Το top-10 των μεταγραφών των ομάδων της Big-5 (vids)

Φώτης Καρακούσης
Το top-10 των μεταγραφών των ομάδων της Big-5 (vids)

bet365

Το πρωτάθλημα αρχίζει και το Gazzetta σας παρουσιάζει τις 10 καλύτερες μεταγραφές των 5 ομάδων που απαρτίζουν την Big-5 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Άρης, ΑΕΚ).

Καλοκαίρι χωρίς μεταγραφές δεν είναι καλοκαίρι και η αλήθεια είναι πως και φέτος οι ομάδες της Super League που ανοίγει αυλαία, έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ενισχυθούν και να είναι έτοιμες για το νέο πρωτάθλημα. Εμείς θα ασχοληθούμε με τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Άρη και ΑΕΚ, τις ομάδες δηλαδή που απαρτίζουν το λεγόμενο Big-5, βγάζοντας ένα top-10 των μεταγραφών που έκαναν.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως διαλέξαμε δύο παίκτες από κάθε ομάδα (για να μην υπάρχει και γκρίνια πως αδικήσαμε κάποια), ενώ βέβαια αξίζει να αναφερθεί πως όλες οι ομάδες, όχι μόνο αυτές του Big-5, έχουν ακόμα έναν μήνα για να κάνουν και άλλες κινήσεις. Η φετινή μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται στις 19 Σεπτεμβρίου και δεν θα είναι απίθανο να δούμε ακόμα περισσότερες μεταγραφές, με παίκτες που άνετα θα έμπαιναν στο top-10 μας.

Μέχρι να ολοκληρωθεί όμως η μεταγραφική περίοδος και με δεδομένο το ότι αρχίζει το πρωτάθλημα, πάμε να δούμε το Top-10 μας με τις έως τώρα μεταγραφές που έχουν κάνει οι ομάδες του Big-5 (η σειρά θα είναι με την περσινή βαθμολογική θέση των ομάδων).

Βρσάλικο: Ο «βράχος» από την Κροατία

Βρσάλικο: Ο «βράχος» από την Κροατία

Χουάνγκ: Η Κορεάτικη «μηχανή»

Χουάνγκ: Η Κορεάτικη «μηχανή»

Κοτάρσκι: Νεαρός που θέλει να δείξει πως μπορεί σε μια δύσκολη θέση

Κοτάρσκι: Νεαρός που θέλει να δείξει πως μπορεί σε μια δύσκολη θέση

Νάραϊ: Η γερμανική εγγύηση που θέλει ο ΠΑΟΚ

Νάραϊ: Η γερμανική εγγύηση που θέλει ο ΠΑΟΚ

Ζερβίνιο: Ηγέτης όπου και αν έχει παίξει

Ζερβίνιο: Ηγέτης όπου και αν έχει παίξει

Γκαρσία: Η ακριβότερη μεταγραφή του Άρη

Γκαρσία: Η ακριβότερη μεταγραφή του Άρη

Βέρμπιτς: Ο μεσοεπιθετικός που το έχει το γκολ

Βέρμπιτς: Ο μεσοεπιθετικός που το έχει το γκολ

Σπόραρ: Ξέρει να σκοράρει και το δείχνει με κάθε ευκαιρία

Σπόραρ: Ξέρει να σκοράρει και το δείχνει με κάθε ευκαιρία

Πινέδα: Από την ΑΕΚ θέλει το άλμα στην Ευρώπη

Πινέδα: Από την ΑΕΚ θέλει το άλμα στην Ευρώπη

Βίντα: Ακόμα ένα Κροατικό «τείχος»

Βίντα: Ακόμα ένα Κροατικό «τείχος»

Αρχίζουμε με τον Ολυμπιακό και τον Σίμε Βρσάλικο. Ο 30χρονος Κροάτης δεξιός μπακ ήρθε στην χώρα μας έχοντας κάνει μια αξιοπρόσεκτη καριέρα στο εξωτερικό και κυρίως στην Ισπανία. Αρχικά μετά την χώρα του πήγε στην Ιταλία και στις Τζένοα και Σασουόλο, ενώ ο επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης στην οποία αγωνίστηκε σε 70 παιχνίδια σκοράροντας μία φορά, ενώ είχε και 10 συμμετοχές και πάλι στην Serie A με τη φανέλα της Ίντερ.

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με μεγάλη εμπειρία και παραστάσεις που αποκτήθηκε από τους Πειραιώτες για να κάνει την διαφορά και να γίνει ο ηγέτης της άμυνάς τους. Είναι ένας σύγχρονος δεξιός μπακ που αμυντικά δύσκολα θα τον περάσεις και επιθετικά θα ανέβει ψηλά να δημιουργήσει και ένα μεγάλο όνομα που κάνει γκελ στον κόσμο.

Η δεύτερη αξιοσημείωτη μεταγραφή για τον Ολυμπιακό είναι αυτή του 25χρονου Κορεάτη μέσου, Χουάνγκ Ινμπόμ. Ο Χουάνγκ είναι ένας μέσος που έκανε το όνομά του στην Ρωσία και την Ρούμπιν Καζάν έχοντας σε δύο χρόνια 35 συμμετοχές και 5 γκολ. Προέρχεται από μια χώρα που έχει βγάλει ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν κάνει μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη και αυτό θέλει να πετύχει και ο Χουάνγκ.

Ο 25χρονος είναι ένας μέσος που του αρέσει να δημιουργεί και σημαντικό του ατού είναι η ταχύτητα. Επίσης είναι ένας μέσος που μπορεί να κρατήσει μπάλα, κάτι που θα χρειαστεί ο Ολυμπιακός. Ο 25χρονος διεθνής παίζει εξάρι, οκτάρι και επιτελικός χαφ αλλά κυρίως είναι οκτάρι.

Συνεχίζουμε με τον ΠΑΟΚ και τον αντικαταστάτη του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, τον Ντομινίκ Κοτάρσκι. Ο Κροάτης τερματοφύλακας μόλις στα 22 του καλείται να υπερασπιστεί την εστία του «δικεφάλου του βορρά», με την συγκεκριμένη θέση να έχει μεγάλο βάρος σε οποιαδήποτε ομάδα και ειδικά σε αυτές που στοχεύουν την διεκδίκηση τίτλων.

Ο Κοτάρσκι είναι ένας τερματοφύλακας που είναι καλός με την μπάλα στα πόδια, κάτι σημαντικό για κάθε προπονητή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν το παιχνίδι τους να ξεκινάει από τις σωστές μεταβιβάσεις του τερματοφύλακά τους.

Μπορεί η μεταγραφή αυτή να πέρασε από «χίλια κύματα» και τον παίκτη να έφτασε στο σημείο να λέει πως δεν θέλει να παίζει στα φιλικά της Φορτούνα Ντίσελντορφ, αλλά τελικά ο Καλέντ Νάραϊ αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Ο 28χρονος Γερμανός δεξιός μπακ έκανε το αγωνιστικό ξεπέταγμα στο Αμβούργο, εκεί που σε τρία χρόνια είχε 77 συμμετοχές και 11 γκολ. Πέρσι στην Φορτούνα είχε σε 31 αγώνες 8 γκολ.

Είναι ένας εξτρέμ που και δημιουργεί, αλλά και πατάει περιοχή προσπαθώντας να σκοράρει. Στον «δικέφαλο του βορρά» περιμένουν από τον Νάραϊ γκολ και συνολικά τις ηγετικές ικανότητες που έχει δείξει ειδικά στο Αμβούργο και την Φορτούνα.

Ο Άρης φέτος έκανε πολλές και καλές μεταγραφές, με τους «κίτρινους» να θέλουν φέτος να πάνε όσο καλύτερα γίνεται σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Μια από τις μεταγραφές που ξεχώρισε είναι αυτή του Ζερβίνιο. Ο 35χρονος επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού ήρθε στην χώρα μας έχοντας κάνει μια αξιοπρόσεκτη πορεία στην Ευρώπη. Αρχικά ξεκίνησε στην Μπέβερεν, μετά πήγε σε Γαλλία και τις Λε Μαν και Λιλ, πριν πάει στην Αγγλία και την μεγάλη Άρσεναλ.

Στους «κανονιέρηδες» είχε 46 παιχνίδια με 9 γκολ στην Premier League και μετά για τα επόμενα τρία χρόνια έπαιξε στην Ιταλία και την Ρόμα, με την οποία στην Serie A είχε σε 71 παιχνίδια 17 γκολ. Είναι ένας παίκτης με σημαντικές παραστάσεις από μεγάλες ομάδες, ένας παίκτης που θέλει να είναι ο ηγέτης της επίθεσης και αυτό σκοπεύει να κάνει και στον Άρη.

Ο Ζερβίνιο ως όνομα είναι ένας παίκτης που έχει κάνει πολύ μεγάλη καριέρα και αυτό το δείχνουν οι αριθμοί του. Ο Μανού Γκαρσία από την άλλη είναι ο παίκτης για τον οποίο ο Άρης έκανε την δική του οικονομική υπέρβαση. Για την ακρίβεια οι «κίτρινοι» έδωσαν 4.000.000 ευρώ στην Σπόρτινγκ Χιχόν για να αποκτήσουν τα δικαιώματα του 25χρονου Ισπανού μέσου και είναι φυσικό να περιμένουν πολλά από τον παίκτη.

Ο Ισπανός μέσος είναι ένας ποδοσφαιριστής που βασικό του προσόν είναι η δημιουργία. Έχοντας παίξει στην La Liga, αλλά και έχοντας αποκτηθεί από μια σπουδαία ομάδα όπως η Μάντσεστερ Σίτι, παρότι αγωνίστηκε μόλις 4 φορές, έχει τις παραστάσεις για να γίνει ο ηγέτης της μεσαίας γραμμής των «κιτρίνων».

Συνεχίζουμε με τον Παναθηναϊκό και τον Μπένζαμιν Βέρμπιτς. Ο 29χρονος Σλοβένος μεσοεπιθετικός ήρθε στην χώρα μας και το «τριφύλλι», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Χώρα στην οποία έκανε μεγάλη καριέρα με τη φανέλα της Ντιναμό Κιέβου, στην οποία σε τέσσερα χρόνια στο πρωτάθλημα είχε 79 συμμετοχές και 27 γκολ και συνολικά είχε σε όλες τις διοργανώσεις 37 τέρματα σε 121 ματς.

Είναι ένας ποδοσφαιριστής που όπως αναφέραμε το έχει το γκολ, αλλά συνολικά είναι ένας ηγέτης της επίθεσης, καθώς με την ίδια ευκολία μπορεί να σκοράρει, αλλά και να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Εκτός από τις ομάδες, ο Βέρμπιτς είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής Σλοβενίας με την οποία μετράει 43 συμμετοχές και 5 γκολ. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και στο «τριφύλλι» θέλουν να έχει τους ίδιους και στους «πράσινους».

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που κινήθηκε πολύ δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού και κοίταξε και την αγορά της Σλοβενίας. Έτσι εκτός του Βέρμπιτς απέκτησε και τον 28χρονο επιθετικό Άντραζ Σπόραρ. Έναν παίκτη που ξέρει να βάζει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, κάτι που φαίνεται και από τους αριθμούς του.

Στην Σλόβαν Μπρατισλάβας είχε σε 78 παιχνίδια 60 γκολ και 17 ασίστ και συνολικά όπου έπαιξε έδειξε πως ο έχει με το σκοράρισμα. Και κόντρα στην Σλάβια Πράγας σκόραρε στην Λεωφόρο και στον Παναθηναϊκό περιμένουν από αυτόν και πολλά τέρματα, αλλά και εξαιρετική συνεργασία με τον συμπατριώτη και συμπαίκτη του στην Εθνική Σλοβενίας, Βέρμπιτς.

Και κλείνουμε την 5η ομάδα του Big-5 (πάντα σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα είναι η σειρά), την ΑΕΚ. Η Ένωση ενισχύθηκε και αυτή σε μεγάλο βαθμό και όπως και οι άλλες τέσσερις ομάδες θα συνεχίσει να κάνει κινήσεις. Όσον αφορά αυτές που ήδη έχει κάνει, μια που ξεχωρίζει είναι ο Ορμπελίν Πινέδα Αλβαράδο. Ο Μεξικανός διεθνής μεσοεπιθετικός θέλει να κάνει μέσω της ΑΕΚ το βήμα στην Ευρώπη. Η Ένωση τον απέκτησε με την μορφή δανεισμού από την Θέλτα και περιμένει πολλά από αυτόν.

Και πως να μην τα περιμένει βλέποντας το τι έχει κάνει στην πατρίδα του και ένα πρωτάθλημα που είναι ιδιαίτερα ισχυρό με ακριβά συμβόλαια. Μόνο για τον Πινέδα η Τσίβας έδωσε 5.5 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει και η Γκουαδαλαχάρα 10, ποσά που μιλάνε από μόνα τους. Στην Εθνική Μεξικού έχει 45 συμμετοχές και 6 γκολ, όντας ενεργό μέλος της και φέτος αναμένεται να είναι ένας από τους παίκτες που θα συγκεντρώσει επάνω του τα βλέμματα των φίλων του ποδοσφαίρου.

Μετά τον Ολυμπιακό και τον Βρσάλικο και η ΑΕΚ κοίταξε την αγορά της Κροατίας για την ενίσχυση της άμυνάς της. Οι «κιτρινόμαυροι» απέκτησαν τον Ντομαγκόι Βίντα, έναν παίκτη που θεωρείται ηγέτης της άμυνας. Ένας στόπερ με μεγάλες παραστάσεις καθώς εκτός του το ότι αγωνίζεται στην Εθνική της χώρας του που είναι από τις καλύτερες στον πλανήτη (64 συμμετοχές και 3 γκολ μαζί της), έχει παίξει για χρόνια στην Ντιναμό Κιέβου και την Μπεσίκτας.

Σε Ουκρανούς και Τούρκους έχει παίξει 5 και 4 χρόνια αντίστοιχα, δείγμα του ότι όποια τον αποκτά θέλει να τον κρατήσει. Στα 33 του ο Βίντα είναι ο ορισμός του ηγέτη της άμυνας. Ένας σκληροτράχηλος αμυντικός που δύσκολα χάνει μονομαχία στο ένας με έναν, ενώ μπορεί να απειλήσει στις στημένες φάσεις. Και αυτός αναμένεται να είναι από τις μεταγραφές που θα ξεχωρίσουν, αν και για όλους τα πάντα θα φανούν στον αγωνιστικό χώρο.