Χουάνγκ Ουί-Τζο, έκανε αυτό που ήθελε από μικρό παιδί
- Από οικογένεια με αθλητική... χροιά
- Νο1 ντραφτ με ίνδαλμα τον Ντέγιαν Νταμιάνοβιτς
- Ντεμπούτο με γκολ και Κύπελλο το 2014
- Κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Νοτίου Κορέας για το 2018
- Η Μπορντό τον απέκτησε έναντι 1,8 εκατομμυρίων ευρώ
- 10 plus γκολ για δύο σερί σεζόν σε μία ομάδα με τεράστια προβλήματα
- Ο λύκος στον αριστερό του ώμο και η συνεργασία σε 32 ματς με τον Χουάνγκ Ιν-Μπεόμ
Αν ρωτήσει κάποιος τους γνώστες του ποδοσφαίρου της Νοτίου Κορέας ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του εκεί football θα σου πουν, κατά 95%, ότι παρατηρείται έλλειψη επιθετικών. Ετσι αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα και όχι επειδή δεν υπάρχει ταλέντο, αλλά γιατί στην K League 1 προτιμούν να παίρνουν στράικερ από το εξωτερικό.
Λόγω αυτού πριν από καιρό απευθύνθηκαν στον Χουάνγκ Ουί-Τζο ώστε να τους πει πώς και γιατί αποφάσισε να παίζει από μικρός στη γραμμή κρούσης και η απάντησή του ήταν... ξεκάθαρη. «Την πρώτη φορά που πήγα να δοκιμαστώ ήμουν μικρός, μαθητής ακόμα και είπα στον κόουτς. 'Προσφέρομαι να κοιμηθώ εδώ μέχρι να με δεις. Στους κοιτώνες του σχολείου'. Τόσο πολύ αγαπούσα και αγαπώ το ποδόσφαιρο».
Λιτός, περιεκτικός και με λίγες λέξεις αποτύπωσε τη σχέση του με την μπάλα και κάπως έτσι αρχίζουμε την περιήγησή μας στον... αστερισμό του 29χρονου στράικερ που προβάρει τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Από οικογένεια με αθλητική... χροιά
Γεννημένος τον Αύγουστο του 1992 στη βοή της πολυσύχναστης πόλης Σεονγκάμ του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, είναι ο βενιαμίν της φαμίλιας του. Ο πατέρας του ασχολούνταν με το μπάσκετ και έστρεψε από νωρίς εκείνον και τον μεγαλύτερο αδερφό του στον αθλητισμό. Στον Ουί-Τζο άρεσε και η καλαθοσφαίριση όμως από πολύ νωρίς... κόλλησε με τη «στρογγυλή θεά» και αυτόματα μπήκε στην καθημερινότητά του. Στη χώρα του ωστόσο έχουν διαφορετικό σύστημα από ότι στην Ευρώπη και η «προαγωγή» στον επαγγελματικό αθλητισμό θυμίζει το NBA, με επιλογή παικτών μέσω draft και άλλων σχετικών διαδικασιών.
Παράλληλα τα σχολεία συνδέονται άμεσα με τα clubs, ανάλογα με τις γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται, και ουσιαστικά οι ομάδες που συγκροτούν τα αντίστοιχα Γυμνάσια και Λύκεια λογίζονται, τρόπο τινά, ως ακαδημίες. Εκείνος από πιτσιρικάς... φόρτωνε τα αντίπαλα δίχτυα και αμέσως ξεχώρισε, κλήθηκε ορισμένες φορές στην U-17 αλλά το ότι δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του αντίστοιχου Παγκοσμίου Κυπέλλου που διοργάνωσε το 2017 η πατρίδα του, ήταν κάτι που τον πείσμωσε αλλά και τον «κυνηγούσε» μέσα του για καιρό.
Νο1 ντραφτ με ίνδαλμα τον Ντέγιαν Νταμιάνοβιτς
Ως φοιτητής πήρε υποτροφία για πανεπιστήμιο της Σεούλ και το 2012, στα 20 του δηλαδή, μία χώρα ξεκίνησε να μιλά αλλά και να ρωτά για εκείνον. Πρώτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα, έδειχνε πλέον έτοιμος να βαδίσει στα χνάρια του ινδάλματός του που ήταν ο Ντεγιάν Νταμιάνοβιτς, ο διεθνής φορ από το Μαυροβούνιο που έπαιζε για χρόνια στη Νότιο Κορέα και κατέκτησε συλλογικούς τίτλους αλλά και τρεις φορές εκείνον του πρώτου σκόρερ. Ο παλαίμαχος πια στράικερ ήταν «μπομπέρ» σε ομάδα της πρωτεύουσας και έτσι ο πιτσιρικάς Ουί-Τζο μπορούσε να τον βλέπει εν δράση από κοντά αφού σπούδαζε στην πόλη.
Εκείνο το διάστημα ήταν που επιλέχθηκε Νο1 του ντραφτ από την ομώνυμη ομάδα της γενέτειράς του, η οποία διατηρούσε το δικαίωμα ή να τον εντάξει στο ρόστερ της ή να τον ανταλλάξει. Φυσικά έπραξε το πρώτο και σωστά πίστεψε πως... έπιασε το Λόττο.
Ντεμπούτο με γκολ και Κύπελλο το 2014
Στην πρώτη του κιόλας εμφάνιση άφησε το «στίγμα» του αφού βρήκε δίχτυα κόντρα Σουβόν και ύστερα από μία αναγνωριστική σεζόν καθιερώθηκε ως η «κολόνα» της επιθετικής γραμμής του club. Το 2014 ήρθε ο πρώτος τίτλος της καριέρας του αφού με τη Σεονγκνάμ κατέκτησε το Κύπελλο, ενώ στις αρχές του έτους συμμετείχε με την U-22 της χώρας του στην τελική φάση του Πανασιατικού Πρωταθλήματος που έγινε στο Ομάν και η Νότιος Κορέα τερμάτισε στην 4η θέση.
Στα τέλη του χρόνου κλήθηκε για πρώτη φορά και στην Εθνική των Ανδρών όπου ντεμπουτάρισε μερικούς μήνες μετά σε ένα παιχνίδι κόντρα στο Λάος και πλέον λογίζονταν ως ένας παίκτης πρώτης γραμμής. Το 2016 όμως η Σεονγκνάμ υποβιβάστηκε παρότι εκείνος βρήκε δίχτυα εννέα φορές σε 37 ματς και η K League 2 έμοιαζε και ήταν μικρή για να τον... χωρέσει.
Ναι μεν αγωνίστηκε εκεί στις αρχές της περιόδου, αλλά το καλοκαίρι του 2017 έφτασε η στιγμή να... ανοίξει τα φτερά του.
Κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Νοτίου Κορέας για το 2018
Η Γκάμα Οσάκα προσέφερε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ώστε να τον αποκτήσει και ο Ουί- Τζο έγινε κάτοικος Ιαπωνίας. Ιδιαίτερο πρόβλημα προσαρμογής δεν αντιμετώπισε και το 2018 ήταν χρονιά ορόσημο για εκείνον. Στη J1 League «έγραψε» διψήφιο αριθμό τερμάτων (μεταξύ άλλων σκόραρε σε έξι σερί αγώνες που εμφανίστηκε!) και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία 11άδα της σεζόν, ενώ με την U23 συμμετείχε στο τουρνουά ποδοσφαίρου των Πανασιατικών Αγώνων της Ινδονησίας, όπου κάθε χώρα πήρε μέρος με την Ολυμπιακή της ομάδα plus συγκεκριμένο αριθμό μεγαλύτερων σε ηλικία ποδοσφαιριστών.
Εκείνος βρέθηκε στην αποστολή, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά (9 τέρματα), ήταν μακράν ο κορυφαίος όλων και οδήγησε το αντιπροσωπευτικού του συγκρότημα στο χρυσό μετάλλιο.
Το επιστέγασμα όλων αυτών; Το 2018 αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Νοτίου Κορέας και αυτόματα εκτόξευσε τις «μετοχές» του, αφού η φήμη του... πέρασε τα ευρύτερα όρια της Ασίας και έφτασε στην Ευρώπη.
Αλλωστε είχε ήδη ανοίξει... λογαριασμό και με την Εθνική Ανδρών όπου π.χ. βρήκε δίχτυα και σε ένα φιλικό κόντρα στην Ουρουγουάη. «Αισθάνομαι την ευθύνη ώστε να δουλέψω και έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να συνδεθούν με το ποδόσφαιρο και να βρεθούν κοντά στην Εθνική μας», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του όταν το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου παρέλαβε το βραβείο του.
Η Μπορντό τον απέκτησε έναντι 1,8 εκατομμυρίων ευρώ
Ολα λοιπόν έδειχναν «κλειδωμένα» ώστε να μπει στο αεροπλάνο και να έρθει στη Γηραιά Ηπειρο. Το ερώτημα ήταν για πού, αφού το όνομά του «έπαιζε» στις λίστες αρκετών συλλόγων και τελικά τον Ιούλιο του 2019 η Μπορντό ήταν εκείνη που πλειοδότησε. Οι Γιρονδίνοι κατέβαλαν περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ για χάρη του, ενώ «αποχαιρέτησε» την ήπειρό του με ένα ωραίο γκολ.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το deal έπαιξε στο φιλικό της Εθνικής του με την αντίστοιχη του Ιράν και εκείνος διαμόρφωσε στα μισά του δεύτερου ημιχρόνου το μετέπειτα τελικό 1-0 υπέρ της. Το συγκεκριμένο τέρμα ψηφίστηκε στο σάιτ της ομοσπονδίας της χώρας του ως το κορυφαίο του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος για το 2019 και αυτόματα πήρε ακόμη μία ατομική διάκριση. Υπό αυτές τις συνθήκες έφτασε στο Nouveau Stade de Bordeaux.
10 plus γκολ για δύο σερί σεζόν σε μία ομάδα με τεράστια προβλήματα
Εκεί είχε αρχικά για προπονητή τον γνώριμό μας Πάουλο Σόουζα που στα πρώτα ματς της Ligue 1 τον χρησιμοποιούσε ως εξτρέμ, κάτι που εύλογα τον επηρέασε. Μετά όμως ο Ουί-Τζο πέρασε στο «9» και ... πήρε μπρος, κάτι που αποτυπώνεται στα νούμερά του. Την τελευταία διετία είχε σταθερά διψήφιο αριθμό τερμάτων (μεταξύ άλλων και χατ-τρικ κόντρα στο Στρασβούργο) σε μία ομάδα που αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα, όμως χάρις στις δικές του εμφανίσεις και ορισμένων άλλων ποδοσφαιριστών κατάφερνε μέχρι και πριν από μερικούς μήνες να μένει στα «σαλόνια».
Μάλιστα το club τύπωσε τον Νοέμβριο του 2019 φανέλες στη μητρική του γλώσσα και σε έναν αγώνα κόντρα στη Ναντ οι παίκτες της αγωνίστηκαν με εμφανίσεις που είχαν το όνομά τους γραμμένο τόσο στα αγγλικά όσο και στα νοτιοκορεάτικα.
Ωστόσο πέρσι δεν απέφυγε τον υποβιβασμό και προς στιγμήν λόγω των χρεών που την ταλαιπωρούν της απαγορεύτηκε να συμμετάσχει και στη Ligue 2, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Οσο για τον 30χρονο φορ στις τρεις σεζόν που έπαιξε στη μεγάλη κατηγορία σημείωσε αθροιστικά 29 τέρματα και είναι ο πρώτος Ασιάτης σκόρερ στην ιστορία της Ligue 1, ενώ παρότι δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός (1.84) ουκ ολίγες φορές βρήκε δίχτυα και με το κεφάλι.
Ο λύκος στον αριστερό του ώμο και η συνεργασία σε 32 ματς με τον Χουάνγκ Ιν-Μπεόμ
Εκτός των γηπέδων του αρέσουν τα ταξίδια, ενώ δείχνει και λάτρης των αυτοκινήτων. Στον αριστερό του ώμο δεσπόζει το τατουάζ ενός λύκου και μικρός στο κολέγιο...ξεχνιόνταν με τις ώρες όταν έπαιζε StarCraft στο pc του υπολογιστή του. Οταν είσαι φοιτητής... όλα επιτρέπονται.
Παράλληλα συχνά «εφεύρει» ιδιαίτερους πανηγυρισμούς και παρουσιάζεται ιδιαίτερα εκδηλωτικός. Για παράδειγμα στο 6-0 της Νοτίου Κορέας επί της Ονδούρας στην Ολυμπιάδα του Τόκιο όπου επίσης συμμετείχε, αμέσως μόλις σκόραρε έκανε τον... τοξοβόλο και ο λόγος ήταν πως λίγο πριν η χώρα του είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στην τοξοβολία. Η εικόνα του αποτέλεσε για αρκετές μέρες σημείο αναφοράς σε όλη τη χώρα.
Εφόσον φορέσει τα «ερυθρόλευκα» θα συναντήσει τον γνώριμό του Χουάνγκ Ιν-Μπεόνμ, με τον οποίο έχουν παίξει πλάι-πλάι σε 32 αγώνες των Εθνικών τους ομάδων και ο ένας ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι του άλλου. Ηταν μάλιστα μαζί στην αποστολή που το 2018 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τουρνουά ποδοσφαίρου των Πανασιατικών Αγώνων της Ινδονησίας, όπου ο ήδη παίκτης του Ολυμπιακού έφτιαξε δύο από τα εννέα τέρματα του Ουί-Τζο, στα παιχνίδια με Ιράν και Ουζμπεκιστάν (βραβεύτηκαν για την παρουσία τους και ως δίδυμο). Τελευταία τους κοινή παρουσία ήταν στο φιλικό 2-2 της Νοτίου Κορέας με την Παραγουάη, σε φιλικό παιχνίδι που έγινε τον Ιούνιο.
Χουάνγκ Ουί-Τζο
Σεονγκνάμ: 163 ματς/43 γκολ/12 ασίστ
Μπορντό: 98 ματς/29 γκολ/7 ασίστ
Γκάμπα Οσάκα: 71 ματς/31 γκολ/7 ασίστ
Εθνική Ομάδα: 47 ματς/16 γκολ/4 ασίστ
*Τα νούμερα αφορούν όλες τις διοργανώσεις, τα της Εθνικής αφορούν την Ανδρών.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.