ΠΑΟΚ: Ο Τιάγκο Ντάντας είναι ένας ρυθμιστής της κυκλοφορίας, με κεφάλι γεμάτο μικροτσίπ

ΠΑΟΚ: Ο Τιάγκο Ντάντας είναι ένας ρυθμιστής της κυκλοφορίας, με κεφάλι γεμάτο μικροτσίπ

ΠΑΟΚ: Ο Τιάγκο Ντάντας είναι ένας ρυθμιστής της κυκλοφορίας, με κεφάλι γεμάτο μικροτσίπ

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης «διαβάζει» τα νούμερα του Τιάγκο Ντάντας και γράφει για την πνευματική ωριμότητα ενός 21χρονου μέσου, που είναι ο απόλυτος ρυθμιστής της κυκλοφορίας και του ρυθμού στο παιχνίδι του νέου ΠΑΟΚ.

«Το ποδόσφαιρο είναι παιγνίδι που παίζεται με τον εγκέφαλο». Ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ ήταν ο πρώτος που διατύπωσε την άποψη ότι η μπάλα παίζεται με το μυαλό και όχι με τα πόδια… Κάτι σαν mind control, δηλαδή, για ανθρώπους με αυξημένο IQ. Κι ένας εξ αυτών είναι το πρόσωπο της ιστορίας μας.

Οι κάποτε ρηξικέλευθες και πρωτοποριακές αρχές του «ιπτάμενου Ολλανδού», αποτελούν πλέον σταθερές του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο τρόπος που εξέλισσε νέους παίκτες, έχει κοπιαριστεί από προπονητές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όσοι θαυμάζουν τον Κρόιφ, δεν θαυμάζουν μόνο τον τρόπο που έπαιζε εκείνος και οι ομάδες του. Πιστεύουν πως ολόκληρος ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν επικρατούσε η φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο. Πιστεύουν πως το «ποδόσφαιρο του Κρόιφ» είναι ομορφότερο, διασκεδαστικότερο και πιο βαθύ από τις υπόλοιπες αντίστοιχες προσεγγίσεις.

Κάπως έτσι «εγεννήθη» η La Masia –η περίφημη ακαδημία της Μπάρτσα– στη Βαρκελώνη. Μία αμιγώς εγκεφαλική επανάσταση, συνεπώς και πνευματική.

Στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο, σε μια χώρα που, διαρκώς, ψάχνεται και δεν σταματά ποτέ, να ψάχνεται το βασικό trend στις περίφημες ακαδημίες της Μπενφίκα, της Πόρτο, της Μπράγκα κι άλλων ομάδων, το νούμερο-ένα στοιχείο που ψάχνουν στο παιδί ερευνώντας για το ξεχωριστό, δεν είναι η δύναμη, δεν είναι η ταχύτητα, δεν είναι το παράστημα, δεν είναι η τεχνική καν. Είναι, πόσες στροφές παίρνει το μυαλό. Η αντίληψη. Η γρήγορη αντίληψη.

 

Το «όνομα του παιγνιδιού» είναι ο έλεγχος κι ο Ντάντας το' χει

Ο Τιάγκο Ντάντας

Ο Τιάγκο Ντάντας υστερεί σε μπόι (η καρτέλα του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον έχει μετρήσει στο 1,69 μ.) και παράστημα, ωστόσο είναι ένας χαρισματικός ποδοσφαιριστής που διαθέτει το πιο βασικό προτέρημα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Παίζει με το κεφάλι ψηλά. Βλέπει γήπεδο. Έχει γρήγορη αντίληψη. Στροφάρει… Έτσι έφτασε από μικρή ηλικία να παίζει στο top επίπεδο.

«Απόφοιτος» της ακαδημίας Seixal στη Λισαβόνα έμαθε άψογα τα βασικά του αθλήματος. Από νιάνιαρο ως τα 18 του πέρασε από όλες τις μικρές ομάδες της Μπενφίκα, διαμόρφωσε τον ποδοσφαιρικό χαρακτήρα του, σ’ ένα κλαμπ που σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα, δουλεύει πάνω στο νούμερο-ένα στοιχείο του ποδοσφαίρου. Την τεχνική. Τον έλεγχο της μπάλας. Το να προπονείσαι από οκτώ ετών, εννέα ετών, δέκα ετών μ’ αυτόν τον μπούσουλα. Να μαθαίνεις να κάνεις υποδοχή, υπό (και παρά την) ασφυκτική πίεση του αντίπαλου μαρκαρίσματος. Αλλά, πριν απ’ όλα, το «όνομα του παιγνιδιού» είναι ο έλεγχος.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός, ότι ο αγαπημένος του παίκτης από το NBA είναι ο «εγκέφαλος» των πρωταθλητών Ουόριορς, Στεφ Κάρι, όχι κάποιος θηριώδης σέντερ που καρφώνει ασταμάτητα την μπάλα στο καλάθι.

Ο Τιάγκο Ντάντας σε αγώνα της Μπενφίκα
Ο Τιάγκο Ντάντας (δεξιά) σε πολύ νεαρή ηλικία με την Μπενφίκα του Κατσουράνη. Μπορείτε να φανταστείτε ποιος είναι ο μικρούλης αριστερά.. 

Στο διαδίκτυο, αν ψάξεις, ενίοτε, θα βρεις ωραίες ιστορίες. Στα σχόλια κάτω από μια συνέντευξη του στο επίσημο κανάλι της Μπενφίκα πριν από δύο χρόνια, με αφορμή τα δέκα χρόνια του στην ομάδα της Λισαβώνας, ένας οπαδός των «Αετών» γράφει:

«Πήγα να προπονηθώ στην Μπενφίκα το 2007, όταν ήμουν 8 χρονών, στο γήπεδο Ολιβάις. Δυστυχώς δεν με κράτησαν. Ο πατέρας μου μίλησε με έναν απ΄ τους προπονητές, που του εξήγησε αυτή την απόφαση. Ο προπονητής είπε, τότε, ότι υπήρχε στις ακαδημίες ένα παιδί που έβλεπε τα πράγματα πιο γρήγορα από όλους τους άλλους. Αυτός, του είπε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην παίξει ποδόσφαιρο. Αυτό το παιδί ήταν ο Τιάγκο Ντάντας». Κι ας ήταν μόλις επτά ετών, τότε…

Ένας ρυθμιστής της κυκλοφορίας

Ο Τιάγκο Ντάντας

Το μεγαλύτερο προσόν του Ντάντας δεν ήταν οι ντρίμπλες και τα δυνατά πόδια. Η ευελιξία και η ικανότητα να αγωνιστεί με την ίδια επιτυχία σ’ όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής τον κάνουν ιδιαίτερο και ένα ξεχωριστό «πολυεργαλείο» στα χέρια κάθε προπονητή. Δυναμικός και ενεργητικός χαφ, έχει πολύ καλό εύρος στις πάσες, κάτι που του επιτρέπει να απλώσει το παιχνίδι, ενώ έχει την ικανότητα να υπαγορεύει τον ρυθμό του παιχνιδιού και να αλλάζει το παιχνίδι με ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του.

«Μέσος που μπορούσε να αγωνιστεί με την ίδια άνεση σε κάθε θέση στο κέντρο, γρήγορος, ευέλικτος, με εξαιρετικές μεταβιβάσεις σε όλες τις αποστάσεις και με χαρακτηριστική σοβαρότητα και ωριμότητα για την ηλικία του», αναφέρει στο βιογραφικό του η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ κι απ’ τα πρώτα κιόλας δείγματα γραφής του, όσοι βλέπουν και ξέρουν ποδόσφαιρο, αντιλαμβάνονται ότι μπροστά τους είναι ένας εξαιρετικός, μοντέρνος χαφ.

Για μένα προσωπικά, είναι ένας ρυθμιστής της κυκλοφορίας και του ρυθμού, με κεφάλι γεμάτο μικροτσίπ.

Κάθε φυσιολογικός ποδοσφαιριστής έχει κοντά στις 60 επαφές με την μπάλα σ’ ολόκληρο το 90λεπτο. Προσέξτε, τώρα, καλά τα νούμερα που είχε ο Πορτογάλος χαφ του ΠΑΟΚ στα πρώτα δύο ματς του πρωταθλήματος. Στην πρεμιέρα με τον Παναιτωλικό είχε 126/132 μεταβιβάσεις. Έκανε λάθος σε μόλις έξι πάσες.

Ο Τιάγκο Ντάντας στο ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός
Ο θερμικός χάρτης του Ντάντας στο ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός της πρεμιέρας 

Αναλύοντας λίγο περισσότερο τα εξωπραγματικά νούμερα, που λίγο πολύ υποδηλώνουν την ξεκάθαρη πρόθεση του Λουτσέσκου να παίξει με ασφάλεια, θα διαπιστώσουμε ότι οι 89 πάσες ήταν πάνω από τη σέντρα και οι 30 στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, στην επίθεση. Μόλις το 7% είχαν κατεύθυνση προς τα πίσω, με τον Ντάντας να συμβάλλει σημαντικά στην κυκλοφορία του ΠΑΟΚ στοχεύοντας το 60% των μεταβιβάσεων να είναι προωθημένες. Μέτρησε και 8 ανακτήσεις της μπάλας, μέσα από το ομαδικό re-press των «ασπρόμαυρων», δείγμα της δουλειάς που γίνεται από τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Στα 76 λεπτά που αγωνίστηκε απέναντι στον Ατρόμητο η στατιστική κατέγραψε 53/56 (96%) πάσες και 9/9 πάσες τελευταίο τρίτο του γηπέδου, έξω από τη μεγάλη περιοχή της αντίπαλης ομάδας. Οι 24 πάσες ήταν στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, ενώ είχε και 5 ανακτήσεις της μπάλας.

Ο Τιάγκο Ντάντας στο ΠΑΟΚ-Ατρόμητος
Ο θερμικός χάρτης του Ντάντας στο ΠΑΟΚ-Ατρόμητος της 2ης αγωνιστικής 

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης, που έχει παίξει στην ίδια θέση και γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει ένας μέσος πάνω στο χορτάρι, τον ξεχώρισε απ’ την πρώτη στιγμή. Όταν ο «Ζαγόρ» κατακτούσε το Ευρωπαϊκό στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ο Τιάγκο μόλις είχε σκάσει απ’ το αυγό του κι είχε αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα στις γειτονιές της Λισαβόνας, όπου γεννήθηκε, παραμονή Χριστουγέννων, το 2000. «Είναι ένας σύγχρονος χαφ, με γρήγορες κινήσεις, καθαρό μυαλό, καλή πάσα», λέει ο MVP του Euro 2004 και βάζει έναν και μόνο αστερίσκο. «Πως θα βρει τον τρόπο να ανταπεξέλθει στα παιγνίδια που εξ ορισμού θα πάνε περισσότερο στη δύναμη και όχι στην τεχνική».

Ο Ζοσέ Μπότο ουδέποτε αμφέβαλλε για τις δυνατότητες του αγαπημένου παιδιού του, οι «κακές γλώσσες» στη Θεσσαλονίκη λένε ότι τον έχει αυστηρά υπό την προστασία του, γι’ αυτό και στις συζητήσεις για τον δανεισμό του ζήτησε να μάθει το ποσό με το οποίο τον κοστολογούσαν οι άνθρωποι της Μπενφίκα. Η απάντηση από το «Ντα Λουζ» λέει πως αν το ερχόμενο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ θελήσει να αποκτήσει το 100% των δικαιωμάτων του, θα πρέπει να καταβάλλει 7.000.000 ευρώ και για το «50-50», μισός δικός τους, μισός δικός μας, το ποσό πέφτει στα 4.000.000 ευρώ.

Σε κάποιους τα συγκεκριμένα ποσά μπορεί να ακούγονται υπερβολικά για έναν παίκτη 21 ετών. Πάνω – κάτω, όμως, είναι τα ίδια ποσά μ’ αυτά που μπήκαν πριν από δύο χρόνια στην αντίστοιχη συμφωνία με την Μπάγερν Μονάχου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.