Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι «μεγαλώνει» μαζί με τον ΠΑΟΚ

Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι «μεγαλώνει» μαζί με τον ΠΑΟΚ

Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι «μεγαλώνει» μαζί με τον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης στα απόνερα του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης γράφει για τις χαρές της μιας νύχτας και την αληθινή περιουσία του ΠΑΟΚ, που στην περίπτωση του Ντόμινικ Κοτάρσκι τράβηξε τον… πρώτο αριθμό λαχείου ανάμεσα από 20 υποψηφίους!

Η πραγματική περιουσία του ΠΑΟΚ, αποδείχθηκε και στο «Κλεάνθης Βικελίδης», είναι οι ποδοσφαιριστές του. Ο Λουτσέσκου, που κι αν δεν έχει ακούσει για τους νέους, κατέβασε στο ντέρμπι της πόλης τη μισή… U23. Ξεκίνησαν οι γεννηθέντες το 2000, Κοτάρσκι, Λύρατζης, Τσαούσης, Ντάντας, μαζί τους και ο 18χρονος (γεννηθείς τον Νοέμβριο του 2003) Κουλιεράκης.

Ο Ρουμάνος αποφάσισε να βάλει στην εξίσωση ενός ντέρμπι τους ορμητικούς μικρούς, οι οποίοι τρέχουν, κλέβουν, αντεπιτίθενται, πλαγιοκοπούν, απειλούν, ενίοτε, αλλά κάνουν και λάθη, λόγω έλλειψης παραστάσεων, εξ ου και η χαρακτηριστική αστάθεια. Οι δραματικές μεταπτώσεις. Ο Κώστας Κουλιεράκης θα μεγαλώσει ποδοσφαιρικά μέσα από το λάθος μαρκάρισμα χαμηλά του Εμπακατά. Το ίδιο ισχύει και με το παραπάνω στην περίπτωση του Ντομίνικ Κοτάρσκι.

Μόλις ένας (Λύρατζης) ήξερε τι τον περίμενε, καθώς είχε παίξει και σε προηγούμενα Άρης-ΠΑΟΚ. Οι υπόλοιποι δεν είχαν ιδέα! Έμαθαν, μετά το χτεσινό 90λεπτο, όπου τα’ χε όλα πλην από γκολ. Και γι’ αυτό υπεύθυνος είναι ο Κοτάρσκι. Ο Κροάτης «κίπερ» του «Δικεφάλου» (απ)έδειξε ότι, στις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, είναι πολύ καλός. Κάποια ψήγματα μας είχε αφήσει να δούμε από το πρώτο ματς κάτω απ’ τα «ασπρόμαυρα» δοκάρια. Στη Σόφια. Όταν δέχθηκε (και με δική του ευθύνη) γκολ στα πρώτα 40 δευτερόλεπτα. Συνέχιζε να στέκεται λες και δεν είχε συμβεί απολύτως τίποτα.

Αρης-ΠΑΟΚ 0-0: Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι

Οι χαρές της μιας νύχτας για έναν τερματοφύλακα είναι όταν δίνει βαθμούς στην ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έμεινε «όρθιος» εξαιτίας των μεγάλων αποκρούσεων του. Μεγαλύτερη όλων, η απόκρουση του πέναλτι. Ο Κοτάρσκι φάνηκε να «οδηγεί» τον Γκρέι στην κακή εκτέλεση. «Θα κρατήσω την απάντηση για τον εαυτό μου για να με βοηθήσει στο μέλλον», είπε μετά το τέλος του ντέρμπι, αποφεύγοντας να απαντήσει για το τι σκέφτηκε βλέποντας την μπάλα στημένη στην «άσπρη βούλα» και τον Τζαμαϊκανό επιθετικό του Άρη απέναντί του. Άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά, ότι σε μια εκτέλεση πέναλτι, «περισσότερες πιθανότητες έχει πάντα ένας ποδοσφαιριστής που χτυπάει το πέναλτι να σκοράρει, παρά ένας τερματοφύλακας να το πιάσει».

Όπως γράφει η «Ασπρόμαυρη Βίβλος» (μια σελίδα-θησαυρός για τους λάτρεις των αριθμών στο Facebook) ο 22χρονος Κροάτης «έγινε ο 8ος τερματοφύλακας στην ιστορία του ΠΑΟΚ που πιάνει το πρώτο πέναλτι που του εκτέλεσαν, μετά τους Γιάννη Χριστοδούλου, Δημήτρη Μουσελεμίδη, Γιάννη Στέφα, Τάκη Παντέλη, Ντάριο Κρέσιτις, Χακόμπ και Αλέξανδρo Πασχαλάκη. Κανείς τους δεν έπιασε το δεύτερο». Με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται…

Ο «εκλεκτός» ανάμεσα σε 20 υποψήφιους

Αρης-ΠΑΟΚ 0-0: Επέμβαση Κοτάρσκι στο πέναλτι

Από το 1959-60 μέχρι και σήμερα 54 τερματοφύλακες έχουν υπερασπιστεί την εστία του ΠΑΟΚ, σε επίσημο παιχνίδι Α’ Εθνικής ή Κυπέλλου Ελλάδας. Προχωρώντας το… σκάψιμο στα παλιά κιτάπια διαπιστώσαμε, το εξής εκπληκτικό: οι 37 εξ αυτών ήταν Έλληνες, οι 17 ξένοι, ΟΚ μέχρι εδώ, αλλά ούτε ένας δεν προέρχεται από τα «σπλάχνα» της ομάδας!

Αυτό το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ βγήκε στην αγορά με δεδομένη την απόφαση της επένδυσης στη θέση του τερματοφύλακα. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, σημείο αναφοράς κάτω από τα δοκάρια τα προηγούμενα πέντε χρόνια, αποχωρούσε και με δική του θέληση, έστω κι αν ακόμα αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, οπότε οι «ασπρόμαυροι» γνώριζαν κοντά στον Φεβρουάριο πως θα έπρεπε να βρουν διάδοχη λύση στην πιο σημαντική, άκρως κομβική θέση του ρόστερ τους.

Η σχέση του «Δικεφάλου» με τους «νάμπερ ουάν» ουδέποτε υπήρξε ερωτική. Αποδεικνύεται, διαχρονικά, μάλλον… μαζοχιστική, αφού να φανταστείτε και φέτος χρειάστηκε να γίνει τριπλή… καραμπόλα (Άγιαξ-Γκόριτσα-ΠΑΟΚ) για να αποκτηθεί ο Ντόμινικ Κοτάρσκι, ενώ κάθε σεζόν επανέρχεται στο τραπέζι το αιώνιο ερώτημα: γιατί δεν μπορεί να βγάλει ή να βρει ο «Δικέφαλος» έναν μεγάλο τερματοφύλακα, που θα του προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια.

Τέτοια σιγουριά και ασφάλεια, φαίνεται στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, ότι μπορεί να του προσφέρει ο 22χρονος Κροάτης γκολκίπερ, για τον οποίο δαπανήθηκαν πολλά χρήματα (με τόσα «δρομολόγια» και τόσους πολλούς «ενδιάμεσους σταθμούς» το… κουστούμι έφτασε τα 2.000.000 ευρώ) τούτη τη μεταγραφική περίοδο.

Η διαδικασία αναζήτησης ξεκίνησε μέσα στο Φεβρουάριο κι ο Ζοσέ Μπότο δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να μην εμπιστευτεί τον συμπατριώτη του και συνονόματό του, Ζοσέ Μορέιρα. Ο Πορτογάλος είχε μεγαλώσει στις ακαδημίες της Μπενφίκα, είχε υπερασπιστεί τα γκολπόστ των «Αετών» σε 112 παιγνίδια, πανηγύρισε τίτλους με την ομάδα της Λισαβόνας και από την στιγμή που «κρέμασε τα γάντια» εντάχθηκε στο προπονητικό επιτελείο του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο νέος αθλητικός διευθυντής ήξερε ότι δεν θα πρέπει να γίνει λάθος στην συγκεκριμένη θέση. Η επιλογή του νέου τερματοφύλακα προέκυψε μέσα από την αναζήτηση 20 υποψηφίων, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, ο ΠΑΟΚ το έψαξε αρκετά και κατέληξε στον Κοτάρσκι, όχι και την πιο εύκολη περίπτωση, καθώς ο Κροάτης ανήκε στον Άγιαξ και αγωνιζόταν ως δανεικός στην Γκόριτσα.

«Οι γενναίοι που... πετάνε ώστε να αποσοβήσουν το γκολ»!

Αρης-ΠΑΟΚ 0-0: Επέμβαση Κοτάρσκι

Ο ύψους 1.89 γκολκίπερ παρότι είναι μόλις 22 ετών (γεννημένος στις Φεβρουαρίου του 2000 στην πόλη Ζάμποκ της Κροατίας των 9.000 κατοίκων) μετρά ήδη στο παλμαρέ του έξι «κούπες» στην Ολλανδία και μια ματιά στο βιογραφικό του αντιλαμβάνεσαι πως από πιτσιρικάς είχε την απαιτούμενη «τρέλα» ώστε να κάθεται κάτω από τα γκολπόστ. Σε μια θέση που κανένα παιδί, το οποίο ξεκινάει να παίζει μπάλα, προτιμά να παίζει.

Όπως έχει πει στο παρελθόν, ο κορυφαίος των κορυφαίων, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, «ένας τερματοφύλακας που θέλει να γίνει επαγγελματίας, απλά πρέπει να αλλάξει θέση», κάτι που πρέπει να το σκέφτηκαν αρκετοί παίζοντας στην Τούμπα! Βλέπετε, αυτό το βουητό της, το οποίο έχουν παραδεχθεί πολλοί, αποσυντονίζει πολλούς ποδοσφαιριστές και πρώτα απ’ όλους τους τερματοφύλακες. Όχι, όμως, τον Κοτάρσκι.

Σε ηλικία 6 ετών βρέθηκε στην Τοντάχ μια ομάδα της γενέτειράς του, κι από την πρώτη στιγμή επέλεξε να βρεθεί κάτω από τα δοκάρια. Όπως κάθε παιδί της ηλικίας του ήθελε να παίζει μέσα, να ντριμπλάρει και να βάζει γκολ, γι’ αυτό κάποια στιγμή είπε στην οικογένεια του ότι θέλει να σταματήσει από τις ακαδημίες. Τελικά, άλλαξε γνώμη κι όταν μετά από χρόνια τον ρώτησαν, «γιατί έγινε τερματοφύλακας;», εκείνος απάντησε αφοπλιστικά «γιατί πάντα θαύμαζα αυτούς τους γενναίους που... πετάνε ώστε να αποσοβήσουν το γκολ»!

Πότε ο πατέρας του Ζλάτκο και πότε η μητέρα του Μπόζιτσα ήταν εκείνοι που τον πήγαιναν στην προπόνηση και τον γυρνούσαν σπίτι, κάνοντας σχεδόν καθημερινά περίπου 100 χιλιόμετρα ταξίδι, αφού η πόλη Ζάμποκ απέχει από το Ζάγκρεμπ περίπου 50 χιλιόμετρα. Μέχρι που εγκαταστάθηκε στους ξενώνες του συλλόγου και λίγο πριν τα 18 του μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα.

Ο Φαν ντερ Σαρ πήγε στο σπίτι του!

Αρης-ΠΑΟΚ 0-0: Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι

Ήταν η εποχή που στην Κροατία φιλοξενήθηκε το Euro U17. Ο Ντόμινικ ήταν βασικός και αναντικατάστατος κάτω από τα δοκάρια της εθνικής ομάδας και στο τέλος του τουρνουά συμπεριλήφθηκε και στην καλύτερη ενδεκάδα και είδε τον Εντβιν Φαν Ντερ Σαρ να στέκεται έξω από την πόρτα του σπιτιού του.

Ο παλαίμαχος Ολλανδός γκολκίπερ, που ξέρει τη θέση όσο λίγοι στον κόσμο και είναι το ποδοσφαιρικό «αφεντικό» του Αγιαξ, ανέλυσε στον ίδιο και την οικογένειά του τα οφέλη που θα αποκόμιζε εάν συνέχιζε στον «Αίαντα». Η Ντιναμό έβαλε στο ταμείο της περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ με την συμφωνία να κλείνει πριν ενηλικιωθεί, τον Φλεβάρη του 2018, και τον Κοτάρσκι να μεταβαίνει στο Άμστερνταμ για μόνιμη εγκατάσταση.

Στην Ολλανδία ήταν ο τρίτος τερματοφύλακας της πρώτης ομάδας, κάπως έτσι ο δρόμος τον έβγαλε στη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα πριν από δύο χρόνια στον αγώνα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, παράλληλα όμως ήταν το αδιαμφισβήτητο Νο1 της δεύτερης ομάδας του συλλόγου. Το... κοντέρ του «έγραψε» 68 εμφανίσεις κάτω από τα γκολπόστ, πήρε πρωτάθλημα με τις «ρεζέρβες» στη 2η κατηγορία, παράλληλα πανηγύρισε ως μέλος της πρώτης ομάδας τα νταμπλ του 2019 και του 2021, όπως και ένα Σούπερ Καπ.

Μέσα σ’ όλα πρόλαβε να παντρευτεί την αγαπημένη του Μπερνάρντα πριν καλά-καλά κλείσει τα 22 του χρόνια. Το ζευγάρι είναι μαζί από τα εφηβικά του χρόνια και η σύζυγός του ήταν επαγγελματίας παίκτρια του μπάσκετ. Τώρα σπουδάζει οικονομικά και ασχολείται με τη μόδα, μάλιστα παλαιότερα συμμετείχαν μαζί σε φωτογράφιση για σχετική καμπάνια.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.