Τι θα γίνει αν ανοίξει το σκορ απόψε ο Ολυμπιακός και τι αν προηγηθεί ο ΠΑΟΚ!

Τι θα γίνει αν ανοίξει το σκορ απόψε ο Ολυμπιακός και τι αν προηγηθεί ο ΠΑΟΚ!

Τι θα γίνει αν ανοίξει το σκορ απόψε ο Ολυμπιακός και τι αν προηγηθεί ο ΠΑΟΚ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει στο blog του στο Gazzetta μία καθοριστική παράμετρο του αποψινού ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ.

Αντί προλόγου: Μπορεί να είναι και συγκυριακό, αλλά έχει γούστο. Στα δύο διαστήματα αγώνων στα οποία έχει παίξει ο Χάμες, ο Ολυμπιακός έχει συντελεστή γκολ 3-0. 1-0 στο Χαριλάου, παίζοντας 71 λεπτά και 2-0 στο Γεντί Κουλέ, παίζοντας ένα ημίχρονο. Όταν έγινε αλλαγή στο παιχνίδι με τον Άρη, το 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού έγινε 1-2 εις βάρος του Ολυμπιακού. Κι όταν μπήκε αλλαγή στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, το 0-1 εις βάρος του Ολυμπιακού, έγινε 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού!

Πρώτο φετινό ντέρμπι λοιπόν για τον Ολυμπιακό, απόψε με τον ΠΑΟΚ. Αντικειμενικά δύσκολο παιχνίδι, για όλους τους…ορατούς λόγους, αλλά και γιατί ακριβώς είναι το…πρώτο της σεζόν.

Βλέπετε, ο Ολυμπιακός στα πρώτα ντέρμπι της σεζόν στα προηγούμενα πρωταθλήματα δεν είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα: το 2021 εντός έδρας ισοπαλία 0-0 με τον Παναθηναϊκό, το 2020 εντός έδρας νίκη 1-0 πάλι με τον ΠΑΟ, το 2019 εκτός έδρας αυτή τη φορά ισοπαλία 1-1 πάλι με τον ΠΑΟ, το 2018 εντός έδρας ήττα 0-1 από τον ΠΑΟΚ και το 2017 εκτός έδρας ήττα 2-3 από την ΑΕΚ. Ο απολογισμός είναι μία νίκη (μέσα) δύο ισοπαλίες (μέσα κι έξω) και δύο ήττες (μέσα κι έξω)…

Με τα προβλήματα λόγω τραυματισμών να είναι ασταμάτητα εδώ και τέσσερις ολόκληρους μήνες, από τις 20 Ιουνίου, οπότε και ξεκίνησε η ομάδα προετοιμασία (!), ο Ολυμπιακός έχει ξεμείνει από δεξιά μπακ (Βρσάλικο κι Άβιλα νοκ άουτ, Ανδρούτσος εκτός αποστολής αν και κλήθηκε πίσω στις προπονήσεις από τη Β ομάδα, Λαλά δεν υπολογίζεται). Κάπως έτσι, ο εξτρέμ Βρουσάι αναμένεται να παίξει σε ρόλο δεξιού μπακ κι ο Ρέτσος να είναι η μοναδική εναλλακτική για τα δύο άκρα της άμυνας, παρότι πρώτον, δεν είναι ακραίο μπακ αλλά στόπερ και δεύτερον, μόλις γύρισε μετά από απουσία ενός μηνός λόγω τραυματισμού. Ο Μαρσέλο είναι κι αυτός εκτός μάχης κι ο Λάιντνερ βρίσκεται ακόμη εκτός πλάνων.

Παρεμπιπτόντως, είχε ενδιαφέρον από την ανακοίνωση της αποστολής ο αποκλεισμός αφενός μεν του Σισέ, προφανώς επειδή στα δύο προηγούμενα παιχνίδια (με ΟΦΗ και Γκαραμπάγκ) παραπονέθηκε για ενοχλήσεις χωρίς να μοιάζει για κάτι σοβαρό, αφετέρου δε του Κούντε, τον οποίο ο Μίτσελ έχει πάντα βασικό στα παιχνίδια του Γιουρόπα Λιγκ και πάντα εκτός αποστολής στα παιχνίδια πρωταθλήματος, υποτίθεται επειδή πιάνει θέση ξένου.

a

Πού θα κριθεί το αποψινό ντέρμπι. Αν λάβουμε ως κριτήριο τα μεταξύ τους παιχνίδια στο Καραϊσκάκη τα 15 τελευταία χρόνια, κυρίαρχο ρόλο παίζει το ποιος θα ανοίξει το σκορ!

Όταν το έκανε ο Ολυμπιακός, και προηγήθηκε με 1-0, σε 14 παιχνίδια, 11 πρωταθλήματος και τρία Κυπέλλου, κατάφερε και κέρδισε στα 12 (!), με τον ΠΑΟΚ να σώζει μόλις δύο ισοπαλίες, κι αυτές στο Κύπελλο, προκρινόμενος και τις δύο φορές! Μία το 2011 (1-1) και μία τον περασμένο Απρίλιο, πάλι με 1-1, στην παράταση. Στους 11 αγώνες πρωταθλήματος στους οποίους ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ, κέρδισε και στους 11! Μάλιστα, μία φορά έκανε 4-0 και δύο φορές έκανε 3-0.

Όταν μπόρεσε ο ΠΑΟΚ να ανοίξει το σκορ μέσα στο Καραϊσκάκη, είχε ο ίδιος τον πρώτο λόγο! Σε συνολικά 10 παιχνίδια, κέρδισε πέντε και στα άλλα πέντε έφερε δύο ισοπαλίες και έχασε μόνο τα τρία. Και τα 10 αυτά ματς κρίθηκαν στο γκολ. Οι τρεις νίκες του Ολυμπιακού ήταν όλες με το ίδιο σκορ, 2-1. Το 2007, το 2011 και το 2016. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Ολυμπιακός γύρισε το παιχνίδι γιατί κατάφερε κι ισοφάρισε γρήγορα. Υπήρξε, όμως, και ένα τέταρτο παιχνίδι, στο οποίο ο Ολυμπιακός ισοφάρισε άμεσα, αλλά ο ΠΑΟΚ έβαλε κι αυτός γρήγορα δεύτερο γκολ κι έτσι κέρδισε με 2-1!

Μόνο ένα παιχνίδι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ έχει λήξει 0-0. Συμπτωματικά με τον Μίτσελ να είναι στο ξεκίνημα του στον πάγκο του Ολυμπιακού, τότε, αρχές άνοιξης του 2013, όπως περίπου είναι και τώρα στο ξεκίνημα της δεύτερης παρουσίας του στον Ολυμπιακό.

Καθαρά αγωνιστικά τώρα, μία αξιόπιστη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε για τα τέσσερα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον Μίτσελ στον πάγκο: έχει ένα πολύ καλό διάστημα απόδοσης σε κάθε παιχνίδι του, όχι όμως μεγάλης διάρκειας πολύ καλό διάστημα.

a

Στο 2-0 με τον Ατρόμητο ήταν από το 30’ έως το φινάλε του α΄ ημιχρόνου, με έξι τελικές και τελικά το πολυπόθητο γκολ έστω με πέναλτι στις καθυστερήσεις.

Στο 0-3 από την Γκαραμπάγκ ήταν από το 25’ έως το 45’, με πεντε καλές στιγμές, αλλά χωρίς κανένα γκολ.

Στο 2-1 επί του ΟΦΗ ήταν στο πρώτο 15λεπτο του β΄ ημιχρόνου, με την ισοφάριση στην τέταρτη ευκαιρία σε αυτό το τέταρτο.

Στο 0-0 με την Γκαραμπάγκ ήταν πάλι από το 30΄έως το 45’, με το δοκάρι κι άλλες δύο καλές στιγμές, χωρίς όμως γκολ.

Είναι ένα καλό βήμα κι αυτό, ένα πραγματικά πολύ καλό διάστημα του Ολυμπιακού ανά παιχνίδι, αλλά αν δεν πάει άμεσα στο επόμενο βήμα, που είναι ένα καλό διάστημα ανά ημίχρονο και δη με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει ανταγωνιστικός τη μάχη του τίτλου.

Άσχετο: Αναρωτήθηκαν πολλοί γιατί ο Μίτσελ πήρε μαζί του στο Αζερμπαϊτζάν όλους τους παίκτες του, ενώ ήταν φανερό ότι θα έκανε μεγάλο ροτέισον και θα προφύλασσε παίκτες κι ενόψει του σημερινού αγώνα. Το σκεπτικό της ερώτησης είναι, «αφού δεν υπολογίζονταν γιατί να ταλαιπωρηθούν οι παίκτες με ένα μακρινό ταξίδι, αντί να κάτσουν στο Ρέντη και να κάνουν τις προπονήσεις τους, ώστε να εμφανιστούν και πιο φρέσκοι στο ντέρμπι».

Η απάντηση είναι ότι πρώτον τελικά ο Μίτσελ έβαλε έστω στο 85΄τους Χουάνγκ και Γκάρι, και από το 68’ τον Εμβιλά, δεύτερον γιατί δεν ήθελε να υποτιμήσει τη σημασία της ρεβάνς με την Γκαραμπάγκ και τρίτον και κυριότερο, γιατί δεν ήθελε ο Ισπανός προπονητής για λόγους ισορροπίας των αποδυτηρίων να «ξεχωρίσει» παίκτες, σε κάποιους που θα έτρεχαν στο μακρινό Μπακού και σε άλλους που θα άραζαν στην Αθήνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.