Αρης: Τελικά εφαρμόζει το πλάνο που είχε αποφασίσει από την αρχή

Αρης: Τελικά εφαρμόζει το πλάνο που είχε αποφασίσει από την αρχή

Αρης: Τελικά εφαρμόζει το πλάνο που είχε αποφασίσει από την αρχή

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γυρνάει ελαφρώς τον χρόνο πίσω και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Άρης εφαρμόζει το αγωνιστικό σχέδιο στο οποίο είχε καταλήξει από τα τέλη του περασμένου Γενάρη.

Εκείνος ο οδυνηρός αποκλεισμός από τη Λαμία στο Κύπελλο Ελλάδας ως ένα βαθμό επικύρωσε τη σκέψη ριζοσπαστικών αλλαγών στον Αρη με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Λειτούργησε σαν τη χαριστική βολή υπό την έννοια ότι, αν υπήρχαν ενδοιασμοί για τη διατήρηση κάποιων παικτών στο ρόστερ, αυτοί εξανεμίστηκαν εκείνη τη νύχτα την πόλη της Φθιώτιδας. Είχε προηγηθεί η εικόνα αγωνιστικής αστάθειας, αυτή οδήγησε στην απόφαση μη ανανέωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβολαίων που λήγουν σε λίγες ημέρες και της κατάληξης που συχνά-πυκνά γράψαμε στη συγκεκριμένη γωνιά περί δημιουργίας «ομάδας από την αρχή». Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι παρά τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι και η οποία έθεσε σε κίνδυνο τις εσωτερικές ισορροπίες (αυτό θα μας απασχολήσει στην πορεία του κειμένου) το αγωνιστικό αποτέλεσμα δεν ήταν αντίστοιχο των προσδοκιών και σίγουρα, δεν διέφερε από αυτό της αγωνιστικής περιόδου 2020-21 όπου ξοδεύτηκαν λιγότερα χρήματα.

Η απόφαση πάρθηκε αλλά δεν θα μπορούσε να κοινοποιηθεί. Μόνο ένας αφελής θα το έκανε. Η μάχη ήταν σε εξέλιξη κι εκείνη την εποχή ο Άρης δεν γνώριζε αν θα είχε τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεταγραφών. Πώς θα «τελειώσεις» έναν ποδοσφαιριστή όταν δεν ξέρεις αν μπορείς να καλύψεις το κενό του; Κι αν το CAS αποφάσιζε αρνητικά; Όλα τα ενδεχόμενα έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Κι έτσι, η απόφαση μιας τακτικής… ήξεις αφήξεις ήταν αναγκαία. Για κάμποσους μήνες, ο Άρης δεν άνοιγε πόρτες, αλλά δεν έκλεινε και κάποια από αυτές. Και καλά έκανε. Όφειλε να κοιτάξει το συμφέρον του.

Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν

Αυτή με τον Χαβιέρ Ματίγια βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχει οικονομική απόσταση, λογικά θα καλυφθεί, καθώς ο Χερμάν Μπούργος ζήτησε την παραμονή δύο παικτών. Ο ένας (Χουλιάν Κουέστα) άφησε στα κρύα του λουτρού τους Κύπριους και υπέγραψε διετές συμβόλαιο και ο δεύτερος είναι ο El Mago. Τον περασμένο χειμώνα, ο Άρης ήθελε να κρατήσει και τον Φακούντο Μπερτόγλιο. Η πρώτη χρονιά του Αργεντίνου ήταν φανταστική, η δεύτερη χαρακτηρίστηκε από αγωνιστική αστάθεια, τραυματισμούς και μετριότητα. Οι απαιτήσεις που προέβαλε ήταν υπερβολικές αλλά και αντίστοιχες των συμβολαίων που προστέθηκαν στην ομάδα το περασμένο καλοκαίρι με συνέπεια τη διατάραξη των εσωτερικών ισορροπιών. Όταν ένας ποδοσφαιριστής έχει βασικό ρόλο και εισπράττει (αρκετά) λιγότερα από αυτόν που διαθέτει αντίστοιχο υποστηρικτικό, αυτό βγαίνει στις διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η αλήθεια κιαυτό έγινε. Κι έτσι ο Μπερτόγλιο δεν πήρε το συμβόλαιο που του έδινε ο Άρης παρότι προέβλεπε αύξηση απολαβών της τάξεως του 30-35 τοις εκατό. Οι συζητήσεις διακόπηκαν και ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν ξανάγινε από τον Γενάρη και μετά.

Ο Σούντγκρεν μονομαχεί με τον Τσούμπερ

 

Κάτι αντίστοιχο έγινε στην περίπτωση του Ντάνιελ Σούντγκρεν. Ο Σουηδός ήρθε στη Θεσσαλονίκη με τη φήμη ενός σκληροτράχηλου αμυντικού με συνέπεια στα καθήκοντά του. Μέσω του Άρη εκτόξευσε την ποδοσφαιρική αξία του και είδε την πόρτα της εθνικής ομάδας της χώρας του να ανοίγει διάπλατα. Η επιθυμία εξαργύρωσης οδήγησε σε απαιτήσεις που δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει ο Άρης. Για κάποιους λόγους, ο Σουηδός πίστεψε ότι αυτή ήταν και η αξία του στην αγορά. Σταδιακά, η οικονομική διαφορά δημιούργησε απόσταση για να ακολουθήσει το περιστατικό στον εκτός έδρας αγώνα με τον ΟΦΗ. Λίγο αργότερα ήρθαν και οι δηλώσεις του οι οποίες αμφισβητούσαν τις αποφάσεις του προπονητή του και το κεφάλαιο «Σούντγκρεν» άρχισε να κλείνει. Πλέον θα συνεχίσει την καριέρα του στη Μακάμπι Χάιφα.

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις και με τον Κριστιάν Γκάνεα αλλά ο Ρουμάνος αριστερός οπισθοφύλακας δεν αποτελεί προτεραιότητα. Για τον δε Εμάνουελ Σάκιτς κάποια στιγμή εκφράστηκε η πρόθεση για μια κουβέντα, αλλά δεν μετουσιώθηκε.

Γιατί αποφάσισε να τα αλλάξει όλα;

Καταρχήν, όταν αυτή η «ατάκα» βγήκε από τα χείλη του Χερμάν Μπούργος, ο Αργεντίνος δεν εννοούσε το ρόστερ αλλά την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η ομάδα. Εκκρεμούσε η απόφαση του CAS (για την ποινή αφαίρεσης των έξι βαθμών) και ο Άρης ήταν στην 8η θέση έχοντας τον ρόλο του αουτσάιντερ για συμμετοχή στα Playoffs. Αυτή την κατάσταση ήθελε να ανατρέψει ο Μπούργος και το κατάφερε. Η δε απόφαση αλλαγής των πάντων στο τέλος της χρονιάς ανήκε στον Θόδωρο Καρυπίδη και συμφώνησε ο Αργεντίνος τεχνικός.

Ο Χερμάν Μπούργος με υψωμένη γροθιά

Η φετινή ομάδα του Άρη ήταν η ακριβότερη της τελευταίας (τουλάχιστον) δεκαετίας και σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, περιορισμένων εσόδων από τα εισιτήρια και τις εμπορικές συνεργασίες. Το δε αγωνιστικό αποτέλεσμα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της αξίας της ομάδας. Συν τοις άλλοις, ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ πλησίασε τα 29 έτη. Σε συνδυασμό και με τη μέτρια χρονιά των περισσοτέρων παικτών, λήφθηκε εκείνη η απόφαση η οποία συνδυάστηκε με την πρόθεση δημιουργίας κάτι πιο νεανικού με την προοπτική εξασφάλισης κέρδους μέσα από την αγορά. Ο Άρης δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο να αποτελέσει το σταυροδρόμι ενός καλού παίκτη αρκεί να έχει αγωνιστικά και οικονομικά οφέλη. Αυτό αποφασίστηκε κι αυτό το σχέδιο βρίσκεται σε καθεστώς εφαρμογής.

Οφείλει να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος

Ο σχεδιασμός της επόμενης ομάδας εμπεριέχει υψηλότερο βαθμό δυσκολίας γιατί είναι πιθανό να χτιστεί νέος κορμός με τις εκκρεμότητες που υφίσταται στις υποθέσεις των Αμπουμπακάρ Καμαρά, Μπαντού Ντιαγέ, Λούκας Σάσα, Ματέο Γκαρσία. Αυτές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν άμεσα.


Το σημαντικότερο είναι να μην υπάρξουν παλινωδίες αντίστοιχες του παρελθόντος. Να μη χαθούν οι «κίτρινοι» στην ευρύτητα των επιλογών που προσφέρει η αγορά γιατί έτσι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος με κίνδυνο απώλειας του ευρωπαϊκού στόχου. Αυτό έγινε πέρυσι. Για την υγεία μιας αθλητικής ανώνυμης εταιρίας είναι απαραίτητα τα χρήματα μέσα από την πρόοδό της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι αναγκαίο να «παρουσιάζει» την πραμάτεια της κι εκτός συνόρων. Το ποδόσφαιρο δεν έχει τη μορφή που είχε στο παρελθόν. Πέραν του συναισθηματικού παράγοντα και των θυμικών, καλώς ή κακώς είναι business. Σχεδιάζεις, παράγεις, πουλάς, αγοράζεις και καθώς πορεύεσαι σ’ αυτό το μονοπάτι… κερδίζεις εντός κι εκτός τεσσάρων γραμμών. Αυτό οφείλει να κάνει ο Άρης και προς αυτήν την κατεύθυνση αποφάσισε να τα αλλάξει όλα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.