Πόσο καλά είναι ο ΠΑΟΚ δύο εβδομάδες πριν τους πρώτους τελικούς;

Πόσο καλά είναι ο ΠΑΟΚ δύο εβδομάδες πριν τους πρώτους τελικούς;

Πόσο καλά είναι ο ΠΑΟΚ δύο εβδομάδες πριν τους πρώτους τελικούς;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από Ολλανδία για τις μεταγραφικές εξελίξεις του ΠΑΟΚ, τις εκκρεμότητες που τώρα μειώνονται και ενώ πλησιάζουν τα επίσημα, όπως βέβαια σχολιάζει και το χθεσινό φιλικό με την Άλκμααρ.

Το ημερολόγιο σήμερα Πέμπτη γράφει 7 Ιουλίου και φθάσαμε δύο ακριβώς εβδομάδες πριν τα πρώτα πολύ κρίσιμα ευρωπαϊκά ματς. Οι πρώτοι τελικοί του ΠΑΟΚ για φέτος είναι προγραμματισμένοι για 21 και 28 Ιουλίου κόντρα στη Λέφσκι Σόφιας που ΚΑΚΩΣ (αρκετοί ή πολλοί) θεωρούν ότι είναι ομάδα… χωριό, ερασιτεχνική, και άλλα τέτοια… ωραία-ελληνικά, αλλά και ανόητα για τα σύγχρονα ποδοσφαιρικά δεδομένα.

Για πολλούς και διάφορους λόγους ο ΠΑΟΚ -που αποφασίστηκε να αλλάξει σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτό το καλοκαίρι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως ενδεχόμενο ενθουσίαζε το κοινό του- έπρεπε και επεδίωκε να τρέξει τα μεταγραφικά του, ώστε το τελικό ρόστερ να είναι έτοιμο κατά 80-90% στα τέλη Ιουνίου. Το ήθελε πάνω από όλα ο προπονητής του, που χρειάζονταν χρόνο ώστε το 30-40% του ρόστερ το οποίο αλλάζει, να εμπεδώσει –όσο πιο γρήγορα- τη δική του φιλοσοφία και να δεθεί με τους παλιότερους.

Θα έπρεπε ο ΠΑΟΚ στις αρχές της προετοιμασίας του (αν όχι 21/6 αλλά στις 27 Ιουνίου που έφευγε για Ολλανδία) να έχει το 90% του ρόστερ έτοιμο και διαθέσιμο. Ο προπονητής δηλαδή να τους έχει μαζί του. Φαίνεται ότι αυτό που έπρεπε να συμβεί τέλη Ιουνίου, μάλλον θα υλοποιηθεί γύρω στις 12 Ιουλίου. Κι αυτή είναι μία αλήθεια που καλώς επισημαίνεται από τον Λουτσέσκου. (Η απάντηση ότι όλες οι ομάδες έχουν πολλά ανοικτά ζητήματα «στέκει», απλά ο ΠΑΟΚ έκανε μεγάλες αλλαγές και ήθελε για τους δικούς του λόγους, να τελειώσει τις περισσότερες μέσα στον Ιούνιο). Κάπως έτσι θυμίζουμε ότι:

  • Ο ΠΑΟΚ έχει εκκρεμότητα με τον Νάσμπεργκ
  • Ο ΠΑΟΚ έχει εκκρεμότητα με τον Νάρει που συμπλήρωσε 40(!!) ημέρες διαπραγματεύσεων
  • Ο ΠΑΟΚ έχει εκκρεμότητα με τον Μπίσεσβαρ, που είναι αμφίβολο πλέον αν θα κλείσει
  • Ο ΠΑΟΚ τώρα έκλεισε το θέμα του φορ (θα ενσωματωθεί από εβδομάδα ο Μπράντον Τόμας) που άνοιξε με τον Τσόλακ εδώ και καιρό
  • Ο ΠΑΟΚ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα κάνει με τον Κούρτιτς και εκεί μπορεί να ανοίξει νέα-μεγάλη εκκρεμότητα
  • Εκκρεμότητα (και μεγάλη για εμένα) υπάρχει με τον Ελ Καντουρί από πέρυσι, παίκτη (λυπάμαι που το γράφω) που ΔΕΝ μπορεί να υπολογίζεται και κακώς προσμετράτε σε οποιοδήποτε πλάνο και σχέδιο. Χάνουμε χρόνο (και εγώ μαζί) όταν αναφερόμαστε στον Μαροκινό. Λυπάμαι, αλλά όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν-το αποδεχθούν, τόσο το καλύτερο. Είναι 100% λάθος να μετράμε λύσεις-επιλογές στο ρόστερ ή στα δεκάρια ή στις προσωπικότητες ή οπουδήποτε και να υπολογίζουμε τον Καντουρί.

Οι καταστάσεις, οι τραυματισμοί, το θέμα Τσόλακ και ο Λουτσέσκου, πίεσαν ώστε επιτέλους ο ΠΑΟΚ να κλείσει τα ανοικτά του μέτωπα, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου και αφού η ομάδα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

 

Κάπως έτσι ο Λουτσέσκου θα έχει όλους τους παίκτες που αρχικά θα ήθελε από τις 12 Ιουλίου και μετά. Θα είναι όλοι μαζί (κατά πάσα πιθανότητα) για 8-9 ημέρες πριν τα επίσημα με την ελπίδα να μην προκύψει άλλο σημαντικό πρόβλημα τραυματισμού. Οκ! Δεν είναι και κάτι τραγικό. Έγινε, γίνονται αυτά στο ποδόσφαιρο και… πάμε παρακάτω.

* Χθες κόντρα στην Άλκμααρ ο ΠΑΟΚ έδωσε ένα πολύ δυνατό φιλικό. Ήταν μία εξαιρετική κόντρα και δοκιμασία. Η αντίπαλος ήταν μία πολύ καλή και δουλεμένη ομάδα. Παρά το 2-2 το ματς ήταν κλειστό από πλευράς φάσεων και η μεγάλη μάχη έγινε στο ποιος θα πιέσει καλύτερα ψηλά για να κλέψει μπάλες και αντιστρόφως, ποιος θα χτίσει καλύτερα από πίσω τις επιθέσεις του. Η ΑΖ ήταν καλύτερη του ΠΑΟΚ και αυτό δεν είναι κακό να το παραδεχθούμε. Τι θα γινόταν αν ο ΠΑΟΚ είχε φορ, αν ο ΠΑΟΚ είχε τον Καντουρί, αν ο ΠΑΟΚ δεν είχε κάποιους νεαρούς, αν… αν… δεν ξέρω. Ξέρω το τι συνέβη και δεν είναι κακό να το σημειώσουμε. Το να σε πρεσάρουν τόσο ψηλά, τόσο καλά και οργανωμένα και εσύ επί 90 λεπτά να το σπας (ανάμεσα στις γραμμές τους και όχι με μεγάλες μπαλιές σε χώρους που δεν είχε και καθαρόαιμο φορ να παίξει με πλάτη) μόλις 2-3 φορές, ήταν ένα πρόβλημα. Από την άλλη, το να βλέπεις εκείνους να μπαίνουν ανάμεσα στις γραμμές σου και να σπάνε το πρέσινγκ που επεδίωξε η ομάδα του Λουτσέσκου είναι κάτι που πρέπει να αναλυθεί επαρκώς. Σε κάθε περίπτωση ο ΠΑΟΚ χωρίς φορ στάθηκε όσο καλύτερα και όσο πιο οργανωμένα μπορούσε και δεν εκτέθηκε πολλές φορές πίσω από μία πραγματικά καλή ομάδα.

* Σε ατομικό επίπεδο από το χθεσινό ματς ειδικών συνθηκών, δεν μπορούμε να κρατήσουμε και πολλά. Ο Κάργας ανεβαίνει, μπήκε ο Βιεϊρίνια, μπήκε και ο Κούρτιτς. Ο βασικός κορμός ξεκαθαρίζει και για εμένα υπάρχει ένα ζήτημα για τον αριστερό εξτρέμ, εκεί όπου ο Κουαλιάρα δυσκολεύεται και δεν υπάρχει άλλος, αλλά και στο 10 όπου μένει ξεκάθαρα μόνο ο Φελίπε Σοάρες, που προσφέρει κυρίως σε φάση άμυνας. Πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια ο Ντάντας, από εκεί και πέρα είναι ερώτημα πώς θα ανταποκριθεί σε τέτοια δύσκολα ματς μονομαχιών.

Έστω και έτσι, μέσα από την προετοιμασία αναδείχθηκε στο 100% ότι αν ο ΠΑΟΚ κάνει μία μεταγραφική υπέρβαση, αν δώσει ένα μεγάλο συμβόλαιο θα πρέπει να το κάνει για το 10. (Καλά θα ήταν να κάνει 1-2 ακόμη υπερβάσεις, αλλά… θα δούμε στην πορεία).

* Μεταγραφικά, ο ΠΑΟΚ έδωσε με 2,4 εκ. ευρώ συν 500χιλιάδες μπόνους τον Τσόλακ και παίρνει ελεύθερο τον 27χρονο Μπράντον Τόμας που έκανε καλή χρονιά πέρσι στην Μάλαγα. Ποδοσφαιρικά και σε χαρακτηριστικά είναι ένας εντελώς άλλος φορ, πολύ πιο κινητικός που παίζει εύκολα και μαζί με τον Ολιβέιρα. Σαν βιογραφικό, αλλά και χρηματιστηριακά είναι ένας παίκτης που στο άκουσμά του δεν εντυπωσιάζει. Είναι ένας ακόμη στον οποίο κατά κάποιο τρόπο επενδύει ο ΠΑΟΚ, με σκοπό μέσα από την ομαδική δουλειά να τον κάνει καλύτερο.

Όλα είχαν προαναγγελθεί και όλοι θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για την φετινή ανανέωση που στο κάτω-κάτω πάρα πολλοί επιζητούσαν. Κακώς περίμεναν «τοπ» παίκτες σε ηλικίες 23-24-25 ετών. Δεν θα έρχονταν ποτέ κάποιος «τοπ» σε αυτές τις ηλικίες εδώ στην Ελλάδα. Γι αυτό εξ αρχής τονίζαμε ότι… καλοί είναι και οι πιο έμπειροι, αφού στα 32 μπορείς να φέρεις και έναν… Κούρτιτς. (Ήρθε ένας πάρα πολύ ποιοτικός παίκτες όπως ο Ντάντας, αλλά έχει και εμφανείς αδυναμίες…).

Ο ΠΑΟΚ με τον Μπότο που έχει εξειδίκευση σε αυτό το κομμάτι ανεύρεσης-ανακάλυψης πιο νέων παικτών, τους κλείνει πιο μικρούς με σκοπό να τους εξελίξει και να τους φέρει (μέσα από την δική του καλή ομάδα) σε ένα πιο υψηλό επίπεδο. Ήταν πολύ ξεκάθαρο εξ αρχής το πλάνο, όπως και οι δυσκολίες ώστε ο ΠΑΟΚ (από φέτος) να πετύχει ταυτόχρονα και τους αγωνιστικούς, αλλά και τους οικονομικούς του στόχους. Ξεκίνησε όμως και προσπαθεί να βάλει βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Και θα πετύχει ΜΟΝΟ αν δεν πτοηθεί από τα αρχικά-αναμενόμενα προβλήματα.

* Κλείνοντας… μία από τα ίδια: Όποιος και αν έρθει, όποτε και αν έρθει, ο ΠΑΟΚ πρέπει να περάσει στους ομίλους και επ’ αυτού δεν χρειάζονται δικαιολογίες. Όποιοι και αν είναι οι αντίπαλοι χρειάζεται πολλή δουλειά και τεράστια συγκέντρωση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.