Νέα πρόσωπα, νέο παιχνίδι για τον ΠΑΟΚ
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου θεωρεί ότι η περσινή σεζόν με τον ΠΑΟΚ, ήταν μία από τις καλύτερες δικές του σε όλη την καριέρα του! Ο προπονητής του ΠΑΟΚ συνυπολογίζει όλα τα δεδομένα, κάθε δυσκολία που αντιμετώπισε και κρίνει με βάση το πόσο μακριά πήγε η ομάδα του σε όλες τις διοργανώσεις με τα 59 συνολικά παιχνίδια.
Ένα από τα προβλήματα που υπολογίζει και θεωρεί ότι κατά κάποιο τρόπο κατάφερε να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει, είναι και η ταχύτητα της ομάδας από το κέντρο και μπροστά: «Μα δεν είχαμε κανέναν τόσο γρήγορο παίκτη μπροστά…» λέει και δικαιολογεί ένα ποδοσφαιρικό ζήτημα που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ.
Φέτος, έγινε και γίνεται προσπάθεια ώστε ο Δικέφαλος του Βορρά να γίνει και πιο γρήγορος και πιο αθλητικός. Μεταγραφικά και μαζί με τον Μπότο, «παλεύουν» να βελτιώσουν την αδυναμία αυτή. Με Ντάντας, Κουαλιάτα, Αντρέ Ρικάρντο, την επιστροφή Κωνσταντέλια, την καθιέρωση Φελίπε Σοάρες στο 10, τον Τόμας που επιλέχθηκε τελευταία, αλλά και τον Νάρεϊ, όπως και τον Σοτέλδο που γίνεται προσπάθεια να έρθει, είναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ έχει πλέον και πιο γρήγορα πόδια στο ρόστερ του, πέρα από την γρήγορη (και σωστή) σκέψη που πάντα επιβάλλεται.
Παρά το ότι αρκετοί από τους παραπάνω δεν έχουν ακόμη προπονηθεί με τον ΠΑΟΚ, η προσπάθεια αλλαγής στο τακτικό κομμάτι έχει ξεκινήσει. Το είδαμε στην Ολλανδία σε καθημερινή βάση και το περιγράψαμε. Πρώτα από όλα ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει πολύ περισσότερο μέσα στο γήπεδο. Θα είναι και ο ΠΑΟΚ μία από τις ομάδες που (κατά διαστήματα) βλέπουμε να πιέζουν τον αντίπαλο σε φάση άμυνας, ακόμη και μέσα στη δική του περιοχή:
«Για να το κάνετε αυτό πρέπει να έχετε και… καρύδια! Να το πιστεύετε μέσα σας» είπε στην πρώτη-πρώτη προπόνηση ο Ρουμάνος προπονητής που ήξερε ότι πέρα από το σωματικό, όλη αυτή η νέα κατάσταση χρειάζεται και ψυχή! Αυτοπεποίθηση. Ο ίδιος το έχει και στην τακτική, είναι «μάστορας» στο κομμάτι… ψυχολογία και η προσπάθειά του να αλλάξει τον ΠΑΟΚ ήδη φαίνεται. Ειδικά σε εμάς που βλέπαμε κάθε μέρα, όλες τις προπονήσεις.
Αφήνουμε το κομμάτι… «πίεση ψηλά» και πάμε στο «χτίσιμο» επιθέσεων από το τέρμα, τη… λύση δηλαδή στο πρόβλημα που «βάζει» το πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο. Θυμάμαι πολύ-πολύ έντονα τον αγώνα Γάνδη-ΠΑΟΚ! Δεν θα ξεχάσω έναν φίλο της Γάνδης που μετά το ματς μας κοιτούσε υποτιμητικά και έλεγε… «πώς είναι δυνατόν να προκριθήκατε με τέτοια εμφάνιση; Πώς κερδίσατε ένα ματς που υποφέρατε τόσο πολύ;» Δίκιο είχε εκείνος ο εκνευρισμένος Βέλγος που έτρωγε πίτσα και έβριζε έξω από το γήπεδο σαν Έλληνας φανατικός οπαδός που δεν μπορούσε να αποδεχθεί την ήττα από τον αντίπαλο, σε αντίθεση με πολλούς άλλους φίλους της Γάνδης που έπιναν και διασκέδαζαν τη βραδιά.
Ήταν εκείνο το παιχνίδι που η Γάνδη πίεζε πολύ ψηλά και πολύ καλά τον ΠΑΟΚ, η μπάλα ήταν συνέχεια στα πόδια τους και η κατοχή έφθανε στο 80-20 αφού οι παίκτες του Λουτσέσκου δεν περνούσαν ούτε την μικρή τους περιοχή!! Την «πάτησε» και σε άλλα ματς υψηλού επιπέδου ο ΠΑΟΚ γιατί ο Αουγκούστο έπαιζε ψηλά στο 10, γιατί έλειψε ο Μιχαηλίδης, γιατί… γιατί… γιατί και ο Πασχαλάκης δεν μπορούσε να ανταποκριθεί καλά σε αυτή την κατάσταση.
Με τον Κοτάρσκι στο τέρμα ο ΠΑΟΚ έχει έναν έξτρα καλό παίκτη να διαχειριστεί την πίεση του αντιπάλου, γεγονός που (λογικά) θα μειώσει τα λάθη της ομάδας και κατ επέκταση θα μειώσει και τις επιθέσεις που θα δέχεται. Ένα πρώτο καλό (έστω και μικρό) δείγμα πήραμε στη Ολλανδία, όπου με τον Κροάτη στο τέρμα, ο ΠΑΟΚ δεν έδωσε παρά ελάχιστες επιθέσεις στους αντιπάλους και κάπως έτσι ο ίδιος δεν χρειάστηκε να κάνει και άλλες επεμβάσεις.
Προσπαθεί να αλλάξει ο ΠΑΟΚ σε αυτούς τους τομείς και φυσικά στην πιο γρήγορη ανάπτυξη-μετάβαση όταν έχει και χώρους, εκμεταλλευόμενος τους πιο γρήγορους παίκτες που έχει και όσους θέλει να φέρει τις προσεχείς ημέρες.
Τι άλλο λοιπόν έδειξαν τα νέα πρόσωπα μέχρι τώρα; Ας μείνουμε λίγο παραπάνω σε αυτούς…
Ο Κοτάρσκι έχει πολλά προσόντα που θέλει να αξιοποιήσει η ομάδα. Όταν εγκλιματιστεί καλύτερα, όταν αρχίζει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του κατευθύνοντας την ομάδα και όταν πειστούμε ότι είναι δυνατός (ή και αναίσθητος) ως προσωπικότητα, τότε θα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι γι αυτόν.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Κάργα είναι ακριβώς αυτή η άμεση προσαρμογή. Φαίνεται να το έχει ως άνθρωπος και αυτό είναι μεγάλο προτέρημα όταν αλλάζεις περιβάλλον. Δείχνει έτοιμος να παίξει ακόμη και βασικός.
Ο Ράφα Σοάρες από την άλλη είναι ένας κανονικός αριστερός μπακ, χωρίς μέχρι τώρα να εντυπωσιάσει ή να προβληματίσει. Κάνει τα απαραίτητα χωρίς πολλά-πολλά.
Ο Ντάντας δείχνει την ποιότητά του σε κάθε επαφή με την μπάλα. Παίζει γρήγορα, άμεσα και με τη μία, βλέπει γήπεδο και μέσα στον αγωνιστικό χώρο δείχνει πιο ώριμος από την ηλικία του. Απλά δεν έχει όγκο και αυτό φαντάζει ως ένα μειονέκτημα σε κάθε μονομαχία, ανεξάρτητα από το αν θα παίξει ως οκτάρι ή ως δεκάρι.
Πάρα πολύ σοβαρός είναι και ο Ουρουγουανός Κουαλιάτα. Ένας ακόμη νεαρός που εντυπωσιάζει με το πόσο μετρημένος και ουσιαστικός είναι μέσα στο γήπεδο, χωρίς να ψάχνει αυτό που θα εντυπωσιάσει. (Ό τι πρέπει δηλαδή για παίκτης… Λουτσέσκου). Θα ξεκινήσει -ίσως και βασικός- από τα αριστερά και όλα δείχνουν ότι σταδιακά θα ανεβαίνει.
Η έκπληξη αργότερα μπορεί να γίνει από έναν άλλο παίκτη που ο Λουτσέσκου χρησιμοποιεί αριστερά και μπροστά. Τον Αντρέ Ρικάρντο τον είδαμε λίγο, αλλά ο συγκεκριμένος έχει θράσος, μη αναμενόμενη ατομική ποιότητα και «μυρίζει» το γκολ. Θα αργήσει όμως να…έρθει και τότε θα δούμε τι χώρο θα βρει στην ομάδα. (Ευχή και ελπίδα για όλους αυτούς να έχει ο ΠΑΟΚ πολλά ματς στη σεζόν).
Εξαιρετική εικόνα για την ηλικία και τις παραστάσεις του από τον Κουλιεράκη που κάνει άλματα προόδου, ενώ επέστρεψε δριμύτερος ο Κωνσταντέλιας, που έμαθε από λάθη του παρελθόντος και παίζει για την ομάδα, χωρίς να αγχώνεται από την πίεση του να δείξει πόσο καλός παίκτης είναι.
Κάτι τελευταίο για τις δύο χειμερινές μεταγραφές του ΠΑΟΚ. Τον Φελίπε Σοάρες και τον Σάστρε. Μετά από τόσους μήνες οι απαιτήσεις από αυτούς είναι σίγουρα μεγαλύτερες.
* Η αλλαγή του Κλάτενμπεργκ είναι αυτονόητη με τις εξηγήσεις και τα επιχειρήματα του ΠΑΟΚ και του Μάκη Γκαγκάτση να ισχύουν στο 100%. Αφού λοιπόν Ολυμπιακός και λοιποί φίλοι επέμειναν να τα ακούσουν και μέσα στη Λίγκα και παρά την αναρμοδιότητα για λήψη απόφασης, ισχύει ό τι ακριβώς ανέφερε η πλευρά του ΠΑΟΚ: «Ο Κλάτενμπεργκ έχει σχέσεις με παράγοντες και έχει αποκτήσει ελληνικές συνήθειες». Ποιος διαφωνεί ότι όσον αφορά στις κρίσεις του χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους τιμωρίας και επιβράβευσης διαιτητών που στέλνουν μηνύματα σε όποιους θέλουν οι συνομιλητές του, ακριβώς τις ίδιες που είχαμε κάποτε επί Δούρου, Μπριάκου και λοιπών, στα χειρότερα χρόνια του 100-0 της ελληνικής διαιτησίας;
Ναι… Τότε που συγκεκριμένη ομάδα (με όλα εκείνα τα τερτίπια στις κρίσεις) έκανε να πάρει κόκκινη κάρτα 2 χρόνια και 2,5 σεζόν είχε να καταλογιστεί πέναλτι σε βάρος της. Η ίδια ομάδα που φέτος εκτίθεται με τον χειρότερο τρόπο, σε ένα ανεπανάληπτο ξεκάρφωμα, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει τον Κλάτενμπεργκ, πείθοντας και όλους τους άλλους «φίλους» να ακολουθήσουν! Σε τι; Σε αυτό που θέλει και συμφέρει τον Ολυμπιακό! Και εκείνοι ακολουθούν…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.