Ο Πίτερ Ετέμπο από γκολτζής έγινε «κόφτης»
Ενδεχομένως να πρόκειται για τη μεγάλη θυσία στην οποία υποχρεώθηκε για να βρει θέση στον χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Προφανώς, ψυχολογικά, αυτή η συντριπτική αλλαγή απαιτούσε ανθεκτικότητα και σωστή διαχείριση. Ο Πίτερ Ετέμπο δεν συμβιβάστηκε απλά, αλλά μπήκε στο πετσί του ρόλου και η αλήθεια είναι ότι του βγήκε σε καλό. Ασχέτως του ότι, όλοι όσοι τον είχαν δει να αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης – κυρίως δημοσιογράφοι στην πατρίδα του – επέμεναν ότι χαραμίζεται ένα αυθεντικό ταλέντο με ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα.
Γιατί στα εφηβικά χρόνια του ο Νιγηριανός χρησιμοποιούταν είτε στην κορυφή της επίθεσης είτε ως επιτελικός μέσος ή ακόμη ως δεύτερος επιθετικός. Στο παρθενικό παιχνίδι του με τη Warri Wolves (σ. σ. ομάδα της γενέτειράς του) δεν πέτυχε απλά χατ τρικ αλλά το κατάφερε μέσα σε 22 λεπτά βάζοντας το όνομά του στη λίστα των μεγάλων ρεκόρ του εγχώριου Πρωταθλήματος. Σε σύνολο 64 αγώνων σταμάτησε σε 23 γκολ. Στα περισσότερα παιχνίδια φορούσε τη φανέλα με το Νο8. Υπήρξαν μερικά που άντεξε το βάρος του Νο9. Για του λόγου το αληθές, με 17 γκολ παραμένει ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην παρθενική σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα της Νιγηρίας.
Ο Ετέμπο ήταν μέλος της U23 της Νιγηρίας η οποία κατέκτησε το Κύπελλο Αφρικής. Ήταν ο ποδοσφαιριστής που σημείωσε τέσσερα τέρματα στον πρώτο αγώνα της χώρας του με την Ιαπωνία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο αλλά για κακή του τύχη τραυματίστηκε στο επόμενο παιχνίδι. Ίσως η ομάδα του πετύχαινε κάτι περισσότερο από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου αλλά κι αυτό δεν ήταν μικρό πράγμα. Ίσως πάλι να τερμάτιζε στην πρώτη θέση των σκόρερ της διοργάνωσης και να χαράζονταν άλλα γράμματα στην ευρωπαϊκή ταυτότητα του. Διότι, παρότι σκόραρε με αξιοζήλευτη συχνότητα, οι ευρωπαίοι scout έβλεπαν έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος θα μπορούσε να σταθεί στον ανταγωνισμό της Γηραιάς Ηπείρου αγωνιζόμενος στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Είχε προηγηθεί πάντως η απόρριψή του από την Ουντινέζε καθώς είχε περάσει try outs στην ιταλική ομάδα αλλά εκείνο το βήμα που επιχείρησε να κάνει αποδείχθηκε ιδιαίτερα παράτολμο για την περιορισμένη εμπειρία του αλλά και την ποδοσφαιρική κουλτούρα που διέθετε εκείνη την εποχή.
Ο Ετέμπο αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην εθνική ανδρών της Νιγηρίας στις 25 Μαρτίου 2016. Στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Οντιόν Ιγκάλο ο οποίος στο παρελθόν αγωνίστηκε στη Serie A, πέρασε και από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο νυν ποδοσφαιριστής του Άρη είχε ευθύνες επιτελικού μέσου σ’ εκείνο τον αγώνα με την Αίγυπτο. Νιώθοντας ευλογημένος, είχε την τύχη να σκοράρει στο παρθενικό παιχνίδι του. Μέχρι τον Νοέμβρη του 2017 χρησιμοποιούταν είτε ως «8αρι» είτε ως επιτελικός μέσος. Ο ρόλος του διαφοροποιήθηκε πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας (2018). Στην ήττα από την Κροατία ήταν ο ένας από τους δύο «κόφτες» και ο μοναδικός αμυντικός χαφ στα παιχνίδια που ακολούθησαν με Ισλανδία και Αργεντινή. Το ποδοσφαιρικό dna του είχε αλλοιωθεί και η απόφαση δεν ανήκε στους Ευρωπαίους καθώς αγωνιζόμενος στην πορτογαλική Φεϊρένσε χρησιμοποιούταν από αριστερός χαφ μέχρι και σέντερ φορ. «Κόφτης» έγινε στην εθνική Νιγηρίας κι έτσι συνέχισε στη Στόουκ Σίτι η οποία απέκτησε τα δικαιώματά του – έναντι περίπου 7.000.000 ευρώ – το καλοκαίρι του 2018.
Το γκολ έπαψε να αποτελεί τον αντικειμενικό στόχο του, τον πόθο του στη διάρκεια ενός αγώνα καθώς οι αγωνιστικές ευθύνες του μετατοπίστηκαν στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Κι έτσι στην τελευταία τετραετία περιορίστηκε (σε αριθμό) σε όσα γκολ είχε πετύχει στα πρώτα 22 λεπτά της επαγγελματικής καριέρα του. Μόλις τρία. Ωστόσο, οι αναμνήσεις παραμένουν. Δεν θα ξεχάσει ποτέ ένα τέρμα που είχε πετύχει απέναντι στη Σενεγάλη. Είχε γίνει κάτοχος της μπάλας πίσω από τη γραμμή του κέντρου, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του κι έστειλε την μπάλα δίχτυα. Ήθελε να το επιχειρήσει εμπνευσμένος από τα ποδοσφαιρικά είδωλα του. Τον Ντιέγκο Μαραντόνα και δευτερευόντως τον Ροναλντίνιο.
Ο Πάρντιου μπορεί να δικαιωθεί
Οι αλήθειες πρέπει να καταγράφονται κι όταν ο Άλαν Πάρντιου μίλησε με βεβαιότητα για την ευεργετική επιρροή που θα ασκήσει ο Πίτερ Ετέμπο στον άξονα του Άρη, προσωπικά, τον κοίταξα με απορία. Γιατί ο Νιγηριανός ήταν ανενεργός για σχεδόν έναν χρόνο – πλην δύο αγώνων με την εθνική ομάδα της χώρας του τον περασμένο Ιούνιο – και προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό. Και να φανταστεί κανείς ότι δεν είχε έρθει καν στη Θεσσαλονίκη. Μετά ήρθε ο περιπετειώδης αγώνας με τον Ιωνικό. Το πλάνο χρησιμοποίησης του Νιγηριανού προέβλεπε αυστηρά 60-65 λεπτά συμμετοχής. Χρειάστηκε να παίξει περισσότερο. «Θα τον αγαπήσετε», είπε με σιγουριά ο Πάρντιου.
Η αλήθεια είναι ότι ήδη αγαπιέται. Μια «ανισόρροπη» και ουδόλως συμπαγής ομάδα έκανε άλματα βελτίωσης σ’ εκείνο το παιχνίδι. Για να ακολουθήσει αυτό με τον Παναθηναϊκό όπου ο Ετέμπο δεν πατούσε απλά καλύτερα στο χορτάρι αλλά εμφάνισε τις ηγετικές ικανότητές του. Βγήκε νικητής από τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες, κράτησε το κέντρο της ομάδας του δίνοντας παράλληλα κατευθύνσεις σε όλους. Η συμπεριφορά του στον αγώνα δεν έδινε την εντύπωση ότι ήταν μόλις το δεύτερό του παιχνίδι. Πλέον ο Άρης έφτασε στο σημείο να κινείται στην αγορά αναζητώντας… έναν ακόμη Ετέμπο για να φτιάξει ξανά τη μεσαία γραμμή πάνω στην οποία στηρίχθηκε στην τελευταία τετραετία.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- ΠΑΕ Άρης: «Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η αθλητική δικαστική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;»
- Αυτό είναι το σχέδιο Διπλής Ανάπλασης που πρότεινε ο Άρης στην Κυβέρνηση για το νέο γήπεδο
- Η βαθμολογία της Super League: Ο Ολυμπιακός θα αποχαιρετήσει το 2024 και θα υποδεχθεί το 2025 ως πρωτοπόρος