Ο Παναθηναϊκός πρέπει να επαναφέρει το καλό του πρόσωπο για να «περάσει» από το Αγρίνιο

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να επαναφέρει το καλό του πρόσωπο για να «περάσει» από το Αγρίνιο

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο Παναθηναϊκός πρέπει να επαναφέρει το καλό του πρόσωπο για να «περάσει» από το Αγρίνιο

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την επιβεβλημένη άνοδο της απόδοσης του «τριφυλλιού» σε σχέση με το ντέρμπι για την επιστροφή στις νίκες κόντρα στον Παναιτωλικό.

Το ντέρμπι πέρασε στην ιστορία, επιβεβαιώνοντας στον απόλυτο βαθμό πως το «50-50» είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποδεχθεί το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου και πως το VAR χάλασε τις... υπέροχες Κυριακές που ζούσαμε για δύο δεκαετίες. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να συνεχίσει την κούρσα του φετινού πρωταθλήματος αήττητος αλλά η εικόνα του παιχνιδιού είναι και πρέπει να είναι απολύτως διδακτική ενόψει της αυριανής, πολύ σημαντικής και εξόχως δύσκολης αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο.

Το ματς με την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου στην ανάγνωση του pre game δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα εύκολο παιχνίδι. Θα ήταν ευκολότερο, όχι εύκολο, αν oι «κυανοκίτρινοι» ήταν ένα σύνολο που πάνω στο χορτάρι βγάζει σε διάρκεια τα στοιχεία και την φιλοσοφία του πρώην τεχνικού του «τριφυλλιού».

Ο έμπειρος κόουτς έχει κάνει την ανάγκη φιλότιμο και παρουσιάζει μία ομάδα που περισσότερο παραπέμπει στον τρόπο που έχουμε συνηθίσει τους «μικρομεσαίους» να αντιμετωπίζουν τα παιχνίδια τους κόντρα στους μεγάλους, παρά σε αυτό που θα περίμενε κανείς από τον Αναστασίου.

Κάτι που σημαίνει ότι τα «καναρίνια», εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα παρατάξουν το δικό τους «πούλμαν», όπως το έκανε ο Αστέρας Τρίπολης στη Λεωφόρο και η Λαμία. Δεν είναι κάτι «κακό», δεν το αναφέρουμε σαν κάτι αρνητικό, είναι μια πραγματικότητα που θα βρει απέναντί του ο Παναθηναϊκός στον αγωνιστικό χώρο.

 

Εκτός αυτού, ο Παναιτωλικός «καίγεται» για βαθμούς, καθώς μετρά πέντε παιχνίδια χωρίς νίκη και το τελευταίο του «τρίποντο» ήταν στις 3 Οκτωβρίου, στο 4-1 επί του ΠΑΣ στα Γιάννενα. Παρόλα αυτά παραμένει έβδομος και σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη εξάδα των playoffs.

Από κει και πέρα, οι «πράσινοι» έχουν να διαχειριστούν κι άλλες ειδικές συνθήκες:

  • Την ταυτόχρονη απουσία του Αϊτόρ και του Παλάσιος στα «φτερά» της επίθεσης, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ επί των ημερών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Ισπανός εξτρέμ-που η υπόθεση ανανέωσής του θέλει πολύ δουλειά για να φτάσει σε συμφωνία- είναι εδώ και καιρό λόγω του γνωστού τραυματισμού στο γόνατο νοκ-άουτ μέχρι το τέλος της σεζόν. Η βαριά θλάση του Ελ Τούκου στο ντέρμπι ήταν «μαχαιριά» στη καρδιά.
  • Την κόπωση, σωματική και πνευματική, από το παιχνίδι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει χρόνος για προετοιμασία του ματς, δεν καθαρίζει το μυαλό και γενικά το Κυριακή-Τετάρτη είναι μία συνθήκη πολύ απαιτητική και δύσκολη για κάθε ελληνική ομάδα, ανεξάρτητα από την ποιότητά της.
  • Την έλλειψη ποιοτικών λύσεων από τον πάγκο στο δημιουργικό κομμάτι. Με εξαίρεση τον Φώτη Ιωαννίδη και τον Γιώργο Βαγιαννίδη που το να γίνουν game changers θα αποτελέσει την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, ο Παναθηναϊκός δεν έχει λύσεις από τον πάγκο που να πιστεύει βάσιμα ότι μπορούν να του αλλάξουν, να του κρίνουν ένα παιχνίδι. Το «βάθος» στο ρόστερ έφερε τον σύλλογο στο 10/10 και την πορεία πρωταθλητισμού αλλά αυτή την στιγμή η ισορροπία έχει διαταραχθεί σημαντικά από τους τραυματισμούς. Έξω οι δύο βασικοί εξτρέμ, έξω ο αναπληρωματικός δημιουργικός μέσος(Τρουιγιέ), κενά τα οποία θα πρέπει να έχουν καλυφθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Για τις μεταγραφές, όμως, θα πούμε περισσότερα από Δευτέρα.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, μέσα στο παραπάνω πλαίσιο θα πρέπει να αφήσει στην άκρη την κακή εικόνα με τον Ολυμπιακό και να παρουσιάσει τις γνωστές του αρετές στο Αγρίνιο. Κυρίως θα πρέπει να διορθώσει τα πολλά, τα πάρα πολλά «πουλήματα» στη μεσαία γραμμή που έδωσαν πολλές ευκαιρίες στον Ολυμπιακό να παίξει στο ανοιχτό γήπεδο και να βγάλει στη βιτρίνα τις ατομικές αρετές του Μπιέλ, του Χάμες, του Χουάνγκ.

Για να καταλάβει κανείς τι συνέβη, μεταξύ άλλων, στο ντέρμπι της Λεωφόρου οι «πράσινοι» έχουν μέσο όρο «πουλημάτων» 93 στο πρωτάθλημα και το βράδυ της Κυριακής... εκτοξεύθηκε στα 115! Δηλαδή, 22 παραπάνω από αυτά που συνηθίζει να κάνει.

Η υπομονή και η συνέπεια στο πλάνο είναι τα δύο στοιχεία που θα πρέπει να επαναφέρει στο παιχνίδι του ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Παναιτωλικό, σε συνδυασμό με την άνοδο της ατομικής απόδοσης των ποδοσφαιριστών που είναι κομβικότατοι. Ο Ρούμπεν, ο Βέρμπιτς, ο Μπερνάρντ, ο Χουάνκαρ ήταν κάτω του μετρίου το βράδυ της Κυριακής ενώ σημαντική είναι και η-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου-επιστροφή του Γιάννη Κώτσιρα στο αρχικό σχήμα μετά από πολύ καιρό.

Ο κανόνας αυτών των παιχνιδιών υπαγορεύει πως ένα γρήγορο γκολ σου κάνει την ζωή πιο εύκολη και όσο πιο άμεσα έρθει αυτό, τόσο θα αυξηθούν οι πιθανότητες για ακόμη ένα «τρίποντο».

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.