Οι Ισπανοί ξεκλειδώνουν, οι Γάλλοι κλειδώνουν κι ο Αφρικάνος ιντριγκάρει στον Ολυμπιακό!

Οι Ισπανοί ξεκλειδώνουν, οι Γάλλοι κλειδώνουν κι ο Αφρικάνος ιντριγκάρει στον Ολυμπιακό!

Οι Ισπανοί ξεκλειδώνουν, οι Γάλλοι κλειδώνουν κι ο Αφρικάνος ιντριγκάρει στον Ολυμπιακό!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τον Ολυμπιακό και κάποια πρόσωπα της χθεσινής νίκης του.

Αντί προλόγου: Σε όλο το α΄ ημίχρονο δεν σταμάτησα τα «γαλλικά» για τον Μπιέλ, που δεν έκανε τίποτα σωστό. Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Μίτσελ θα τον έκανε αλλαγή στην ανάπαυλα. Ο προπονητής δεν τον έκανε. Και σε ένα πεντάλεπτο ο παίκτης τον δικαίωσε…

Ο Ολυμπιακός έκανε χθες το βράδυ στο Αγρίνιο αυτό που έπρεπε να κάνει-να κερδίσει, όπως κερδίζει σε όλα τα τελευταία πρωταθλήματα τον Παναιτωλικό.

Δεν το έκανε εύκολα παρά το τελικό σκορ (μόλις στο 81ο λεπτό μπήκε το δεύτερο γκολ), διότι οι γηπεδούχοι έπαιξαν μαζική οργανωμένη άμυνα-κατενάτσιο και διότι ολόκληρη η διαιτητική ομάδα που όρισε ο επονομαζόμενος αρχιδιαιτητής Άγγλος Μπένετ, έπαιρνε αποφάσεις λες και ήθελε να σταματήσει τον Ολυμπιακό να επιστρέψει στις νίκες!

Θα ήταν ένα ίσως τελειωτικό κτύπημα για τον Ολυμπιακό μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ μέσα στο Καραϊσκάκη να έχανε βαθμούς χθες στο Αγρίνιο. Δεν συνέβη γιατί οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν μια αποφασιστικότητα για τη νίκη και κοντρόλαραν απόλυτα το παιχνίδι. Τα στατιστικά του β΄ημιχρόνου δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία: Επιθέσεις 26-76, επικίνδυνες επιθέσεις 14-45, κατοχή μπάλας 20-80, τελικές 2-11, συνολικές πάσες 112-415, ολοκληρωμένες πάσες 77-372…

Το παιχνίδι απέναντι στον Παναιτωλικό, που έως χθες ήταν μόλις τρεις πόντους πίσω από τον Ολυμπιακό, το ξεκλείδωσαν δύο Ισπανοί.

  • Ο Μπιέλ, φυσικά, με το αριστοτεχνικό του φαλτσαριστό και δυνατό (91 χλμ) σουτ σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπως είναι πάντα τα πρώτα λεπτά του β΄ ημιχρόνου. Η μπάλα κατευθύνθηκε στα πόδια του από την…κατά λάθος ασίστ του Μπακαμπού (!) έχοντας ήδη πάρει φάλτσα κι ο παίκτης-πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή του Ολυμπιακού σούταρε ακριβώς όπως έπρεπε για να την στείλει στην άλλη γωνία του γκολκίπερ, μ΄ ένα άπιαστο όπως λέμε σουτ.
  • Ο Μίτσελ με την επιλογή του στο β΄ ημίχρονο να ανεβάσει πιο ψηλά τις γραμμές όλης της ομάδας και ακόμη ειδικότερα να αλλάξει θέση στον Χουάνγκ, τον καταλύτη της ενδεκάδας του. Ο Κορεάτης στο α΄ ημίχρονο ήταν πολύ πίσω, δίπλα στον Εμβιλά, με συνέπεια ο Γάλλος να μην παίρνει πρωτοβουλίες, αλλά κι ο Κορεάτης να λείπει από το τρίτο του γηπέδου του Παναιτωλικού. Στην επανάληψη τον πέρασε από 6άρι σε 8άρι και δη αρκετά μπροστά. Ο Χουάνγκ βοήθησε τον Χάμες στη δημιουργία, ο μεν λίγο αριστερά, ο δε λίγο δεξιά (έτσι ο Κολομβιανός ήταν «μέσα» και στα δύο γκολ) κι ο Εμβιλά βρήκε χώρους να δράσει από πίσω.
sokratis_mitsel

Τη νίκη, όμως, την κλείδωσαν δύο Γάλλοι! Ο Μίτσελ είχε πολύ εύστοχες αλλαγές και τόσο ο Ελ Αραμπί, όσο κι ο Βαλμπουενά αποδείχθηκαν σημαντικοί για τον Ολυμπιακό.

  • Κανείς ίσως δεν περίμενε ότι από το 53’, αμέσως μετά το 1-0, ο προπονητής θα άλλαζε σέντερ φορ. Κι όμως ο Ισπανός το έκανε, πέρασε έξω τον Μπακαμπού με την ελάχιστη συμμετοχή στο παιχνίδι και πέρασε μέσα τον (γεννημένο στην Καέν της Γαλλίας) Αραμπί, που ας μην έβαλε γκολ, δίδαξε στα 35 του πώς παίζεται η θέση του κεντρικού επιθετικού.
  • Ο δε Βαλμπουενά από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι η παραμονή του στον Ολυμπιακό ήταν η πιο σοφή κίνηση που έγινε από τον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι! Με ένα όμορφο γκολ «τελείωσε» το ματς και γενικά έκανε τη διαφορά με την ποιότητα, αλλά και τη μαχητικότητα του, κάνοντας τάκλιν στην γραμμή του πλαγίου στο 94’.

Στο χθεσινό παιχνίδι, κατά τα άλλα, ο Μίτσελ μας εμφάνισε ουσιαστικά για πρώτη φορά τον Σαμασέκου. Ο Αφρικάνος αμυντικός μέσος, που είχε κάνει ντεμπούτο στο 2-0 με τον Ατρόμητο αλλά μόλις για ένα πεντάλεπτο στο τέλος, χθες μπήκε στο 70’ και παίζοντας 26 λεπτά μας έδωσε μία πρώτη γεύση. Και θα έλεγα ότι μας ιντρίγκαρε!

Σαν να μας είπε ο διεθνής με το Μάλι άσος ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον Ολυμπιακό, με μία προϋπόθεση: να αυξήσει θεαματικά τον δείκτη της συγκέντρωσης του: δύο φορές έκανε λάθος πάσες χωρίς πίεση, με αποτέλεσμα στο πρώτο λάθος να δημιουργηθεί απειλή για την εστία του Πασχαλάκη-στο ματς με τον Ατρόμητο είχε πουλήσει την μπάλα μέσα στην περιοχή του Τζολάκη…

samasekoy

Ο Σαμασέκου έδειξε ευχέρεια στο κράτημα της μπάλας, αλλά και στο μοίρασμα της, ακόμη και μέσα από τις γραμμές του αντίπαλου. Συμμετείχε πολύ στην ανάπτυξη της ομάδας, πέρασε τις πάσες του, βγήκε κι έκοψε όταν χρειάστηκε, κέρδισε μάχες, πήγε δυναμικά πάνω στην μπάλα και κέρδισε κεφαλιές. Μοιάζει να μπορεί να κοντρολάρει το παιχνίδι.

Η εικόνα που έβγαλε ο Αφρικάνος κεντρικός χαφ ήταν ότι μπορεί να αναπληρώσει το κενό του Εμβιλά, όταν αυτός πρέπει να πάρει ανάσες η, όταν πρέπει να παίξει στόπερ. Παρεμπιπτόντως, στα 26 αυτά λεπτά στα οποία ο Γάλλος έπαιξε σε θέση στόπερ, έκανε ό,τι και στα δύο προηγούμενα παιχνίδια πρωταθλήματος (με ΟΦΗ και ΠΑΟΚ) στα οποία ο Μίτσελ για διάφορους λόγους τον γύρισε πίσω: ήταν ανίκητος!

Η παρουσία αυτή του Σαμασέκου, αλλά και εκείνη του Εμβιλά, νομίζω ότι βάζουν ακόμη περισσότερο στον προπονητή του Ολυμπιακού την ιδέα να περάσει πιο μόνιμα τον έμπειρο Γάλλο σε θέση στόπερ.

Άσχετο: Με αποφάσεις του Σιδηρόπουλου, είτε ως διαιτητή, είτε ως VAR, ο Παναθηναϊκός έχει πάρει δύο τρίποντα με πέναλτι στη Λεωφόρο (1-0 τον Αστέρα κι 1-0 τον Ιωνικό) κι η ΑΕΚ ένα τρίποντο με πέναλτι στη Φιλαδέλφεια (1-0 τον Ατρόμητο). Σήμερα ο Σιδηρόπουλος παίζει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κόντρα στον Αστέρα. Χμ…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.