Το πρόβλημα του Άρη δεν είναι στην επίθεση
Ο Άρης επέστρεψε στις νίκες αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Τα δομικά προβλήματα παραμένουν. Σε μια ακόμα αναμέτρηση δεν κατάφερε να κρατήσει το μηδέν στα μετόπισθεν , δέχθηκε πρώτος γκολ – γεγονός που σημαίνει ότι η αμυντική συμπεριφορά των παικτών σε στημένες και μη μπάλες παρουσιάζει δυσλειτουργίες – στην δε μεσαία γραμμή , εκεί που εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας , σημειώθηκαν ουκ ολίγες ανορθογραφίες.
Αλλά έχουμε και θετικά. Στα συν πιστώνεται το γεγονός ότι ο Άρης κατάφερε για μια ακόμα φορά να ανατρέψει το σκορ και επίσης ότι όσο περνούσε ο χρόνος η ομάδα διόρθωνε την μεσοεπιθετική της συμπεριφορά.
Θα δεχθώ την ένσταση ότι ο αντίπαλος ήταν χαμηλής δυναμικότητας . Ενδεχομένως με ένα αντίπαλο πιο ανταγωνιστικό ο Άρης να μην κατάφερνε να πετύχει την ανατροπή. Αλλά από την άλλη αν δεν κέρδιζε όλη η γκρίνια και η απογοήτευση θα αποτυπωνόταν στην φράση : ‘Ούτε τον Ιωνικό μπορούμε να κερδίσουμε”. Το ότι ο Άρης καταφέρνει και σημειώνει νίκες απέναντι σε ομάδες λιγότερο ανταγωνιστικές από αυτόν δείχνει ότι η ομάδα διατηρεί τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Αυτό που μένει είναι να δουλευτούν και φυσικά να εμπλουτιστούν.
Στα θετικά να προσθέσουμε την εμφάνιση του Ετέμπο που έδειξε πιο έτοιμος από όσους διεκδικούν θέση βασικού στα χαφ. Γεγονός που λογικά θα οδηγήσει τον Νταμπό στην κανονική του θέση αυτή του 8αριού δίνοντας του την δυνατότητα να υποπίπτει σε λιγότερα λάθη καταστροφικά για την ομάδα του. Είναι επίσης γεγονός ότι η παρουσία , αλλά και ο βαθμός ετοιμότητας του Ετέμπο μεγαλώνει τον ανταγωνισμό στην μεσαία γραμμή γεγονός που θα λειτουργήσει προς όφελος της ομάδας.
Επίσης θετική η παρουσία του Μαζικού. Ο Άρης έχει ανάγκη από ακραίους ικανούς να ανεβαίνουν την πλευρά να δημιουργούν συνθήκες υπεραριθμίας αλλά και να δημιουργούν. Και τα δυο γκολ της αναμέτρησης πιστώνονται στην δημιουργική ικανότητα του Κονγκολέζου.
Στα θετικά η εμφάνιση του Ενκουλού. Ο Καμερουνέζος εμφανίστηκε για δεύτερη φορά σοβαρός και συνεπής στα καθήκοντα του. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι ο Άρης θα έχει πλέον τρεις αξιόπιστες λύσεις στις θέσεις των σέντερ μπακ!
Κλείνοντας την αποτίμηση των θετικών στοιχείων να προσθέσουμε την σύνδεση με τα αντίπαλα δίχτυα τόσο του Ζερβίνιο ο οποίος επιτέλους άνοιξε λογαριασμό , όσο και την επανασύνδεση του Γκρέι. Ο πρώτος δείχνει παιχνίδι με παιχνίδι να βρίσκει τον καλό του εαυτό! Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το πόσο έχει ανάγκη ο Άρης το καλό Ζερβίνιο , τον Ζερβίνιο σκόρερ.
Το θέμα όμως του Άρη δεν είναι η επίθεση. Μετά από συνδυασμούς ή μετά από ατομικές επιλογές και εμπνεύσεις, μια που η ποιότητα υπάρχει, οι κιτρινόμαυροι βρίσκουν τον δρόμο προς τα δίχτυα. Και είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο αριθμός των τερμάτων θα μεγαλώσει , όπως κι αυτός των σκόρερ , όταν πάρει εμπρός η μηχανή της μεσαίας γραμμής.
Όταν επιτέλους αποκατασταθεί η τάξη , όταν οριστικοποιηθούν τα πρόσωπα και οι θέσεις των βασικών σε αυτή την γραμμή, είναι αδύνατον ο Άρης να μην φανεί πιο παραγωγικός και πιο αποτελεσματικός.
Θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό όλοι οι επιθετικοί , όλοι όσοι έχουν την έφεση να πατούν στα αντίπαλα καρέ και δεν είναι λίγοι αυτοί , χωρίς όμως να σκέφτονται, όπως τώρα μοιραία συμβαίνει , πόσο ακάλυπτη έχουν αφήσει την ομάδα στα μετόπισθεν. Και σίγουρα αυτός που θα νοιώσει περισσότερο απελευθερωμένος δεν θα είναι άλλος από τον Μανού Γκαρσία, ο οποίος επιτέλους θα έχει την δυνατότητα να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο δημιουργικό κομμάτι.
Γιατί δεν μπορείς να έχεις ένα παίκτη με αυτά τα χαρακτηριστικά και τον χαραμίζεις στην βρώμικη δουλειά! Τότε λογικό κι επόμενο να χάσεις πολλά από τις δημιουργικές του εμπνεύσεις! Αλλά και η άμυνα θα βγει κερδισμένη από την εύρυθμη λειτουργία της μεσαίας γραμμής, αφού η επιβάρυνση στα μετόπισθεν θα είναι μικρότερη. Στα μέχρι τώρα παιχνίδια , ιδιαίτερα με αντιπάλους ανταγωνιστικούς και ποιοτικούς, η άμυνα, σε όλη της την έκταση, προδόθηκε και εκτέθηκε ουκ ολίγες φορές εξαιτίας των σοβαρών λαθών στο κέντρο του γηπέδου.
Όλη η υπόθεση είναι η σοβαρή παρουσία δυο χαφ. Μόλις αυτοί φανούν , όχι απόλυτα , αλλά στοιχειωδώς έτοιμοι , η απόδοση της ομάδας θα ανέβει κατακόρυφα. Δυο παίκτες να μαρκάρουν σωστά να μην επιτρέπουν διαδρόμους , να πέφτουν έγκαιρα και σωστά πάνω στην μπάλα και να πασάρουν με ακρίβεια. Αυτά έχει ανάγκη ο Άρης. Δεν μιλάμε για πολυτέλειες. Στα βασικά του ποδοσφαίρου αναφέρομαι. Κρίνω ότι κάτι τέτοιο δεν θα αργήσει να γίνει από την στιγμή που ο Ετέμπο φάνηκε έτοιμος να πάρει φανέλα βασικού.
Κλείνοντας δυο κουβέντες για τον Γκρέι με αφορμή το κείμενο της στατιστικής αποτίμησης των επιδόσεων του από τον καλό φίλο και συνάδελφο Βασίλη Βλαχόπουλο, αλλά και εξαιτίας ενός σχόλιου αναγνώστη που επέπεσε στην αντίληψη μου.
Με την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα ο Γκρέι είναι απλά ένας καλός σέντερ φορ. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αν είναι να τον κρίνουμε μόνο από των αριθμό τερμάτων που έχει πετύχει , ή πρόκειται να πετύχει θεωρώ ότι θα οδηγηθούμε σε λάθος εκτιμήσεις.
Το θέμα δεν είναι μόνο τα στοιχεία του Γκρέι αλλά το τι έχει ανάγκη η ομάδα του Άρη και αν οι ανάγκες της ταυτίζονται απόλυτα με τα στοιχεία του συγκεκριμένου επιθετικού. Θα επαναλάβω σε αυτό το σημείο ότι το πρόβλημα στον Άρη δεν είναι ο συγκεκριμένος παίκτης , ίσα – ίσα που ο παίκτης ότι μπορεί το προσφέρει, ούτε φυσικά η επίθεση γενικότερα.
Ο Γκρέι λοιπόν από την μια έχει πολλά να διορθώσει στο παιχνίδι του και από την άλλη το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει δηλαδή επιθετικός για το κουτί , όσο περνάει ο χρόνος κάλλιστα μπορεί να αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα του. Φονιά δεν τον λες. Άρα θα πρέπει να διορθώσει , να βελτιώσει την έκρηξη και την ταχύτητα του ώστε να βγαίνει πρώτος στις φάσεις. Το βλέπω κομματάκι δύσκολο , αλλά δεν αποκλείω κάποια βελτίωση σε αυτόν τον τομέα άμα το δουλέψει μεθοδικά.
Δεν ξέρω όμως τι μπορεί να γίνει με τα υπόλοιπα πολύ σημαντικά στοιχεία. Ο Γκρέι δεν μαρκάρει , δεν έχει δύναμη να πιέσει τους αντιπάλους να νοιώσουν έντονη την παρουσία του κι όχι ότι απλώς παρευρίσκεται εντός αγωνιστικού χώρου οπότε οφείλουν να τον μαρκάρουν.
Έχει επίσης κι αυτό είναι πολύ σημαντικό τεράστια αδυναμία στο να δεχθεί την μπάλα με την πλάτη ώστε να την σπάσει σε όσους ανοίγονται δίπλα του. Στον τομέα αυτό αποδεικνύεται χάρτινος!
Αυτό εξάλλου φάνηκε και καταγράφηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο στις αναμετρήσεις με ανταγωνιστικούς αντιπάλους, με σέντερ μπακ ποιοτικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αντίπαλοι στην κυριολεξία τον κατάπιαν. Άρα δεν είναι μόνο τα γκολ που έχει πετύχει , εύκολα ή δύσκολα γκολ, αλλά κυρίως απέναντι σε ποιους.
Αν ο Άρης έχει ένα σέντερ φορ που δεν ξεχωρίζει , που αδυνατεί να κάνει την διαφορά στα ντέρμπι κυρίως σε αυτά , τότε το να μετράμε τα γκολ στα υπόλοιπα παιχνίδια αποδεικνύεται δώρον – άδωρον.
Χάρηκα που τον είδα πιο ζωηρό και πιο φορτσάτο στα μαρκαρίσματα των αντιπάλων αμυντικών στο παιχνίδι με τον Ιωνικό.
Προφανώς ο Πάρντιου έχει επισημάνει το πρόβλημα και καταβάλει προσπάθειες να τον ζωηρέψει. Μακάρι γιατί αίσθηση του χώρου και του γκολ έχει σίγουρα να επιδείξει. Του λείπει βέβαια η ικανότητα να διαβάζει τις αδυναμίες των αντιπάλων αμυντικών ώστε να τις εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά κι αυτός είναι ένας τομέας που επιδέχεται βελτιώσεις.
Το σημειώνω γιατί όποιο μεγάλο σέντερ φορ και να ρωτήσεις θα σου πει ότι το να διακρίνεις τις αδυναμίες των αντιπάλων και συγχρόνως να μαντεύεις πότε θα γίνει το λάθος, είναι το υπεραριθμόν ένα στοιχείο κάθε μεγάλου στράικερ. Χαρακτηριστικά ο Πίπο Ινζάγκι μελετούσε πριν από κάθε παιχνίδι αποκλειστικά τις κινήσεις των αντιπάλων σέντερ μπακ ώστε να γνωρίζει τις αντιδράσεις τους σε κάθε περίπτωση.
Τώρα ότι είναι μόνο παίκτης για το κουτί. Συγνώμη αλλά ο σέντερ φορ μόνο για το κουτί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει πεθάνει και του έχουν κάνει και το ετήσιο μνημόσυνο.
Όλοι από έξω ξεκινάνε ώστε μέσα στην περιοχή να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Τα κουτιά είναι πλέον μόνο για τα δώρα!!! Όσο για το σχόλιο του αναγνώστη , το διάβασα και ειλικρινά έμεινα άφωνος. Τι ήθελα να το διαβάσω; Αναρωτιέμαι γιατί σπανιότατα να διαβάσω σχόλια. Έτσι κι αλλιώς το δηλώνω ότι δεν συμφωνώ με την παράθεση σχολίων κάτω από τα κείμενα. Όποιος επιθυμεί πραγματικό διάλογο με τον αρθρογράφο μπορεί να το κάνει στέλνοντας του ηλεκτρονικό μήνυμα.
Τέλος πάντως δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ο αναγνώστης επεσήμανε ότι και ο Κάμπορα έχει πετύχει μόνο εύκολα γκολ , οπότε μια η άλλη. Δεν ξέρω σε ποιόν Κάμπορα αναφέρεται αλλά αν αναφέρεται στον…. πραγματικό τον προτρέπω να δει μόνο τα δυο γκολ που πέτυχε με τον ΠΑΟΚ στο Κλεάνθης Βικελίδης επί Κούπερ. Δυο γκολάρες προσωπικές , δύσκολες , που μόνο σέντερ φορ αξίας είναι ικανό να τις πετύχει.
Ο Κάμπορα είναι ο σπουδαιότερος και με διαφορά σέντερ φορ που πέρασε τα τελευταία χρόνια από τον Άρη με πάρα πολύ δουλειά μέσα κι έξω από τα αντίπαλα καρέ και ένας από τους μεγαλύτερους στην σύγχρονη ιστορία του. Προσωπικά για μένα ο δεύτερος μετά τον τιτανοτεράστιο Αλέκο Αλεξιάδη. Έμοιαζαν και στο σουλούπι!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.