Πέντε στοιχεία από το Παναθηναϊκός-Αλ Ντουχάιλ
- Η αυτοπεποίθηση και οι μηχανισμοί στο high press
- Δημιουργία ευκαιριών με κάθε τρόπο
- Γκάνεα και Βαγιαννίδης βάζουν ανταγωνισμό σε Χουάνκαρ και Κώτσιρα
- Ο Ολούνγκα και ο τρίτος εν δυνάμει βασικός στόπερ
- Το μεγάλο του όπλο στα προκριματικά θα είναι η συνέχεια της δουλειάς του Ιβάν
O Παναθηναϊκός συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας κόντρα στη Γουότφορντ, έδειξε τις περισσότερες ομαδικές αρετές του στο παιχνίδι με την Αλ Ντουχάιλ και πήρε την πρώτη του νίκη εδώ στην Αυστρία.
Μία νίκη που προφανώς δεν έχει καμία ουσιαστική αξία και σημασία, όσο έχει η εικόνα που παρουσίασε το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς απέναντι στην δευτεραθλήτρια του Κατάρ. Το Τριφύλλι ήταν ανώτερο για μία ώρα παιχνιδιού, δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, έφτιαξε φάσεις, σκόραρε, έβγαλε πρωταγωνιστές και το πρόσημο του τεστ είναι κάτι παραπάνω από θετικό.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε κάποια επιμέρους στοιχεία της αναμέτρησης που ξεχωρίσαμε από τον αγώνα στο Βεργκλ.
Η αυτοπεποίθηση και οι μηχανισμοί στο high press
Υπήρχαν στιγμές, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, όπου ο αντίπαλος έφτασε να πιέζει τον Παναθηναϊκό μέχρι και τον Λοντίγκιν. Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όμως, κατέθεσαν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία και κατάφεραν να διαχειριστούν άριστα αυτή την κατάσταση. Αυτοπεποίθηση με την μπάλα στα πόδια και μηχανισμούς ομαδικούς για να βγει νοκ-άουτ το highpress των Καταριανών. Υπάρχουν δύο φάσεις.
Μία στο 32' και ακόμη μία στο 41'. Στη πρώτη η μπάλα περνάει δύο φορές από τα πόδια του πορτιέρε των ''πρασίνων'' και στην εξέλιξη της φάσης, το ''τριφύλλι'' πάτησε την αντίπαλη περιοχή διαλύοντας κάθε αμυντική ισορροπία του αντιπάλου. Στη δεύτερη το σύνολο του Ερνάν Κρέσπο έστησε καλή παγίδα έξω από την περιοχή αλλά και πάλι υπήρχε... απάντηση, με σωστές αποφάσεις, καλά εκτελεσμένες μεταβιβάσεις που οδήγησαν ξανά στο ανοιχτό γήπεδο και την αντίπαλη περιοχή.
Δημιουργία ευκαιριών με κάθε τρόπο
Ο Παναθηναϊκός πέτυχε ένα γκολ με το πέναλτι του Αϊτόρ, θα μπορούσε να πετύχει και τρία και τέσσερα αν στις τελικές προσπάθειες ήταν πιο αποτελεσματικός. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως σε αυτό το φιλικό, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δημιούργησε ευκαιρίες με κάθε τρόπο.
Από οργανωμένη επίθεση, από επιθετικό τρανζίσιον, από κλέψιμο της μπάλας ψηλά, από στατική φάση. Ειδικά οι πτέρυγες του πρώτου μέρους με Γκάνεα-Αϊτόρ και Βαγιαννίδη-Παλάσιος λειτούργησαν άριστα, διέλυσαν την αντίπαλη άμυνα, παρήγαγαν σημαντικές ευκαιρίες.
Παρά το γεγονός πως του λείπουν σημαντικά κομμάτια δημιουργίας από την μεσαία γραμμή, ο Παναθηναϊκός όταν σταμάτησε να βιάζεται στις επιλογές του στο επιθετικό τρίτο, ήταν καλός στο επιθετικό κομμάτι.
Γκάνεα και Βαγιαννίδης βάζουν ανταγωνισμό σε Χουάνκαρ και Κώτσιρα
Σε ατομικό επίπεδο, ξεχώρισαν λίγο παραπάνω από τους υπολοίπους ο Γκάνεα από αριστερά και ο Βαγιαννίδης από δεξιά. Εξαιρετικοί στο ανασταλτικό κομμάτι, επίσης πολύ καλοί και δημιουργικά, με τον Ρουμάνο μπακ να έχει δύο σέντρες ακριβείας και μία τελική εντός περιοχής και με την εικόνα του στην προετοιμασία να βάζει ισχυρό ανταγωνισμό στον Χουάνκαρ.
Από την άλλη ο Βαγιαννίδης ανταπεξήλθε άριστα στο μαρκάρισμα του Εντμίλσον, είχε σωστές επιλογές με την μπάλα στα πόδια και έχει αρπάξει την ευκαιρία που του προσφέρει η ανετοιμότητα του Κώτσιρα(λόγω ίωσης και τραυματισμού) και ο τραυματισμός του Σάντσες και κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους.
Ο Ολούνγκα και ο τρίτος εν δυνάμει βασικός στόπερ
Από κει και πέρα, στα αρνητικά ήταν το... πάρτι που έστησε σε κάποιες περιπτώσεις ο σέντερ φορ της Αλ Ντουχάιλ, ο θηριώδης Ολούνγκα απέναντι στους κεντρικούς αμυντικούς του Παναθηναϊκού. Ο σέντερ φορ από την Κένυα δημιούργησε πολλά προβλήματα, ειδικά στον Πούγγουρα και στην συνέχεια στον Σάρλια.
Εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση. Φυσικά δεν θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όταν λείπουν πέντε παίκτες από το δημιουργικό κομμάτι αλλά οι ''πράσινοι'' ξεκίνησαν το μεταγραφικό καλοκαίρι με την πρόθεση να πάρουν έναν στόπερ που θα έρθει ως εν δυνάμει βασικός μαζί με Σένκεφελντ και Βέλεθ, ώστε να επιτευχθεί αναβάθμιση στο σύνολο των κεντρικών αμυντικών. Ο Βέλεθ έφυγε, ο Μάγκνουσον ήρθε και υπάρχει ακριβώς η ίδια συνθήκη. Δύο ξεκάθαρα βασικοί(Σένκεφελντ, Μάγκνουσον) και δύο εναλλακτικές επιλογές, Σάρλια και Πούγγουρας που με την εικόνα τους φαντάζει πολύ δύσκολο να ''χτυπήσουν'' την πόρτα της ενδεκάδας σε νορμάλ συνθήκες.
Αν θεωρητικά ο Ισλανδός διαθέτει καλύτερο πακέτο από τον Βέλεθ, στην υπόλοιπη εξίσωση δεν μπήκε κανένας νέος παράγοντας και αν ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω στο κέντρο της άμυνάς του, θα πρέπει να παραμείνει πιστός στο πλάνο που είχε πριν την αποχώρηση του Βέλεθ.
Το μεγάλο του όπλο στα προκριματικά θα είναι η συνέχεια της δουλειάς του Ιβάν
Μέχρι στιγμής στο μεταγραφικό του παζάρι ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει αναβάθμιση σε κάποιες θέσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως έφερε τεράστια αλλαγή στην ποιοτική του στάθμη, καθώς αναμένονται ακόμη πέντε ποδοσφαιριστές. Δύο εξτρέμ, δύο χαφ και ο σέντερ φορ. Είναι ξεκάθαρη η καθυστέρηση σε αυτό το κομμάτι αλλά θα αναφερθούμε περαιτέρω σε αυτό στις 25 Ιουλίου, δέκα ημέρες πριν το πρώτο παιχνίδι για τα προκριματικά. Το σίγουρο είναι πως το μεγάλο όπλο της ομάδας στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League θα είναι η συνέχεια της δουλειάς του προπονητή.
Ο Παναθηναϊκός είναι ΟΜΑΔΑ, για την ακρίβεια είναι μια καλή ομάδα, δουλεμένη σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού και αυτό είναι το μεγαλύτερό της προτέρημα. Θα είναι αυτό αρκετό; Ο χρόνος θα δείξει αλλά το σίγουρο είναι πως αυτή η δουλειά σε συνδυασμό με έγκαιρες προσθήκες, θα ανέβαζαν κατακόρυφα τις πιθανότητες επιτυχίας στον πρώτο μεγάλο στόχο της σεζόν...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.