Ο Μίτσελ πάει στη Λεωφόρο τον καλύτερο Ολυμπιακό της σεζόν

Ο Μίτσελ πάει στη Λεωφόρο τον καλύτερο Ολυμπιακό της σεζόν

Ο Μίτσελ πάει στη Λεωφόρο τον καλύτερο Ολυμπιακό της σεζόν

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τα στοιχεία της απόδοσης του Ολυμπιακού των πρώτων 5 αγωνιστικών στην "Προ Μίτσελ" εποχή στη Superleague με αυτά των 5 αγώνων που έχει δώσει με τον Ισπανό προπονητή, και γράφει για την βελτίωση της απόδοσης του Ολυμπιακού.

Σαράντα δύο ημέρες μετά από την πρώτη του προπόνηση με τον Ολυμπιακό προφανώς και δεν είναι αρκετό χρονικό διάστημα και ικανό δείγμα για να αξιολογήσει κανείς την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του Μίτσελ και να προεκτιμήσει με σχετική ασφάλεια την εξέλιξη του έργου του. Όμως μια σύγκριση των στοιχείων απόδοσης του Ολυμπιακού στα 5 ματς πρωταθλήματος υπό την καθοδήγηση του Ισπανού προπονητή με τα στοιχεία απόδοσης των προηγούμενων 5 αγώνων της Superleague δημιουργεί μια αίσθηση. Στα χέρια του Μίτσελ ο Ολυμπιακός παρουσιάζει βελτίωση στην απόδοσή του, σε πολλές από τις διαφορετικές παραμέτρους των δύο φάσεων παιχνιδιού. Και γι’ αυτό δημιουργεί σε όλους εμάς, τους ποδοσφαιρόφιλους, υψηλές προσδοκίες ενόψει του ντέρμπι που θα παρακολουθήσουμε την Κυριακή. Απέναντι στον Παναθηναϊκό, που έχει πετύχει το απόλυτο, θα παραταχθεί στη Λεωφόρο ο κατά τεκμήριο καλύτερος Ολυμπιακός της σεζόν.

Όπως προκύπτει μέσα από την σύγκριση, μέσα από το Comparisonator, μια διεθνή πλατφόρμα σύγκρισης της απόδοσης, ο Ολυμπιακός του Μίτσελ είναι μια ομάδα που δημιουργεί πιο κλασικές ευκαιρίες και πετυχαίνει περισσότερα γκολ. Στα τελευταία 5 ματς ο Ολυμπιακός σουτάρει περισσότερο, και αυτό το πετυχαίνει μέχρι στιγμής δίχως να κάνει περισσότερες επιθετικές ενέργειες συγκριτικά με τα προηγούμενα παιχνίδια.

η σύγκριση του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός έχει βελτιωθεί και στην κυκλοφορία της μπάλας, και η βελτίωση δεν είναι μόνο ποσοτική - είναι και ποιοτική, δεδομένου ότι έχει περισσότερες key passes ανά παιχνίδι. Δεν κάνει περισσότερο παιχνίδι συγκριτικά με πριν στο τελευταίο τρίτο του τερέν, ούτε σεντράρει περισσότερο ή με μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με πριν. Και αυτή η διαπίστωση δημιουργεί την αίσθηση ότι εφόσον μεταφέρει περισσότερο και καλύτερα την μπάλα στο επιθετικό τρίτο θα γίνει ακόμη πιο παραγωγικός στο επιθετικό κομμάτι.

Στον καιρό του Μίτσελ ο Ολυμπιακός αμύνεται καλύτερα - ποσοτικά και ποιοτικά. Δηλαδή κάνει περισσότερες αμυντικές ενέργειες και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, επανακτά συχνότερα την κατοχή της μπάλας στο αντίπαλο μισό, αποδίδει καλύτερα στις αμυντικές μονομαχίες και στις εναέριες μονομαχίες, επιτρέπει χαμηλότερης αξίας ευκαιρίες στον αντίπαλο και δέχεται λιγότερα γκολ.

η δεύτερη σύγκριση του Ολυμπιακού

Για ακόμη μια φορά υπογραμμίζω ότι είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Μέχρι εδώ ο Ολυμπιακός του Μίτσελ δείχνει σημάδια - άλλοτε ευδιάκριτα και άλλοτε όχι, όταν η απόδοση δεν επιβραβεύεται/φωτίζεται από το αποτέλεσμα ενός αγώνα, όπως συνέβη στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Τα σημάδια στο πρωτάθλημα είναι σταθερά θετικά μέχρι εδώ, όταν κανείς κοιτάζει την απόδοση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Και επειδή αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που ο προπονητής ακόμη πειραματίζεται για να γνωρίσει τους πολλούς ποδοσφαιριστές του και τα ομαδικά στοιχεία που αναδύονται μέσα από τη συνεργασία τους, και οι παίκτες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της κατανόησης των αλλαγών στις αρχές του παιχνιδιού, το πρώτο μικρό δείγμα επιτρέπει στον Ολυμπιακό να αισιοδοξεί ότι θα δει βελτίωση στην απόδοση της ομάδας του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.