Το μεγάλο στοίχημα του Βόλου

Το μεγάλο στοίχημα του Βόλου

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Το μεγάλο στοίχημα του Βόλου

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την πανστρατιά των οπαδών του Παναθηναϊκού στον Βόλο και την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Τα πρώτα δείγματα είχαν φανεί από πέρυσι, όταν, κατόπιν συνεννόησης, οργανωμένοι οπαδοί του Άρη είχαν δώσει το «παρών» στη Λεωφόρο και στο «Γ. Καραϊσκάκης» και οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν ανηφορίσει στο «Βικελίδης». Φέτος, οι εκδρομές στην επαρχία έχουν αρχίσει να παίρνουν τα πάνω τους. Οι φίλοι της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στη Λαμία, σε μια πόλη όπου πέρυσι οι περίπου 150 «πράσινοι», λόγω της άρνησης να δοθούν εισιτήρια, είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση πάνω από το γήπεδο, σε μια ετοιμόρροπη ταράτσα.

Οπαδοί του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ βρέθηκαν στην Κρήτη για το ματς με τον ΟΦΗ, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» ταξίδεψαν στην Τρίπολη και στο Αγρίνιο, στο οποίο βρέθηκαν και οι φίλοι του Άρη. Με εξαίρεση τα επεισόδια στο ματς του ΟΦΗ με τον Ολυμπιακό και κάποιες ακόμα μικροεντάσεις (προφανώς δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη να πάμε στο 100%), όλα τα υπόλοιπα κύλησαν ομαλά. Πλέον, ο Βόλος ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερους από 15.000 οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Μολονότι οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την εικόνα του Πανθεσσαλικού στον τελικό Κυπέλλου του 2017 και τα εκτεταμένα επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε οργανωμένους του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, η αλήθεια είναι πως το γήπεδο του Βόλου προσφέρεται για μια μεγάλη μετακίνηση οπαδών από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Τόσο λόγω της χωρητικότητάς του, όσο και για το ότι ουσιαστικά οι φιλοξενούμενοι δεν θα έχουν απέναντί τους αντίπαλους. Κι όμως, το συγκεκριμένο ματς αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για τον Αχιλλέα Μπέο, όπως δήλωσε ο ίδιος, αλλά γενικότερα για τους οπαδούς, τις ομάδες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Αρχικά, όποιο σενάριο κι αν επιβεβαιωθεί στον Βόλο, δεν συνεπάγεται ότι de facto θα συμβεί το ίδιο στην επόμενη μετακίνηση. Οι οπαδοί δεν αποτελούν ένα ομοιογενές μείγμα. Υπάρχουν, στο εσωτερικό τους, διαφορετικοί πυρήνες και διεργασίες που καθορίζουν τη συμπεριφορά τους. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το καλό σενάριο ότι όλα βαίνουν καλώς, δεν γίνεται το παραμικρό στον Βόλο και το ματς αποτελεί μια πραγματική γιορτή. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην επόμενη αντίστοιχη μετακίνηση θα συμβεί το ίδιο. Από την άλλη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια στιγμή έντασης, τα αίτια της οποίας συχνά δεν είναι ξεκάθαρα, δεν μπορεί να αμαυρώσει 15.000 ανθρώπους. Οι μειοψηφίες είναι πάντα ηχηρές και καταφέρνουν να συγκεντρώσουν πάνω τους τα βλέμματα, αλλά είναι άδικο. Όπως συνέβη στον περσινό τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ.

Επιπλέον, οι ρίζες των επεισοδίων θα πρέπει να αναζητηθούν και αλλού. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά της οπαδικής βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε σταθεί τόσο στις ευθύνες των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, αλλά και στην αστυνομίας. «Υλοποιείται πρόγραμμα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, καθώς οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν», είχε πει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «Αναβαθμίζεται η διαρκής εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, με την καθημερινή εμπλοκή και παρακολούθηση από τον εκάστοτε υπαρχηγό της ΕΛΑΣ». Θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για το αν έχουν υλοποιηθεί οι παραπάνω προαναγγελίες, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την έκβαση μιας τόσο μεγάλης μετακίνησης.

Η συνεννόηση ανάμεσα στις ομάδες και στις αρχές, η στάση της αστυνομίας, το πλάνο που εκπονείται, όλα αυτά μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Στο ξεκίνημα της χρονιάς, όταν οι «μεγάλοι» της Super League είχαν εκφραστεί θετικά για τις μετακινήσεις, το φρένο είχε μπει από τους «μικρομεσαίους», ζητώντας από τις φιλοξενούμενες ΠΑΕ να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Εδώ έρχεται και πάλι το ζήτημα της σωστής συνεννόησης και του πλάνου.

Καθόλου τυχαία ο Μπέος δεν δημοσιοποίησε το περιεχόμενο της επιστολής του στην αστυνομία, από την οποία ζήτησε να μην χρησιμοποιήσει χημικά αν συμβεί κάτι στο Πανθεσσαλικό. Στις 15.000 κόσμου, προφανώς θα υπάρχουν οικογένειες, παρέες που όπως παλιά συνδυάζουν την εκδρομή σε μια πανέμορφη πόλη για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα, άνθρωποι που καμία σχέση δεν έχουν με επεισόδια.

Η ευκαιρία, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τους οργανωμένους και ειδικά τον σκληρό πυρήνα τους, που οφείλουν οι ίδιοι να αυτοπροστατευτούν, ειδικά από τη στιγμή που είναι πιθανόν να μην μπορούν να μπουν όλοι στο γήπεδο. Αφορά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την δυνατότητα που τους δίνεται να δουν ακόμα πιο «ζεστά» το θέμα, να αποδείξουν ότι δεν είναι Πόντιοι Πιλάτοι, αλλά τους ενδιαφέρει πραγματικά το να αποκτήσουν τα γήπεδα διαφορετικό χρώμα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Και κάποια στιγμή, πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους οργανωμένους.

Σε τελική ανάγνωση, όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Οι γηπεδούχοι, οι πόλεις φιλοξενίας, οι ίδιοι οπαδοί. Σε μια ομάδα όπως ο Βόλος, το να γεμίσει το γήπεδο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο όσον αφορά τα έσοδα. Κι αν πάει καλά τώρα, γιατί να μην συνεχιστεί, εφόσον φυσικά τα μέτρα και οι καταστάσεις το επιτρέψουν; Κάθε βήμα που γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι σημαντικό. Και τώρα, που οι οπαδοί βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας, είναι πολύ σημαντικό να μην γίνουν ούτε θύτες ούτε εξιλαστήρια θύματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.