παρτίζαν).
Δεν είναι κακό. Απλά στην Ελλάδα με τις 14 ομάδες και τις 26 αρχικά αγωνιστικές, θα γίνονται σύνολο 33. Συνεπώς, τρεις λιγότερες απ΄ ότι δίνονται τώρα. Για να θυμίσω εδώ ό,τι είχα καταγράψει και τις προάλλες, ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων, δεν βρίσκεις πουθενά (πλην κάποιων Βόρειων χωρών) πιο λίγες από 32 αγωνιστικές-συνήθως δε τα πρωταθλήματα γίνονται με 36, 38 η, και 40 αγωνιστικές…
Format υπάρχουν διάφορα σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και με την παλιότερη μέθοδο της διαίρεσης των βαθμών, που κατά την γνώμη μου αλλοιώνει τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Τόσο στο Βέλγιο, όσο και στην Αυστρία και στη Ρουμανία, με το που τελειώνει η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, οι ομάδες συνεχίζουν σε πλέι οφς έξι (στο Βέλγιο) η, 10 αγωνιστικών (σε Αυστρία, Ρουμανία) με τους μισούς βαθμούς απ΄όσους έχουν! Το σκεπτικό είναι ότι έτσι τα πλέι οφς θα είναι πιο ενδιαφέροντα. Κάπως έτσι στο Βέλγιο, ενώ η διαφορά της πρώτης Ουνιόν με τη δεύτερη Κλαμπ Μπριζ ήταν πέντε βαθμοί, αλλά με τη διαίρεση έγιναν τρεις και στα πλέι οφς των έξι αγωνιστικών πήρε το πρωτάθλημα η Κλαμπ Μπριζ…
Τα περισσότερα, πάντως, πρωταθλήματα που έχουν πλέι οφς προτιμάνε το σύστημα που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα την τελευταία τριετία: δηλαδή 10 αγωνιστικές μεταξύ των έξι πιο δυνατών ομάδων. Ακόμη και τα πρωταθλήματα που έχουν 12 ομάδες, σταματάνε στις 22 αγωνιστικές την κανονική διάρκεια και έχουν 10 αγωνιστικές πλέι οφς. Όπως π.χ. κάνουν η Δανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία κ.α. Και επίσης πολλά πρωταθλήματα είναι που δεν έχουν πλέι οφς και προτιμάνε τρεις η, τέσσερις γύρους! Τρεις γύρους όταν είναι 12 ομάδες και τέσσερις γύρους όταν είναι δέκα η, και οκτώ ομάδες.
Η ουσία είναι ότι πάρα πολλά πρωταθλήματα θέλουν να έχουν πλέι οφς, έστω πέντε αγωνιστικών! Στηη Τσεχία π.χ. γίνεται πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών, συν άλλες πέντε πλέι οφς!
Να επαναλάβω, πάντως, ότι είχα γράψει και τις προάλλες: τα format ποτέ δεν αλλάζουν την ουσία, αυτός που είναι να το πάρει το πρωτάθλημα, θα το πάρει. Ο Ερυθρός Αστέρας εδώ και πέντε χρόνια το παίρνει στη Σερβία και σε πρωτάθλημα 37 αγωνιστικών με πλέι οφς, αλλά και σε πρωτάθλημα 30 η, και 38 αγωνιστικών χωρίς πλέι οφς…
Άσχετο: Ονομάζεται Αντρέ Φράνκο κι έπαιξε φέτος για πρώτη φορά στην Α΄ κατηγορία της Πορτογαλίας, με την μικρομεσαία Εστορίλ. Ο 24χρονος αριστεροπόδαρος πλέι μέικερ (τον λες κι επιθετικογενή εσωτερικό μέσο) πήγε τόσο καλά, με τα 11 γκολ και τις 4 ασίστ, που τον θέλουν ισπανικές ομάδες, ο Ολυμπιακός κι η Φενέρμπαχτσε. Είναι ο ίδιος παίκτης, που είχε ακουστεί πριν κάποιους μήνες και για τον ΠΑΟΚ, τον οποίο οι Πορτογάλοι βάζουν και τώρα στο παιχνίδι.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.