Ο Παναθηναϊκός έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, παίζοντας φουλ επίθεση
Ένα από τα πρώτα πράγματα που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήθελε να αλλάξει στον σκληρό δίσκο των παικτών του κατά την διάρκεια της πρώτης του σεζόν στον Παναθηναϊκό, ήταν οι ατομικές και ομαδικές αντιδράσεις όταν χανόταν η μπάλα. Οι «πράσινοι» είχαν αφομοιώσει την φιλοσοφία του Λάζλο Μπόλονι, ασυναίσθητα, θέλοντας και μη, έκαναν κινήσεις προς τα πίσω όταν έχαναν την κατοχή και πέρασε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορέσει το «τριφύλλι» να γίνει ένα σύνολο που βγάζει αρκετά καλό επίπεδο στο counter pressing, στην προσπάθεια για άμεση επανάκτηση της μπάλας, στο αμυντικό transition.
Η στόχευση του Σέρβου τεχνικού μέσα από αυτό τον τρόπο παιχνιδιού δεν αφορούσε και δεν αφορά μόνο την δημιουργία ευκαιριών από το επιθετικό τρανζίσιον, από τα κλεψίματα «ψηλά» στον αγωνιστικό χώρο. Είχε να κάνει, προφανώς και με τον τρόπο που εκείνος θέλει να αμύνονται οι ομάδες του και συγκεκριμένα ο δικός του Παναθηναϊκός, μη επιτρέποντας στον αντίπαλο να πλησιάσει στο αμυντικό τρίτο των «πρασίνων».
Αν σε αυτή την λογική προσθέσουμε και τα μεγάλα ποσοστά μπάλας(57%) που έχει το «τριφύλλι», φτάνουμε στο συμπέρασμα πως αυτή η έκδοση, η version που έχει την «σφραγίδα» του Ιβάν έχει καταφέρει να διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής, παίζοντας απόλυτα επιθετικά και κυριαρχικά.
Όπως μας απέδειξε και η πρόσφατη ιστορία της ομάδας(2020-2021) μπορείς να παίξεις και άμυνα με την πρώτη ανασταλτική γραμμή να βρίσκεται στη μεσαία γραμμή, χωρίς πρέσινγκ, να δέχεσαι αρκετές ευκαιρίες από τον αντίπαλο και λόγω τερματοφύλακα και αστοχίας, να μην δέχεσαι γκολ. Και σχεδόν όλοι να λένε και να γράφουν για την «τρομερή άμυνα του Παναθηναϊκού που δεν δέχεται τέρμα». Εδώ φτάσαμε 2022 και διαβάζουμε για τις... 300 τελικές, ως δείγμα απόλυτης δημιουργίας και παραγωγικότητας, τίποτα δεν πρέπει να σας φαίνεται περίεργο.
Για αυτό, λοιπόν, το παθητικό μπορεί να λέει ψέματα. Στη περίπτωση, όμως, του φετινού Παναθηναϊκού πολύ απλά λέει όλη την αλήθεια, όπως διαπιστώνουμε με την βοήθεια του Wyscout. Οι «πράσινοι» έχουν δεχθεί μόλις δύο τέρματα σε οκτώ αγωνιστικές αλλά αυτό που πραγματικά μετρά και έχει αξία να σημειώσουμε είναι ο δείκτης των xGoals των αντιπάλων του σε αυτά τα ματς, είναι το πόσες ποιοτικές ευκαιρίες έχει επιτρέψει η ομάδα του Γιοβάνοβιτς.
0.62 ανά παιχνίδι, 5.01 συνολικά. Σε οκτώ αγωνιστικές. Σχεδόν τέλειο. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στη κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορίας στη SL1.
Παράλληλα, το «τριφύλλι» εκτός του ότι δεν επιτρέπει πλειάδα ποιοτικών ευκαιριών στους αντιπάλους, δεν τους επιτρέπει ούτε και να πλησιάσουν με αξιώσεις προς την περιοχή του Μπρινιόλι, επιβεβαιώνοντας όλα τα παραπάνω για τον τρόπο που αμύνεται, πρεσάρει, συμπεριφέρεται αμυντικά αυτή η ομάδα.
Στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές, λοιπόν, οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού έχουν σουτάρει συνολικά 45 φορές. Κι εδώ οι «πράσινοι» είναι πρώτοι και μάλιστα με διαφορά, καθώς δεύτερη είναι η ΑΕΚ με 54 και τρίτος ο Ολυμπιακός με 58.
Σε γενικές γραμμές και αν θα έπρεπε να βάλουμε στη ζυγαριά το περσινό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού σε σχέση με το φετινό, αυτό το 8/8 οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αφομοίωση των «θέλω» του προπονητή στο ανασταλτικό κομμάτι, στην αλλαγή του «τσιπ» στο αμυντικό τρανζίσιον και στη κυριαρχία που βγάζει το σύνολο πάνω στο χορτάρι σε όλες τις καταστάσεις του παιχνιδιού, δουλεύοντας μαζί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα που δημιουργεί την απαιτούμενη χημεία και συνοχή, πράγματα που μεταξύ άλλων οδηγούν τον Παναθηναϊκό από νίκη σε νίκη.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Stoiximan Super League: Στις έδρες τους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός για να παραμείνουν κοντά στην κορυφή
- Αθλητικές μεταδόσεις σήμερα: Δράση με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στη SuperLeague, εντός έδρας αποστολές οι αιώνιοι στο μπάσκετ
- Η βαθμολογία της Super League: Ο Ολυμπιακός θα αποχαιρετήσει το 2024 και θα υποδεχθεί το 2025 ως πρωτοπόρος