Παναθηναϊκός: Ο χαρακτήρας του άτρωτου, η Λαμία και ο... ανθόσπαρτος βίος για το πρωτάθλημα

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Ο χαρακτήρας του άτρωτου, η Λαμία και ο... ανθόσπαρτος βίος για το πρωτάθλημα

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τις δυσκολίες της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού στη Λαμία και τα στοιχεία του χαρακτήρα που καλείται να καταθέσει για να μην ρισκάρει την πρώτη βαθμολογική απώλειά του.

Μέχρι την έλευση του… Λάζλο Μπόλονι στο Κορωπί, η Λαμία ήταν αγκάθι στο πράσινο μαξιλάρι. Και επί Ουζουνίδη και επί Δώνη. Τα δύο τελευταία χρόνια είναι η μοναδική επαρχιακή ομάδα την οποία ο Παναθηναϊκός νικά… όπου την βρίσκει. Μέσα - έξω, πρωτάθλημα - Κύπελλο, παντού! Όμως το αυριανό ματς δεν είναι όπως όλα τα προηγούμενα. Όπως δεν θα είναι κανένα άλλο του Παναθηναϊκού μετά τη νίκη του στην Τούμπα, η οποία τον κατέστησε και… επισήμως διεκδικητή του τίτλου.

Εχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Όχι τόση όση η περυσινή ρεβάνς Κυπέλλου, μετά το νευρικό εντός έδρας 1-0. Τους «καθάρισε» και τους δυο ημιτελικούς τότε ο Φώτης Ιωαννίδης που αναμένεται να είναι και πάλι μέλος της αρχικής ενδεκάδας, όμως ο νεαρός δεν είναι ένας από τους παίκτες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί ο Γιοβάνοβιτς για να πάρει αύριο το τρίποντο.

O Ιωαννίδης πανηγυρίζει το γκολ του στη Λαμία

  • Η Λαμία θα παίξει χωρίς πίεση: οι επτά βαθμοί είναι ένα θαυμάσιο «μαξιλαράκι» προς το παρόν.
  • Η Λαμία έχει ηττηθεί σε επτά ματς μόνο από την ΑΕΚ στην πρεμιέρα (με χαμένο πέναλτι του Ντε Βινσέντι στο 0-0) και από τον ΠΑΟΚ 1-0 με τα χίλια ζόρια στην Τούμπα.
  • Η Λαμία είναι μια ομάδα που στα τελευταία πέντε παιχνίδια της έχει δεχθεί μόνο δύο γκολ.
  • Η Λαμία είναι μια ομάδα με πολλούς έμπειρους παίκτες και διαθέτει πλέον αρκετές επιλογές μεσοεπιθετικά (Ντε Βινσέντι, Τσιλούλης, Μανούσος, Ρόμανιτς, Γιακουμάκης, λείπουν αύριο και οι Μποάκι - Καραμάνος).


Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι θα πάρει η γηπεδούχος το ματς; Οχι. Σημαίνουν ότι αν ο Παναθηναϊκός δεν δείξει σε μεγάλο βαθμό τα περισσότερα από τα στοιχεία που τον έχουν φέρει ως εδώ ως αλώβητο, μπορεί αύριο να χάσει τελείως απροσδόκητα και «βουβά» τους πρώτους βαθμούς του. Μπορεί να αρκούν δυο - τρεις ατομικές εμπνεύσεις και ενέργειες: έχει ο Παναθηναϊκός παίκτες που μπορούν ως άτομα να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Μπορεί να αρκεί μια στατική φάση: έχει πετύχει την πλειονότητα των γκολ του εφέτος από πέναλτι και φάουλ. Όμως αυτό που ως σύνολο καλείται να καταθέσει είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητάς του.

Είναι τεράστιο πρόβλημα η απουσία του Σπόραρ για δεύτερο σερί ματς, είναι σημαντική - όσο κι αν δεν της… φαίνεται - η απουσία του Κώτσιρα, όμως από την αρχή της σεζόν ο Παναθηναϊκός δεν έχει αγωνιστεί πλήρης ούτε σε ένα παιχνίδι! Εμαθε να ζει και να… επιζεί με τις απώλειές του. Τον Μπερνάρ, τον Παλάσιος, τον Χουάνκαρ, τον Σένκεφελντ, τον Μάγκνουσον, τον Ρουμπέν, τον Τσέριν, τον Σπόραρ. Ολοι έχουν λείψει, έστω από ένα ματς! Μόνο ο Αϊτόρ, ο Μπρινιόλι και ο σχετικά ανέτοιμος αύριο Κουρμπέλης ήταν διαθέσιμοι πάντα!


Για να είναι, λοιπόν, σχεδόν βέβαιος για το τρίποντο ο Παναθηναϊκός καλείται να καταθέσει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τον χαρακτήρα του. Με αυτοπεποίθηση, με συγκέντρωση στα αμυντικά «πρέπει», με προσήλωση στην εφαρμογή των επιθετικών του μηχανισμών, με πίστη στο πλάνο, χωρίς να αφήνει τον χρόνο να… κυλά στο πρώτο ημίχρονο.

Σίγουρα χρειάζεται σε ατομικό επίπεδο πολύ περισσότερα από τον Μπερνάρ, σίγουρα χρειάζεται τον καλό, υγιή Παλάσιος, το build up του Μάγκνουσον, περισσότερες επιθετικές ενέργειες από τον Σάντσεθ και τον Χουάνκαρ, πιο παραγωγικό παιχνίδι από τον Τσέριν, μεγαλύτερη προσοχή στο passing game από τον Ρουμπέν, επιτέλους ένα γκολ ή μια ασίστ από τον Ιωαννίδη. Μόνο ο Αϊτόρ το… έχει τερματίσει! Ολοι οι υπόλοιποι, ως άτομα, μπορούν καλύτερα και ασφαλώς όλος ο πάγκος (με Βέρμπιτς, Τσόκαϊ πιθανές πρώτες αλλαγές αύριο, παρεκτός και γίνει κάποια έκπληξη στην ενδεκάδα…).


Όμως όλοι αυτοί, ακόμα κι αν ατομικά δεν παρουσιάσουν βελτιωμένη εικόνα σε σύγκριση με τον δικό τους μέσο όρο, ο Παναθηναϊκός θα φτάσει κοντά στη νίκη αν παρουσιάσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του. «Είσαι ο… και λέγεσαι»: μαχητικός μέχρι το 90’, συγκεντρωμένος στο στόχο, σκληρός αν χρειαστεί, ανθεκτικός στις δυσκολίες του αγώνα, σπρίντερ και δρομέας αντοχής, με 3-4 δεδομένους βασικούς επιθετικούς αυτοματισμούς, χωρίς βεντέτες, διακρίσεις, σταρς. Αυτός είναι έως τώρα ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς. Αν είναι «άλλος» στη Λαμία για οποιοδήποτε λόγο, θα ρισκάρει την πρώτη εφετινή του απώλεια βαθμών.

Υ.Γ. Είναι απολύτως λογικά τα παράπονα των φίλων του Παναθηναϊκού για την απαγόρευση μετακινήσεων από την ΕΛ.ΑΣ μετά την απόφαση της Λαμίας. Είναι… ακόμα πιο λογικά αν σκεφτεί κάποιος ότι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να θέσουν εμπόδια στην πορεία της ομάδας τους με ασχήμιες και επεισόδια τη στιγμή που είναι στο πικ της, κάνει πραγματικό πρωταθλητισμό μετά από 11 χρόνια, έχει βρει (από πέρυσι) τη συσπείρωσή της με την κερκίδα και δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις κατάκτησης του τίτλου μετά από 12 έτη. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίσουμε το δικαίωμα κάθε ομάδας να διαχειρίζεται τα του οίκου της.

Θέλει η Λαμία να επιτρέψει στους οπαδούς της ΑΕΚ την παρουσία τους στην κερκίδα; Δικαίωμά της. Θέλει ο ΟΦΗ να επιτρέψει στους οπαδούς του Ολυμπιακού την παρουσία τους στο «Γεντί Κουλέ» (και μετά να βλέπει τις φωτογραφίες με κοτζάμ Κριστιάν Καρεμπέ να μαζεύει τις πέτρες από τον αγωνιστικό χώρο;) Δικαίωμά του. Αν νομίζει κάποιος στον Παναθηναϊκό ότι ο… πρωταθληματικός βίος θα είναι ανθόσπαρτος, ας γυρίσει πλευρό χωρίς ροχαλητό. Πήγε στην Κρήτη και έκανε απογευματινό περίπατο χωρίς οπαδούς, πήγε στη σχεδόν κατάμεστη Τούμπα και ανέτρεψε το εις βάρος του σκορ σε έδρα όπου δεν είχε νικήσει τα τελευταία πέντε χρόνια χωρίς οπαδούς: η απουσία τους δεν μπορεί να αποτελέσει «δικαιολογία» αύριο.

Και ασφαλώς το «Αθανάσιος Διάκος» θα έχει αρκετούς φίλους του Παναθηναϊκού μέσα αύριο. Είναι πολλοί οι «μεμονωμένοι» στη Φθιώτιδα. Και πιστοποιητικό οπαδικών φρονημάτων δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...