Πέτρος Πασσαλής στο Gazzetta: «Εκείνη την εποχή καταλαβαίναμε τι σημαίνει το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός»

Νότης Χάλαρης
Πέτρος Πασσαλής στο Gazzetta: «Εκείνη την εποχή καταλαβαίναμε τι σημαίνει το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός»

bet365

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό έχοντας διαφορά δέκα βαθμών στον βαθμολογικό πίνακα και τελευταία φορά που συνέβη αυτό, ήταν τη σεζόν 1994/95. Τότε ο Πέτρος Πασσαλής ήταν στη βασική εντεκάδα και εξηγεί στο Gazzetta τι πρέπει να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» στο ντέρμπι των «αιωνίων».

Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές του πρωταθλήματος έφτασε. Πάντα το ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό έχει περίοπτη θέση στην κούρσα της Superleague, πόσο μάλλον φέτος, όπου το «τριφύλλι» βρίσκεται με διαφορά δέκα βαθμών από τους Πειραιώτες.

Άλλοι λένε πως το αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό για το τι πρωτάθλημα θα δούμε στη συνέχεια της σεζόν και άλλοι πως είναι απλώς ακόμα ένα ντέρμπι. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως οι «πράσινοι» είναι στο +10 από τους «ερυθρολεύκους» είναι κάτι που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια.

Για την ακρίβεια, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1994/95, όταν ο Παναθηναϊκός είχε διψήφια διαφορά βαθμών από τον Ολυμπιακό όταν οι δυο τους κοντραρίστηκαν για πρώτη φορά στη σεζόν. Μετά από 28 χρόνια, οι Πειραιώτες φτάνουν σε παρόμοια κατάσταση και η πίεση γίνεται όλο ένα και μεγαλύτερη.

Πάνω σε αυτό στάθηκε ο Πέτρος Πασσαλής μιλώντας στο Gazzetta. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ήταν βασικός σε εκείνο το ματς και έζησε από κοντά τι εστί να βρίσκεται ο Ολυμπιακό με τέτοια διαφορά πριν από το μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

- Τι περιμένετε να δείτε στο ντέρμπι;

«Το πρώτο και το κύριο είναι τι καιρό θα έχει (γέλια). Εφόσον δεν είναι τόσο καλός, σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να δούμε ποιοτικό ποδόσφαιρο βάσει των συνθηκών. Αν πούμε πως οι συνθήκες θα είναι φυσιολογικές ώστε να δούμε ένα καλό ποδοσφαιρικό θέαμα, ο Παναθηναϊκός κάνει συνεχώς βήματα προόδου. Φέτος έχει την ποιότητα επιθετικά, βγάζει συνέχεια πρωταγωνιστές καθώς μετά τον Αϊτόρ, φάνηκε ο Παλάσιος και ο Σπόραρ, οπότε έχει ποδοσφαιριστές όπου μπορεί να στηριχθεί, έχει καλή αμυντική λειτουργία και ρέντα. Είναι σε μία αρκετά καλή κατάσταση και στην καλύτερη των τελευταίων ετών.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη δεν είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Πειραματίζεται συνεχώς από την αρχή της σεζόν και τώρα τελευταία έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει κάπως ένα σταθερό πλάνο. Έχει στη μεσαία γραμμή τον Εμβιλά με τον Ινμπεόμ, είναι ένα πολύ καλό δίδυμο αλλά το μεγάλο πρόβλημα θα φανεί στη θέση του φορ. Ο Ουί Τζο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, ο Ελ Αραμπί δεν είναι καθαρό «9» αλλά παίζει κάτι ανάμεσα σε φορ και 10άρι και ο Μπακαμπού σκοράρει αλλά δεν έχει δεθεί με την ομάδα ακόμα. Το προβάδισμα λοιπόν πιστεύω πως το έχει ο Παναθηναϊκός αλλά ο Ολυμπιακός παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά και δεν θα παραδοθεί εύκολα όμως θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερος από τα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής»

- Θα παίξει ρόλο η βαθμολογική διαφορά που έχει φτιάξει ο Παναθηναϊκός;

«Όταν αγωνιζόμασταν εμείς σε τέτοια παιχνίδια τότε, υπήρχε πάντα το γόητρο. Όποια και να ήταν η βαθμολογική διαφορά, ήταν το ίδιο ντέρμπι. Βέβαια τότε εμείς ξέραμε την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου αγώνα ενώ τώρα, δεν ξέρω αν οι ξένοι ποδοσφαιριστές μπορούν να το καταλάβουν και αν μπορεί κάποιος να τους δώσει να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι για τις ομάδες και τους οπαδούς το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το πιθανότερο είναι να το βλέπουν όπως όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια και πως η μία ομάδα είναι απλά δέκα βαθμούς μπροστά, δίχως να αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες αυτού του αγώνα.»

- Ποιο θα είναι το κλειδί για τη νίκη;

«Για τον Ολυμπιακό, η καλή αμυντική λειτουργία καθώς σε όλα τα παιχνίδια σχεδόν, έχει δεχθεί γκολ. Αν κρατήσει το μηδέν ο Ολυμπιακός τότε ένα γκολ θα μπορέσει να το βάλει και να φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα. Για τον Παναθηναϊκό από την άλλη να μπορέσει να βγάλει τους αυτοματισμούς και την επιθετική λειτουργία που έχει αναπτύξει η ομάδα»

- Μπορεί ο Ολυμπιακός, είτε κερδίσει είτε χάσει, να... γυρίσει το θέμα του πρωταθλήματος;

«Αν κρίνουμε από το τι έχουμε δει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, οι ομάδες που είναι στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, είναι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός είναι αρκετά πιο πίσω αλλά ένα μικρό πλεονέκτημα από τους άλλους. Ότι μπορεί μετά τη διακοπή του Μουντιάλ, εφόσον βρίσκεται κοντά στη βαθμολογία με την κορυφή, οι ποδοσφαιριστές με ποιότητα που ήρθαν αργά στη μεταγραφική περίοδο, θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι στα play off όπου μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες. Αυτή τη στιγή όμως τα φαβορί είναι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ»

- Πάμε σε εσάς, όταν ήταν να παίξετε με τον Παναθηναϊκό και είχατε τέτοια διαφορά, τι πίεση υπήρχε;

«Ήμουν πολύ μικρός τότε και ήταν νωρίς για να αντιληφθώ την πίεση αλλά αυτό που κατάλαβα σίγουρα, ήταν το πόσο σημαντικό ήταν για το σύνολο των ποδοσφαιριστών, να κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό. Όταν προηγηθήκαμε ήταν μεγάλη χαρά για όλους αλλά και μεγάλη απογοήτευση όταν ισοφαριστήκαμε και τελικά δεν νικήσαμε. Ήταν ένα παιχνίδι που παρότι ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά από εμάς και ήταν καλύτερη ομάδα από εμάς, είχαμε τις πιθανότητες να το κερδίσουμε χωρίς όμως να μπορούμε να πάρουμε κάτι παραπάνω»

- Πως την αντιμετωπίζατε αυτή την πίεση;

«Ήταν διαφορετικές εποχές είναι η αλήθεια. Τότε ήμασταν 21 με 22 Έλληνες ποδοσφαιριστές και όλοι γνώριζαν τι είναι το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Υπήρχε πίεση, ένταση, νεύρο. Πολλές φορές αυτό που ζούσαμε και νιώθαμε στα αποδυτήρια δεν μπορούσαμε να το βγάλουμε στο γήπεδο. Υπάρχουν κάποιοι ξένοι που είναι πιο χαλαροί και το βλέπουν ως ένα απλό παιχνίδι. Δεν ξέρω ποια είναι η καλύτερη πλευρά αλλά σαν Έλληνες είμαστε μεν χαλαροί αλλά για έναν στόχο νιώθουμε την ένταση και την πίεση»

osfp

- Πώς το ζήσατε;

«Το έζησα πολύ έντονα. Το Καραϊσκάκης ήταν γεμάτο και εγώ μόλις είχα έρθει από τον Εδεσσαϊκό που έπαιζα με 1,5-2 χιλιάδες άτομα. Ξαφνικά βρέθηκα να αγωνίζομαι στο κορυφαίο παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος. Ένιωσα μεγάλη χαρά που έπαιξα σε τέτοιο ματς και το περίμενα πως και πως. Στο τέλος σαν αθλητής ήθελα να κερδίσουμε, ήμουν ευχαριστημένος από τον εαυτό μου και ανακουφισμένος που βγήκα από το γήπεδο και ήμουν μια χαρά. Στεναχωρημένος βέβαια γιατί δεν κερδίσαμε το ματς αλλά έχω πολύ ωραία συναισθήματα από το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Είναι μέρος της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου»

- Τι σημαίνει το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός;

«Στην εποχή στην οποία έπαιζα εγώ, υπήρχε μία καλή διαμάχη μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων καθώς πρόλαβα να παίξω σε παιχνίδια που ήταν φίλαθλοι και από τις δύο ομάδες στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό όλη την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οπότε το κάθε παιχνίδι τους μένει στην ιστορία και αποτελεί ένα δείγμα για κάθε οπαδό να καταλάβει σε τι κατάσταση ήταν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα από το μεταξύ τους ματς. Σχεδόν πάντα τερμάτιζαν από τη θέση 1 έως 5, οπότε κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός»

- Τι πρέπει να κάνουν σήμερα οι παίκτες του Ολυμπιακού;

«Αρχικά να μπουν συγκεντρωμένοι από το πρώτο λεπτό. Να ακολουθήσουν το πλάνο του προπονητή και ο καθένας τους να δώσει τα πάντα στο γήπεδο για να έρθει το αποτέλεσμα που επιθυμεί η ομάδα. Η προετοιμασία που θα κάνει ο καθένας για το συγκεκριμένο ματς είναι απαραίτητη και πρέπει ατομικά να μην χαθεί συγκέντρωση ούτε για ένα δευτερόλεπτο, γιατί τότε μπορεί να γίνει και η ζημιά»

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα