Ο «άγραφος νόμος» που... πληρώνει όποια ομάδα υποβιβάζεται από τη Super League

Newsroom
Ο «άγραφος νόμος» που... πληρώνει όποια ομάδα υποβιβάζεται από τη Super League

bet365

Από το 2016 μέχρι σήμερα έπεσαν αθροιστικά από τη μεγάλη κατηγορία στη δεύτερη 12 ομάδες και οι οκτώ, με τελευταία χρονικά την Ξάνθη, βρέθηκαν στα ερασιτεχνικά άμεσα ή το «πολύ» σε βάθος διετίας.

Στη Γ’ Εθνική θα συμμετάσχει, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη σεζόν η Ξάνθη, καθώς η ομάδα δήλωσε αδυναμία να κατέβει στο νέο πρωτάθλημα της Super League 2 όπου και συμμετείχε τα τελευταία χρόνια.

Αυτόματα οι Θρακιώτες αποτελούν πλέον έναν ακόμη «κρίκο» της αλυσίδας που φέρνει τη συντριπτική πλειοψηφία των clubs που πέφτουν από τα «σαλόνια» να… οδηγούνται άμεσα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και κατ΄ επέκταση στην (αγωνιστική) αφάνεια, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. .

Ως βασικός λόγος του «γιατί» φτάνουμε εκεί είναι οι τεράστιες διαφορές στα οικονομικά δεδομένα των δύο κατηγοριών (μεταξύ Α’ και Β’), οι οποίες και «φλερτάρουν» με 700% απόκλιση, αφού ένας πρόχειρος υπολογισμός οδηγεί στο συμπέρασμα πως ένας σύλλογος της πρώτης κατηγορίας έχει περίπου επτά φορές περισσότερα εγγυημένα έσοδα από κάποιον της δεύτερης.

Αν μάλιστα γίνει και μία σχετική έρευνα/αναδρομή στο τι έχει συμβεί από το 2016 και έπειτα, το συμπέρασμα που προκύπτει δεν αφήνει περιθώρια… παρερμηνειών.Από τότε λοιπόν και σε επτά αγωνιστικές περιόδους έχουν «πέσει», τουλάχιστον μία φορά, 12 διαφορετικά σωματεία και η συντριπτική τους πλειοψηφία οδηγήθηκε στη Γ’ Εθνική άμεσα ή έστω σε βάθος διετίες.

Πιο συγκεκριμένα δύο (Ηρακλής, Πανιώνιος) δήλωσαν την επόμενη κιόλας χρονιά συμμετοχή στην τρίτη κατηγορία και όχι στη δεύτερη (όπως και να λέγονταν), ακόμη τρία (Πανθρακικός, Καλλονή, Βέροια) αποβλήθηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς λόγω οικονομικών προβλημάτων από τη δεύτερη λίγους μήνες μετά την έναρξη της επόμενης χρονιάς (εξ’ αυτών μόνο η «βασίλισσα» επέστρεψε), άλλα τόσα (τρία) «άντεξαν» μόνο δύο χρόνια και τον τρίτο δεν δήλωσαν από μόνα τους συμμετοχή στις επαγγελματικές κατηγορίες (Κέρκυρα, Πλατανιάς και τώρα η Ξάνθη), ενώ μόνο ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός, Απόλλων Σμύρνης και ΑΕΛ συνέχισαν σερί στο επαγγελματικό ποδόσφαρο μετά τον υποβιβασμό τους (οι δύο πρώτοι επέστρεψαν στην SL1, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» προβιβάστηκε και ναι μεν έπεσε ξανά ωστόσο παραμένει στην SL2, οι «βυσσινί» είναι και φέτος στην SL2).

 


Τι... μας λέει αυτό; Οτι σε ποσοστό 66,6% (8/12) όποια ομάδα της μεγάλης κατηγορίας υποβιβαστεί τότε το αργότερο σε χρονική απόκλιση 24 μηνών θα βρεθεί στα ερασιτεχνικά! Τουλάχιστον αυτή είναι η αναλογία! Κάτι που σημαίνει και ότι δεκάδες εργαζόμενοι (ποδοσφαιριστές, υπάλληλοι κτλ) χάνουν τα χρήματά τους, ορισμένες φορές οριστικά και στο 100%.

Ας θυμηθούμε τι έχει συμβεί από τότε...

Βίοι παράλληλοι για Πανθρακικό και Καλλονή

Ξεκινάμε από τη σεζόν 2015/16, οπότε υποβιβάστηκαν Πανθρακικός και Καλλονή. Αμφότερες οι ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στη Football League της επόμενης περιόδου (έτσι λέγονταν τότε η Β’ Εθνική) όμως λίγους μήνες μετά αποσύρθηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων και έκτοτε δεν έχουν επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες.
...

Για όσους θυμούνται η μεν ομάδα της Κομοτηνής έριξε τον Ιανουάριο του 2017 τους τίτλους του τέλους, η δε της Λέσβου τον Μάιο του ίδιου έτους. Ετσι την τελευταία πενταετία αμφότερες συμμετέχουν στα ερασιτεχνικά.

Ο Ηρακλής πήγε κατευθείαν στη Γ’, η Βέροια αποχώρησε άμεσα από το πρωτάθλημα της Β’

Την επομένη (2016/17) ήταν η σειρά των Ηρακλή και Βέροια να πέσουν από τα «σαλόνια», για διαφορετικούς ωστόσο λόγους. Ο μεν Γηραιός ναι μεν αγωνιστικά «έσωσε» την παρτίδα όμως δεν πήρε άδεια από τα αρμόδια όργανα και έτσι τοποθετήθηκε στο τέλος της κατάταξης, ενώ η «βασίλισσα» συγκέντρωσε τους λιγότερους βαθμούς (22).

Οι Θεσσαλονικείς αντί της δεύτερης κατηγορίας πήγαν στην τρίτη και επέστρεψαν στα επαγγελματικά δρώμενα ως πρωταθλητές της Γ’, ενώ συμμετείχαν στη Β’ Εθνική το 2018/19. Εκ νέου όμως αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα και το 2019 πήραν μέρος στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ, μέχρι που τελικά το 2021/22 βρέθηκαν εκ νέου στη Super League 2 μέσω εξαγοράς ΑΦΜ.
...

Η «βασίλισσα» από την πλευρά της ξεκίνησε το 2017/18 στην τότε δεύτερη κατηγορία, όμως τον Φλεβάρη του 2018 και εν μέσω εκείνης της σεζόν αποβλήθηκε λόγω των οικονομικών προβλημάτων που την ταλαιπωρούσαν. Ετσι βρέθηκε στη Γ’, αλλά επέστρεψε άμεσα στις επαγγελματικές κατηγορίες και μάλιστα διεκδίκησε πέρσι, μέσω των μπαράζ, την επιστροφή της στη Super League. Ωστόσο συγκαταλέγεται και εκείνη στους συλλόγους που «λύγισαν» αμέσως μετά τον υποβιβασμό τους.

Κέρκυρα και Πλατανιάς «άντεξαν» δύο χρόνια

Το 2018 η Κέρκυρα και ο Πλατανιάς ήταν οι ομάδες που έπεσαν από τη Super League. Οι Φαίακες έμειναν για δύο σεζόν στη Β’ και το 2020 ναι μεν θα μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή στη Football League όμως δεν το έπραξαν και έτσι αποχώρησαν από τα επαγγελματικά δρώμενα, περίπου δύο χρόνια μετά τον υποβιβασμό τους.
...

Οι Κρητικοί από την πλευρά τους έφτασαν το 2019 μια ανάσα από την επιστροφή τους στα «σαλόνια» όταν και δεν προβιβάστηκαν στα συγκλονιστικά μπαράζ κόντρα στον ΟΦΗ, ενώ συμμετείχαν στο πρωτάθλημα και το 2020/21. Την επομένη όμως δεν δήλωσαν συμμετοχή στη δεύτερη κατηγορία και έκτοτε η ανδρική τους ομάδα ποδοσφαίρου δείχνει ανενεργή.

Απόλλων Σμύρνης, Λεβαδειακός, ΠΑΣ η… εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα

Το 2018/19 ήταν μία περίοδος αλλαγών στη μεγάλη κατηγορία, καθώς αποφασίστηκε από την επόμενη να μειωθούν οι ομάδες σε 14, από 16 που συμμετείχαν τότε. Ετσι έπεσαν τρεις απευθείας, ενώ η 13η της κατάταξης πήρε μέρος σε διπλό μπαράζ με club της Super League 2 (ήταν ο ΟΦΗ που αντιμετώπισε τον Πλατανιά).
...

Οι τρεις που… ήπιαν από το «ποτήρι» του υποβιβασμού ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Λεβαδειακός και ο Απόλλων Σμύρνης, οι οποίες πάντως δεν είχαν την μοίρα των προαναφερθέντων. Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» επέστρεψε άμεσα στα «σαλόνια», οι Βοιωτοί φέτος, ενώ η «Ελαφρά Ταξιαρχία» ναι μεν γύρισε και έπεσε ξανά πέρσι, συμμετέχει όμως κανονικά στο πρωτάθλημα της Super League 2. Ετσι λογίζονται ως εκ των... εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Οταν ο Πανιώνιος βρέθηκε στη Γ’ Εθνική και η σεζόν που έπεσε η Ξάνθη

Το επόμενο καλοκαίρι ήταν η σειρά του Πανιωνίου να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πέσει από τη Super League και μάλιστα βρέθηκε απευθείας στη Γ’ Εθνική. Οι «κυανέρυθροι» τερμάτισαν στην τελευταία θέση των play outs, λίγο αργότερα δεν δήλωσαν συμμετοχή στη Super League 2 και έκτοτε παραμένουν στην τρίτη κατηγορία.
..

Λίγο αργότερα μέσω των μπαράζ που έγιναν με τον Απόλλωνα Σμύρνης υποβιβάστηκε και η Ξάνθη, η οποία πλέον αναζητά φόρμουλα ώστε να κατέβει στη Γ’ Εθνική. Η ομάδα της Θράκης την επόμενη περίοδο (2020/21) «φλέρταρε» με την άμεση επιστροφή της όταν και έπαιξε διπλό μπαράζ με τον Παναιτωλικό, πέρσι συμμετείχε στο Βόρειο Ομιλο της Β’ Εθνικής αλλά πρόσφατα ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές πως αδυνατεί να συνεχίσει και με δική της απόφαση βρέθηκε στα ερασιτεχνικά.

Η ΑΕΛ συνεχίζει στη Super League 2

Μία χρονιά μετά (2021) την τελευταία θέση που οδηγεί στον υποβιβασμό κατέβαλε η ΑΕΛ η οποία έκτοτε παραμένει στη Super League 2, ενώ πρόσφατα άλλαξε και διοίκηση. Οι «βυσσινί» διεκδίκησαν την περασμένη σεζόν την επιστροφή τους στα «σαλόνια», τερμάτισαν τη 2η θέση του Βορείου Ομίλου και έχουν θέσει την άνοδο ως στόχο τους ενόψει και της νέας σεζόν.
...

Ο Απόλλων Σμύρνης παραμένει ως εκ των… εξαιρέσεων

Για τον Απόλλωνα Σμύρνης που είναι η τελευταία χρονικά ομάδα που υποβιβάστηκε από τη Super League, στο φινάλε της περασμένης χρονιάς, τα είπαμε και παραπάνω. Παραμένει ως εκ των «εξαιρέσεων» και συνεχίζει κανονικά στη Super League 2, όπου και συγκαταλέγεται στα clubs που θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα του Νοτίου Ομίλου της κατηγορίας.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα