Aρης: Ο Καμάτσο αρνήθηκε την αλλαγή του DNA του από τον «πατέρα» του, Γιούργκεν Κλοπ

Aρης: Ο Καμάτσο αρνήθηκε την αλλαγή του DNA του από τον «πατέρα» του, Γιούργκεν Κλοπ

bet365

Άρης και Σπόρτιγκ Λισαβόνας έχουν συμφωνήσει για τον δανεισμό του Ραφαέλ Καμάτσο και το Gazzetta γράφει για τον Πορτογάλο winger ο οποίος αρνήθηκε τη Λίβερπουλ γιατί δεν ήθελε να κάνει καριέρα full back!

Ξεφυλλίζοντας τον ποδοσφαιρικό βίο του Πορτογάλου, σωστή ή λάθος, μάλλον πρόκειται για την κρισιμότερη απόφαση που πήρε στην καριέρα του. Γιατί, δεν απορρίπτεις εύκολα έναν από τους πλέον φημισμένους συλλόγους σε παγκόσμιο επίπεδο ούτε φυσικά είναι τόσο απλός ο «αφορισμός» μιας ποδοσφαιρικής σκέψης η οποία ανήκει στο δραστήριο μυαλό του Γιούργκεν Κλοπ. Ωστόσο, αν ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο δεν σε γεμίζει χαρά ή μάλλον, δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση της δικής σου διασκέδασης, οφείλεις να είσαι ευθύς. Είναι μία από τις επιλογές σου κι επειδή ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής, προϊόντος αυτού κρίνεται και η απόφασή σου. Ο Ραφαέλ Καμάτσο προτίμησε να πάρει το καπελάκι του και να φύγει από το Άνφιλντ λέγοντας ότι… «θα αποδείξω ότι έκαναν λάθος». Μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει.

Ο Πορτογάλος ετοιμάζεται να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για τον Αρη με την προσδοκία ότι εδώ θα συναντήσει τον ποδοσφαιρικό παράδεισο που απελπισμένα ψάχνει από ηλικία 13 ετών. Όταν δηλαδή άφησε την αγαπημένη του Λισαβόνα και εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Μάντσεστερ Σίτι για να ακολουθήσει η «μεταγραφή» του στα αντίστοιχα της Λίβερπουλ τρία χρόνια αργότερα, καθώς πέρασε με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις. Η ιστορία τον κατατάσσει στην 30η θέση των νεότερων ποδοσφαιριστών που έκαναν ντεμπούτο στην Premier League με τη φανέλα της θρυλικής ομάδας (από το 2000 και μετά) και αφού προηγήθηκαν κάμποσοι αγώνες με την U18, τη youth team αλλά και την U23 της Λίβερπουλ. Για την ακρίβεια αυτοί είναι κατά τι περισσότεροι από 70 με απολογισμό 25 γκολ και δέκα ασίστ. Δεν τα πήγε άσχημα.

Στην πραγματικότητα, ο Ραφαέλ Καμάτσο ένιωθε άνετα σε σημείο εξωτερίκευσης των χαρακτηριστικών του όταν ήταν επί της ποδοσφαιρικής σκηνής των τμημάτων υποδομής ή των εθνικών ομάδων της Πορτογαλίας (πλην αυτής των Ανδρών). Είχε την επιλογή της Αγκόλα καθώς από εκεί «βαστούν» οι ρίζες του, αλλά έχοντας τη φήμη ενός εκ των μεγαλύτερων ταλέντων στην Πορτογαλία και (ως ένα βαθμό) εξασφαλισμένη θέση στις εθνικές ομάδες, αυτή η απόφαση μάλλον ήταν εύκολη. Και πέρασε απ’ όλες τις ομάδες, από την U16 έως την U20, καθώς αγωνίστηκε σε 37 αγώνες και σημείωσε 10 γκολ. Δεν έφτασε στην ανδρική ομάδα γιατί η καριέρα του δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών όταν έφυγε από το Άνφιλντ.

 

«Η πρόκληση της ζωής σου»

Ο Καμάτσο μοιάζει με ποδοσφαιρικό αρτίστα δίχως επάρκεια δημιουργιών υπό την έννοια ότι από τεχνικής άποψης έχει όλα τα εφόδια αλλά δεν τα έχει δείξει στην πράξη. Στα 19 του πήρε την απόφαση αποχώρησης από το Άνφιλντ, μάλλον γιατί διαφώνησε με την απόφαση του Γιούργκεν Κλοπ ο οποίος είδε στο πρόσωπό του έναν ιδανικό fullback. Είχαν προηγηθεί οι φανταστικές εμφανίσεις του με την U23, το χατ-τρικ στην εμφατική νίκη με 6-0 επί της Λέστερ, όταν ο Γερμανός προπονητής αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στην αποστολή της πρώτης ομάδας απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας. Στις καθυστερήσεις του αγώνα τον… σήκωσε από τον πάγκο κι όταν του είπε τη θέση στην οποία θα αγωνιστεί, ο Καμάτσο σάστισε. «Του είπα να μπει αμέσως στο παιχνίδι και ότι μπροστά του έχει τη σημαντικότερη πρόκληση της ζωής του. Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβε γιατί με κοίταξε μ’ ένα βλέμμα το οποίο έλεγε ‘τι μου λέει αυτός τώρα;», εξήγησε ο Κλοπ μετά τη νίκη με 4-3. Η εντολή ανέφερε ότι θα έπρεπε να καλύψει το δεξί άκρο της άμυνας και ο Πορτογάλος μέσα σ’ ένα λεπτό έγινε ο ήρωας της Λίβερπουλ λόγω ενός αποτελεσματικού τάκλιν εντός περιοχής στην τελευταία φάση του αγώνα. «Κανείς δεν τα βάζει με τον Καμάτσο», έγραψαν την επομένη τα βρετανικά tabloid τα οποία πάντα έχουν κριτική διάθεση και λατρεύουν την υπερβολή.

Ο Γερμανός προπονητής είχε καταλήξει στην απόφαση χρησιμοποίησης του Καμάτσο ως δεξιού full back και ο Πορτογάλος το διαπίστωσε την ώρα του παιχνιδιού. «Είναι καλός στα αμυντικές προκλήσεις. Στη νοοτροπία του, είναι επιθετικός παίκτης και από ένα full back χρειάζεσαι αυτές τις δεξιότητες. Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξουν στιγμές που θα είναι απελπιστικά μόνος στο γήπεδο και οι ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης θα προσπαθήσουν να τον καταβάλλουν», είχε πει ο Κλοπ εκτιμώντας ότι ο Καμάτσο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ποδοσφαιρικό προϊόν αντίστοιχο του Αντι Ρόμπερτσον.

«Δεν είμαι δεξιός μπακ»

Στην παρθενική ευκαιρία συμμετοχής με τη Λίβερπουλ στην Premier League, κανείς νεαρός ποδοσφαιριστής δεν λογαριάζει τη θέση στην οποία θα χρησιμοποιηθεί. Τον ενδιαφέρει να πατήσει στο χορτάρι, να αισθανθεί τη μαγεία της στιγμής και να δημιούργησε τις προϋποθέσεις καθιέρωσης. Οι δεύτερες σκέψεις έρχονται προϊόντος του χρόνου και η ιδέα του δεξιού fullback δεν άρεσε καθόλου στον Πορτογάλο. «Δεν γνωρίζω ποιου είναι η ιδέα αλλά θα αποδείξω σε όλους ότι έχουν λανθασμένη εντύπωση για το ποδόσφαιρό μου. Δεν είμαι δεξιός αμυντικός. Είμαι επιθετικός που σκοράρει. Αυτό είναι το DNA μου», απάντησε ο ίδιος. «Ο Ράφα θα σου πει ότι αυτή δεν είναι η αγαπημένη θέση του αλλά μπορεί να εξελιχθεί σ’ έναν από τους κορυφαίους wing backs αν πραγματικά το θελήσει», είχε σχολιάσει ο Στίβεν Τζέραρντ ο οποίος επί της ουσίας είχε συμφωνήσει με τον Κλοπ.

«Ο Κλοπ είναι ο ποδοσφαιρικός πατέρας μου»

Το 2019, ο Ραφαέλ Καμάτσο απέρριψε την πρόταση της Λίβερπουλ κι έτσι έμεινε αναπάντητο το ερώτημα περί της ορθότητας του ποδοσφαιρικού σχεδίου του Γιούργκεν Κλοπ, αλλά δεν αλλοιώθηκαν οι σχέσεις των δύο ανδρών. «Ο Κλοπ είναι ο ποδοσφαιρικός πατέρας μου, ένα κομμάτι της ζωής μου, αυτός που μ’ έριξε στη μάχη του πιο ανταγωνιστικού Πρωταθλήματος. Δεν θα τον ξεχάσω εγώ και η οικογένειά μου γιατί πίστεψε σε μένα», είπε μεταξύ άλλων, καθώς βρισκόταν στον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα του. Εκείνο το καλοκαίρι η Σπόρτινγκ Λισαβόνας έβγαλε από το ταμείο της το ποσό των 5.6 εκατ. ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του και ο ίδιος είχε αποφασίσει την επιστροφή του σ’ ένα πιο οικείο περιβάλλον, ίσως γιατί ήθελε να αγωνιστεί στα άκρα της επίθεσης έχοντας απορρίψει το σχέδιο της ποδοσφαιρικής μετάλλαξής του.

O Ραφαέλ Καμάτσο με τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας

Αν εκείνη η απόφαση ήταν σωστή ή λάθος θα φανεί στην πορεία του χρόνου. Πάντως, από το 2019 έως και σήμερα, ο Καμάτσο ψάχνει την εξιλέωσή του. Πηγαίνοντας στη Σπόρτιγκ επέλεξε τη φανέλα με το Νο7. Πρόσφατα οι Πορτογάλοι έκαναν λόγο για ένα «καταραμένο» νούμερο καθώς σε βάθος (σχεδόν) 30ετίας κανείς από τους παίκτες που αγωνίστηκε μ’ αυτό το νούμερο στην πλάτη δεν κατάφερε να διακριθεί. Ο Κριστιάν Ρονάλντο είχε επιλέξει το Νο28.

Ήταν η επιλογή του να φύγει από την Πορτογαλία


Παρότι υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με μέσο όρο ετήσιων απολαβών τα 1.2 εκατομμύρια ευρώ, ο Καμάτσο αγωνίστηκε μόλις μια σεζόν (2019-20) στη Σπόρτινγκ. Σε αυτή είχε περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο καθώς χρησιμοποιήθηκε σε 28 αγώνες καθώς τα λεπτά συμμετοχής του δεν ήταν περισσότερο από 1330, ενώ σε 11 παιχνίδια ήταν στο αρχικό σχήμα. Στην τελευταία διετία αγωνίστηκε υπό τη μορφή δανεισμού σε Ρίο Άβε και Μπελενένσες. Δεν έπαιξε σε περισσότερα από 28 παιχνίδια προκαλώντας δημοσιεύματα περί ενός χαμένου ταλέντου. Στις αρχές του μήνα και γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις επιστροφής του στη Σπόρτιγκ, ζήτησε να αποχωρήσει από το Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Αυτό το στοιχείο αξιοποίησε ο Άρης και μένει να φανεί αν ο 22χρονος winger θα ανθίσει στο «Κλ. Βικελίδης».

@Photo credits: Associated Press

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.