Το 3-5-2 μπορεί να μην ήταν πείραμα

Το 3-5-2 μπορεί να μην ήταν πείραμα

Το 3-5-2 μπορεί να μην ήταν πείραμα

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη βελτιωμένη έκδοση του Άρη στο φιλικό προετοιμασίας με τη Γάνδη και την αλλαγή σχηματισμού που κουμπώνει στη φιλοσοφία του Χερμάν Μπούργος.

Ο σχηματισμός επιλέγεται αναλόγως των χαρακτηριστικών του υλικού που έχει να διαχειριστεί ένας προπονητής και των «ζητουμένων» που έχει μέσα από ένα φιλικό προετοιμασίας. Χρησιμοποιώντας τριάδα στην άμυνα, εκτιμάται ότι, ο Χερμάν Μπούργος πειραματίστηκε στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Γάνδη. Μήπως δεν είναι έτσι; Στα 13 από τα 15 παιχνίδια που κάθισε στον πάγκο της Νιούελς, ο Αργεντίνος είχε χρησιμοποιήσει σχηματισμό με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει ερχόμενος και στον Άρη αλλά διαπίστωσε ότι το υλικό του δεν μπορούσε να το υποστηρίξει για ολόκληρο 90πτο κι έτσι το έκανε μόνο στα τελευταία λεπτά 2-3 αγώνων με σκοπό τη θωράκιση αποτελέσματος.

Οι συζητήσεις περί του σχηματισμού, ως ένα βαθμό, ενοχλούν τον Χερμάν Μπούργος και μάλιστα το είχε πει στο περιβάλλον του για την μανία των Ελλήνων να ασχολούνται με τακτικές λεπτομέρειες. Δεν έχει άδικο διότι για να αποκτήσεις επάρκεια γνώσεων ούτως ώστε να κρίνεις αν είναι σωστή ή λανθασμένη η επιλογή ενός σχηματισμού είναι αναγκαίο να διαθέτεις τις γνώσεις και κυρίως να παρακολουθείς τις προπονήσεις. Πάντως, το 3-5-2 που χρησιμοποίησε στο φιλικό παιχνίδι με τη Γάνδη, προσωπικά, δεν μου φάνηκε σαν πείραμα αλλά ως σχέδιο που έχει στο μυαλό του με σκοπό να το χρησιμοποιήσει προϊόντος του χρόνου.

Πείραμα ήταν τα πρόσωπα. Ο Αργεντίνος φόρεσε τη στολή του καπετάνιου κι έριξε στα βαθιά ένα τσούρμο πιτσιρικάδων δίχως να τους δώσει σωσίβιο. Κολυμπήστε για να επιβιώσετε. Η αναφορά σχετίζεται με το πρώτο ημίχρονο όπου αγωνίστηκαν οι νεαροί από τη δεύτερη ομάδα και η αλήθεια είναι ότι τα δείγματα ήταν θετικά. Πριν χτίσει αυτοπεποίθηση και νιώσει μέλος της ομάδας, ο πιτσιρικάς θέλει να αποφύγει το λάθος και να έχει σωστή τακτική συμπεριφορά. Το έκαναν όλοι τους. Από τους στόπερ (Τανούλης-Χρυσόπουλος), τον Σγούρο στον άξονα ο οποίος εμφάνισε καλές κυκλικές κινήσεις και τους Παναγίδη-Χατζιηιωάννου στην επίθεση όπου κυνήγησαν κάθε μπάλα. Ο Μαρμαρίδης, Ασλανίδης είναι ένα βήμα πιο μπροστά μετρώντας μεγαλύτερο διάστημα στην πρώτη ομάδα.

Το υλικό δείχνει (και) 3-5-2

Αν ο Άρης είχε αποκτήσει κεντρικό αμυντικό αντίστοιχης ποιότητας των Φαμπιάνο, Μπράμπετς θα ένιωθα σιγουριά ότι το 3-5-2 απέναντι στη Γάνδη δεν ήταν πείραμα αλλά η δοκιμή του ποδοσφαιρικού σχεδίου που θα λανσάρει ο Άρης στη διάρκεια της χρονιάς. Συμπέρασμα το οποίο αντλείται μέσα από τα χαρακτηριστικά των παικτών που ήδη αποκτήθηκαν κι αυτών που στοχεύει να προσθέσει ο Άρης στις επόμενες ημέρες. Τόσο ο Μπράντλεϊ Μαζικού όσο και ο Μάρβιν Πίρσμαν είναι full back, καλύπτουν δηλαδή την αριστερή πλευρά κι έχουν επιθετικές αρετές. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Σαλέμ Εμπακατά.

 

Για την κορυφή της επίθεσης, εδώ και μέρες ο Άρης προσπαθεί να βάλει… πυρίτιδα σε μια υπόθεση την οποία δουλεύει τουλάχιστον έναν μήνα τώρα και σε περίπτωση που καταφέρει να προσεγγίσει τον επιθετικό που έχει βάλει στο μάτι, θα δημιουργήσει εξαιρετικό δίδυμο στην κορυφή της επίθεσης. Δίδυμο παικτών οι οποίοι δεν γίνεται να εναλλάσσονται στην 11αδα αλλά θα παίζουν μαζί. Ο δε Μπριάν Νταμπό παίζει στη βάση μιας τριάδας στον άξονα με ικανότητα στο ανασταλτικό παιχνίδι ενώ με την κορμοστασιά του γεμίζει το κέντρο. Τις ποδοσφαιρικές αρετές του Ντάνιελ Μαντσίνι τις καταγράφουμε δύο χρόνια όπως και την ανθεκτικότητά του να αγωνιστεί σε κάθε θέση και να ανταποκριθεί σε οποιονδήποτε σχηματισμό. Ο Ραφαέλ Καμάτσο είναι ποδοσφαιριστής ο οποίος μπορεί μην να ξεκινά από τα άκρα αλλά έχει τη συνήθεια να συγκλίνει προς τον άξονα δίνοντας την πλευρά στον full back. Ίσως λοιπόν αυτό το 3-5-2 απέναντι στη Γάνδη να μην ήταν πείραμα αλλά σχέδιο που εξετάζει ο Χερμάν Μπούργος και το οποίο θα προσπαθήσει να εφαρμόσει όταν θα αποκτήσει τη δυνατότητα.

Ο Ιτούρμπε

Ιτούρμπε και Ματέο είναι τα πρόσωπα των φιλικών προετοιμασίας

Μόνο ο Χερμάν Μπούργος μπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη θέση χρησιμοποίηση τους Ματέο Γκαρσία. Αν δηλαδή το έκανε εξ’ ανάγκης ή σκοπεύει να τον χρησιμοποιεί ως εσωτερικό μέσο. Σίγουρα ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής βρήκε τον χώρο για να ξεδιπλώσει την ικανότητά του με την μπάλα. Ειδικά στον αγώνα απέναντι στη Γάνδη «ξεκλείδωσε» καταστάσεις και παράλληλα δημιούργησε αρκετές ξεκινώντας από τον άξονα. Ειδικά από τη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι ο Χουάν Ιτούρμπε. Πέρυσι (δικαίως) γράφτηκαν πολλά για τον Παραγουανό καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς ήταν ασταθής στις επιδόσεις του. Μπορούσε να εντυπωσιάσει για 10-15 αγωνιστικά λεπτά και να εξαφανιστεί στα υπόλοιπα. Είχαμε δει τις εντυπωσιακές κούρσες του, δεν είχαμε δει τη διάρκεια. Στον αγώνα απέναντι στη Γάνδη σε τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις κουβάλησε στην πλάτη του 1-2 αμυντικούς της βελγικής ομάδας και κυρίως, έδωσε πάσα στο σωστό timing αποφεύγοντας τους ατομισμούς. Το ίδιο έκανε και απέναντι στο Αμβούργο. Λένε ότι οι Λατίνοι συνήθως χρειάζονται ένα διάστημα 5-6 μηνών έως ότου προσαρμοστούν στις συνθήκες μιας ομάδας. Αυτό είχε αποδεχθεί στην περίπτωση του Μαντσίνι, ίσως συμβεί το ίδιο και με τον Ιτούρμπε.

Σε 15 ημέρες θα το βάλει

Σε λίγα αγωνιστικά λεπτά είναι αδύνατο να εξάγεις ασφαλές συμπέρασμα για έναν ποδοσφαιριστή εκτός κι αν αυτός μέσα σ’ αυτό το διάστημα φτάνει σε τρεις τελικές προσπάθειες. Εκεί αντιλαμβάνεσαι ότι ξέρει να κινείται στο γήπεδο. Αυτό έδειξε ο Άντρε Γκρέι. Προφανώς είναι πίσω σε φυσική κατάσταση, πολλώ δε μάλλον σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι φανερό όμως ότι ο Άρης πρόσθεσε έναν φορ περιοχής και όχι περιφερειακό επιθετικό. Για παράδειγμα, ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος που έφερε την μπάλα μπροστά του στη φάση του 88’ του φιλικού με τη Γάνδη. Σε 15-20 ημέρες, όταν θα ανακτήσει την έκρηξη και την ταχύτητά του, θα προλαβαίνει τον τερματοφύλακα κι εκεί θα είναι στο χέρι του να προσφέρει στον Άρη αυτό που απελπισμένα ψάχνει εδώ και χρόνια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.