Wyscout analysis: Aυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Μάγκνουσον

Wyscout analysis: Aυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Μάγκνουσον

Wyscout analysis: Aυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Μάγκνουσον

bet365

Ο Παναθηναϊκός έντυσε στα πράσινα τον Χόρντουρ Μάγκνουσον και ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout σκιαγραφεί το προφίλ του διεθνούς Ισλανδού στόπερ.

Ανήμερα των γενεθλίων του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο Παναθηναϊκός έκανε το καλύτερο ποδοσφαιρικό δώρο στον Σέρβο προπονητή, καθώς για πρώτη φορά στη καριέρα του θα έχει στη διάθεσή του έναν αριστεροπόδαρο στόπερ! Σε καμία ομάδα, ούτε και στο ΑΠΟΕΛ όπου μακροημέρευσε, δεν είχε μπορέσει να βρει αυτό που έψαχνε και το πλήρωμα του χρόνου ήρθε στον πάγκο των ''πρασίνων''.

Και όχι με έναν... τυχαίο κεντρικό αμυντικό αλλά με έναν εκ των αρχηγών της Εθνικής Ισλανδίας, έναν 29χρονο στόπερ με σπουδαίες παραστάσεις και δυνατό βιογραφικό. Τον Χόρντουρ Μάγκνουσον.

Ο Ισλανδός στόπερ ανακοινώθηκε από το ''τριφύλλι'', βρίσκεται ήδη μαζί με την υπόλοιπη αποστολή στην Αυστρία και σήμερα με την βοήθεια του Wyscout θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε το αγωνιστικό προφίλ του υψηλόσωμου άσου.

Η θέση και τα χαρακτηριστικά

Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής που σε μικρή ηλικία ανάγκασε την Γιουβέντους να δαπανήσει 1 εκατομμύριο ευρώ για να τον αποκτήσει από την Φραμ είναι ένας στόπερ που παίζει πάντα στα αριστερά ενώ έχει αγωνιστεί και σε 39 αναμετρήσεις ως αριστερός μπακ, γεγονός που του το επιτρέπουν τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Από το παιχνίδι του μοιάζει περισσότερο ως ένας αριστερός μπακ που πήρε... μετάθεση στο ξεκίνημα της καριέρας του στο κέντρο της άμυνας και λιγότερο το αντίθετο.

 

Βλέπει τον κόσμο από τα 190 εκατοστά και δίνει ύψος στην άμυνα του Παναθηναϊκού, όντας ο πιο ψηλός αμυντικός της ομάδας. Ακολουθεί ο Σάρλια που είναι 1.88. Για το ύψος και το παρουσιαστικό του δεν είναι ο aggresive στόπερ που θα βγει με δύναμη πάνω στις φάσεις για να κόψει τον επιθετικό και προτιμά με το διάβασμα του παιχνιδιού και την άριστη τακτική του παιδεία να... καθαρίζει τους κινδύνους. Μην ξεχνάμε πως τα... μυστικά της θέσης τα έμαθε από τους καλύτερους. Τους Ιταλούς στο Τορίνο.

heat

Η ταχύτητα δεν αποτελεί το μεγάλο του προσόν, ωστόσο, στο ανοιχτό γήπεδο μπορεί και ''μακιγιάρει'' αυτή την αδυναμία έχοντας άριστες αποφάσεις στις βασικές αρχές της θέσης του.

Ποιότητα και περισσότερες επιλογές στο build up

Αριστερό πόδι στην αριστερή πλευρά στο build up σημαίνει περισσότερες επιλογές, περισσότερες και πιο ασφαλείς passing lines ιδιαίτερα προς τα έξω, με τον Μάγκνουσον όχι απλά να διαθέτει ένα καλό αριστερό πόδι αλλά αυτό να είναι και το μεγαλύτερό του προσόν. Δηλαδή η εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση και το διάβασμα του γηπέδου, τα οποία του επιτρέπουν να βρίσκει τις διαθέσιμες επιλογές ή ακόμη και να ''οδηγεί'' την μπάλα για να αποφύγει την πρώτη γραμμή άμυνας του αντιπάλου. Ειδικά στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος που οι ''μικρές'' ομάδες κλείνονται στο μισό γήπεδο, ο 29χρονος θα δώσει αρκετές λύσεις.

ss

Στα χρόνια του στη Ρωσία ο Ισλανδός στόπερ είχε 85% ευστοχία στις πάσες, 63% στις μακρινές μεταβιβάσεις και 77% στις πάσες που πήγαν μπροστά το παιχνίδι. Ποσοστά που δείχνουν την αξιοπιστία του σε αυτό το κομμάτι. Στην Ισλανδία αλλά και στην ΤΣΣΚΑ που έπαιζαν ένα πιο άμεσο ποδόσφαιρο σε σχέση με το ποδόσφαιρο κατοχής του Παναθηναϊκού, ο διεθνής ποδοσφαιριστές πολλές φορές έψαχνε με μεγάλες μπάλες τους συμπαίκτες του, κάτι που στο ''τριφύλλι'' θα συμβαίνει πολύ λιγότερο.

Εξαιρετική αντίληψη, λιγότερη αποτελεσματικότητα στο 1vs1

Στο καθαρά ανασταλτικό κομμάτι, τώρα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Μάγκνουσον είναι περισσότερο ένας ''εγκεφαλικός'' παρά ένας... επιθετικός αμυντικός. Δεν είναι τόσο aggresive όσο ο Σένκεφελντ ή ο Βέλεθ για παράδειγμα.

Το δυνατό του σημείο είναι η αντίληψη των φάσεων, ο τρόπος που μπορεί και διαβάζει τις κατάστασεις και μετά ενεργεί αποτελεσματικά. Δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός όταν θα βρεθεί στο 1vs1 με κάποιον γρήγορο επιθετικό αλλά το 64% στις κερδισμένες αμυντικές μοναχίες σίγουρα δεν είναι μία κακή ή προβληματική επίδοση για τον Ισλανδό ποδοσφαιριστή.

Στις εναέριες μονομαχίες είναι αποτελεσματικός κατά 60.5% και σίγουρα θα μπορούσε λόγω ύψους να βρίσκεται πάνω από το 65%. Όσον αφορά το τακτικό κομμάτι, πραγματικά αποτελεί το μεγαλύτερο του ''όπλο'' στην ανασταλτική του συμπεριφορά, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα πάρει την σωστή απόφαση.

Πλάγια σαν σέντρες και απευθείας εκτελέσεις φάουλ

Πέρα από τα βασικά, υπάρχουν και ''πράγματα'' που τον κάνουν να ξεχωρίζουν. Όπως για παράδειγμα οι πολύ καλές εκτελέσεις πλαγίων στο επιθετικό τρίτο, τις οποίες στην Ισλανδία χρησιμοποιούν σαν έναν τρόπο να απειλήσουν την αντίπαλη εστία.

Στο πρόσφατο παιχνίδι με το Ισραήλ, ο Μάγκνουσον δημιούργησε συνθήκη για ασίστ και η ομάδα του άνοιξε το σκορ μέσα από μια κομπίνα που ξεκίνησε με την δική του εκτέλεση. Φυσικά, ο Παναθηναϊκός δεν παίζει με αυτόν τον τρόπο αλλά δεδομένα σε ειδικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα όταν κυνηγάς ένα γκολ στο φινάλε, είναι μία διαθέσιμη επιλογή.

δδ

Παράλληλα, είναι πολλές οι φορές που ειδικά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του αναλαμβάνει να εκτελέσει απευθείας τις στατικές φάσεις έξω από την περιοχή, δείγμα του πόσο καλό αριστερό πόδι διαθέτει.

Το θέμα του τραυματισμού

Για το τέλος αφήσαμε το θέμα με τον σοβαρό του τραυματισμό του στον αχίλλειο τένοντα στις 4 Απριλίου στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ταμπόφ, εξαιτίας του οποίου έμεινε εκτός για 8 μήνες και την περσινή αγωνιστική περίοδο αγωνίστηκε μόλις σε 4 ματς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μόλις 224 λεπτά. Δεν προέρχεται από γεμάτη σεζόν, δηλαδή, τουναντίον έρχεται από την πιο άδεια αγωνιστική περίοδο της καριέρας του. Τα τρία ενενηντάλεπτα παιχνίδια που πήρε με την Εθνική Ισλανδίας στο Nations League τον Ιούνιο και η εικόνα του πάνω στο χορτάρι αποτέλεσαν ένα ενθαρυντικό δείγμα για το αν έχει επιστρέψει πιο δυνατός από πριν, για το αν και πόσο τον έχει επηρεάσει αυτή η ιστορία.

Σε πρώτη φάση δείχνει έτοιμος και υγιής, ωστόσο, πάντα μετά από έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό και μια μεγάλη αποχή, ο κάθε ποδοσφαιριστής χρειάζεται τον χρόνο του και την απαιτούμενη προσοχή για να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του.

Το συμπέρασμα

Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε στο κέντρο της άμυνάς του έναν ποιοτικό με την μπάλα κεντρικό αμυντικό, ο οποίος διαθέτει σπουδαίες παραστάσεις και εμπειρίες από το κορυφαίο επίπεδο. Εξάλλου στο ρόστερ της ομάδας δεν υπάρχει κανείς άλλος με συμμετοχές σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Μάγκνουσον που έπαιξε τρία ματς ως βασικός στο Μουντιάλ της Ρωσίας(σε ρόλο αριστερού μπακ) είναι ένα ''μπαλάτο'' στόπερ για να το πούμε απλά, το οποίο εμφανίζει και καλό βαθμό αποτελεσματικότητας στο ανασταλτικό κομμάτι.

Σε σχέση με τον Βέλεθ, του οποίου το κενό έρχεται να καλύψει, σίγουρα συνιστά αναβάθμιση στο κομμάτι του build ο ερχομός του αλλά και στο ψηλό παιχνίδι. Στο κομμάτι της ''επιθετικότητας'' υστερεί αλλά υπάρχει και ο Σένκεφελντ που προσφέρει αυτά τα στοιχεία.

Σε γενικές γραμμές μοιάζει μία απόλυτα safe επιλογή για την ποιοτική βελτίωση του ρόστερ του ''τριφυλλιού'' και όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο. Εκεί εξάλλου και μόνο εκεί κρίνονται οι πάντες...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.