Αρης: Πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη του και να κοιτάξει προς τα εμπρός
Η τοποθέτηση του πήχη σε υψηλότερο (του συνηθισμένου) σημείο προφανώς ήταν συνέπεια του καλοκαιριού ενθουσιασμού και της αίσθησης ότι το αγωνιστικό σχέδιο είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Επειδή όμως η θεωρία απέχει από την πράξη, στην τελευταία αποδείχθηκε το αυτονόητο, δηλαδή, ότι δεν είναι εύκολο το χτίσιμο μιας ομάδας από μηδενική βάση και το ταίριασμα διαφορετικών χαρακτηριστικών. Δεν είναι αυτονόητο επίσης ότι ένας ποδοσφαιριστής που κουβαλά αξιόλογη καριέρα θα ανταποκριθεί στο ακέραιο στις νέες ποδοσφαιρικές ευθύνες του. Στη συγκεκριμένη γωνιά, αυτά τα λάθη καταγράφηκαν (όχι μία, αλλά πολλές φορές) και η πρώτη φορά ήταν μετά από εκείνο το εκκωφαντικό 5-1 επί της Γκόμελ όπου ο Άρης είχε επικρατήσει στηριζόμενος ξεκάθαρα στην ατομική ποιότητα και όχι στην ομαδική δουλειά.
Είναι προφανές ότι με τη χθεσινή δήλωσή του ο Θόδωρος Καρυπίδης προσπάθησε να τραβήξει μια γραμμή στο καθεστώς εσωστρέφειας που και ο ίδιος διαπίστωσε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν και πολύ σωστά έπραξε. Μέσα από την αναγνώριση των λαθών στις επιλογές ποδοσφαιριστών ή ενδεχομένως αποφάσεων που θα έπρεπε να είχε εκτελέσει νωρίτερα.
Σε μια μεταγραφική περίοδο είναι αναπόφευκτες και οι λανθασμένες επιλογές. Σπανίως μια ομάδα κάνει απόσβεση επένδυσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30-40 τοις εκατό. Είναι ζήτημα γνώσης, προσαρμογής, συγκυρίας και τύχης. Υπάρχουν έως και περιπτώσεις παικταράδων που δεν έπαιξαν ή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα γιατί δεν είχαν ηρεμία στα σπιτικά τους. Δεν περνούσαν καλά οι οικογένειές τους κι αυτό επηρέασε τους ίδιους. Όταν όμως έχεις σωστή μεθοδολογία, περιορίζεις το περιθώριο του λάθους. Στη διαδικασία της μεθοδολογίας συμπεριλαμβάνεται κόσμος και κοσμάκης. Από αυτόν που έχει τη γνώση της καταγραφής των ποδοσφαιρικών χαρακτηριστικών του αθλητή, τον αντίστοιχο που ξεψαχνίσει την προσωπική ζωή του αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του στις ομάδες στις οποίες προϋπήρξε… είναι πολλοί.
Προσωπικά γνωρίζω προπονητή ο οποίος εδώ και χρόνια έχει προσωπική συνεργασία με ανεξάρτητους scouts οι οποίοι στο τέλος της χρονιάς (του) καταθέτουν τις εκθέσεις τους γνωρίζοντας τη φιλοσοφία του και αυτό που θέλει να παίζουν οι ομάδες του. Πίσω από αυτές τις εκθέσεις κρύβεται μια μεγάλη έρευνα αλλά και πολύωρη κουβέντα με παλιούς προπονητές και συναθλητές των προτεινόμενων. Πριν δηλαδή προχωρήσει σε μια επιλογή έχει στα χέρια του έναν φάκελο αντίστοιχο σε όγκο μ’ αυτούς που βαστούν οι μυστικές υπηρεσίες. Διαβάζοντας τη δήλωση του Θόδωρου Καρυπίδη, έχω την αίσθηση ότι έχει αποφασίσει να αλλάξει τη μεθοδολογία των αποφάσεων και των επιλογών.
Ήταν η πρώτη φορά επίσης που δήλωσε ανοιχτά την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο που στέκεται μπροστά στον πάγκο. Καθώς βρίσκεται σε στάδιο καταγραφής των χαρακτηριστικών των παικτών του ο Άλαν Πάρντιου έχει υποπέσει σε λάθη στη διαχείριση του υλικού του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει ο Άρης να επενδύσει στη γνώση του και την προσωπικότητά του. Μη ξεχνάμε ότι ο Βρετανός ανέλαβε για να συμμαζέψει μια αχαλίνωτη κατάσταση και κυρίως μια ομάδα η οποία παρουσίαζε ανισορροπία στις γραμμές. Ο Άρης δεν απεγκλωβίστηκε από τις αγωνιστικές παθογένειές του αλλά παρουσιάζει βελτίωση. Δεν είναι αυτό που ήταν στους πρώτους αγώνες, το οποίο δεν θύμιζε ομάδα η οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει υψηλούς στόχους.
Πάντα όμως, μεγαλύτερη αξία έχει το «αύριο». Αυτή είναι τουλάχιστον η δική μου λογική. Κάτι που έγινε δεν μπορείς να το αλλάξεις, έχεις όμως τη δυνατότητα να το διορθώσεις μέσα από αυτό που έχεις μπροστά σου. Στο τέλος του πρώτου γύρου, είναι δεδομένο ότι ο Άρης δεν θα έχει τους βαθμούς που υπολόγιζε. Ήδη οι 14 που συγκέντρωσε σε δέκα αγώνες είναι η χαμηλότερη συγκομιδή στην τελευταία πενταετία. Έχει αξία όμως να «μαζέψει» τη ζημιά και να βελτιώσει τη βαθμολογική θέση του. Αυτό απαιτεί να πετύχει τρεις νίκες στους ισάριθμους αγώνες που ακολουθούν.
Τα περί διαιτησίας και VAR δεν είναι δικαιολογία αλλά αλήθεια
Στη δήλωσή του ο Θόδωρος Καρυπίδης στάθηκε και στην αντιμετώπιση που έχει ο Άρης από τους διαιτητές. Είπε ψέματα; Προφανώς όχι. Ο Άρης αντιμετωπίζεται λες και είναι σημαδεμένος. Φάνηκε και στον τελευταίο αγώνα με τον ΟΦΗ. Φάνηκε στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό, με τον Ιωνικό στο «Κλ. Βικελίδης», στον Βόλο... Φαίνεται από τα μικρά σφυριγματάκια, τα «σπόρια» που λέμε οι παλιότεροι, έως φάσεις που δεν αμφισβητούνται σαν το πέναλτι που δεν δόθηκε στο Αγρίνιο. Φάνηκε από την τιμωρία (δίχως το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο) του Ζερβίνιο βάσει μιας υποκειμενικής άποψης κι ενώ άλλοι δείχνουν τα γεννητικά όργανά τους ή καταγράφονται οι χειρονομίες τους. Η κακή αντιμετώπιση που έχει ο Άρης από τους διαιτητές είναι ένα δεδομένο το οποίο όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τις αγωνιστικές αδυναμίες.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.