Wyscout analysis: Η κομπίνα που έκανε την διαφορά για τον Παναθηναϊκό

Wyscout analysis: Η κομπίνα που έκανε την διαφορά για τον Παναθηναϊκό

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Η κομπίνα που έκανε την διαφορά για τον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για την στόχευση του Παναθηναϊκού στα κόρνερ που έφερε μία τεράστια ευκαιρία και ένα πέναλτι που έφερε την ισοφάριση στο αθηναϊκό ντέρμπι για το «τριφύλλι».

Eκτός από το 4/4, την πρώτη θέση και το άνοιγμα της ψαλίδας από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός είναι ένα σύνολο που βελτιώνεται συνεχώς. Από την ημέρα που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ανέλαβε το «τριφύλλι» υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Ένας από αυτούς είναι και οι στατικές φάσεις. Οι «πράσινοι» παρουσιάζονται αρκετά αποτελεσματικoί και σε αυτό το κομμάτι στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου.

Στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής με τον Λεβαδειακό ο Βέρμπιτς μετά από εκτέλεση κόρνερ του Αϊτόρ σκόραρε κι έκρινε το παιχνίδι ενώ στο αθηναϊκό ντέρμπι, η ισοφάριση προήλθε από πέναλτι που ξεκίνησε πάλι από ένα κόρνερ.

Ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι με την ΑΕΚ επένδυσε πάνω σε μία συγκεκριμένη στόχευση στα κόρνερ, με μία κομπίνα που έκανε την διαφορά, καθώς:

  • Στο 26' ο Δημήτρης Κουρμπέλης εντελώς αμαρκάριστος στο δεύτερο δοκάρι χάνει μία τεράστια ευκαιρία να σκοράρει.
  • Στο 40' ο Σπόραρ κερδίζει το πέναλτι από το χέρι του Χατζισαφί, έχοντας βγει στο δεύτερο δοκάρι με πλεονέκτημα απέναντι στον αμυντικό της ΑΕΚ που είναι με πλάτη προς τον παίκτη που ήταν «χρεωμένος».

Οι δύο αυτές φάσεις αποτελούν προϊόν διαβάσματος από το τεχνικό επιτελείο, δουλειάς στο Κορωπί και σωστής εκτέλεσης στον αγωνιστικό χώρο. Η ΑΕΚ έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο που αντιμετωπίζει τα κόρνερ με μία μίξη ζώνης και man to man. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ξεκάθαρο πως υπήρχε η δυνατότητα για εκμετάλλευση των χώρων του δευτέρου δοκαριού και την δημιουργία κομπίνας που θα έβγαζε ελεύθερο παίκτη σε εκείνο το σημείο της περιοχής.

Ας δούμε τις φάσεις με την βοήθεια του Wyscout:

Είναι δύο κόρνερ από αριστερά. Δεν εκτελεί ο Αϊτόρ με το αριστερό αλλά ο Τσέριν με το δεξί για να φέρει την μπάλα από έξω προς τα μέσα. Σε αμφότερες τις εκτελέσεις ο Σλοβένος κάνει εξαιρετικές επαφές. Εξάλλου για την εκτέλεση μίας κομπίνας το χτύπημα στην μπάλα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο.

Από κει και πέρα βλέπουμε το εξής:

Στη φάση του Κουρμπέλη, οι τέσσερις παίκτες του Παναθηναϊκού έχουν δημιουργήσει ένα «τείχος» στο ύψος του πέναλτι. Ο Κουρμπέλης κάνει προσποίηση πως θα φύγει στο πρώτο δοκάρι, ο Πούγγουρας «μπλοκάρει» τον προσωπικό αντίπαλο του αρχηγού του Παναθηναϊκού(Λιβάι Γκαρσία) και ο Έλληνας μέσος κάνει ανάποδη κίνηση προς το δεύτερο δοκάρι για να εκτελέσει αμαρκάριστος, βγαίνοντας από την δεξιά πλευρά του «τείχους».

φφφ

φφφ

Στη φάση του Σπόραρ, τώρα, ο Κουρμπέλης κάνει την κίνηση στο πρώτο δοκάρι και ο Σλοβένος φορ «μιμείται» τον συμπαίκτη του. Κάνει την ίδια κίνηση, βγαίνει επίσης από την έξω πλευρά του «τείχους» και στο δεύτερο δοκάρι πιάνει την κεφαλιά μόνος του για να αναγκάσει σε πέναλτι τον Χατζισαφί, ο οποίος προσπαθεί να εκμαιεύσει το φάουλ, σηκώνει τα χέρια και έρχεται σε επαφή με την μπάλα. Και στις δύο φάσεις, σε κάθε man to man οι παίκτες του Παναθηναϊκού λειτουργούν σαν screen για τον παίκτη που βγαίνει απέξω για το δεύτερο δοκάρι.+

fff

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.