Με τον Μάριο, τον Λευτέρη, τον Κουλιεράκη και τ΄άλλα παιδιά 

Με τον Μάριο, τον Λευτέρη, τον Κουλιεράκη και τ΄άλλα παιδιά 

Γιώργος Μανταίος Γιώργος Μανταίος
Με τον Μάριο, τον Λευτέρη, τον Κουλιεράκη και τ΄άλλα παιδιά 

bet365

Οι τρεις διακριθέντες στη νίκη επί του Ολυμπιακού, Τσαούσης, Λύρατζης, Κουλιεράκης, είναι οι συνεχιστές της παράδοσης και οι προπομποί της εξέλιξης. Σε επίπεδα... Μπαρτσελόνα η εμπιστοσύνη που δείχνει ο ΠΑΟΚ στα παιδιά των ακαδημιών του

Είναι πραγματικά πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα αυτό που συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ. Παράγει διαρκώς νέους ποδοσφαιριστές, εφοδιάζει την πρώτη ομάδα, πουλάει στο εξωτερικό και γενικά ο τρόπος λειτουργίας των ακαδημιών του προσομοιάζει σε σπουδαία club του εξωτερικού. Τα υπόλοιπα για τον τρόπο με τον οποίο ήλθε η νίκη επί του Ολυμπιακού τα γράφει αναλυτικά ο Σταύρος Σουντουλίδης. Εμείς εδώ θα σταθούμε σε αυτήν τη μαγική αμυντική τριάδα Τσαούση, Λύρατζη, Κουλιεράκη που όχι απλώς ανταποκρίθηκε στη συνθήκη της κατά τεκμήριο δυσκολότερης έδρας στην Ελλάδα, αλλά κατάφερε να διακριθεί.


Ο Μάριος Τσαούσης και ο Λευτέρης Λύρατζης είναι 22 ετών. Μέλη της τρομερής φουρνιάς των «διχίλιαρων» (γεννηθέντες το 2000) που κατέκτησαν διαδοχικά πρωταθλήματα Κ19 και έμειναν αήττητοι για δεκάδες αγώνες, με προπονητή τον Πάμπλο Γκαρσία και αρχηγό τον Γιάννη Μιχαηλίδη που επιστρέφει σύντομα στην ενεργό δράση. Δεξιός μπακ ο Λύρατζης, στον ΠΑΟΚ από τα 12 προερχόμενος από τοπικό σωματείο της Καβάλας. Ο Τσαούσης είναι Θεσσαλονικιός, αριστερός μπακ και ανήκει στον «Δικέφαλο» από τα 12. Μικρότερος όλων ο Χανιώτης Κωνσταντίνος Κουλιεράκης που έχει γεννηθεί το 2003 και αποκτήθηκε στα 14 από σωματείο της γενέτειράς του.


Οι τρεις τους αποτελούν τη φυσική συνέχεια του Πέλκα, του Κίτσιου, του Σταφυλίδη, του Κουλούρη, του συμπαίκτη τους (2000) Τσιγγάρα και του Χρήστου Τζόλη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν τους προπομπούς όλων εκείνων που ακολουθούν κι αυτό είναι το πρωτοφανές.
Ο ΠΑΟΚ είναι «γεμάτος» ταλέντα σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Το πλάνο που οραματίστηκε στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του αιώνα ο Θοδωρής Ζαγοράκης και συνέχισε πιστά ο Ιβάν Σαββίδης, αποδίδει καρπούς. Από το 2007 όταν ανέλαβε τεχνικός διευθυντής ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, τέθηκαν οι βάσεις για μία ακαδημία-πρότυπο που θα έκανε τη διαφορά στην Ελλάδα. Μέχρι τότε, τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ ήταν απαξιωμένα, τα αποτελέσματα αρνητικά και η παραγωγή ποδοσφαιριστών από ελάχιστη έως μηδαμινή.


Όμως ο σχεδιασμός ήταν τόσο επιτυχημένος, που πολλά από τα στελέχη των ακαδημιών που προσελήφθησαν τότε, παραμένουν και σήμερα στο σύλλογο. Με πρώτο και καλύτερο τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυση της Ακαδημίας επί Ζαγοράκη και παραμένει μέχρι σήμερα, όπως και αρκετοί άλλοι (Λαγωνίδης, Μήττας, Αβραμίδης, Θεοδωρίδης, Βλάχος). Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ σε πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση. Κάθε κενό που δημιουργείται σε στελεχιακό επίπεδο, καλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο, ενώ από τα τμήματά του έχουν περάσει σπουδαίοι προπονητές σε επίπεδο ακαδημιών, από τον Πάμπλο Γκαρσία, έως τον Αλέξανδρο Αλεξιάδη και τον Απόστολο Παπαβασιλείου. Η αξιοποίηση των παλαιμάχων είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό συστατικό της επιτυχίας, αφού η εμβληματική φυσιογνωμία του Σταύρου Σαράφη δέσποζε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες στους αγώνες της Κ17, οι Βλάνταν Ίβιτς και Γκαρσία πήραν πρωταθλήματα με την Κ19, την οποία από πέρσι καθοδηγεί ο Στέλιος Μαλεζάς. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αναβάθμιση του Γιώργου Γεωργιάδη ως τεχνικού διευθυντή το 2018. Ο «μπέμπης» έδωσε στην ακαδημία αυτό που χρειαζόταν, έστησε τη μεθοδολογία και ενέπνευσε τους προπονητές δίνοντάς τους ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο.

 

Όλα αυτά εξέλιξαν τον ΠΑΟΚ σε πρωτοπόρο σε επίπεδο υποδομών, με πολλούς τίτλους σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ και διακρίσεις σε διεθνή τουρνουά.

Η παραγωγή δείχνει ασταμάτητη, όσο οι Θεσσαλονικείς μένουν πιστοί στον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, παρέχοντας στα παιδιά τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Σαν εικόνα και σε συνδυασμό με τη χθεσινή νίκη, αναλογιστείτε ότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει ακριβώς στις ίδιες θέσεις, τρία πολύ σημαντικά project του 2007: τον δεξιό μπακ Τσιότα, τον αριστερό μπακ Βυρσωκινό και τον στόπερ Κοσίδη.
Από τη φουρνιά του Κουλιεράκη (2003) –στην οποία ανήκει και ο Κωνσταντέλιας- και μετά, ο ΠΑΟΚ διαθέτει ορισμένους από τους πιο φερέλπιδες παίκτες στην Ελλάδα:
2004: Κούτσιας, Μοναστηρλής, Σπυράκος, Σμυρλής
2005: Κωττάς, Γκούμας, Γεωργιάδης, Γκιτέρσος, Φίλων
2006: Τζίμας, Σνάουτσνερ, Πολιτάκης
2007: Βυρσωκινός, Κοσίδης, Τσιότας
2008: Τουρσουνίδης

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που ξεχωρίζουν, στη δεδομένη χρονική περίοδο. Γιατί στο πέρασμα των χρόνων και ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες, είναι πιθανό να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και να αναδειχθούν άλλοι παίκτες. Η ουσία όμως είναι ότι η παραγωγική διαδικασία του ΠΑΟΚ συνεχίζεται απρόσκοπτα, όπως και ο «εφοδιασμός» της πρώτης ομάδας με γηγενείς ποδοσφαιριστές.


Μετά το χθεσινό ματς στο Φάληρο, πέντε «προϊόντα» των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, οι Λύρατζης (616΄), Κουλιεράκης (540΄), Τσαούσης (481΄), Κωνσταντέλιας (65΄) και Γκορντεζιάνι (32΄) έχουν αγωνιστεί συνολικά 1734 λεπτά στη Super League. Αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού χρόνου! Τέτοια ποσοστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο διατηρούν ομάδες με πολυετή και ιστορική παράδοση στην ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Παρατηρητήριου (CIES) που υπολόγισε τους χρόνους συμμετοχής έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, τα αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής παικτών από ακαδημίες στην εφετινή σεζόν ήταν για τη Μπαρτσελόνα 24.7%, τη Φέγενορντ 26.1%, τη Γκενκ 29.3%, τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ 22.1%. Αυτό από μόνο του αποτελεί τίτλο τιμής για τον ΠΑΟΚ και οδηγό «επιβίωσης» για άλλους συλλόγους, σε μια ποδοσφαιρική Ευρώπη που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική, πιο δυσπρόσιτη για την Ελλάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Μανταίος
Γιώργος Μανταίος