Ο game changer Σαββίδης και η επόμενη δεκαετία του στον ΠΑΟΚ

Ο game changer Σαββίδης και η επόμενη δεκαετία του στον ΠΑΟΚ

Ο game changer Σαββίδης και η επόμενη δεκαετία του στον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει με αφορμή τα πρώτα δέκα χρόνια Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, επιμένει σε σημεία-ορόσημα για την πορεία του και προσπαθεί να αναλύσει το πόσο και το γιατί διαφοροποιείται το πλάνο του ενόψει της συνέχειάς του στον Δικέφαλο του Βορρά.

Και πιο… πλούσια να ήταν η επικαιρότητα του ΠΑΟΚ, τα 10 χρόνια του Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ και σημερινή επέτειος θα αποτελούσαν πρώτο θέμα!

Κατ’ αρχάς είναι απαραίτητο να μάθουν όλη την ιστορία του Σαββίδη μέσα από τα ωραία σημερινά αφιερώματα με (αντικειμενικά) καλύτερο αυτό του Σταύρου Σουντουλίδη εδώ στο gazzetta.gr. Ας τα θυμηθούν όλοι γιατί δεν είναι κακό να επαναφέρουμε στη μνήμη μας ποιος ήταν ο ΠΑΟΚ μέχρι το 2012 και τι έχει καταφέρει από εκείνη την Παρασκευή του Αυγούστου στις 12 του μήνα μέχρι και σήμερα.

Εμείς μεγαλώνουμε και ξεχνάμε ότι υπάρχει μία γενιά νεαρών ΠΑΟΚτσήδων που έμαθαν την ομάδα τους να είναι μόνιμα πρωτοδεύτερη και πρωταγωνίστρια με κατάκτηση αρκετών τίτλων.

Είναι μία καλομαθημένη γενιά που δεν έχει εμπεδώσει ακόμη ότι… όσους τίτλους πήρε ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη από το 2016 και μετά, άλλους τόσους είχε στα περασμένα 90 χρόνια της ιστορίας. Καλώς ή κακώς οι νεαροί ΠΑΟΚτσήδες γνωρίζουν μόνο τον πρωταγωνιστή ΠΑΟΚ, αυτόν που η συνήθεια στους τίτλους πάει να πνίξει κάθε νέο πλάνο, έστω και αν αυτό έχει τον ίδιο πάντα στόχο και πρωταγωνιστή τον ίδιο άνθρωπο που καλώς θεωρείται ευεργέτης του Δικεφάλου. Τον Ιβάν Σαββίδη

 

ιβαν κουπα

Για εμένα όμως όσο σημαντικό είναι να θυμηθούμε την ιστορία του Σαββίδη και να εκτιμήσουμε και πάλι όλα όσα προσέφερε στον ΠΑΟΚ, άλλο τόσο είναι να δούμε την αλλαγή στάσης του τα τελευταία 2,5 με 3 χρόνια. Όπως και να το κάνουμε χρήσιμη είναι η αναφορά στο χθες, αλλά απαραίτητη είναι η εκτίμηση της σημερινής κατάστασης και η όποια πρόβλεψη μπορεί να γίνει για το αύριο.

Οι τρεις περίοδοι του Σαββίδη!

Αναλύοντας λοιπόν τα 10 χρόνια του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ οφείλουμε να τα χωρίσουμε σε τρεις περιόδους. Από το 2012 ως το 2016, από το 2016 έως το 2019 και από τότε μέχρι και σήμερα. Ίσως ο διαχωρισμός θα μπορούσε να γίνει και… στα δύο. Από το 2012-2019 και από εκείνη τη χρονιά του πρωταθλήματος μέχρι σήμερα. Όλα αυτά γίνονται απλά και έχουν χρονική αλλά και ουσιαστική σημασία.

Από το 2012 έως το 2016 ο Σαββίδης έβαλε στον ΠΑΟΚ μέσα από Αυξήσεις Κεφαλαίου και το ομολογιακό δάνειο, το ποσό των 65 εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν τα πρώτα χρόνια… γνωριμίας και οργάνωσης μέχρι να καταλάβει ότι για να διεκδικήσει ο ΠΑΟΚ (και άλλες ελληνικές ομάδες) το πρωτάθλημα, έπρεπε να προχωρήσει στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό και έκανε το 2016, τότε που μέσα από τεράστιες μάχες και θυσίες (απόφαση να μην παίξει στον ημιτελικό κυπέλλου του 2016) κατάφερε να χαλάσει το απόλυτο 100-0 που βίωνε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, άσχετα αν τώρα πολλοί κάνουν πώς ξεχνούν. Θέλουν δεν θέλουν ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο game changer του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα!

Προσέξτε διαφοροποίηση δεδομένων: Τα πρώτα τέσσερα χρόνια ο Σαββίδης έβαλε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ 65 εκατομμύρια ευρώ. Τα επόμενα τρία, τότε που διαμόρφωσε πιο δίκαιες συνθήκες διεξαγωγής του πρωταθλήματος, τα 65 έγιναν… 145! Μετέπειτα, η αλλαγή πορείας αποδεικνύεται και από το ότι τα 145 του 2019 έγιναν (στο σύνολο) 165 μέχρι τώρα το 2022. Αυτό είναι το θέμα για εμένα…

σαββιδης

Πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι το 2019 ο Ιβάν Σαββίδης έκανε πραγματικές τρέλες! Οδηγήθηκε σε μεγάλο ποσοστό από το συναίσθημα. Έκανε πράγματα και ξόδευε χρήματα που δεν μπορούσαν να φανταστούν όλοι οι ανταγωνιστές του μαζί! Έφθασε το 2019, μόνο σε μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που έπρεπε να προκηρυχθεί, να καταβάλει 28 εκατομμύρια ευρώ! Δεν γινόταν αλλιώς…

Αυτό όμως, όσο και αν άρεσε στο κοινό, δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Δεν είχε νόημα, ούτε είχε δικαίωμα ο Σαββίδης να βάζει, να βάζει και να ξαναβάζει τόσα πολλά εκατομμύρια, χωρίς να έχει αναλόγως -υψηλά έσοδα. Είναι κάτι το οποίο απαγορεύεται τυπικά από το FFP και ουσιαστικά από την ποδοσφαιρική αγορά. Κάπως έτσι φθάνουμε στο σήμερα.

Φθάνουμε σε αυτό που απασχολεί ΤΩΡΑ όλο τον κόσμο του ΠΑΟΚ: Γιατί ο Σαββίδης από το 2019 και μετά αποφάσισε να βάλει στην καθημερινότητα του Δικεφάλου έννοιες όπως… αυτάρκεια, εξορθολογισμός και όλα αυτά που σημαδεύουν μία νέα πραγματικότητα που φυσικά σε αγωνιστικό επίπεδο δεν συνοδεύεται (προς το παρόν) με τόσο μεγάλες επιτυχίες; Από όλα όσα λοιπόν λέγονται και γράφονται σήμερα για τα 10 χρόνια Σαββίδη, θεωρώ πολύ χρήσιμο να μείνουμε στο σήμερα και στο αύριο του ΠΑΟΚ, όπως αυτά προδιαγράφονται από την πολιτική του ιδιοκτήτη η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία τρία χρόνια.

Τι θέλει και τι δεν θέλει ο Σαββίδης

Για να μην πλατειάζουμε: Ο Σαββίδης, ο ίδιος που έκανε τις απίστευτες οικονομικές τρέλες μέχρι το 2019, αποφάσισε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για να έχει διάρκεια στην προσπάθεια να πρωταγωνιστεί, ΔΕΝ θα έπρεπε να έχει τόσο μεγάλη ανάγκη τον… Ιβάν Σαββίδη. Αποφάσισε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, που ως ηγέτης έχει την υποχρέωση να βλέπει μπροστά και να προβλέπει καταστάσεις, ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από… την υγεία του Ιβάν Σαββίδη. Τόσο απλά, τόσο κυνικά… Αποφάσισε ο Σαββίδης ότι (για παράδειγμα) μακροπρόθεσμα ο ΠΑΟΚ, δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από το αν έχουμε πανδημία ή από το αν γίνεται πόλεμος στη Ρωσία, στη χώρα που εκείνος ζει. Στο δικό του μυαλό και με βάση τους υπολογισμούς του, η αυτάρκεια σε μια ομάδα με τους στόχους του ΠΑΟΚ που θα παραμείνουν υψηλοί, σημαίνει ότι εκείνος θα χρειάζεται να βάζει ετησίως 5-7-8-10 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα πέρα των εσόδων που οπωσδήποτε πρέπει να αυξηθούν και θα αυξηθούν με το νέο ρόστερ, την υπεραξία που αυτό θα πάρει, αλλά και από το νέο γήπεδο που έρχεται.

λουτσεσκου σαββιδης

Κάπως έτσι ο Σαββίδης που κατηγορείται ότι φέτος δεν βάζει χρήματα, έχει δώσει ήδη 9-10 εκατομμύρια στις μεταγραφές Σοάρες, Κοτάρσκι, Κουαλιάτα και Νάρει, με σκοπό να φτιάξει καλή ομάδα ποντάροντας βέβαια σε επιτυχημένους ποδοσφαιρανθρώπους όπως ο Λουτσέσκου και ο Μπότο, κερδίζοντας αργότερα πολλά παραπάνω έσοδα από την υπεραξία που θα αποκτήσουν οι συγκεκριμένοι και πολλοί άλλοι από την ομάδα. Εύκολο δεν είναι τίποτα, οι αποτυχίες ή τα σκαμπανεβάσματα (ειδικά στο ξεκίνημα) ήταν δεδομένα και σε κάθε περίπτωση πολύ χρήσιμη έως απαραίτητη θα ήταν η άμεση επικοινωνία του Ιβάν Σαββίδη με το κοινό έτσι ώστε με τον δικό του τρόπο να περάσει τα μηνύματα που πρέπει σε έναν κόσμο του ΠΑΟΚ που έτσι και αλλιώς τον ευγνωμονεί για όσα έχει προσφέρει.

Καλώς ή κακώς, η τελευταία επαφή με τον κόσμο καταγράφηκε πέρσι τέτοιο καιρό, τότε που ο Ιβάν Σαββίδης προκλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με εκείνες τις ανακρίβειες για το γήπεδο και τη δήθεν ετοιμότητα της κυβέρνησης. Τότε ο Σαββίδης είχε πει: «Η στρατηγική ανάπτυξης των υποδομών του ΠΑΟΚ, που θα οδηγήσουν τελικά στην αυτάρκεια, ήταν ο πρώτος μου στόχος όταν ανέλαβα την ομάδα. Αντιλήφθηκα όμως πόσο μεγάλη ανάγκη είχε η οικογένεια του ΠΑΟΚ τους τίτλους που στερήθηκε σε 90 χρόνια ζωής. Δεν αλλάξαμε στρατηγική, αλλά αναπροσαρμόσαμε λίγο την τακτική μας. Κάναμε “ογκολογικές” παρεμβάσεις στο σύστημα του ποδοσφαίρου ώστε να είναι δυνατή η κατάκτηση των τίτλων και είμαι ευγνώμων σε όσους πολέμησαν μαζί μου χωρίς να φοβηθούν. Κατακτήσαμε πρωταθλήματα και Κύπελλα σε 5 χρόνια, όσα μαζί είχαν κατακτηθεί σε 90. Αυξήσαμε την βάση φιλάθλων μας. Και σήμερα είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα του γηπέδου και του προπονητικού κέντρου».

βιερινια

Έτσι είναι λοιπόν…

Από την δεκαετία όπου κυριάρχησε το συναίσθημα, προχωράμε στην επόμενη, όπου ο ΠΑΟΚ με βάση το νέο σχέδιο του Ιβάν Σαββίδη, θα επιδιώξει αγωνιστικές επιτυχίες, θα προσπαθήσει πάρα πολύ να αυξήσει τα έσοδά του και μαζί θα προχωρήσει στην κατασκευή νέου γηπέδου και νέου αθλητικού κέντρου που εκ των πραγμάτων θα παίξουν μεγάλο ρόλο στον κεντρικό στόχο της αυτάρκειας. Έργα που θα στοιχίσουν πολλά παραπάνω από όσα ήδη έχει βάλει στον ΠΑΟΚ ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ. Ας μην τα ξεχνάμε και αυτά όταν μιλάμε για τα 15 ή 20 χρόνια Σαββίδη στον Δικεφάλο του Βορρά…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.