Παναθηναϊκός: Τα έξι πρόσωπα-κλειδιά που οδήγησαν στο ιστορικό 10/10

Παναθηναϊκός: Τα έξι πρόσωπα-κλειδιά που οδήγησαν στο ιστορικό 10/10

Σωτήρης Μυκονίου
Παναθηναϊκός: Τα έξι πρόσωπα-κλειδιά που οδήγησαν στο ιστορικό 10/10

bet365

Ο Παναθηναϊκός διέλυσε τον Βόλο με 5-1 στο «Πανθεσσαλικό» κι έφτασε στο ιστορικό 10/10. Το Gazzetta σας παρουσιάζει τα έξι πρόσωπα που συνέβαλαν τα μέγιστα για να φτάσουν το «τριφύλλι» στην επιτυχία αυτή.

Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 5-1 του Βόλου στην έδρα του κι έσπασαν το ιστορικό ρεκόρ της ομάδας του Χουάν Ραμόν Ρότσα, που κρατούσε από τη σεζόν 1994-95, κι έφτασαν σ' ένα ιστορικό 10/10 που έχει προκαλέσει φρενίτιδα στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας, που βλέπουν το «τριφύλλι» να είναι έτοιμο για μεγάλα πράγματα την φετινή χρονιά.

Η χθεσινή 5αρα στο «Πανθεσσαλικό» απέναντι στον Βόλο ήταν μόνο το... κερασάκι στην τούρτα μιας έτσι κι αλλιώς αψεγάδιαστης πορείας που έχει χαράξει από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν ο Παναθηναϊκός. Σε όλη αυτή την διαδρομή μέχρι το 10/10 έχουν υπάρξει κάποια πρόσωπα η παρουσία των οποίων ήταν πολύ κομβική για την ομάδα, αφού συνέβαλαν τα μέγιστα για να γίνει πραγματικότητα αυτό το ιστορικό ξεκίνημα.

Ιβάν Γιοβάνοβιτς

jovanovic_1

Θα μπορούσαμε να γράψουμε απλώς το γνωστό σύνθημα με το οποίο τον αποθεώνουν σε κάθε αγώνα οι φίλοι του Παναθηναϊκού και να προχωρήσουμε στον επόμενο. Τα λόγια περιττεύουν όταν έρχεται η ώρα για να περιγράψει κανείς την συμβολή του Σέρβου τεχνικού σ' αυτή την ομάδα των «πρασίνων». Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπορεί να καθυστέρησε το καλοκαίρι, όμως έκανε τις μεταγραφές αυτές που χρειαζόταν η ομάδα για να αλλάξει επίπεδο, όπως αποδείχθηκε και επί του πρακτέου πλέον. Δικαιώθηκε ακόμα και σε θέσεις που δεν έκανε κινήσεις και στήριξε παίκτες που κάποιοι δεν θα το έκαναν, όπως π.χ. οι Πούγγουρας και Σάρλια, οι οποίοι στην συνέχεια του το ανταπέδωσαν με τις εξαιρετικές εμφανίσεις που έκαναν όσο έλειπαν οι Σένκεφελντ και Μάγκνουσον.

Ο Σέρβος τεχνικός συνεχίζει ακόρεστος να δουλεύει το αγωνιστικό του πλάνο μπολιάζοντας στην φιλοσοφία του και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας, τα οποία άλλα νωρίτερα (Τσέριν, Σπόραρ, Μάγκνουσον) κι άλλα αργότερα (Μπερνάρντ, Βέρμπιτς) αρχίζουν εγκλιματίζονται και προσφέρουν όλο και περισσότερα στην ομάδα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η πραότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις από τον πάγκο, η σύνεση και η ειλικρίνεια που τον διακατέχει κάθε φορά που κάνει δηλώσεις και η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη με βάση την οποία αντιμετωπίζει τους παίκτες του και κινείται στις επιλογές του είναι όλοι παράγοντες που συνεισφέρουν στην δημιουργία αυτής της υγειούς ατμόσφαιρας που περικλείει την ομάδα και την προστατεύει από τις «κακοτοπιές», οδηγώντας την παράλληλα στις επιτυχίες.

Αλμπέρτο Μπρινιόλι

brignoli

Όσο τετριμμένο κι αν ακουστεί πρόκειται για τον... φύλακα άγγελο της πράσινης εστίας. Ο Ιταλός κίπερ μετράει επτά clean sheet σε δέκα παιχνίδια, υποβοηθούμενος πάντα από την αρκετά καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας, μέλος της οποίας είναι και ο ίδιος. Μην ξεχνάμε όμως ότι πέρα από τα πεπραγμένα του κάτω από την εστία, ο Μπρινιόλι συνεισφέρει πολύ και στο build up της ομάδας βοηθώντας πολλές φορές με την ικανότητα που έχει με την μπάλα στα πόδια είτε να σπάσουν οι «πράσινοι» το πρέσινγκ του αντιπάλου είτε, αν δεν καταστεί αυτό δυνατό, να ψάξει ένα συμπαίκτη του με μία μακρινή πάσα, πράγμα που καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία.

Και φέτος κάνει κάτι ακόμα πιο σημαντικό και πιο δύσκολο. Ο Παναθηναϊκός είναι από τις ομάδες που έχει κινδυνέψει λιγότερο στο πρωτάθλημα κι αυτό πολλές φορές σημαίνει πως ο Ιταλός θα χρειαστεί να επέμβει δύο ή τρεις φορές στο ματς, στιγμές ίσως μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους, και μέσα σ' αυτές να κληθεί να κάνει μία μεγάλη επέμβαση. Εκεί, όταν ο τερματοφύλακας είναι «κρύος» και χρειαστεί να βγάλει το δύσκολο φαίνεται η ποιότητα και η κλάση του κι αυτό ο Μπρινιόλι το έχει κάνει και σε παιχνίδια που το σκορ ήταν εύθραυστο, όπως με τον Ιωνικό, όταν έβγαλε το τετ α τετ του Μάντζη, ή με τον Αστέρα όταν απέκρουσε το σουτ του Σίτο Ριέρα στο 90+7'.

Άνταμ Τσέριν

cerin

Ήρθε στην ομάδα φέτος το καλοκαίρι και από τα πρώτου επίσημα ματς φάνηκε πως οι «πράσινοι» είχαν πετύχει... διάνα με την επιλογή τους. Ο νεαρός Σλοβένος είναι ένας σύγχρονος χαφ με πολλά τρεξίματα, εξαιρετική αντίληψη του χώρου και καλή τεχνική κατάρτιση. Έχει ξεκινήσει βασικός σ' όλα τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού εκτός από εκείνο με τον Αστέρα Τρίπολης για την 7η αγωνιστική, όπου είχε ένα μυϊκό πρόβλημα, και έχει παίξει σε όλη την διάρκεια όσων έχει αγωνιστεί, με εξαίρεση το παιχνίδι με την Λαμία που δέχθηκε ένα σφοδρό χτύπημα κι έγινε αναγκαστική αλλαγή.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον έχει λατρέψει, όπως φαίνεται και από την μόνιμη παρουσία του στην ενδεκάδα. Ο ίδιος προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στα «θέλω» του προπονητή του, βρήκε έτσι τον χώρο και τον χρόνο που ήθελε για να δείξει πράγματα και τώρα αισθάνεται άνετος, όχι όμως εφησυχασμένος, έχοντας την φανέλα του βασικού στο... σπίτι. Στο παιχνίδι με τον Βόλο πέτυχε το παρθενικό του τέρμα με το «τριφύλλι».

Σεμπαστιάν Παλάσιος

palacios

Μπορεί το λαμπερό ξεκίνημα του Αϊτόρ να του «έκλεψε» την δόξα την φετινή σεζόν, ωστόσο ο Αργεντινός εξτρέμ παραμένει ένας από τους πυλώνες της ομάδας. Πολλοί βιάστηκαν να κρίνουν την απόδοσή του, επειδή είχε ένα γκολ στα πρώτα επτά παιχνίδια της σεζόν (σ' αυτόν με τον ΠΑΟΚ έμεινε εκτός αποστολής τελευταία στιγμή), όμως η προσφορά του συγκεκριμένου παίκτη είναι πολυεπίπεδη.

Έχουμε πει πολλές φορές πως ο Παλάσιος δεν ομοιάζει καθόλου με το στυλ του κλασσικού εξτρέμ από την Νότια Αμερική και γι' αυτό έχει εναρμονιστεί τόσο καλά με το πλάνο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τρέχει 90 λεπτά σε όλο το γήπεδο δίνοντας τρομερές βοήθειες στο μπακ της πλευράς του ενώ ταυτόχρονα με κάποιο μαγικό τρόπο διατηρεί δυνάμεις και μπορεί να βγάζει αντεπιθέσεις κουβαλώντας την μπάλα για ατελείωτα μέτρα μέχρι και το τελευταίο λεπτό του αγώνα. Η μαχητικότητά του είναι απαράμιλλη, αφού δεν αφήνει καμία μπάλα διεκδικούμενη χωρίς να παλέψει γι' αυτή, μη φοβούμενος να «τσαλακωθεί» κάνοντας τάκλιν ή ό,τι άλλο χρειαστέι.

Μάνι μάνι με τα δύο χθεσινά γκολ που πέτυχε στον Βόλο έφτασε τα τέσσερα σε εννιά παιχνίδια του φετινού πρωταθλήματος. Τα τρία απ' αυτά είναι στα τρία τελευταία ματς δείχνοντας πως αρχίζει να φορμαρίζεται στον τομέα του γκολ πάνω στην κατάλληλη ώρα που η ομάδα έχασε τον Αϊτόρ με τον σοβαρό αυτόν τραυματισμό.

Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα

aitor

Μιας και αναφέραμε τον Ισπανό πάμε στον μεγάλο πρωταγωνιστή του φετινού πρωταθλήματος, αλλά και μεγάλο άτυχο, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Οι επιδόσεις ήταν συγκλονιστικές μέχρι την άτυχη στιγμή στον αγώνα της Λεωφόρου κόντρα στον Άρη, όπου υπέστη την ολική ρήξη χιαστού, αφού μετρούσε οκτώ γκολ και δύο ασίστ σε εννιά παιχνίδια πρωταθλήματος σπάζοντας όλα τα κοντέρ. Και προσοχή σ' αυτά τα εννιά ματς μετράμε εκείνο με την Λαμία, που έπαιξε μόλις 45 λεπτά λόγω ενοχλήσεων και το ματς με τον Άρη, που έπαιξε τυπικά μόλις τέσσερα λεπτά απ' όταν μπήκε αλλαγή μέχρι να τραυματιστεί. Δηλαδή αν βγάλουμε αυτά μιλάμε για οκτώ γκολ και δύο ασίστ σε επτά ματς.

Ο Αϊτόρ έδινε την λύση κάθε φορά που ο Παναθηναϊκός έδειχνε να κινδυνεύει να κολλήσει σ' αυτή την ξέφρενη πορεία του. Και το έκανε αυτό ποικιλοτρόπως. Με εκτελέσεις φάουλ, με εκτελέσεις πέναλτι, με γκολ σε κανονική ροή μέσα από την περιοχή. Ο Ισπανός είχε πάρει ψυχολογία και δεν σταματούσε πουθενά τραβώντας μαζί του και τον Παναθηναϊκό αποτελώντας την αιχμή... του δόρατός του.

Ο Ισπανός στην δεύτερη χρονιά υπό τις οδηγίες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε αφουγκραστεί πλήρως όσα ήθελε από εκείνον ο Σέρβος προπονητής και τα υλοποιούσε στο γήπεδο με μεγάλη επιτυχία κάνοντας πράματα και θάματα τις πρώτες αγωνιστικές.

Άντρατζ Σπόραρ

Sporar

Ο πρώτος κανονικός σέντερ φορ από την εποχή του Μάρκους Μπεργκ. Ένας επιθετικός που ταιριάζει στην φιλοσοφία του Γιοβάνοβιτς και ανεβάζει επίπεδο την ομάδα κάθε φορά που αγωνίζεται. Η ικανότητά του να παίζει με πλάτη υποδεχόμενος την μπάλα και σπάζοντάς την στους εξτρέμ, οι κάθετες κινήσεις του και η γενικότερη ευχέρειά του να βρίσκεται πάντα στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή έχει βελτιώσει την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού.

Δεν είναι μόνο τα πέντε γκολ που έχει σημειώσει σε δέκα ματς ή αλλιώς τα τέσσερα σε οκτώ, αν μετρήσουμε μόνο το πρωτάθλημα. Δεν είναι μόνο τα τρία κερδισμένα πέναλτι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ιωνικό. Είναι η συνολική προσφορά του που δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλον παίκτη στο ρόστερ της ομάδας κι αυτό ακριβώς τον κάνει τόσο κομβικό στην πορεία του Παναθηναϊκού τόσο μέχρι στιγμής όσο και για το μέλλον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα