Άρης: Ψάχνει τον τίτλο επιβεβαίωσης
Το φιλμ της περασμένης σεζόν δεν διέφερε από τα αντίστοιχα των προηγούμενων χρόνων υπό την έννοια ότι ο Άρης έχει σταθεροποιηθεί στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του Πρωταθλήματος αλλά αδυνατεί να ικανοποιήσει δύο απωθημένα του. Από την κατάκτηση ενός τροπαίου έως τη συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης καθώς και φέτος αναγκάστηκε να πιει όλο το πικρό ποτήρι έπειτα από τον αποκλεισμό του από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Προηγήθηκε η απόφαση της δημιουργίας μιας ομάδας από την αρχή, ένα εγχείρημα το οποίο προφανώς εμπεριέχει ρίσκο, πλην όμως ήταν αναγκαίο από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι είχε κλείσει ο κύκλος μιας ομάδας.
Συνολικά 16 ποδοσφαιριστές έφυγαν, μέχρι στιγμής ήρθαν εννιά και το πλάνο περιλαμβάνει ακόμη τρεις προσθήκες. Δεν αμφισβητείται η άνοδος του ποιοτικού επιπέδου, υπάρχουν ερωτηματικά όμως για τον χρόνο που θα χρειαστεί η νέα ομάδα ούτως ώστε να αποκτήσει συνοχή και να ανακτήσει ποδοσφαιρικά στοιχεία που είχε ο Άρης της περασμένης δεκαετίας αλλά και για να καλύψει στοιχεία που έχει χάσει με την αποχώρηση παικτών όπως οι Λούκας Σάσα, Αμπουμπακαρ Καμαρά. Γιατί ήταν συμπαγής ομάδα, βασιζόταν στην εξαιρετική μεσαία γραμμή, «έπνιγε» τους αντιπάλους του με το pressing κι αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητο να ξαναγράψει στην αγωνιστική ταυτότητά της.
ΗΡΘΑΝ: Οντουμπάτζο (δεξιός μπακ), Πίρσμαν (αριστερός μπακ), Μαζικού (αριστερός μπακ), Νταμπό (μέσος), Πάπε Σέικ Ντιόπ (μέσος), Ζερβίνιο (επιθετικός), Καμάτσο (επιθετικός), Γκρέι (επιθετικός), Γκαρθία (επιτελικός μέσος)
ΕΦΥΓΑΝ: Ντένις (τερματοφύλακας), Σούντγκρεν (δεξιός μπακ), Μπεναλουάν (κεντρικός αμυντικός), Δεληζήσης (κεντρικός αμυντικός), Ασλανίδης (κεντρικός αμυντικός) Λούμορ (αριστερός μπακ), Γκάνεα (αριστερός μπακ), Σάκιτς (αμυντικός), Ματίγια (μέσος), Λούκας Σάσα (μέσος), Μπρούνο Γκάμα (επιθετικός), Καμαρά (επιθετικός), Λόπεθ (επιθετικός), Μάνος (επιθετικός), Ντουάρτε (μέσος), Ντιαγέ (μέσος).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η πρόσληψη του Χερμάν Μπούργος τον περασμένο Φλεβάρη αποτέλεσε μία από τις ισχυρές επενδύσεις των «κίτρινων» (τόσο) λόγω της προσωπικότητας του Αργεντίνου (όσο) και του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας. Επί ημερών του ο Άρης ανανέωσε το ευρωπαϊκό εισιτήριό του και φέτος – μόλις για δεύτερη φορά στην προπονητική καριέρα του – του δόθηκε η δυνατότητα να φτιάξει ομάδα βασισμένη στη δική του (επιθετική) φιλοσοφία. Ο 53χρονος Αργεντίνος δεν μετρά πολλά χρόνια στη θέση του πρώτου προπονητή καθώς για μια δεκαετία υπήρξε άμεσος συνεργάτης του Ντιέγκο Σιμεόνε. Πρώτη δουλειά του ήταν στη χώρα του και πιο συγκεκριμένα στη Νιούελς Ολντ Μπόις.
ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο τίτλος δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένο. Με κριτήριο την καριέρα, η πιο ηχηρή μεταγραφική κίνηση του Άρη είναι ο πολύπειρος και βιρτουόζος της μπάλας, Ζερβίνιο ο οποίος στα 35 του θέλει να αφήσει πίσω του μια προβληματική σεζόν σαν την περσινή. Ο Άντρε Γκρέι έχει να παρουσιάσει τα χρόνια του στην Αγγλία αλλά η πιο δαπανηρή μεταγραφή ήταν ο Μάνου Γκαρθία. Για χατίρι του 24χρονου Ισπανού δαπανήθηκε ένα ποσό περί των 7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των 4 εκατ. ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του από τη Σπόρτιγκ Χιχόν. Ο βραχύσωμος επιτελικός μέσος ήταν το κομμάτι που έλειπε από την επιθετική γραμμή του Άρη λόγω της συνήθειάς του στο να «ξεκλειδώνει» τις αντίπαλες μέσα από τη δημιουργική ικανότητά του. Κακά τα ψέματα, ο βαθμός ανταπόκρισης του Γκαρθία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επίλυση του βασικού αγωνιστικού προβλήματος που αντιμετώπισε πέρυσι η ομάδα.
ΘΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΟΥΝ ΑΝ... : Ένας διαχρονικός στόχος κάθε χρόνο μετατρέπεται σε άπιαστο όνειρο καθώς στην αφετηρία και της τωρινής σεζόν ο Άρης θα επιδιώξει να βάλει ένα τέλος στα χρόνια της ανομβρίας με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Είναι κάτι που απελπισμένα ψάχνει εδώ και δεκαετίες. Στο Πρωτάθλημα, οι μεταγραφικές κινήσεις δείχνουν ξεκάθαρα τον στόχο και αυτός δεν είναι άλλος από την κατάληψη της 2ης θέσης που οδηγεί και στα προκριματικά του Champions League. Δύο διαδοχικές σεζόν οι «κίτρινοι» τερματίζουν στην 3η θέση, λογικά θα προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο στη φετινή χρονιά.
ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΑΝ...: Σε περίπτωση που οι φετινές επενδύσεις δεν αποδώσουν στο χορτάρι. Αν δηλαδή προστεθεί ένας ακόμη χρόνος στα ήδη 52 που πέρασαν από την τελευταία κατάκτηση του τίτλου (1970) και στο ενδεχόμενο που στο Πρωτάθλημα δεν ανταποκριθεί στα κεκτημένα, δηλαδή να είναι μέσα στην τετράδα. Αντικειμενικά, ο Άρης δεν μπορεί να στοχεύσει σε τίποτε λιγότερο από αυτό που κατάφερε στα προηγούμενα χρόνια αλλά οφείλει να κοιτάξει μόνο προς τα πάνω για να υλοποιήσει τον στόχο της αγωνιστικής ανάπτυξής του.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ GAZZETTA: Η επικεφαλίδα του αγωνιστικού σχεδίου του Άρη έγραψε «ομάδα από την αρχή» κι όσο αναγκαία ήταν αυτή η απόφαση καθώς δεν αμφισβητείται ότι είχε κλείσει ο κύκλος αρκετών ποδοσφαιριστών, άλλο τόσο ριψοκίνδυνο είναι το γεγονός ότι κράτησε ελάχιστους παίκτες. Δημιουργώντας κάτι καινούργιο είναι δεδομένο ότι η ομάδα θα χρειαστεί χρόνο για να βρει συνοχή και για να παρουσιάσει συμπαγές σύνολο. Μια πρώτη ματιά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εκτοξεύτηκε το επίπεδο ποιότητας της μεσοεπιθετικής γραμμής, ταυτοχρόνως όμως χάθηκαν μερικά από τα στοιχεία που είχε η ομάδα στην αγωνιστική ταυτότητά της όπως το pressing στη μεσαία γραμμή και γενικώς η αμυντική λειτουργία της. Δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι δέχθηκε γκολ σε όλα τα επίσημα παιχνίδια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι «κίτρινοι» θα πρέπει να βάλουν πιο στέρεα θεμέλια στη μεσαία γραμμή, οπότε οι δύο τελευταίες επιλογές του στη θέση του αμυντικού χαφ και του back up στόπερ είναι σημαντικές και θα δείξουν το μέλλον της ομάδας.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.