Νιάρχος στο Gazzetta: «Ο Παναθηναϊκός με βοήθησε, ήταν σωστή επιλογή να φύγω στο εξωτερικό»

Νιάρχος στο Gazzetta: «Ο Παναθηναϊκός με βοήθησε, ήταν σωστή επιλογή να φύγω στο εξωτερικό»

Βασίλης Μπαλατσός
Νιάρχος στο Gazzetta: «Ο Παναθηναϊκός με βοήθησε, ήταν σωστή επιλογή να φύγω στο εξωτερικό»

bet365

Ο 20χρονος Έλληνας επιθετικός της Ζλάτε Μοράβτσε, Γιάννης Νιάρχος, μίλησε στο Gazzetta για την απόφαση του να φύγει από την Ελλάδα στα 18 του χρόνια, για το σκληροτράχηλο πρωτάθλημα Σλοβακίας και για την επιλογή του να μην υπογράψει στον Παναθηναϊκό.

Το πρωτάθλημα της Σλοβακίας τα τελευταία χρόνια είναι ένα φιλόξενο σπίτι για Έλληνες ποδοσφαιριστές. Την τρέχουσα σεζόν τέσσερις παίκτες που προέρχονται από το εγχώριο ποδόσφαιρο αγωνίζονται σε αυτό το άγνωστο για τον μέσο φίλαθλο πρωτάθλημα. Ο λόγος για τον πρώην κεντρικό αμυντικό του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, Σπύρου Ρισβάνη (Ντουνάισκα), τον άλλοτε χαφ του Πανιωνίου, Κυριάκο Σαββίδη (Σπάρτακ Τρνάβα), τον «βενιαμίν» Πολυδεύκη Βολανάκη, ο οποίος κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Μιχαλόβτσε και τον Γιάννη Νιάρχο (Ζλάτε Μοράβτσε), ο οποίος «τρέχει» την τρίτη σεζόν της ανδρικής του καριέρας.

Ο Γιάννης Νιάρχος στα 18 του χρόνια κλήθηκε να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του. Να δεχτεί το επαγγελματικό συμβόλαιο που του προσέφερε ο Παναθηναϊκός ή να «κυνηγήσει» την τύχη του στο εξωτερικό μετά το επιτυχημένο δοκιμαστικό που έκανε στη Σενίτσα της Σλοβακίας. Εν τέλει πήρε τον δύσκολο δρόμο.

Ο νεαρός επιθετικός ξεκίνησε να... κλωτσάει τη μπάλα και να τη στέλνει στα δίχτυα στην Αναγέννηση Θρακομακεδόνων σε ηλικία 6 ετών, στη συνέχεια πήγε στην Κηφισιά, όπου στα 11 του χρόνια σκόραρε τρεις φορές σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό και οι ιθύνοντες των ακαδημιών του Τριφυλλιού τον έντυσαν στα πράσινα. Στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού έγινε από δεύτερος στράικερ «κλασικός» σέντερ φορ περιοχής. Με την Κ-17 σκόραρε 12 φορές, τη σεζόν 2018-19 και ηγήθηκε στην πορεία της ομάδας του στα τελικά του πρωταθλήματος, ενώ την επόμενη χρονιά ήταν πρώτος σε συμμετοχές με την Κ-19, έχοντας 20 συμμετοχές.

 

Το καλοκαίρι του 2020 πήρε την απόφαση να φύγει από την αγκαλιά των ακαδημιών του Παναθηναϊκού και να πάει σε μια ομάδα που θα παίζει σε ανδρικό επίπεδο. Μετά από 40 παιχνίδια, έξι γκολ και επτά ασίστ σε μια διετία με τη Σένιτσα υπέγραψε διετές συμβόλαιο το προηγούμενο καλοκαίρι στη Ζλάτε και εξ αρχής κέρδισε φανέλα βασικού. Τη 13η αγωνιστική άνοιξε λογαριασμό, πέτυχε τα δυο πρώτα του γκολ στην έδρα της Σκάλιτσα, μπήκε στην καλύτερα ενδεκάδα της εβδομάδας και σκόραρε «back to back» κόντρα στη Ντουνάισκα του Ρισβάνη.

Ο 20χρονος σέντερ φορ μίλησε στο Gazzetta για την απόφαση του να φύγει από την Ελλάδα στα 18 του χρόνια, για το σκληροτράχηλο και «physical» πρωτάθλημα της Σλοβακίας, για την επιλογή του να μην υπογράψει στον Παναθηναϊκό και για τα όνειρα του για το μέλλον.

Πως πήρες την απόφαση να φύγεις από την Ελλάδα και να δοκιμάσεις να παίξεις στο εξωτερικό από τόσο μικρή ηλικία;

«Πάντα ήταν πρόκληση το εξωτερικό. Mπορούσα να υπογράψω με τον Παναθηναϊκό αλλά με τον μάνατζερ μου αποφασίσαμε πως αυτό ήταν το πιο σωστό εκείνη την στιγμή της καριέρας μου. Τελικά πραγματικά βγήκε καλή επιλογή».

Πως είναι η λειτουργία των ακαδημιών του Παναθηναϊκού;

«Γίνεται καλή δουλειά και σίγουρα η εκπαίδευση που πήρα από τον Παναθηναϊκό με έχει βοηθήσει να φτάσω εδώ που έχω φτάσει ως επαγγελματίας!»

«Στη Σλοβακία το ποδόσφαιρο έχει περισσότερο "ξύλο" από την Ελλάδα»

Ποιες είναι οι διαφορές του ελληνικού πρωταθλήματος με αυτό της Σλοβακίας;

«Eδώ το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο physical από την Ελλάδα! Τα παιχνίδια έχουν πάρα πολλές μονομαχίες και πολύ "ξύλο". Στην Ελλάδα οι ομάδες προσπαθούν να παίξουν πιο πολύ ποδόσφαιρο σε σύγκριση με το πρωτάθλημα της Σλοβακίας!»

Στο πρωτάθλημα Σλοβακίας παίζουν κι άλλοι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Είστε σε επαφή;

«Ναι φέτος έχουμε μείνει τέσσερις Έλληνες στο πρωτάθλημα. Ο Ρισβάνης, ο Σαββίδης και ο Βολανάκης. Έχουμε επαφή και είναι όλα τους πολύ καλά παιδιά».

Πως είναι η ζωή στη Σλοβακία;

«Η ζωή εδώ είναι πολύ καλή. Εμείς οι ποδοσφαιριστές προπονούμαστε συνέχεια. Δεν έχεις χρόνο για κάτι άλλο».

Ποιες είναι οι διαφορές με τη ζωή στην Ελλάδα;

«Οι Έλληνες έχουμε μάθει διαφορετικά. Έχουμε διαφορετικό τρόπο ζωής. Αλλά πλέον έχω συνηθίσει και είναι όλα όμορφα».

«Θέλω να πάρει πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός, δύσκολο να περάσει ομάδα από τη Φιλαδέλφεια»

Παρακολουθείς ελληνικό πρωτάθλημα και αν ναι ποιες ομάδες ξεχωρίζεις;

«Φυσικά και παρακολουθώ. Όπως όλοι μας έχουμε ξεχωρίσει τον Παναθηναϊκό με αυτό το τρομερό σερί που έχουν χτίσει. Η ΑΕΚ φέτος πιστεύω πως θα πάει πολύ καλά, λόγω και της έδρας της στη Νέα Φιλαδέλφεια που θα είναι δύσκολο να περάσεις αλώβητος. Έπειτα ο Βόλος παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και πιστεύω πως και εκείνος θα είναι ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα».

Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει 8/8. Πιστεύεις πως θα πάρει στο τέλος το πρωτάθλημα;

«Θέλω πολύ να το πάρει. Είναι η ομάδα που υποστηρίζω και περιμένω πως και πως ένα πρωτάθλημα. Η αλήθεια είναι πως είναι ακόμα νωρίς για να πούμε για πρωτάθλημα αλλά μας έχουν δείξει ότι μπορούν να το πάνε καλά μέχρι τέλους».

Θα ήθελες να επιστρέψεις στην Ελλάδα και να παίξεις σε ομάδα Super League ή προτιμάς να συνεχίσεις στο εξωτερικό;

«Όχι τώρα δεν θα ήθελα να γυρίσω. Είμαι χαρούμενος εδώ και θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι στο εξωτερικό».

«Να παίξω σε μεγάλο πρωτάθλημα και να αγωνιστώ στην Εθνική»

Ποιος ποδοσφαιριστής αποτέλεσε πρότυπο για εσένα;

«Πρότυπο μου και αγαπημένος μου ποδοσφαιριστή όταν ήμουν μικρός ήταν ο Μέσι. Μεγαλώνοντας βέβαια έχει αλλάξει αυτό και τώρα θα πω τον Καρίμ Μπενζεμά».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο για την τρέχουσα σεζόν;

«Αρχικά να τελειώσω την σεζόν υγιής, έπειτα ένας ατομικός στόχος είναι το να σκοράρω περισσότερα γκολ από ότι πέρυσι και να βελτιώσω τις αδυναμίες μου. Όσον αφορά την ομάδα θέλουμε να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε στον βαθμολογικό πίνακα και να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται στο κύπελλο».

Ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον;

«Στόχος μου είναι να παίξω σε ένα από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα με προτίμηση την Ισπανία ή την Αγγλία αλλά και το να αγωνιστώ στην Εθνική ανδρών».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα