Το (καυτό) θέμα του σέντερ φορ και το ρίσκο του ΠΑΟΚ
Ο (κόουτς) Ραζβάν Λουτσέσκου στα μάτια μου έδειχνε, μάλλον, τρομαγμένος απ’ την περσινή εμπειρία και τα όσα έχουν αλλάξει τις πρώτες δύο σκάρτες εβδομάδες της προετοιμασίας, γι’ αυτό και τον δικαιολογώ που βγήκε και είπε ότι «θα ήθελα να έχω το 90% του ρόστερ στα χέρια μου» και πως θα χρειαστεί «κι άλλη ενίσχυση στις μεταγραφές». Όλα αυτά την ίδια στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους με την «ασπρόμαυρη» φανέλα για πρώτη φορά οι πέντε από τους έξι καινούργιους παίκτες, που έφερε ο Ζοσέ Μπότο στην Τούμπα, αλλά είναι ολοφάνερο πως υπάρχουν ελλείψεις και κενά στο ρόστερ.
Ο Ρουμάνος είναι πανέξυπνος. Ξέρει πολύ καλά, ότι δεν έχει και άπλετο χρόνο μπροστά του και πως οι διοργανώσεις του καλοκαιριού, όπως αυτή στο Europa Conference League, γενικώς, είναι 50% ποιότητα με συνοχή (από πέρσι) και 50% fitness. Εξ ου και η γεμάτη προβληματισμό εικόνα του μπροστά στην κάμερα του επίσημου καναλιού του ΠΑΟΚ.
Αλλά πάλι, στην εποχή μας, δύσκολα σε ομάδα που παίζει Ευρώπη, σε «ομάδα αιχμής» στο πρωτάθλημα της, θα βρεθεί επιτελείο να μη ξέρει πώς να το κάνει. Κι αν μη τι άλλο οι συνεργάτες του Λουτσέσκου γνωρίζουν τον τρόπο ν’ αναζωογονήσουν και να φέρουν ποδοσφαιριστές, ανεξαρτήτως συνθηκών, την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη φόρμα. Αν ο γνωστός μας Ραζβάν ανατρέξει πώς τα έβγαλε πέρα και με ποιο ρόστερ σε μια ανελέητη περσινή χρονιά, με σχεδόν 60 επίσημα παιχνίδια, θα ηρεμήσει. Παρεμπιπτόντως, η περσινή σεζόν έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο και την απώλεια του κυπέλλου, ωστόσο συμφωνώ με τον Ρουμάνο προπονητή, ότι ήταν μια αρκετά επιτυχημένη σεζόν, με την ομάδα να ανταποκρίνεται και να φτάνει μακριά σ’ όλες τις διοργανώσεις.
Ο κόουτς ξέρει ότι πρέπει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες να έχει μπολιάσει τον νεανικό ενθουσιασμό και την ταχύτητα, που έφεραν οι παίκτες που αποκτήθηκαν μέσα από τη διαδικασία ανανέωσης του ρόστερ, με την ποιότητα των μεγάλων και την προσωπικότητα. Εν ολίγοις, οι λόγοι για τους οποίους προχωρούν οι περισσότερες ομάδες, ειδικά τέτοια εποχή.
Ο νέος ΠΑΟΚ οφείλει να αλλάξει ταυτότητα και στυλ, να πλησιάσει στο ρυθμό που επιβάλλουν στο γήπεδο οι περισσότερες ισπανικές ομάδες. Οι Ισπανοί, ούτε τρέχουν σαν παλαβοί πάνω-κάτω πέρα-δώθε, ούτε έχουν τίποτα θηριώδεις σε κατασκευή τύπους, fitness-maniacs, να προκαλούν, στη θέα, τρόμο. Ας πούμε, ποιον τρόμο να σου προκαλέσει ο Ντάντας; Μόνον που ο Πορτογάλος παίζει σαν τους Ισπανούς, οι οποίοι πάνω στο χορτάρι έχουν την καλύτερη επαφή, τα πόδια τους, με τη μπάλα. Και την πιο γρήγορη, στις οριακές καταστάσεις παιγνιδιού, σκέψη. Κι αυτό έκανε πολλές φορές στο χθεσινό πρώτο φιλικό. Αν ήθελαν «θηρία» στον ΠΑΟΚ θα κρατούσαν τον γίγαντα Εσίτι...
Από την άλλη, καλή δε λέμε, όλη αυτή η πιτσιρικαρία που εμφανίζεται στις προπονήσεις και είδαμε στο πρώτο φιλικό, ειδικά με 6-7 παίκτες από τα σπλάχνα σου να αποτελούν τη μισή και βάλε ενδεκάδα, αλλά πάλι την καλή επαφή την κάνει ο έμπειρος Ολιβέιρα στο πρώτο γκολ, τις περισσότερες λύσεις τις έδωσε ο Αουγκούστο, την σωστή επαφή κάνουν ο Σβαμπ με τον Ελ Καντουρί χτίζοντας το 0-3 από τον Ρικάρντο, ο οποίος μπορεί να ήρθε τελευταίος και με τέσσερις-πέντε μήνες αποχής απ’ τους αγώνες, αλλά μας έδειξε κάποιους απ’ τους λόγους της επένδυσης.
Από το φιλικό με τους Γκόου Αχεντ Ίγκλις, ένα σημείο ουσίας προκύπτει, άξιο να εστιάσει κανείς. Το (καυτό) σημείο-σέντερ φορ ή αν προτιμάτε το σημείο-Τσόλακ. Αν κόψουμε μια οθόνη στη μέση και βάλουμε αριστερά τον Νέλσον Ολιβέιρα του πρώτου ημιχρόνου και δεξιά τον βαρύ και σφιγμένο Αντόνιο Τσόλακ, θα αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους ο Λουτσέσκου στις δηλώσεις του μετά το τέλος του ματς έβγαζε έναν τρελό προβληματισμό.
Το θέμα του σέντερ φορ είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό από το αν θα έρθει και πότε θα έρθει ο Κάλεντ Νάραϊ. Αν αργήσει κι άλλο, που δεν το πιστεύω, ο Γερμανός εξτρέμ της Φορτούνα Ντίσελντορφ, κουτσά στραβά ο Ρουμάνος θα τη βρει τη λύση για τα άκρα. Θα μπει ο Ζίβκοβιτς, ίσως έχει έρθει και ο Μπίσεσβαρ, υπάρχουν λύσεις. Για τη θέση του φορ, αν φύγει ο Τσόλακ, δεν έχει άλλη λύση πλην του Ολιβέιρα. Ο Κούτσιας είναι στους Μεσογειακούς Αγώνες και για να έρθει αντικαταστάτης θα πρέπει να περάσουν 2-3 εβδομάδες, κι αν…
Ο ΠΑΟΚ φρόντισε επικοινωνιακά να βγάλει προς τα έξω ότι ο Κροάτης δεν πωλείται. Το έκανε περισσότερο για να ηρεμήσει τον προπονητή του ενόψει των πρώτων αγώνων στην Ευρώπη. Όμως, την ίδια ώρα, δεν ξέρω πως μπορεί να ηρεμήσει τον Τσόλακ που το μυαλό του ταξιδεύει στη Γλασκόβη και βλέπει να ξεγλιστρά μες απ’ τα χέρια του η προοπτική της μεταγραφής σ’ ένα πολύ καλό κλαμπ, όπως οι Ρέιντζερς.
Το κεφάλαιο Τσόλακ θα απασχολήσει σίγουρα τους «ασπρόμαυρους» τις επόμενες μία-δυο εβδομάδες, αρκεί μέχρι τότε να μην έχει κλείσει η πόρτα προς το «Ιμπροξ» και να έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του 28χρονου σέντερ φορ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.