Το Ολυμπιακός-ΑΕΚ και οι δηλώσεις Μπαλτάκου περί διαιτησίας…

Το Ολυμπιακός-ΑΕΚ και οι δηλώσεις Μπαλτάκου περί διαιτησίας…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta θέματα της επικαιρότητας που αφορούν (και) τον Ολυμπιακό.

Βλέποντας κάποια από τα θέματα της επικαιρότητας, σχετικά, άμεσα η, έμμεσα, με τον Ολυμπιακό…

Στις 13 Νοεμβρίου είναι το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ, τελευταίο παιχνίδι πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Μουντιάλ, αλλά φαίνεται ότι ήδη κάποιοι το έχουν στο μυαλό τους.

Προφανέστατα δεν είναι τυχαίο ότι ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς ότι θα έπρεπε να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο με βάση το κατηγορητήριο, αλλά παραθυράκια υπάρχουν πάντοτε (βλέπετε παρέμβαση ποδοσφαιρικού εισαγγελέα).

Νοιάζεται, όμως, κανένας για να κλείσει το Καραϊσκάκη ενόψει του Ολυμπιακός-Λαμία τη μεθεπόμενη Κυριακή; Κάθε απώλεια φυσικά για κακό του Ολυμπιακού είναι, είτε ενδεχόμενη αγωνιστική, είτε ακόμη και για ενίσχυση της εσωστρέφειας, με τους κατόχους διαρκείας να παραπονούνται κλπ, κλπ. Αν το πάμε, όμως, ένα βήμα παραπάνω, θα διαπιστώσουμε ότι επειδή ο Ολυμπιακός είναι υπότροπος, μπορεί να τεθεί θέμα τιμωρίας του με κλείσιμο έδρας για το παιχνίδι του με την ΑΕΚ, εάν στον αγώνα με τη Λαμία ανάψει έστω κι ένα καπνογόνο. Οπότε, με όλα όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες, μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι προετοιμάζεται ένα κλίμα, ώστε να φανεί ως σκάνδαλο η μη τιμωρία του Ολυμπιακού για το ματς με τον ΠΑΟΚ και να γίνει έτσι πιο εύκολη μία τιμωρία του για το ματς με τη Λαμία ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Πλάκα πλάκα, πάντως, το να γίνει το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ χωρίς κόσμο δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι ευνοεί την ΑΕΚ! Ξέρετε, τα τέσσερα πρόσφατα μεταξύ τους παιχνίδια στο Καραϊσκάκη που έγιναν χωρίς κόσμο, τα πήρε και τα τέσσερα ο Ολυμπιακός, με την ΑΕΚ να μην σκοράρει καν μία φορά…

19.7.2020 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0

3.1.2021 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0

25.4.2021 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0

13.2.2022 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-0

Όλα τα παιχνίδια ήταν χωρίς θεατές λόγω του κορονοϊού, ενώ στο τελευταίο απλά υπήρχαν 400 θεατές. Σύνολο σκορ 9-0, χωρίς κόσμο!

a

Κατά τα άλλα, διάβασα μετά μεγάλης προσοχής τη νέα συνέντευξη του προέδρου της ΕΠΟ, Τ. Μπαλτάκου. Λαλίστατος, παρεμπιπτόντως, ο πρόεδρος της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δεν λες κι ότι…έσπασε τη σιωπή του μιλώντας στο Μετρόπολις.

Μεταξύ άλλων, μου έκανε εντύπωση μία επισήμανση του, με την οποία επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο νέος αρχιδιαιτητής, ο Μπένετ, φέρνει στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος φέτος διαιτητές από τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, το Μαυροβούνιο και άντε «που και που» κανένα Πορτογάλο. Είπε λοιπόν ο Μπαλτάκος: «Τι άλλο να κάνει ο Μπένετ και η ΕΠΟ για τους ξένους; Μπορεί να μην τους ξαναφέρνει να σφυρίξουν στην Ελλάδα, αλλά θα σας πω κάτι. Μία εγκύκλιος της UEFA, που έχει έρθει, λέει ότι όσοι διαιτητές παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μεσοβδόμαδα απαγορεύεται να μετακινηθούν. Δηλαδή επιτρέπεται ή να παίξουν μόνο στα εγχώρια πρωταθλήματα ή να ξεκουραστούν. Η «δεξαμενή», έτσι, σχεδόν μηδενίζεται».

Εγώ λοιπόν ο αφελής αναρωτιέμαι: Πώς ο προηγούμενος αρχιδιαιτητής, ο Άγγλος Κλάτενμπεργκ, του οποίου βοηθός ήταν ο Μπένετ, έφερνε δύο χρόνια, πέρυσι και πρόπερσι, στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος και Κυπέλλου διαιτητές από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως ο Ισπανός Ματέου Λαόθ, ο Γερμανός Μπριχ, ο Ολλανδός Μακέλι, ο Γερμανός Αϊτέκιν, ο Ιταλός Φάμπρι, ο Γερμανός Στίλερ, ο Ιταλός Βαλέρι, ο Ισπανός Θέρο Γκράντε, ο Ολλανδός Νιχάους, ο Ισπανός Κορντέρο Βέγκα, ο Ολλανδός Χίγκλερ, ο Ιταλός Κίφι, ο Ισπανός Πιθάρο Γκόμεθ και όλοι οι καλοί Πορτογάλοι διαιτητές; Και μάλιστα να έχουν έρθει από δύο και τρεις φορές ο καθένας οι περισσότεροι από όλους αυτούς.

Τώρα λοιπόν ο Μπένετ φέρνει διαιτητές από πρωταθλήματα τρίτης γραμμής στην Ευρώπη. Γιατί άραγε; Μήπως είναι και θέμα ικανότητας; Μήπως ο Κλάτενμπεργκ μπορούσε και τους έφερνε κι ο Μπένετ όχι; Μήπως κάποιες ομάδες θέλουν ακριβώς τέτοιους διαιτητές, από πρωταθλήματα τριτοκλασάτα στα ντέρμπι που κρίνουν τον τίτλο; Εγώ δεν ξέρω, μόνο να ρωτήσω μπορώ.

a

Κατά τα άλλα, τι σχόλιο θα μπορούσα να κάνω για την εξής δήλωση του προέδρου της ΕΠΟ, με την οποία ξεκαθάριζε ότι δεν έχει καμία δυνατότητα να επηρεάσει τον αρχιδιαιτητή: «Πώς μπορώ να επηρεάσω εγώ τον Μπένετ; Να πάω να του πω κάνε εκείνο η, κάνε το άλλο; Θα με ακούσει ο Μπένετ; Για ποιο λόγο να με ακούσει; Με έχει ανάγκη;». Εδώ πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά! Μιλάμε για τον ίδιο πρόεδρο της ΕΠΟ, που σύμφωνα με ΟΛΟ τον ελληνικό Τύπο πήγε μετά από συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ στον ίδιο αρχιδιαιτητή και του ζήτησε να αλλάξει τον διαιτητή στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, στο οποίο ο Μπένετ είχε ορίσει τον Σιδηρόπουλο, γιατί υπήρξαν αντιδράσεις. Ειλικρινά, τι σχόλιο μπορεί κάποιος να κάνει;

Όπως αρνούμαι να κανω σχόλιο στην απάντηση του Τ. Μπαλτάκου όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να οριστεί εκ νέου ο Τρεϊμάνις σε ένα ντέρμπι του ΠΑΟΚ η, του Ολυμπιακού: «Κοιτάξτε, οπωσδήποτε εγώ θα ήθελα να μη γίνει, γιατί υπάρχει ένα προηγούμενο και θα είναι κακό. Αλλά δεν μου πέφτει λόγος. Αλλά αν δεν βρει κανένα άλλο ο Μπένετ, τι θα κάνει;». Απλά αναρωτιέμαι, υπάρχει άλλος πρόεδρος άλλης ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να δηλώνει ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να ξαναπαίξει ένας ξένος διαιτητής στο πρωτάθλημα του; Και δη να το λέει αυτό μόλις λίγες ημέρες μετά από ένα ντέρμπι για το οποίο έχει γίνει θόρυβος για τη διαιτησία κι ενώ δεν έχει αλλοιωθεί κανένα αποτέλεσμα;

Παρεμπιπτόντως, κι ενώ φτάνουμε στην 9η αγωνιστική, δηλαδή στο ένα τέταρτο του πρωταθλήματος, η ΚΕΔ της ΕΠΟ έχει κρίνει σκόπιμο να τοποθετηθεί για τη διαιτησία μόνο δυο αγώνων. Κατά διαβολεμένη σύμπτωση και τα δύο αφορούν τον Ολυμπιακό!

Για το Αστέρας-Ολυμπιακός έκανε προσωπική δήλωση τότε ο Μπένετ και είχε χαρακτηρίσει «μη αποδεκτή» (!) την διαιτησία, γνωστοποιώντας ότι «θα λάβει τα αρμόζοντα πειθαρχικά μέτρα και θα παρέχει για μερικούς μήνες περαιτέρω εκπαίδευση σε αυτούς τους διαιτητές» κλπ, κλπ. Εκείνο το ματς είχε γίνει την 2η αγωνιστική στις 29 Αυγούστου, κι όχι την 1η αγωνιστική όπως λανθασμένα δήλωσε στη συνέντευξη του ο Μπαλτάκος. Εν τέλει η «για μερικούς μήνες εκπαίδευση» των διαιτητών του αγώνα ήταν 30 ημέρες εκτός ορισμών ο Ευαγγέλου και 45 ημέρες ο Καραντώνης-κι εδώ «χωρίς σχόλια».

Για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ τώρα υπάρχει ανακοίνωση της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, με την οποία ενημερώνουν ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του ΠΑΟΚ και θα σταλεί στην ΟΥΕΦΑ και τις ομοσπονδίες της Λετονίας και της Πορτογαλίας το βίντεο του πέναλτι από το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, στο οποίο διαιτητής ήταν Λετονός και VAR Πορτογάλος, επεξηγώντας (η ΕΠΟ κι η ΚΕΔ) ότι από τις 26 Ιουλίου έχουν ανακοινώσει ότι, «οποιεσδήποτε διαιτητικές αποφάσεις ξένων διαιτητών, εφόσον κρίνονται ως σοβαρές, θα αποστέλλονται μέσω βίντεο στις αντίστοιχες ομοσπονδίες και στην ΟΥΕΦΑ».

a

Προσέξτε τώρα, την υποσημείωση, «εφόσον κρίνονται ως σοβαρές». Άρα, πρώτον η απόφαση για το πέναλτι κρίθηκε σοβαρή άσχετα αν δεν αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα και πάλι κέρδισε ο ΠΑΟΚ και δεύτερον εάν αύριο μεθαύριο ζητήσει κι ο Ολυμπιακός να σταλεί ένα βίντεο αγώνα του στην ΟΥΕΦΑ και δεν κριθεί ως σοβαρή η απόφαση, δεν θα σταλεί; Κι από ποιους θα κριθεί η απόφαση ως σοβαρή;

Πάμε παρακάτω. Ανακοίνωση της ΕΠΟ και της ΚΕΔ στις 26 Ιουλίου δεν υπάρχει. Υπάρχει δήλωση στο σάιτ της ΕΠΟ του ίδιου του Τ. Μπαλτάκου, που επί λέξει σημειώνει τα εξής: «…από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο οι αλλοδαποί διαιτητές που προσκαλούνται στην Ελλάδα θα ελέγχονται για την απόδοσή τους. Έτσι, εάν η απόδοσή τους είναι χαμηλού επιπέδου και υπάρχουν παράπονα των ομάδων, θα αποστέλλεται στην Ομοσπονδία τους και στην UEFA έκθεση συνοδευόμενη με τα video που τεκμηριώνουν τα λάθη τους».

Συνεπώς, κρίθηκε ως «χαμηλού επιπέδου» η απόδοση του Λετονού και του Πορτογάλου. Οπότε, αν αύριο η, μεθαύριο διαμαρτυρηθεί π.χ. ο Ολυμπιακός, αλλά η απόδοση των διαιτητών κριθεί ότι δεν ήταν χαμηλού επιπέδου, βίντεο δεν θα πάνε στην ΟΥΕΦΑ; Κι από ποιους θα κριθεί ως χαμηλή η, υψηλή η απόδοση;

Διότι δεν διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΕΠΟ ποιοι θα κρίνουν τους ξένους διαιτητές. Οι θιγόμενες ομάδες; Ο Τύπος; Κι αν ναι, ποιος Τύπος; Ο προσκείμενος στην ΕΠΟ, ο αντιτιθέμενος στην ΕΠΟ, ποιός; Οι φίλαθλοι; Ο αρχιδιαιτητής; Ποιος;

Άσχετο: Εδώ και χρόνια ξέραμε ότι οι ομάδες που δεν κέρδιζαν, φώναζαν για τη διαιτησία μήπως πάρουν σφύριγμα στο επόμενο παιχνίδι. Η μόδα φέτος είναι να φωνάζουν οι ομάδες κι όταν κερδίζουν κι όταν χάνουν!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.